Concesionarea Bunurilor Proprietate Publica De Stat

Cum pot sa concesionez un spatiu de la stat?

De esenta noul Cod Administartiv al Romaniei, reprezeinta atat o oportunitate dar si o provocare pentru specialistii din domeniu juridic fiindca nu vor mai fi nevoiti sa alerge prin mai multe legi pentru a rezolva problema juridica a clientului in relatia cu statul Roman si organele administratiei ci vor face trimitere direct catre aces nou cod.

Concesionarea Bunurilor
Codul Administrativ al Romaniei

Practic noi cei de la SCA Cuculis&Asociatii, suntem pionieri ca avocati litiganti si specialisti in noul cod ADMINISTRATIV ROMAN.

Avand in vedere ca acest nou cod administrativ inglobeaza o serie de prevederi pe care cei care intra in relatia directa cu statul , trebuie sa la cunoasca foarte bine, dar si cei care lucreaza in sistemele de stat de asemenea, astazi vom discuta putin despre contractul de concesionare a bunurilor proprietate publica si ce are de facut o persoana fizica ori juridca pentru a obtine un asemenea bun in concesiune de la stat.

Vizulizati si totul despre noua lege a achizitiilor publice:

Astfel, obiectul unui drept de concesiune il poate reprezenta un teren sau un imobil ori un alt bun ce prin lege sau natura lui poate fi exploatat in vederea culegerii de fructe, conform art. 302 Cod Administrativ.

Cocedentul si concesionarul, cei doi termeni pe care ii veti regasi in contractele de concesiune si anume cel care urmeaza sa ia in cocnesiune si cocedentul, unitatea de stat ce transmite acest drept de folosinta.

ATENTIE – Bunurileluate in concesiune nu pot fi subconcesionate, adica leguitorul prin Codul Administrativ nu doar ca limiteaza specula ci o interzice.

Cititi si :

Care este perioada pentru care se poate incheia un contract ed concesiune?

Maximul duratei pentru care se poate incheia un contract de concesiune este de 49 de ani si el desigur se va putea prelungi pe inca 49 de ani.

Care este suma ce va fi platita pentru concesiune si cum este stabilita?

Puteti de asemenea contesta valoarea pretului stabilit de catre cocodent in conditiile in care nu respecta dispozitiile de mai jos.

Leguitorul arata in art. 307 punctul 5, care sunt criteriile in urma carora se va stabili redeventa si ele sunt urmatoarele:

  • proportionalitatea redeventei cu beneficiile obtinute din exploatarea bunului de catre concesionar;
  • valoarea de piata a bunului care face obiectul concesiunii;
  • corelarea redeventei cu durata concesiunii.

Cum se ajunge la concesionarea bunurilor din patrimoniul statului?

In mod normal propunerea de concesionare trebuie sa vina din partea autoritatii de stat insa legea arata ca innitiativa poate sa vina si din partea concesionarului in conditiile in care aceasta initiativa este insusita si de catre autoritatea de stat.

Cititi si:

ATENTIE – Daca doriti concesionarea unui bun trebuie sa formulati o oferta serioasa, ferma cu obiectul concesiunii , planul de afaceri aferent si sa aiba in spate si un fundament financiar solid.

Initiativa concesionarii trebuie sa aiba la baza in mod obligatoriu si un studiu de oportunitate.

Nu uitati ca pana la concesiune trebuie elaborat de catre autoritatea de stat si caietul de sarcini pe care trebuie sa-l indeplineasca cel care doreste sa ia in concesiune un bun de la stat.

Principiile in baza carora se atribuie contractul de concesiune?

Concesionarea Bunurilor trebuie sa respecte in principal transparenta, tratamentul egal, proportionalitatea, nediscriminarea si libera concurenta.

Cum se organizeaza licitatia publica cu privire la concesionarea unui bun proprietatea statului?

Prin licitatie intelegem publicarea in M.O a unui anunt dar si intr-un ziar de larga raspandire nationala, pe pagina de internet ori prin alte medii clare , denumite canale publice de telecomunicatii.

Cititi si :

Anuntul aferent concesiunii se intocmeste dupa aprobarea documentatiei de atribuire de catre cocedent si trebuie sa cuprinda un minim de elemente dupa cum urmeaza:

  • informatii generale privind cocedentul;
  • informatii generale referitoare la concesiune;
  • informatii privind documentatia de atribuire cum ar fi data limita pentru solicitare, modalitati prin care persoanele pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire;
  • informatii privind oferta;
  • data si locul sedintei publice;
  • instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si data trasnimterii anuntului de licitatie catre insitutiile abilitate.

Concesionarea Bunurilor – NOTA: Toata procedura este una publica si poate fi consultata de catre oricine doreste sa atace in instanta procedura de atribuire in concesiune a unui bun al statului.

Evident castigator va fi cel care indeplineste conditiile ofertei si ofera pretul cel mai mare.

Procedura in sine de atribuire este mult mai complicata si necesita atentie la detaliile caietului de sarcini si procedura in sine de atribuire este una care daca nu este facuta fara greseala, poate ajunge sa fie desfintata in instanta de judecata.

Solicitati aici o consultanta juridica specializata in drept administrativ.

4 comments to “Concesionarea Bunurilor Proprietate Publica De Stat”
  1. Vaduva veteran razboi nerecasatorita 94 de ani ,cu handicap grav ,poate obtine un teren de aprox.100 mp linga apartamentul pe care il detine ,terenul in cauza fiind marginit in trei laturi de :apartamentul ei -o latura,o fosta centrala termica (actual un spatiu pt. biblioteca scolii ) -a doua latura si un fost punct termic (actual o mica sala de sport pentru aceesi scoala .Mentionez ca acest teren “mort”este platit ca inchiriat catre primaria Slanic Prahova ,pe el fiind amplasate doua magazii pentru lemnele de foc,sirme pentru ruferele necesare (nefiind alte posibilitati). Intreb daca i se poate atribui sub forma cu scutire de plata, ca urmas de veteran de razboi doar pentru cit mai are de trait.Multumesc

  2. Buna ziua, va rog să-mi spuneți dacă se poate contesta în instanta un contract de concesiune și va rog dacă se poate sa ma primiți săptămâna viitoare sa discutam sa aduc și actele

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.