Decaderea Din Dreptul La Marca

Decaderea din dreptul asupra unei marci – Proces Castigat Pentru Clientul Nostru Care A Invocat Decaderea Dreptului Asupra Marcii “Margineni”Si A Castigat

Dreptul conferit de marca in mod teoretic te asigura ca nimeni, pe un anumit tronson de productie, nu poate sa foloseasca acel nume si marca si ca atare nu se pot strecura confuzii care sa ii duca pe clientii cu greu adunati in ani de zile, catre o firma care apare peste noapte si vrea sa foloseasca deja o marca inregistrata si folosita de o perioada importanta de timp si care evident ca a strans si notorietate.

Nu intotdeauna cand vedem o marca inregistrata, inseamna ca inregistrarea a fost efectuata corespunzator si nu intotdeauna poate sa reziste testului verificarii in instanta de judecata. In acest caz particular unde clientul nostru a reusit sa inregistreze protectia pentru marca “Margineni” desi ea era deja inregistrata, este o dovada a faptului ca desi trecuseara ani de zile de la prima inregistrare, faptul ca fusese viciata procedura de inregistare, i-a adus titularului Marcii Margineni o infrangere in instanta de judecata.

Evident, pentru a intelege mai bine situatia, trebuie sa facem o analiza prin textul de lege cat si situatia de fapt si mai ales pentru cei care se confrunta cu probleme legate de dreptul de marca insa cu precadere in prezenta analiza, decaderea din dreptul conferit de marca.

Decaderea din dreptul la marca – In ce conditii se poate solicita decaderea din dreptul conferit de marca?

Decăderea din drepturile conferite de marcă reprezintă pierderea protecției juridice acordate unei mărci înregistrate. Aceasta poate avea loc în anumite situații prevăzute de lege, iar consecințele sunt importante pentru titularul mărcii respective. Decăderea poate fi declarată în urma unei acțiuni în justiție sau potrivit procedurilor stabilite de lege.

Când o marcă intră în decădere, titularul său își poate pierde dreptul exclusiv de a o folosi și de a o proteja împotriva utilizării neautorizate de către terți. Aceasta înseamnă că alți operatori economici ar putea utiliza marca înregistrată fără consimțământul titularului și fără a fi considerați încălcători de drepturi de proprietate intelectuală. Prin urmare, decăderea din drepturile conferite de marcă poate afecta semnificativ valoarea și poziționarea unei mărci pe piață.

Este important de menționat că decăderea poate fi evitată și prevenită prin respectarea condițiilor și obligațiilor impuse prin lege în ceea ce privește utilizarea și protecția mărcilor înregistrate. O monitorizare atentă a termenelor de valabilitate a înregistrării și a eventualelor cerințe de reînnoire este esențială pentru a evita orice situații de decădere a drepturilor conferite de marcă.

În concluzie, decăderea din drepturile conferite de marcă este un aspect legal important de luat în considerare de către titularii de mărci înregistrate, deoarece poate avea consecințe semnificative asupra protecției și valorii acestora. Este recomandat să se consulte cu specialiști în dreptul proprietății intelectuale pentru a se asigura că toate obligațiile legale sunt îndeplinite și că se evită orice situație de decădere a drepturilor conferite de marcă.

Nu platesti taxa la OSIM, esti decazut din dreptul la marca. Nu Folosesti Marca, de asemenea esti decazut din protectia conferita

Asta s-a intamplat si in cazul firmei care detinea marca “MARGINENI” pe Clasa 32 Bere; băuturi non-alcoolice; ape minerale şi gazoase; băuturi din fructe şi sucuri de fructe; siropuri şi alte preparate pentru fabricarea băuturilor non-alcoolice.

Am solicitat astfel instantei de judecata pe de-o parte sa observe ca marca fusese admisa la inregistare insa nu era si platita taxa dar si pentru faptul ca aceasta este decazuta din dreptul conferit de catre marca Margineni

Durata, reînnoirea şi modificarea înregistrării mărcii

Art. 33 din legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice

(1)Înregistrarea mărcii produce efecte cu începere de la data depozitului reglementar al mărcii, pentru o perioadă de 10 ani.

(2)La cererea titularului, înregistrarea mărcii poate fi reînnoită la împlinirea fiecărui termen de 10 ani, cu plata taxei prevăzute de lege.

(5)Taxa pentru reînnoirea înregistrării mărcii este datorată odată cu cererea de reînnoire. Cererea de reînnoire poate fi făcută şi taxa poate fi plătită şi în următoarele 6 luni de la expirarea duratei de protecţie, cu majorarea prevăzută de lege.

(6)Neplata taxei în condiţiile prevăzute la alin. (5) este sancţionată cu decăderea titularului din dreptul la marcă.

(7)OSIM informează titularul mărcii cu privire la expirarea înregistrării, cu cel puţin 6 luni înainte de data acestei expirări, fără ca lipsa unei astfel de informări să atragă răspunderea oficiului.

Care sunt motivele pentru decaderea din dreptul conferit de marca?

Art. 55 din acelasi act normativ prevede clar care sunt motivele de decadere din dreptul la marca:

(1)Orice persoană interesată poate solicita oricând în cursul duratei de protecţie a mărcii decăderea titularului din drepturile conferite de marcă dacă:

a)într-o perioadă neîntreruptă de 5 ani, socotită de la data încheierii procedurii de înregistrare, marca nu a făcut obiectul unei utilizări efective pe teritoriul României pentru produsele sau serviciile pentru care aceasta a fost înregistrată şi dacă nu există motive întemeiate pentru a nu fi fost utilizată;

b)după data înregistrării, marca a devenit, ca urmare a acţiunii sau inacţiunii titularului, desemnarea uzuală în comerţ a produsului sau a serviciului pentru care a fost înregistrată;

c)după data înregistrării şi ca urmare a folosirii mărcii de către titular sau cu consimţământul acestuia, marca a devenit susceptibilă a induce publicul în eroare, în special cu privire la natura, calitatea sau provenienţa geografică a produselor ori serviciilor pentru care a fost înregistrată;

d)marca a fost înregistrată pe numele unei persoane neavând calitatea prevăzută la art. 3 lit. h) şi i).

Procesul castigat si decaderea din protectia conferita de marca Margineni

Procesul de mai jos vine in urma atacarii deciziei comisiei de contestatii marci.

Astfel am reusit sa anulam decizie si sa il decadem din dreptul conferit de marca, celui ce o inregistrase intial.

18.10.2023 Ora estimata: 08:30
Complet: C-Proprietate Intelectuală Fond 3

Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Dispune decăderea pârâtei Nitramonia BC din drepturile conferite de marca nr.173212 MARGINENI nr. de depozit M 2013 06111, clasa Nisa 32. Respinge în rest cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Obligă pârâta Nitramonia BC să plătească reclamantului suma de 2680 lei cheltuieli de judecată reprezentând taxa judiciară de timbru si onorariu de avocat partial. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea solu?iei la dispozi?ia păr?ilor, prin mijlocirea grefei instantei azi, 18.10.2023.
Document: Hotarâre  1063/2023  18.10.2023

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.