Contractele De Leasing NU Mai Sunt Titluri Executorii Se Limiteaza Penalitatile Iar Utilizatorul Debitor Isi Poate Vinde Singur Masina-Contracte Leasing Cu Clauze Abuziv Corectate-Asa A Decis Senatul-Avocat Cuculis

Darea In Plata La Auto-Firmele De Leasing Infrante De Proiectul De Lege Adoptat De Senat-Contractele De Leasing NU Vor Mai Fi Titluri Executorii Iar Utilizatorul Poate Sa Nu Plateasca 3 Luni Ratele La Leasing Doar Dupa 3 Luni Poate Sa Ii Fie Declarat Contractul Exigibil Anticipat Si Deci Reziliat-Avocat Cuculis

Modificari Importante La Ordonanța 51/ 1997 Ordonanta Guvernului Nr. 51/1997 din 28 august 1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.

Mai mult sau mai putin o dare in plata pentru masini a fost semnata de catre Senatul Romaniei. In ultimii 8 ani am vazut niste abuzuri ce depasesc marsevia bancherilor cand vine vorba de contractele de leasing. Am facut un scurt rezumat, de ce ar trebui sa ne bucuram ca este posibila o asemenea reglementare legala si ce inseamna in termeni liberi o lipsire de putere executorie a unui contract de leasing – Vedeti mai jos –

Aici forma initiala- 

Ce inseamna ca aceste contracte de leasing NU vor mai fi titluri executorii?

In primul rand spunem la revedere popririlor pe -furis- si asta inseamna ca daca nu vom mai plati un contract de leasing nu vor mai putea sa incepa execurarea fara sa stim.

Inainte de a se putea adresa executorului judecatoresc, finantatorul/societatea de leasing va trebui sa cheme in judecata pe utilizator si sa ceara instantei de judecata sa transforme acel contract de leasing intr-un titlu executoriu iar asta inseamna O PROTECTIE mult mai buna impotriva eventualelor clauze abuzive din contracte.

Utilizatorul stie daca va fi dat in judecata si se va putea apara impotriva abuzurilor printr-o intampinare si prin probe pe care le va putea aduce in fata judecatorului cu privire la leasingul respectiv si daca societatea de leasing a avut un comportament juridic normal cu aceasta.

Astfel, debitorii NU vor mai putea fi executati atat de usor si vor putea sa mearga la un avocat cu cererea de chemare in judecata, atunci cand o vor primi si astfel se vor putea apara direct in instanta fara sa fie -surprinsi- cu contracte de leasing abuzive si executari silite ilegale!

Ce prevede noua modificare legislativa?

Actuala forma – art. 15 –

Art. 15. – Dacă în contract nu se prevede altfel, în cazul în care locatarul/utilizatorul nu execută obligația de plată integrală a ratei de leasing timp de două luni consecutive, calculate de la scadența prevăzută în contractul de leasing, locatorul/finanțatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat să restituie bunul și să plătească toate sumele datorate, până la data restituirii în temeiul contractului de leasing.

CE SE MODIFICA? – ART. 15 ALIN 2 – 7 DIN LEGE

Dispare CLAUZA PENALA DIN CONTRACTE-

Este considerata nescrisa , fiind lipsita de efecte, in ceea ce il priveste pe consumator, orice clauza contractuala prin care, in ipoteaza rezilierii contractului, utitlizatorul este obligat atat la restituirea bunului , cat si la plata unor despagubiri echivalente cu cuantumul total al ratelor de leasing prevazute in contract pana la sfarsitul periaotei de leasing.

Dispar penalitatile mai mari de 50% din rate!

In cazul in care in contractul dintre parti sunt prevazute penalitati de interziere, dobanzi sau alte obligatii de plata accesorii, aceste daune interese nu pot depasi 50% din suma reprezentand ratele restante la data rezilierii.

Termenul de declarare a scadentei anticipate este de 3 luni nu de 2-!

In cazul in care utilizatorul care are calitatea de consumator nu executa obligatia de plata a ratei de leasing timp de 3 luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate in temeiul contractului.

In cazul in care utilizatorul restituie bunul in termenul prevazut de contract evantualele despagubiri nu pot cuprinde decat diferenta intre totalul sumelor datorate minus suma obtinut a in urma valorificarii bunului.

Exclusiv pentru situatiile in care bunul a fost restituit in termenul prevazut in contract, utilizatorul consumator sau un tert cumparator propus de acesta, in termen de 5 zile de la indeplinirea obligatiei de predare, beneficiaza de un drept prioritar la cumpararea bunului, valabil 30 de zile de la predare.

Modificare importantă: Acum legea prevede că un contract de leasing, precum și garanțiile reale și personale, constituite în scopul garantării obligațiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titlu executoriu. Senatorii au eliminat această prevedere în cazul consumatorilor persoane fizice.

Titlul executoriu eliminat-

Art. 8 Contractele de leasing precum si garantiile reale si personale, constituite in scopul garantarii obligatiilor asumate prin contracte de leasing, constituie titluri executorii –

Exeptia adusa de noua lege –

2) Dispozitiile prezentului articol nu se aplica in situatia in care locatarul/utilizatorul este consumator.

După votul în plenul Senatului, proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaților pentru decizia finală a Parlamentului.

av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Ai nevoie de o intrevedere cu un avocat specializat- Stabileste o consultanta AICI-

Nu este din Bucuresti? Nicio problema, avem sedii in teritoriu – Verifica AICI – 

 

Probleme cu firmele de leasing sau cu contractele de leasing noi sau in desfasurare? Completati formularul de mai jos !

One comment to “Contractele De Leasing NU Mai Sunt Titluri Executorii Se Limiteaza Penalitatile Iar Utilizatorul Debitor Isi Poate Vinde Singur Masina-Contracte Leasing Cu Clauze Abuziv Corectate-Asa A Decis Senatul-Avocat Cuculis”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.