Cum Stabilim Valoarea Daunelor Morale In Cazul Unui Accident Auto-Daune Morale Acidente-Avocat Cuculis

Intinderea daunelor morale  trebuie sa fie indestulatoare pentru acoperirea suferintelor psihice ale victimei, dar in acelasi timp sa nu tinda catre o imbogatire nejustificata -Avocat Cuculis

Temeiul este- Decizia nr. 2431 din 29 octombrie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect daune morale)

Cine achita despagubirile in cazul in care conducatorul auto nu are o polita RCA valabila?

Practic, persoanele prejudiciate în urma unui accident rutier produs din culpa conducătorului unui autovehicul, pentru folosinţa căruia nu era încheiată o poliţă R.C.A., sunt despăgubite de către Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, însă despăgubirea nu trebuie să fie simbolică, dar nici să devină o sursă de îmbogățire pentru persoanele păgubite, cuantumul ei fiind stabilit prin decizia suvernă a instanței, luată în funcție de fiecare cauză în parte.

Despăgubirea trebuie să reprezinte sumele de bani ce sunt necesare pentru a-le uşura ori compensa, pe cât posibil, suferinţele pe care le-au îndurat sau, eventual, mai trebuie să le îndure acestea. (de multe ori ramanand urme definitive ale accidentului).

Cum pot fi cerute daunele morale?

Despăgubirea bănească acordată pentru repararea unui prejudiciu nepatrimonial fiind, prin însăşi destinaţia ei – aceea de a uşura situaţia persoanei lezate, de a-i acorda o satisfacţie, o categorie juridică cu caracter special, nu trebuie acordată într-un cuantum simbolic din cauza imposibilităţii, cu totul fireşti, de stabilire a unei concordanţe valorice exacte între cuantumul său şi gravitatea prejudiciului la a cărui reparare este destinată să contribuie.

Ea nu poate fi acordată într-un cuantum simbolic nici pe considerentul că, acordată într-un cuantum mare, ar putea constitui o sursă de îmbogăţire fără temei legitim pentru terţa persoană păgubită, deoarece cuantumul daunelor morale acordat de instanţă nu se stabileşte arbitrar, ci el trebuie să fie rezultatul unei analize atente a împrejurărilor concrete ale cauzei (intensitatea şi durata suferinţelor psihice încercate de terţa persoană păgubită determinate de gravitatea pierderii suferite în contextul situaţiei date, legătura de rudenie cu victima accidentului, relaţiile afective cu aceasta, suportul material asigurat în timpul vieţii de victima accidentului şi altele asemenea), dar și a practicii judiciare în materie, deci a unor elemente obiective care înlătură posibilitatea ca despăgubirea bănească acordată să constituie un mijloc imoral de îmbogăţire a terţelor persoane păgubite.

Pentru a-şi păstra caracterul de „satisfacţie echitabilă”, daunele morale trebuie acordate într-un cuantum care să nu le deturneze de la scopul şi finalitatea prevăzute de lege, spre a nu deveni astfel un folos material injust, fără justificare cauzală în prejudiciul suferit şi consecinţele acestuia.

In cadrul dosarului penal deschis pentru vatamare corporala, este importanta constituirea ca parte civila, cuantumul trebuie apreciat conform celor descrise mai sus dar si in functie de situatia de fapt si actele medicale!

Extras din decizia ICCJ-

av. drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

4 comments to “Cum Stabilim Valoarea Daunelor Morale In Cazul Unui Accident Auto-Daune Morale Acidente-Avocat Cuculis”
 1. Interesant si incitant subiectul despagubirilor morale.
  Multumesc pentru informatiile primite de-a lungul timpului.Au fost realmente de ajutor in procesul meu cu ANAF Timisoara, proces pe care l-am castigat definitiv si irevocabil.
  Socant si totodata epuizant tot demersul in care esti nevoit sa-ti demonstrezi cu acte nevinovatia ,respectiv greseala partii adverse !
  Cum as reusi sa cer daune morale pentru timpul si nervii pierduti , pentru efortul depus in nenumaratele drumuri parcurse, pentru stresul si starile de rau ale unei inimi bolnave de pensionara , pentru umilinta suportata si pata pe numele meu la locul de munca in speta si la banci prin folosirea neanuntata a popririi?

  Cu deosebita stima,
  Olga K.

  • Stimata doamna. In legatura cu situatia dvs.lucrurile stau asa – oricine produce o paguba unei parti, este tinut sa o repare, astfel ca puteti sa ii actionati in instanta pentru daune! Cu stima,av. drd. Cuculis 0722298011

 2. Va multumesc ptr.informatii si as dorii sa aflu modalitatea de negociere a riscului valutar pentru un credit in CHF, si baza legala in care sa constrang la negociere acest contract cu banca – BancPost. Multumesc

 3. Va multumesc ptr.informatii si as dorii sa aflu modalitatea de negociere a riscului valutar pentru un credit in CHF, si baza legala in care sa constrang la negociere acest contract cu banca – BancPost. Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.