Contractele De Leasing NU Mai Sunt Titluri Executorii , Se Limiteaza Penalitatile Iar Utilizatorul Debitor Isi Poate Vinde Singur Masina-Contracte Leasing Cu Clauze Abuzive Corectate
Contractul de leasing nu este titlu executoriu – Update 16 aprilie 2021 – Legea a fost promulgata iar contracul de leasing nu este titlu executoriu conform noii legi 83/2021 care prevede noi moduri in care dupa scadenta anticipata, firma de leasing isi poate recupera banii de la consumator insa doar daca il actioneaza in judecata.
O serie de modificari ce au eliminat caracterul de titlu executoriu al contractului de leasing, au intrat in vigoare si vin in ajutorul consumatorilor care erau abuzati de catre societatile de leasing prin faptul ca acele contracte semnate erau titluri executorii si nu era decat un singur pas pana cand cei care nu-si mai permiteau sa plateasca leasingul, ajungeau sa fie executati silit de firmele de leasing.
Avand in vedere aceasta modificare prin care contractul de leasing nu este titlu executoriu , este clar ca se vor naste litigii multiple pe rolul instantelor de judecata prin care debitorii vor fi chemati in judecata de catre firmele de leasing, in conditiile in care vor vrea sa isi recupereze datoriile de la debitori.
Prin urmare este bine sa stiti ca daca sunteti chemat in judecata de catre firma de leasing, in cadrul procesului veti putea invoca si existenta clauzelor abuzive dar si prescriptia datoriei sau alte probleme referitoare la contractul de leasing ce nu mai este titlu executoriu si prin urmare, veti avea posibilitatea sa va aparati in instanta.
Sunteti executat silit sau chemat in judecata de catre firma de leasing? Completati formularul de mai jos!
Ne-am propus sa raspundem in mod exhausitv pentru ca debitorii societatilor de leasing sa cunoasca ce au de facut daca sunt chemati in judecata de firma de leasing si de asemenea sa stie despre contractul de leasing ca nu mai este titlu executoriu.
Sa incepem!
Contractul De Leasing Nu Este Titlu Executoriu – Daca o executare silita incepe impotriva dvs. fara a va fi judecat inainte, este TOTAL ilegala!
Practic, prin aceasta modificare adusa legii leasingului si contractelor de leasing, asa cum contractele cu bancile sau institutiile financiare nebancare, erau in intelesul legii , titluri executorii, asa si contractele de leasing aveau aceasta putere de a fi puse direct in executare silita fara a trece printr-un proces.
De aceea, de cele mai multe ori, debitorul se trezea cu conturile blocate, ba chiar unele firme de leasing ajungeau si ii executau silit si imobiliar pe debitorii contractelor de leasing, in baza unor contracte de leasing, PLINE de clauze abuzive, ca in cele din urma sa le fie ceruti nu doar banii pe ultima factura neplatita ci banii pe toata durata leasingului, pana la finalul sau.
Cititi si :
Firmele / Persoanele juridice executate silit in continuare in baza contractului de leasing – Contractul De Leasing Nu Este Titlu Executoriu decat pentru persoanele juridice, consumatorilor nu li se mai aplica aceasta prevedere
Bucurile pentru consumatori, tristete pentru persoanele juridice. Contractul de leasing nu mai este titlu executoriu pentru consumatorii persoane fizice insa este pentru persoanele juridice. Legea 83/2021 arata :
(1) Contractele de leasing, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării obligaţiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii.
(2) Dispoziţiile prezentului articol nu se aplică în situaţia în care locatarul/utilizatorul este consumator.
Prin urmare, trebuie trasa concluzia in continuare, ca in cazul in care sunteti persoana juridica si ati beneficiat de un contract de leasing, pentru dvs. el este titlu executoriu si ca atare veti fi executat silit.
Firmele / Persoanele juridice, pot face contestatie la executare impotriva executarii silite pornite de catre firma de leasing
Contractele De Leasing pot fi puse in executare silita insa poate fi formulata contestatie la executare impotriva firmei de leasing.
Este clar ca dupa ce va incepe executarea silita impotriva persoanei juridice, acestea se pot apara invocand orice aparare considera necesara, fie prescriptia, fie ilegala incepere a executarii silite sau poate chiar lipsa notarii in RNPM a contractului de leasing, care pentru persoanele juridice reprezinta titlu executoriu.
In continuare contestatia la executare ii va ajuta pe debitorii persoane juridice sa se apare impotriva abuzurilor savarsite de catre firmele de leasing.
Contractele De Leasing NU Sunt Titluri Executorii iar Utilizatorul Poate Sa Nu Plateasca 3 Luni Ratele La Leasing Doar Dupa 3 Luni Poate Sa Ii Fie Declarat Contractul Exigibil Anticipat Si Deci Reziliat
Darea In Plata La Auto-Firmele De Leasing Infrante
Modificari Importante La Ordonanța 51/ 1997 Ordonanta Guvernului Nr. 51/1997 din 28 august 1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.
Termenul de declarare a scadentei anticipate este de 3 luni nu de 2-!
In cazul in care utilizatorul care are calitatea de consumator nu executa obligatia de plata a ratei de leasing timp de 3 luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate in temeiul contractului.
In cazul in care utilizatorul restituie bunul in termenul prevazut de contract evantualele despagubiri nu pot cuprinde decat diferenta intre totalul sumelor datorate minus suma obtinut a in urma valorificarii bunului.
Exclusiv pentru situatiile in care bunul a fost restituit in termenul prevazut in contract, utilizatorul consumator sau un tert cumparator propus de acesta, in termen de 5 zile de la indeplinirea obligatiei de predare, beneficiaza de un drept prioritar la cumpararea bunului, valabil 30 de zile de la predare.
Modificare importantă: Acum legea prevede că un contract de leasing, precum și garanțiile reale și personale, constituite în scopul garantării obligațiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titlu executoriu. Senatorii au eliminat această prevedere în cazul consumatorilor persoane fizice.
Textul de lege este clar, 90 de zile sau 3 rate insa CONSECUTIVE, daca nu sunt platite ratele de leasing, doar dupa acel moment, le este permis firmelor de leasing fie sa activeze clauzele executorii ale contractelor fie sa declara scadenta anticipata a acestora.
Vom vedea mai jos la ce sa va asteptati daca sunteti persoana fizica sau juridica si aveti semnat un contract de leasing.
Articolul 15(1) În cazul în care locatarul/utilizatorul, care are calitatea de consumator, nu acoperă rata de leasing timp de 3 luni consecutive, calculate de la scadenţa prevăzută în contractul de leasing, locatorul/finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing.
Ce prevedea vechea lege a leasingului ?
Actuala veche – art. 15 – contractele de leasing abuzive
Art. 15. – Dacă în contract nu se prevede altfel, în cazul în care locatarul/utilizatorul nu execută obligația de plată integrală a ratei de leasing timp de două luni consecutive, calculate de la scadența prevăzută în contractul de leasing, locatorul/finanțatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat să restituie bunul și să plătească toate sumele datorate, până la data restituirii în temeiul contractului de leasing.
Ce inseamna de fapt ideea : contractele de leasing NU vor mai fi titluri executorii?
In primul rand spunem la revedere popririlor pe -furis- si asta inseamna ca daca nu vom mai plati un contract de leasing nu vor mai putea sa incepa execurarea fara sa stim asta pentru ca acel contract de leasing nu mai este titlu executoriu.
Inainte de a se putea adresa executorului judecatoresc, finantatorul/societatea de leasing va trebui sa cheme in judecata pe utilizator si sa ceara instantei de judecata sa transforme acel contract de leasing intr-un titlu executoriu iar asta inseamna O PROTECTIE mult mai buna impotriva eventualelor clauze abuzive din contracte.
Utilizatorul stie daca va fi dat in judecata si se va putea apara impotriva abuzurilor printr-o intampinare si prin probe pe care le va putea aduce in fata judecatorului cu privire la leasingul respectiv si daca societatea de leasing a avut un comportament juridic normal cu aceasta.
Astfel, debitorii NU vor mai putea fi executati atat de usor si vor putea sa mearga la un avocat cu cererea de chemare in judecata, atunci cand o vor primi si astfel se vor putea apara direct in instanta fara sa fie -surprinsi- cu contracte de leasing abuzive si executari silite ilegale!
Dispare CLAUZA PENALA DIN CONTRACTE-
Este considerata nescrisa , fiind lipsita de efecte, in ceea ce il priveste pe consumator, orice clauza contractuala prin care, in ipoteaza rezilierii contractului, utitlizatorul este obligat atat la restituirea bunului , cat si la plata unor despagubiri echivalente cu cuantumul total al ratelor de leasing prevazute in contract pana la sfarsitul periaotei de leasing.
Se arata clar ca:
(2) În cazul în care locatarul/utilizatorul restituie bunul în termenul prevăzut în contract, eventualele despăgubiri nu pot cuprinde decât diferenţa între totalul sumelor datorate conform contractului, diminuată cu valoarea obţinută prin valorificare, exclusiv TVA, sau, după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat conform legii. Sumele datorate conform contractului de leasing se constituie din facturile emise şi neachitate, valoarea de intrare rămasă de achitat până la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduală, cheltuieli cu asigurările bunului, reprezentate de poliţa de asigurare obligatorie şi/sau poliţa de asigurare facultativă, amenzi de circulaţie şi amenzi pentru neplata rovinietei, precum şi taxe/impozite aferente bunului.
Dispar penalitatile mai mari de 50% din rate! Aceste penalitati din contractele de leasing abuzive ar trebui anulate din oficiu.
Titlul executoriu eliminat din contractul de leasing – la ce sa va asteptati daca aveti un contract de leasing si nu mai platiti?
Daca sunt persoana fizica / consumator si nu platesc ratele la firma de leasing ce pot sa patesc?
In primul rand persoanele fizice vor trebui sa fie chemare in judecata pentru a ajunge in cele din urma sa poata fi executate silit.
2) Dispozitiile prezentului articol nu se aplica in situatia in care locatarul/utilizatorul este consumator.
S-a terminat asa cum am aratat si mai sus, cu executarile silite pe furis si cu banii luati din conturile dvs. de catre firmele de leasing fara sa stiti.
Inainte de a va putea cere bani sau a va executa silit, daca aveti un contract de leasing semnat pe persoana fizica, veti primi prima data o cerere de chemare in judecata prin care firma de leasing va va solicita plata unor diferente pentru acel contract de leasing care nu mai este titlu executoriu.
Practic, prin chemarea in judecata va incerca sa obtina un titlu executoriu pentru a-l pune in executare silita impotriva dvs.
Daca primiti cerere de chemare in judecata din partea firmei de leasing, atunci este cazul sa va inarmati cu un avocat specializat in firmele de leasing si sa incepeti lupta cu cei care vor sa va execute silit.
Pe scurt, pasii prin care trece un debitor chemat in judecata de catre firma de leasing:
- scadenda anticipata a contractului si rezilierea lui, dupa o perioada de 3 luni de neplata;
- notificarea debitorului sa predea masina si valorificarea ei;
- daca nu se acopera suma de plata , debitorul va fi chemat in judecata pentru plata diferentelor de sume ce rezida din contractul de leasing insa aici debitorul se poate apara
- doar daca nu castiga procesul , firma de leasing ar putea sa treaca la executarea lui silita si acolo ar putea din nou sa faca o contestatie la executare silita.
Daca sunt persona juridica / firma si nu platesc ratele la firma de leasing, ce se intampla?
Persoanele juridice vor fi executate silit insa asta nu inseamna ca nu se vor putea opune. Important este sa formulati o contestatie la executare silita.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Aveti nevoie de o intrevedere cu un avocat specializat- Stabileste o consultanta AICI
Nu sunteti din Bucuresti? Nicio problema, avem sedii in teritoriu – Verifica AICI
Din pacate, la 03.07.2019, legea a fost respinsa de catre Senat.
Legea este retro activa
Buna ziua ! Vrea sa aiutarmi neaparat legatura cu Dumneavostra ! Este o situatie mai complicata si è greu de scris aici ! Va multumesc
Buna ziua, atunci ne sunati la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis
BUNA ZIUA ,AM UN LEASING PT O SEMIREMORCA PR CARE AM PLATIT MAI BINE DE JUMATATE SI AVANS, DE UN AN DE ZILE AM AVUT PROBLEME FINANCIARE SI NU AM MAI FOLOSITO DAR AM RAMAS IN URMA CU 5 RATE AM INTELES K MA EXECUTA SILIT VAD CA MAU DAT SI IN JUDECATA CUM PROCEDEZ?
RAMAN SI CU DATORIA SI CU BUNUL LUAT? CU TOATE CA NUNUL PE PIATA VALOREAZA MAI MULT DECAT VALOAREA REZIDUALA, ACEST BUN CUM SE VINDE LA O LICITATIE CINE STABILESTE PRETUL DE VANZARE