Comision De Administrare Brd Abuziv

Procesul deschis impotriva bancii BRD S.A Castigat in Apel. Comisionul de administrare ILEGAL.

Comision De Administrare Brd
Reechilibrarea Graficului De Rambursare

Continuam seria #DosarelePrindViata – De data asta scriu despre comisioanele abuzive impuse in toate contractele bancare.

La tinta, comisionul de administrare, considerat de catre OUG 50/2010 ca avand valente legale.

Instanta in apel a avut o alta parare si acest comision de administrare BRD Bank a fost gasit ca abuziv.

Familia Tanasescu a ajuns la noi cu dosarul de fond pierdut. Asa dispusese instanta de fond.

Imprumutatul va pune in executare silita decizia de restituire a comisionului de administrare.

Intre timp s-a ajuns in apel , acolo unde s-a criticat sentinta data la fond, apararea bancii precum ca acest comision de administrare este “legal” , iar in apel solutia a fost rasturnata , comisionul de administrare al bancii, IMPUS de catre BRD in 2012 si platit inclusiv in 2019, a fost restituit integral catre imprumutat.

Imprumutatul are de recuperat 5000 de euro doar cu privire la comisionul de administrare iar pentru viitor nu il mai are de platit, valoarea lui fiind de 12000 de euro pentru un credit de 49000 de euro.

JAPCA, poate fi catalogat sa platesti 1/4 din credit cu titlu de comision de administare PENTRU NIMIC!!!!

Comision de administrare Brd declarat ca abuziv de catre instanta de judecata.

Dosar nr. 29513/301/2017

28.05.2019
Ora estimata: 09:30
Complet: C4-APEL
Tip solutie: Schimbat total

Solutia pe scurt:
Admie apelul. Schimbă în tot sentinţa civilă apelată în sensul că:
Admite cererea.
Constată caracterul abuziv şi declară nulitatea absolută a clauzei art. 4.2 din actul adiţional nr. 2/2012 referitor la comsionul de administrare.


Dispune restituirea sumelor percepute cu titlu de comision de administrare.
Obligă apelanta la plata sumei de 2000 de lei cheltuieli de judecată.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 28.05.2019. 
Document: Hotarâre  1900/2019  28.05.2019

Asa arata ACTUL Aditional de la 2012, adica la 4 ani de zile distanta semnat de la momentul de la care s-ar fi incetat practicile abuzive ale bancilor:

Pentru a mari imaginea faceti click(se deschide in fereastra separata).

Obiect: constatare clauze abuzive – comision de administrare.

Familia Tanasescu a solicitat instantei de judecata constatrea caracterului abuziv al clauzei contractuale cu privire la comisionul de administrare intordus in contract o data cu semnarea Actului aditional.

Doamna Tanasescu alaturi de colega noastra av. Catalina Morenciu.

Doamna Tanasescu alaturi de colega noastra av. Catalina Morenciu.

Intodeauna am multumit echipei mele pentru ca fara ea nu as fi putut sa fac atat de multe lucruri pentru cei care aveau nevoie.

Conform articolului mentionat in contract “Imprumutatul va plati Bancii un comision lunar de administrare a Creditului de 0.10% din soldul creditului.

Astfel raporat la valoarea de rambursat debitoarea avea de platit lunar Comision De Administrare Brd Bank in jur de 50 de euro pentru un serviciu in baza caruia nu primea nicio contraprestatie.

Dupa judecarea cauzei, instanta de fond a respins actiunea ca fiind neintemeiata pe motivul ca desi in Legea 193/2000 art 4 se mentioneaza in mod expres ca o clauza pentru a fi legala trebuie sa fie:

  • negociata, inserata cu buna credinta, sa nu produca un dezechilibru si sa fie exprimata intr-un limbaj clar si inteligibil, instanta de fond a apreciat ca din simpla reiterare a unui comision intr-un contract se poate intelege ce efecte produce iar suma de aprox (12.000 EURO – ce ar fi avut-o de achitat pana la finalul creditului pentru acest comision) nu produce un dezechilibru.

Astfel, sa ne dam seama, ca in prima instanta, daca platesti comision de 1/4 din valoarea creditului este totul in regula?

Ce a facut familia Tanasescu dupa comunicarea hotararii in fond?

In primul rand NU A CEDAT,nu uitati, pierderea unui proces pe fond nu echivaleaza cu pierderea razboiului.

Daca nu promovati calea de atac este ca si cum am ridica o constructie si nu o acoperim, adica treaba este pe jumatate facuta.

In urma comunicarii hotararii si promovandu-se apelul in 30 de zile de la comunicarea efectiva a hotararii la domiciliu/sediu procesual ales, instanta de apel a decis o schimbare a solutiei si a ” admis apelul.

Vizionati si explicatiile despre clauzele abuzive in contractele de credit si metodele de reechilibrare a contractelor si graficelor de rambursare:

Ce am invocat in sustinerea faptului ca acel comision de administrare este ILEGAL?

In primul rand clauza privind comisionul de administrare nu a fost negociata.

Un apect foarte important de avut in vedere este faptul ca dovada negocierii trebuie facuta de catre profesionist si nu de catre debitor conform art 4 alin 3 teza finala din Legea 193/2000 clarificata de catre CJUE.

un profesionist pretinde ca o clauza standard a fost negociata direct cu consumatorul, este in sarcina LUI sa prezinte probe in acest sens”.

Ori in cazul de fata Banca nu a reusit sa dovedeasca acest lucru tocmai din faptul ca nu a fost efectuata nicio negociere.

Astfel putem trage concluzia ca se instituie o prezumtie absoluta de lipsa a negocierii in cazul clauzelor standard preformulate – clauze in intregime redactate in prelabil de banca.

In sustinerea celor argumentate, exemplificam decizia ICCJ nr 992/2014 conform careia prezumtia reglementata de art 4 alin 3 poate fi inlaturata doar prin dovada scrisa facuta de profesionist a caracterului negociat al clauzelor acestuia.

Un al doilea argument important reprezinta pe de o parte dezechilibru ce il produce perceperea unei sume de bani raportat la debitul datorat la finalul creditului de catre debitor. In cazul de fata, debitoarea avea de rambursat aprox 12.000 euro pentru comisionul de administrare la un credit imprumutat de 50.000 euro.

Nu in ultimul rand trebuie avut in vedere si ce reprezinta plata unui comision.

In cazul de fata, in conventia de credit nu sunt detaliate activitatile prestate efectiv de catre Banca in cont perceperii comisionului de administrare.

Nefiind specificat acest lucru debitorului ii este imposibil de a intelege efectul juridic produs de catre clauza respectiva, indeplinid astfel si ultima conditie prevazuta de catre art 4 din Legea 193/2000.

Comision De Administrare Brd ANULAT IN INSTANTA.

Statuând asupra aplicării dispoziţiilor Legii nr. 193/2000 în cazul convenţiei de credit încheiate între părţi, se constata că acest act juridic ( contract de credit) are caracterul unui contract de adeziune, raportat la modul de exprimare al voinţei părţilor, întrucât clauzele sale nu au fost negociate direct cu reclamanţii, ci au fost preformulate de către bancă.

In concluzie, avand in vedere cele expuse anterior, consideram ca instanta de apel a aplicat corect prevederile legale si astfel a constatat precum abuziva clauza privind perceperea unui comision de adminsitrare in cuantum de 0.10% din soldul creditului.

Aveti suspiciuni cu privire la inserarea in contractele dvs. bancare a unor clauze posibil abuzive? Le putem verifica impreuna, completati formularul de mai jos:

9 comments to “Comision De Administrare Brd Abuziv”
  1. Am un credit ipotecar de 57000 euro din 2008,am de recuperat aproape 10000 de euro de la BRD.
    Mă puteți ajuta?
    Mulțumesc!

    • Bună dimineața, din 2010 plătesc comision administrare credit, de 30€, lunar, este posibil să verificam dacă este legal acest comision.

        • Bună ziua. Din octombrie 2007 plătesc comision de administrare pt un credit ipotecar la BRD. Am împrumutat 145.000lei iar total comision de achirat pana în 2028 este 22.573 lei. În plus ani la rand rata a fost compusa din capital de aproximativ 100 lei pe luna și aproximativ 1000 lei dobânda (anii 2007-2013) .
          Doresc sa știu dacă puteți verifica contractul și scadentarul și dacă este cazul sa ma reprezentați în instanță.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.