Desfacerea Casatoriei Din Culpa Exclusiva-Motiv Infidelitate Daune Morale

Desfacerea Casatoriei Din Culpa Exclusiva A Unia Dintre Soti – Cum O Obtinem ?

Desfacerea casatoriei din culpa EXCLUSIVA a unuia dintre solti si cum poti primi despagubiri. Codul civil si daunele morale pentru infidelitatea sotului din a carui culpa se destrama casatoria.

Infidelitatea l-a costat pe sotul din prezenta cauza, cam 3000 de euro pentru ca a inselat-o pe sotie iar dovada a fost facuta cu conversatiile de pe facebook.

Casatoria este de fapt un contract. Il respectam, putem sa iesim nesifonati, nu-l respectam, riscam sa platim daune de mii de euro si la partaj sa mai si pierdem parte dintre bunurile dobandite, asta daca nu ne asiguram inca de la bun inceput.

Sunteti in divort sau vreti sa deschideti o actiune de divort? Completati formularul de mai jos

Tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de mai jos:

Desfacerea Casatoriei Din Culpa Exclusiva
Divort

Mai jos prezentam decizia prin care sotul ( desi era reclamant si voia sa “scape de sotie” fiindca isi gasise pe altcineva), este obligat de catre instanta de judecata sa plateasca suma de 3000 de euro daune morale si ii este si interzis accesul la minor.

Daunele morale pot fi solicitate ori de cate ori, casatoria se desface din culpa exclusiva.

In acest caz, sotia, desi era parata, a facut dovada ca de esenta, casatoria s-a destramant fiindca sotul a inselat-o.

Instanta l-a penalizat pe sot si l-a pus sa plateasca si daune morale dar i-a interzis si accesul la minor, respingandu-i programul de vizitare.

Deciza vizeaza exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de catre mama.

Vedeti decizia mai jos:

Exista situatii in care,  din varii motive reprezentate de nepotrivirea de carácter, infidelitate, agresiune intre soti,  continuarea casatoriei devine imposibila, iar relatiile de familie se destrama,  fiind grav si iremediabil vatamate, astfel ca cea mai buna decizie pentru ambele parti este aceea de a recurge la desfacerea casatoriei.

In masura in care unul dintre soti demareaza pe rolul instantei de judecata o cerere privind desfacerea casatoriei ca urmare a unor neplaceri ivite de viata de familie, ca urmare  a culpei exclusive a celuilalt sot, culpa ce a condus la provocarea de suferinte, sotul vatamat prin atitudinea celuilalt poate solicita despagubiri si chiar daune morale.

cititi si :

Astfel, codul civil prevede  3 situatii cand sotul prejudiciat de conduita sotului(sau starea de sanatate) din culpa caruia se desface  casatoria poate solicita despagubiri :

  • Art. 389  Noul Cod Civil

Obligaţia de întreţinere –  (…), “(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria”.

Acest articol de lege prevede faptul ca sotul aflat in suferinta si care nu are capacitate de munca, cu atat mai mult daca starea  de nevoie a aparut  ca urmare a suferintelor provocate in casatorie din cauza conduitei celuilalt sot, in masura in care pronuntarea divortului ar conduce la imposibilitatea sa de a isi asigura traiul zilnic, celalalt sot este obligat la intretinere, ce se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului, iar această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată.

De precizat este ca daca desfacerea casatoriei se pronunta din culpa sotului aflat in nevoie, acesta nu poate beneficia de intretinere de la celalalt sot decat pentru o perioada de 1 an de la pronuntarea hotararii de divort.

De asemenea, trebuie sa cunoasteti faptul ca indifferent daca desfacerea casatoriei se face din culpa comuna, de comun accord sau din culpa exclusiva a unuia dintre soti, obligatia de intretinere inceteaza prin recăsătorirea celui îndreptăţit.

Vizualizati si explicatiile avocatului Cuculis cu privire la divort :

  • Art. 390 Noul Cod Civil 

Condiţiile prestaţiei compensatorii – (1) “În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicita”.

Astfel, in cazul acestei reglementari trebuie indeplinite anumite conditii, astfel ca de prestatiea compensatorie se poate beneficia doar daca se constata culpa exclusiva celuilalt  sot fata de cel ce solicita aceasta prestatie si numai daca acestia au fost casatoriti cel ptin 20 de ani.

Trebuie precizat ca cel ce solicita prestatia compensatorie nu o poate cumula cu pensia de intretinere mai sus mentionata.

  • Art. 388  Noul Cod Civil  – “Acordarea despăgubirilor – Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.”

In aceasta situatie ne situam noi cu dosarul castigat, prin care sotul infidel a fost obligat la plata de daune morale!

Astfel, pronunțarea divorțului din culpa exclusiva a unuia dintre soți poate produce soțului nevinovat importante prejudicii, distincte de acel dezechilibru semnificativ care ar putea genera dreptul la prestație compensatorie, Codul Civil prevăzând posibilitatea acordării unor despăgubiri.

Acest prejudiciu ar putea fi de ordin material, moral sau chiar profesional.

Legea prevede faptul ca se pot solicita daune morale pentru prejudiciu  suferit de catre unul dintre soti, sens in care acesta trebuie sa dovedeasca culpa celuilalt in desfacerea casatoriei, precum si suferintele provocate de acesta, legatura de cauzalitate intre fapte si vatamarile fizice/psihice produse.

            In acest sens, puteti observa solutia instantei de judecata in acest sens:

Dosarul numarul 28086/302/2017 .

Tip solutie:Admite in parte cererea.

Solutia pe scurt: Admite în parte cererea principală formulată de reclamantul ANDREI HORAŢIU în contradictoriu cu pârâta ANDREI NELA.
Admite în parte (sub aspectul cuantumului despăgubirilor morale) cererea reconvenţională formulată de pârâta-reclamantă ANDREI NELA împotriva reclamantului-pârât ANDREI HORAŢIU, şi în consecinţă:
Desface din culpa reclamantului-pârât căsătoria încheiată sub nr. 751/31.05.2002 în registrul stării civile al Consiliului local al sectorului 3 Bucureşti. Pârâta va relua numele purtat anterior încheierii căsătoriei, acela de CHIRIŢĂ.  

Stabileşte la pârâta-reclamantă domiciliul minorului.

Autoritatea părintească asupra minorului va fi exercitată exclusiv de pârâta-reclamantă. Obligă reclamantul-pârât la plata către pârâta-reclamantă şi în favoarea minorului a unei pensii de întreţinere în valoare de 458 lei lunar, cu începere de la data înregistrării acţiunii (19.12.2017) şi până la majoratul copilului sau până la luarea altor măsuri de către instanţa de judecată.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea reclamantului-pârât privind stabilirea unui program de vizitare a minorului.

Obligă reclamantul-pârât la plata către pârâta-reclamantă a unei despăgubiri morale în valoare totală de 3000 euro.

Obligă reclamantul-pârât la plata către pârâta-reclamantă a cheltuielilor de judecată în valoare de 100 lei (taxă judiciară de timbru). Prezenta hotărâre se va comunica din oficiu, în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă, Consiliului local al sectorului 3Bucureşti şi CNARNN – Infonot, la adresa de corespondenţă Bucureşti, Bd. Theodor Pallady, nr. 40G, sector 3 sau la adresa de email rnnrm@infonot.ro , în vederea înscrierilor menţiunilor corespunzătoare.

Desfacerea Casatoriei Din Culpa Exclusiva il obliga pe sotul vinovat, sa plateasca daune!

Puteti fi interesat sa cititi si despre procedura de desfacere a casatoriei a unei persoane casatorite cu un cetatean strain.

Este necesar ca parintii sa nu foloseasca pe post de moneda de schimb, minorul. De asemenea daca unul dintre soti paraseste domiciliul normal cu minorul si nu mai revine, celalalt parinte isi poate recupera copiul cu ajutorul unei plangeri pentru rapire internationala.

Procedura se conduce prin Ministerul Justitiei.

De asemenea nu uitati ca atunci cand unul dintre soti este violent, se poate obtine si un ordin de protectie dar si evacuarea acestuia din domiciliul conjugal, pana se solutioneaza cererea de partaj.

Av. Drd. Cuculis Adrian

21 comments to “Desfacerea Casatoriei Din Culpa Exclusiva-Motiv Infidelitate Daune Morale”
  1. Buna ziua.
    Ma scuzati ca va deranjez cu o intrebare ..
    Fratele meu a divoratat recent (26.09.2019).
    Motivul pentru divort a fost infidelitatea sotiei,din pacate la mijloc este un copil de 14 ani care a ales pe taica-sau si stau impreuna la parintii nostri.

    Am dori sa aflam conform Legii –sotul inselat poate cere despagubire morala ptr.a compensa dezechilibrul cauzat de separare.

    Mentionez ca inaintea casatoriei au stat impreuna 3 ani si au avut o casnicie de 17 ani.

    Nu au facut nici partajul bunurilor comune ( in cazul acesta fosta sotie a avut un apartament inaintea casatoriei ,iar restul bunurilor mobilier,aparate electrice etc. au fost comune).

    Conform legii are dreptul la despagubire ? + partaj ?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns .

    Cu stima.

    • Bună ziua sunt căsătorit de 17 ani și am un copil de 13 ani soția acum de curând și-a găsit alt barbat Și să mutat cu chirie cu tot cu copil am dreptul la ceva

  2. Buna seara am si eu o intamplare nefericita am gasit niste conversatii in telefonu sotiei si un jurnal pe telefon am filmat si pozat dovezile cu infidelitati in detaliu as putea obține custodia copilului de 4 ani si daune morale ?
    Mai avem un imobil cumparat inainte de casatorie prin prima casa creditul este doar pe numele sotiei dar avansul si ratele le-am platit impreuna cum se face partajul la acesta ?
    Multumesc.

      • Buna ziua!
        În urma cu o luna mai exact pe 27 04 2022 mi-am prins soția cu un alt bărbat iar aceasta a decis să plece cu el in Germania. Noi avem o casnicie de 7 ani si am reusit sa ridicam o casa plus bunuri materiale. Vreau sa divortez pe motiv de infidelitate si părăsirea domiciliului cu acel individ. Ce ma sfătuiți să fac in aceasta situatie. Va multumesc anticipat

    • Bună ziua.sunt și eu în aceasta situație.am prinso pe nevasta-mea ca ma inseala cu cineva.
      La noi problema este ca mai avem și un copilaș la mijloc de 5 luni.
      Eu am toate dovezile din ce sa vorbit prin mesaje.
      Cum se procedează în situația aceasta

  3. Buna ziua,

    Pot fi folosite discutiile pe whatsapp intr-un proces de divort?
    Discutiile sunt intre reclamanta si parat…

  4. Buna ziua am avut proces de divort si trebuie sa platesc cheltuieli de judecata si despagubiri morale ,procesul a fost i n februarie ,cat timp am sa platessc

  5. Buna ziua ,
    Sunt executat silit in trei dosare din care unul cu poprire infiintata pe salariu, dar executoru tergiverseaza deblocarea contului din banca, pe motiv ca nu are timp sa semneze decizia de ridicare a popririi pe cont.
    Sunt mintit zilnic desi eu lunar platesc suma de 300 lei catre executor prin masura popririi.
    Am ajuns sa-mi iau salariul de la casieria unitatii.
    Ce pot face impotriva executorului?
    Nu este acesta un abuz in serviciu?
    cu stima,

  6. Bună ziua.sunt și eu în aceasta situație.am prinso pe nevasta-mea ca ma inseala cu cineva.
    La noi problema este ca mai avem și un copilaș la mijloc de 5 luni.
    Eu am toate dovezile din ce sa vorbit prin mesaje.
    Cum se procedează în situația aceasta

  7. Bună seara! Soțul meu a avut o aventura, în urma căreia a rezultat un copil, nedeclarat de soț. Ce trebuie sa facem ca ea și copilul sa nu aibă niciun drept asupra bunurilor noastre (un apartament și o casa) în cazul în care apare doamna cu test de paternitate. Avem doi copii.
    Mulțumesc!

  8. Suntem căsătoriți de 23 de ani am prins unele convorbiri pe whatsapp unde își spuneau ce au facut (intimitati) si cat de bine sau simțit.Mentionez ca avem doi copii unul de 21 de ani și este la facultate si unul de 17 ani minor .Pentru infidelitatea soției pot avea un avantaj fata de ea (daune morale si materiale ,custodia copilului minor.Va multumesc si astept un raspuns din partea dvs.

  9. Buna ziua!
    Soțul infidel,a introdus divorțul.Nu locuim in țara,refuzând sa ma judec in orașul natal,s.a trimis dosarul la București. Prima instanța a respins acțiunea,noi având mai mult de un sn de când avem rezidenta in alta țara si țara nu este in EU. A făcut recurs si avem termen iar la București. Eu cred ca este ilegal ce se întâmpla. Noi avem in continuare mai mult de un an (4) de rezidenta in in alta țara -țara nu e in continuare in UE,eu de asemeni nu doresc judecarea divortului in țara. Cum sa procedez?!

  10. Dacă am prins soția ca vorbește cu altcineva ,face video in dus și trimite poze goală ea poate pierde custodia copilului?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.