Cum suspend executarea silita fara sa platesc o cautiune? O persoana executata silita are dreptul sa suspende procedura de executare silita, fie ca este executata prin poprire fie imobiliar sau prin alte metode si in unele cazuri explicate mai jos chiar si fara plata unei cautiunii pentru aceasta procedura.
Ceea ce trebuie sa aiba in vedere debitorul executat silit este ca procedura de executare silita poate fi combatuta si daca este cazul suspendata, doar in instanta de judecata si in unele cazuri chiar si fara plata unei cautiunii.
Cum Suspend Executarea Silita ? Suspendarea obligatorie a executarii silite.
( NU este necesara plata unei cautiuni )
Impotriva unei executari silite demarate, debitorul se poate opune, prin formularea unei contestatii la executare, iar in cadrul acesteia, pana la finalizarea procesului, poate solicita suspendarea executarii silite in vederea securizarii bunurilor mobile sau imobile, sub conditia platii unei cautiuni al carei cuantum difera in raport de valoarea obiectului contestatiei, sau, poate fi sub incidenta art. 719 alin. 4 cod procedura civila, cand, suspendarea executarii este obligatorie si cautiunea nu este necesara.
(4) Suspendarea executării este obligatorie şi cauţiunea nu este necesară dacă: 1. hotărârea sau înscrisul care se execută nu este, potrivit legii, executoriu;
2. înscrisul care se execută a fost declarat fals printr-o hotărâre judecătorească dată în prima instanţă;
3. debitorul face dovada cu înscris autentic că a obţinut de la creditor o amânare ori, după caz, beneficiază de un termen de plată.
art. 719 cod procedura civila alin. 4
Cum Suspend Executarea Silita fara plata cautiunii?
Astfel, executarea silita este suspendata in mod obligatoriu, nefiind conditionata de plata unei cautiuni, in urmatoarele situatii:
- Hotararea sau inscrisul care se executa nu este, potrivit legii, titlu executoriu.
In ceea ce priveste hotararile definitive care pot fi puse in executare, deci, constituie titlu executoriu, amintim: hotararile care nu sunt supuse apelului si nici recursului; hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, neatacate cu recurs; hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel; hotararile date in apel, fara drept de recurs, precum si cele neatacate cu recurs; hotararile date in recurs, chiar daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii; orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs. In aceasta categorie includem si hotararile arbitrale ramase definitive, precum si titlurile executorii europene, titluri de credit etc.
Inscrisurile sub semnatura privata sunt titluri executorii, numai daca sunt inregistrate in registrele publice, in cazurile si conditile prevazute de lege.
Asadar, cautiunea nu se va achita in situatia cand hotararea nu are caracter executoriu, iar inscrisul sub semnatura privata nu este inregistrat in regitrele publice.
- Inscrisul care se executa a fost declarat fals printr-o hotarare judecatoreasca data in prima instanta.
Cum Suspend Executarea Silita conform practicii ICCJ- ? – In acest sens, prin decizi nr. 1287 din data de 6 mai 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, aşa cum rezultă din literatura juridică şi din jurisprudenţă, în ceea ce priveşte revizuirea întemeiată pe dispoziţiile art. 322 pct. 4 din C. proc. civ. (revizuirea hotărârii date în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecăţii) (art. 509 pct. 3 NCPC), înscrisul la care face referire acest articol nu este doar înscrisul constatat ca fiind fals odată cu stabilirea săvârşirii unei infracţiuni, ci şi înscrisul al cărui conţinut nu este real, chiar dacă prin operaţiunea de alterare a realităţii nu s-a comis o infracţiune, urmând ca dovada conţinutului nereal al înscrisului să fie făcută în faţa instanţei de revizuire.
Vizualizati si :
Înalta Curte a statuat că în această ipoteză se încadrează şi situaţia în care s-a dispus neînceperea urmării penale pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual faţă de agentul poştal, nedovedindu-se intenţia acestuia de a realiza un fals, în condiţiile în care, îndeplinind o procedură de afişare a unei recomandate, în mod eronat, din neglijenţă, a trecut în procesul-verbal de predare o dată nereală, fiind astfel afectată valabilitatea actului procedural.
- Debitorul face dovada cu inscris autentic ca a obtinut de la creditor o amanare ori, dupa caz, beneficiaza de un termen de plata.
In aceasta situatie, suspendarea executarii silite opereaza fara plata unei cautiuni doar atunci cand debitorul face dovada cu un inscris autentic, nu si in situatia prezentarii unui inscris sub semnatura privata care, va conditiona suspendarea executarii silite de plata unei cautiuni.
Cititi si :
- Executarea Silita A Obligatiei De A Face- Executarea Silita Directa
- Am 59 De Ani Locuiesc In Romania Si Am Fost Evacuata Din Casa Mea
In privinta actelor incheiate la un notar public, acestea se intocmesc intr-un singur exemplar original, care se pastreaza in arhiva notarului public, partile primind duplicat de pe actul original care are aceeasi forta ca si originalul actului, debitorul avand posibilitatea sa prezinte in sustinerea suspendarii executarii silite, duplicatul, si nu originalul.
Totodata, trebuie precizat ca sintagma de suspendare obligatorie a executarii silite, nu este identica cu suspendarea de drept a executarii silite, astfel ca aceasta opereaza numai la cererea debitorului in cadrul unei contestatii la executare, sau pe cale separata, insa, instanta nu va mai trebui sa aprecieze asupra temeiniciei cererii, fiind suficient indeplinirea conditiilor formale dezvoltate.
Un alt tip de suspendare a executarii, este suspendarea cu plata cautiunii iar pentru cei ce nu pot plati cautiunea exista posibilitatea solicitarii unui ajutor public judiciar, pentru ca prin incheiere, instanta sa dispuna, scutirea de la plata cautiunii.
Suspendarea executarii silite, suspenda inclusiv masura popririi si practic debitorii isi pot folosi atata conturile bancare cat si in mod integral salariul de la angajator.
Suspendarea executării – (1) Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia la executare sau prin cerere separată. (2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune, calculată la valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează: a) de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei; b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei; c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei; d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei. (3) Dacă obiectul contestaţiei nu este evaluabil în bani, cauţiunea va fi de 1.000 lei, în afară de cazul în care legea dispune altfel.
Procentele indicate mai sus pot fi supuse conform OUG 80/2013 ajutorului public judiciar.
Practic, acest lucru inseamna ca in raport de cautiunea fixata, instanta poate sa dispuna scutirea de la plata cautiunii.
Pentru cei care sunt in executare silita si vor sa stie cum se contesta o executarea silita, click aici.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Buna.am avut o firma in 2009.fara angajati,doar eu ca administrator unic si angajat.In 2010 am primit o notificare ca am o datorie la ANAF de 8000 lei.Nu am reusit sa platesc atunci si am avut penalitati zilnice.Luna trecuta am primit o poprire pe salar de 45.961 lei .In fiecare luna o treime din salar imi merge la ANAF pt aceasta datorie.Va intreb daca exista o lege prin care sa platesc doar cei 8000 de lei fara penalitatle care mi s-au aplicat in toti acesti ani.Multumesc!
Buna ziua, daca observam actele s-ar putea sa putem deschide o actiune. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ! Am și eu o nelămurire. Tatăl soțului meu a decedat de 8 ani, însă după decesuL lui nu s-a întocmit actul de succesiune,dar totuși există actul de moștenire al copiilor . E posibil ?
Eu și viitorul soț dorim să ne cununăm la primărie , însă nu avem un domiciliu stabil. Se poate ca eu să intru în spațiu având el actul de moștenire din partea tatălui său?? Fiind Moștenitor după moartea tatălui ??
Buna dimineata. Mia fost suspendat permisul ptr viteza 102 km ho am renuntat la dovada de 15 zile am dat examen am fost admis nu am avut nici un fel de abateri in 10 ani de zile de cand am permisul am depus toate actele si cerere ptr reducerea perioadei de 90 de zile .de doua saptamini de la aceasta procedura nu am nici un raspuns daca mi sa accepta sau nu perioada de suspendar .Asi dori sa stiu daca cu toate astea facute e posibi sa nu mi se accepta sa fie redusa perioada de 90 de zile la 30.Va multumesc