Arestarea preventiva urmata de clasarea dosarului sau achitarea inculpatului reprezinta motiv de plata a daunelor pentru cel privat nelegal de libertate
S-a terminat intr-un final cu epoca arestarilor preventive ilegale asta pentru ca apar despagubiri clasare achitare in dosarele penale unde s-au facut arestari sau retineri ilegale, sau cel putin asta inseamna decizia pronuntata de catre CCR in urma cu doar cateva zile.
Practic, persoanele arestate preventiv si care in urma procesului penal au primit o clasare din partea procurorului sau instanta de judecata le-a achitat in urma procesului, au dreptul sa ceara despagubiri morale sau materiale din partea statului, pentru perioada ed arest preventiv prin care au trecut.
Inainte de a trece sa explicam putin procedura prin care o persoana care fie a fost condamnata ilegal fie a fost retinuta sau arestata preventiv si ulterior s-a dovedit ca ca nu ii poate fi imputata fapta, va primi despagubiri morale si materiale din partea statului.
Ati fost privat de libertate in mod nelegal? Fie forma retinerii sau arestului preventiv? Vedeti cum puteti solicita daune, chat rapid:
Ce a stabilit Curtea Constitutionala cu privire la plata despagubirilor pentru persoanele arestate preventiv in mod ilegal?
Practic, CCR vine si demonteaza articolul 539 din codul de procedura penala pe care il analizeaza din prisma drepturilor tuturor participantilor la procesul penal si mai ales cei care dupa ce au trecut prin mai multe arestari preventive prelungite, nu ar putea sa solicite despagubiri de la statul Roman decat daca s-ar constata acest aspect pe calea unei ordonante sau decizii a instantelor de judecata, pe cand in ceea ce priveste solutia data de catre CCR, aceasta vizeaza in mod evident o aplicare OPE LEGIS a faptului ca persoana privata nelegal de libertate are dreptul sa primeasca despagubire daca dosarul s-a clasat ori a fost achitata.
Decizia CCR 136/2021 acordă drept de despăgubire din partea statului inculpaților arestați pe parcursul anchetei sau procesului penal, dar achitați sau care au primit decizie de clasare inclusiv ca urmare a altor decizii CCR, ulterioare momentului arestării și trimiterii în judecată, decizii prin care anumite infracțiuni au fost dezincriminate, iar anumite probe au fost clasate
Astfel, pentru a putea opera orice fel de tip de despagubiri clasare achitare in dosarul penal unde inculpatul a fost achitat sau s-a clasat cauza, statul trebuie tras la raspunde, in insanta, instata care stabileste intinderea daunelor pricinuite de arestarea ilegala.
Curtea Constituionala a stabilit ca retinerea ilegala de catre procuror, arestarea preventiva sau arestarea la domiciliu, urmate de clasare sau achitare, constituie motiv pentru persoana privata de libertate, sa ceara despagubiri – Despagubiri Clasare Achitare , ce a stabilit curtea.
II. Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă din cuprinsul art.539 din Codul de procedură penală care exclude dreptul la repararea pagubei în cazul privării de libertate dispuse în cursul procesului penal soluționat prin clasare, conform art.16 alin.(1) lit.a)-d) din Codul de procedură penală, sau achitare.
Privarea nelegală de libertate se referă la reținere, la arestul la domiciliu și la arestul preventiv. În toate aceste situații suspectul sau inculpatul poate solicita despăgubiri.
Cititi si:
In ce conditii poate cere o persoana lipsita de libertate in mod ilegal, plata unor daune morale sau materiale?
Am explicat si mai sus faptul ca exista doua motive pentru care o persoana retinuta sau arestata preventiv poate solicita daune morale sau materiale, astfel in caz de CLASARE a dosarului de catre procuror sau de ACHITARE solutie dispusa de catre instanta.
In ce conditii se pot solicita daune morale pentru arestarea preventiva ilegala, in cazul clasarii?
Pentru a putea solicita aceste daune, clasarea trebuie sa fie dispusa de catre procuror pentru urmatoarele situatii:
Articolul 16
Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
a) fapta nu există;
b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
c) nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
d) există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
De altfel, explicate in parte, fiecare situatie prescrisa de la litera a) pana la d) , este justificata masura platii de daune morale in conditiile in care este ilegal si inuman sa dispui arestarea preventiva sau orice alta masura cu privire la o persoana care tehnic nu a savarsit o anumita fapta, ori fapta savarsita nu era prevazuta de legea penala sau nu exista probe ori a fost savarsita fapta insa nu ii putea fi imputabila ( eroare, constrangere, etc).
In ce conditii se solicita daune morale pentru retinere sau arestare preventiva nelegale in cazul achitarii?
Practic, discutam despre aceeasi situatie ca in cazul clasarii, diferenta este ca in caz de clasare, solutia o pronunta prin ordonanta procurorul pe cand in caz de achitare, solutia o pronunta judecatorul.
Cat se poate solicita cu titlu de daune pentru retinere ilegala sau arestare preventiva ilegala?
Despagubiri daunele morale in caz de arestare sau retinere nelegala.
O zi de privare nelegală de libertate poate costa statul 1.500 lei cu titlu de reparatie pentru daune morale suferite de astfel de victime ale sistemului judiciar.
In cursul procesului penal in faza de urmarire penala sau chiar in faza de judecata, daca a intervenit o asemenea retinere ilegala sau arestare ilegala chiar si arestarea la domiciliu, persoana care a trecut printr-o asemenea situatie, se poate indrepta impotriva statului pentru a primi despagubiri pentru FIECARE zi de retinere sau arestare ilegala.
Cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare, cuantumul daunelor morale stabilindu-se așadar de către instanța de judecată prin apreciere, în funcție de consecințele negative produse asupra celui în cauză în plan fizic și psihic, importanța valorilor lezate, măsura în care acestea au fost lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării, efectul produs asupra situației sociale, familiale și profesionale.
Desigur, toate aceste criterii trebuie subordonate unei aprecieri rezonabile, pe o bază echitabilă, corespunzătoare prejudiciului real și efectiv produs.
In cat timp pot solicita plata de despagubiri pentru arestarea sau retinerea ilegala?
Atentie! Trebuie sa aveti in vedere ca termenul de prescriptie este unul deosebit, astfel aveti la dispozitie doar 6 luni de zile de la ramanerea definitiva a hotararii prin care se dispune achitarea sau ordonanta ramane definitiva cu privire la achitare, pentru a putea solicita despagubirile pentru privarea de libertate.
(2) Acţiunea poate fi introdusă în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de judecată, precum şi a ordonanţei sau încheierilor organelor judiciare, prin care s-a constatat eroarea judiciară, respectiv privarea nelegală de libertate.
La ce instanta de judecata se depune actiunea de plata a daunelor cu privire la retinerea ilegala de libertate sau arestarea ilegala?
Tribunalul este cel care solutioneaza cauza cu privire la intinderea daunelor si mai exact, tribunalul de domiciliu.
(3) Pentru obţinerea reparării pagubei, persoana îndreptăţită se poate adresa tribunalului în a cărei circumscripţie domiciliază, chemând în judecată civilă statul, care este citat prin Ministerul Finanţelor Publice.
Astfel, tinand cont de aceste aspecte, sunteti acum pregatit pentru tot ceea ce presupune un dosar prin care puteti solicita daune de la stat pentru privarea de libertate in mod ilegal.
Av.Drd. Cuculis Adrian
in cat timp pot sa solicit cheltuielile de judecata intru-un proces instrumentat de DNA, in care am fost achitat, si impotriva cui ma indrept?
Impotriva statului si DNA si MIN JUST si puteti cere si un milion de euroa si nu doar cheltuieli ci daune morale.
Cum sa formulez acțiunea și împotriva cui ma îndrept?
Dati-ne mai multe detalii despre dosarul dvs. penal . Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Ce costuri implica o acțiune de genul acesta? Menționez ca sunt achitat după ce am făcut 2 luni și jumătate de arest preventiv și doi ani de control judiciar. Valoarea daunelor se ridica la circa 6 milioane de €, stabilite prin expertiza plus despăgubiri morale.
Arestat preventiv in Luxemburg,apoi achitat după un proces de circa 4 ani,doresc despăgubiri.
Buna ziua. Atunci acest proces trebuie initiat acolo.