Stergerea Din Centrala Riscului De Credit Bancar Pentru Cei Ce Au Dat In Plata

Stergerea din centrala riscului de credit bancar tinuta de catre BNR a celor ce sunt notati cu cereri de dare in plata

Update regulemant BNR 2021 – Cei notati in Centrala riscului de credit , ca au dat in plata, trebuie sa fie radiati si sa li se permita accesarea unui nou credit.

Stergerea Din Centrala Riscului De Credit Bancar – Centrala riscului de credit, registru tinut la nivel de BNR, este de fapt o baza de date cu informatii despre comportamentul financiar al imprumutatilor.

Spre exemplu daca ati intarziat cu plata ratelor, se noteaza in CRC , daca ati dat in plata, iarasi , se va nota acest lucru in CRC, tocmai pentru a nu putea lua un credit pe viitor.

Sunteti notat in Centrala Riscurilor De Plata? Verificati daca puteti fi scos din CRC, completati formularul:

De data recenta, legea s-a modificat iar cei care dau in plata imobilele lor sau a datoriile sterse, pot solicita centralei de riscuri de credit, a BNR, sa le fie sterse aceste mentiuni cu privire la darea in plata.

O normalitate dupa parerea mea, avand in vedere ca procedura darii in plata nu este ceva empiric folosit de catre debitori ci din contra, este o manifestare a legii 77/2016 , modificata, corecta dar mentinuta de catre CCR.

O radiere din centrala riscului de credit se putea solicita de catre cei raportati in CRC, doar in conditiile in care s-ar fi incalcat regulamentul GDPR cu privire la notificare, ori daca notarea in CRC nu era esentiala iar mentinerea fara a fi facuta scoaterea din CRC, aducea mai multe prejudicii decat avantaje pentru participantii la Centrala riscului de credit.

De mentionat in prealabil ca centrala riscului de credit nu este aceeasi institutie cu Biroul de credit , iar despre modalitate de stergere din biroul de credit aflati mai multe in sectiunea biroul de credit.

Pentru a intelege cand puteti fi stes din Centrala riscului de credit, este important sa vedem cum functioneaza notarile si ce s-a modificat de data recenta cu privire la notarile in CRC a celor ce au dat in plata.

Sa incepem.

Ce este CRC , centrala riscului de plata?

Conform site-ului BNR, Centrala Riscului de Credit – CRC (fostă Centrala Riscurilor Bancare)reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante (instituţie de credit, instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul special, instituţie de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare sau instituţie emitentă de monedă electronică care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare) din România faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare (20.000 lei), precum şi a informaţiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de către posesori.

Daca am fost notat in CRC o scoatere din CRC este posibila daca am dat in plata?

De data recenta este posibila stergerea datelor negative din centrala riscului de credit , pentru cei care au fost notati in aceasta baza de date, dupa ce au formulat notificari de dare in plata, ori dupa ce au dat in plata imobilele sau si-au sters datoriile de la banci.

Regulament nr. 1 din 22.feb.2021 publica in Monitorul Oficial, Partea I 204 2.mar.2021 si Intrat în vigoare la 2.mar.2021
pentru modificarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit aduce modificari importante pentru cei ce sunt notati in CRC.

Ce prevede regulamentul 1/2021 a BNR cu privire la radierea din CRC?


   Art. I. –Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 şi 49 bis din 20 ianuarie 2012, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:   

1. La articolul 10, punctul 4 va avea următorul cuprins:    

“4. Procedura de ştergere a riscurilor trebuie utilizată în cazul în care un risc raportat anterior nu mai este înregistrat în evidenţele persoanei declarante, precum şi în cazul riscurilor raportate anterior care cad sub incidenţa prevederilor art. 5 alin. (31) din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, cu modificările şi completările ulterioare. Ştergerea informaţiei de risc de credit prin această procedură se face utilizându-se formularul F3 A.”   

Cititi si :

2. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:    

“Art. 11. – Informaţia de risc de credit raportată la CRC este cea înscrisă în evidenţele persoanei declarante în ultima zi a lunii pentru care se face raportarea, cu excepţia riscurilor de credit care cad sub incidenţa prevederilor art. 5 alin. (31) din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, cu modificările şi completările ulterioare.”   

3. Formularul F3 A din anexa nr. 3 se înlocuieşte cu formularul F3 A prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament şi formularele F4 A şi F4 B din anexa nr. 4 se înlocuiesc cu formularele F4 A şi F4 B din anexele nr. 2 şi 3 la prezentul regulament.   

Cat timp apar informatiile in centrala riscului de credit , daca nu se radieaza fie administrativ fie de catre instanta de judecata?

Conform art. 17 din regulamentul bnr nr. 2/2012 Informaţiile de risc de credit şi informaţiile despre fraudele cu carduri sunt menţinute în FCR şi FFC pe o perioadă de 7 ani de la data înscrierii.

Asta inseamna ca daca sunteti notat cu o informatie negativa in sensul CRC, ca ati fi dat in plata sau ati fi uzitat aceasta procedura, atunci centrala de riscuri este obligata sa va radieze / stearga aceasta informatie, pe baza noilor modificari de regulamet a centralei de riscuri de credit.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2 Bucuresti

11 comments to “Stergerea Din Centrala Riscului De Credit Bancar Pentru Cei Ce Au Dat In Plata”
      • Firma a fost raportată în Crc în decembrie de către UniCredit Leasig ,rata a fost achitată cu o întârziere de 39 de zile dintr-o eroare umană ,efectiv persoana care se ocupă de plăți a omiș . Credeți ca exista vre o posibilitate de a fi scos din Crc suma cu care am fost raportat este de 2000 lei și din această cauză o să pierd un contract de finanțare pe Microindustrializare

  1. Am avut seceta și proces verbal de calamitate eliberat de situațiile de urgentă și am întârziat cu plata la IFN Agricover. Se poate șterge din CRC ?

  2. Am fost raportat la CRC de BCR , ca urmare a solicitarii de suspendare a ratelor si s-a dispus supravegherea pe 2 ani.
    Poate fi stearsa aceasta raportare sau micsorata perioada de supraveghere.Nu am fost”rau platnic”niciodata!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.