Drepturile Angajatilor In Raporturile De Munca In Caz De Criza Financiara

Contextul Coronavirus deja muta redactarea de opinii juridice in sfera fortei majore, a cazului fortuit sau a impreviziunii iar drepturile angajatilor si cum pot fi aceste drepturi protejate.

Drepturile Angajatilor in vreme de criza.

In contextul decretului de stare de urgenta multi dintre ANGAJATORI s-au raportat la codul muncii si au SUSPENDAT PE NEDREPT contractele de munca ale angajatilor si chiar au venit cu tot felul de amenintari ILEGALE(atentie in drept exista si amenintari legale, cum ar fi ” te voi chema in judecata fiindca m-ai prejudiciat”), prin care angajatii sunt fie obligati sa semneze acte aditionale la contractele de munca fie sa-si dea demisia sau alte asemenea , pe fondul presiunii angajatorului dar si a lipsei de cunoastere a legislatiei cu privire la drepturile angajatilor.

Drepturile Angajatilor

Astfel, prezentul artiol isi propune sa fixeze urmatoarele aspecte si sa raspunda unor intrebari de importanta atat in perioada de urgenta nationala, Covid 19 dar si in alte situatii de normalitate financiara, cand angajatorii profitand de pozitia lor, abuzeaza de angajatii acestora:

a) Cand are voie angajatorul meu sa imi suspende contractul de munca?

b)Are voie angajatorul sa imi suspende contractul de munca pe perioada in care este decretata stare de urgenta?

c)Imi poate impune angajatorul pe perioada in care nu are activitate, sa-mi dau demisia?

d)Poate angajatorul sa ma oblige sa semnez un act aditional prin care sunt de acord ca pe o perioada o luna, 2 ,3 sau mai multe, sa nu mai incasez niciun salariu?

e)Poate angajatorul meu sa ma concedieze in contextul Covid 19?

f) Pot sa contest o decizie de desfacere a contractului de munca, sau de suspendare a contractului de munca? Daca da, cum si unde?

Vom incepe prin a spune ca toate raporturile de munca sunt sub auspiciile Codului Muncii si toate prevederile contrare codului muncii sunt ilegale cu exceptia cazurilor unde legea permite de fapt o derogare.

Vom raspunde intrebarilor dupa cum urmeaza:

a) Cand are voie angajatorul meu sa imi suspende contractul de munca?

Trebuie spus ca suspendarea contractului de munca poate sa intervina atata la cererea angajatului, a angajatorului dar si de drept, fapt pentru care noi in acest context, ne vom rezuma sa explica in ce conditii poate ANGAJATORUL sa suspende contractul de munca si care sunt situatii in care se suspende de DREPT.

Art. 50 . [suspendarea de drept]
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;
e) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
f) forta majora;
g) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
h) de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege.

Cititi si :

Astfel, observam si identificam doua situatii extrem de specifice pentru zilele noastre ” carantina” si “forta majora”.

Suntem in situatia de forta majora? – Opinam ca Romania nu se afla din pricina COVID 19 IN FORTA MAJORA fapt pentru care angajatii trebuie sa stie ca angajatorii lor NU LE POT SUSPENDA CONTRACTUL DE MUNCA PENTRU FORTA MAJORA CA EFECT DE DREPT.

Art. 52 . [suspendarea din initiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii [declarat neconstitutional prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 261/2016];
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti; [declarat partial neconstitutional prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 279/2015]
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
c1) in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca, precum si in cazul in care salariatul este arestat la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca;
d) pe durata detasarii;
e) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

Prin urmare, de interes pentru analiza noastra este cazul intreruperii sau reducerii cu titlu temporar a activitatii din pricina masurilor luate de catre autoritati.

Vedeti mai jos ce se intampla cu patronii care iau masuri abuzive in vreme de criza:

http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=210520

Astfel, in situatia in care se ajunge la o reducere a activitatii (mai ales in domeniul horeca in aceasta perioada), vor fi aplicabile urmatoarele dispozitii:


Drepturile Angajatilor – (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).(adica daca se va schimba contractul de munca la 5 ore sau mai putin).


(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Tragem o prima concluzie astfel, ANGAJATII NU POT FI CONCEDIATI PENTRU REDUCEREA ACTIVITATII si nici NU POT FI OBLIGATI SA SEMNEZE ACTE PRIN CARE SUNT DE ACORD SA NU MAI PRIMEASCA NICIUN SALARIU ci se va aplica regula explicata mai sus.

b)Are voie angajatorul sa imi suspende contractul de munca pe perioada in care este decretata stare de urgenta?

Angajatorul nu are acest drept, in situatia aceasta se vor aplica prevederile pe care le-am explicat mai sus, astfel, nu se vor aplica regulile de la starea de forta majora.

c)Imi poate impune angajatorul pe perioada in care nu are activitate, sa-mi dau demisia? Drepturile Angajatilor in vreme de criza.

Demisia este eminamente un act UNILATERAL prin care o parte denumita angajat, inainteaza propunerea de incetare a raporturilor de munca.

Astfel, impunerea unei situatii ce poate sa porneasca doar din dorinta angajatului apare ca o fortare a consimtamantului iar o demise surprinsa printr-o asemenea metoda este ILEGALA.

Niciun angajator NU are dreptul sa impuna angajatului sa semneze o demise preformulata sau sa ii sugereze sa demisioneze, angajatorul avand la dispozitie pentru incetarea contractului de munca, alte parghii care daca nu sunt indeplinite ca si conditii NU ii poate inceta contractul de munca al angajatului.

Aceasta masura este gandita in codul muncii ca una de protectie pentru angajat.

d)Poate angajatorul sa ma oblige sa semnez un act aditional prin care sunt de acord ca pe o perioada o luna, 2 ,3 sau mai multe, sa nu mai incasez niciun salariu?

Angajatorul NU POATE SA VA OBLIGE sa semnati un asemenea act prin care sunteti de acord ca o perioada de timp sa nu va incasati salariul.

In schimb, daca atat angajatul cat si angajatorul sunt de acord, pot fi aplicate urmatoarele dispozitii:

Art. 54 . [suspendarea prin acordul părţilor] – Drepturile Angajatilor
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

e)Poate angajatorul meu sa ma concedieze in contextul Covid 19?

Angajatorul NU VA POATE CONCEDIA din motive ce tin de persoana angajatului. Am vazut in zilele trecute si este o practica inradacinata, nelegala, ca angajatorul sa-si ameninte angajatul ca ii va inceta contractul de munca sau ca il va “da afara sau concedia” daca nu semneaza anumite acte aditionale.

Acest lucru nu se poate intampla decat in condiile unei restructurari a societatii si cu plata de salarii compensatorii ori in conditiile contractului colectiv de munca ori in ipoteza in care angajatul savarseste o abatere disciplinara.

f) Pot sa contest o decizie de desfacere a contractului de munca, sau de suspendare a contractului de munca? Daca da, cum si unde?

Daca oricare dintre regulile examinate mai sus ar fi incalcate si angajatorul emite o decizie de desfacere a contractului de munca sau de suspendare a acestuia, angajatul poate sa conteste decizia in termen de 30 de zile la Tribunalul de unde are domiciliul si sa ceara instantei de judecata chiar si suspendarea deciziei cu reluarea activitatii, asta pana la momentul la care se judeca cererea de anulare a deciziei angajatorului.

Masurile despre care am vorbit mai sus sunt niste masuri esentiale pentru ca activitatea economica si stabilitarea angajatilor si a familiilor acestora sa poata fi garantata.

Daca fiecare angajator ar face ce are dori in raporturile sale cu angajatii, atunci s-ar creea o dezorganizare totala a sistemului si atunci s-ar ajunge la situatii imposibile prin care s-ar forma haos in societate.

Mai jos vedeti cat de mult se pune accent pe drepturile angajatilor:

Drepturile angajatilor trebuiesc respectate si angajatii trebuie sa stie ca sunt protejati de aceste abuzuri, de multe ori daca nu chiar de fiecare data , angajatorii isi vor pune interesele personale pe primul plan si secundar interesele angajatilor(ceea ce nu este normal intr-o societatea aflata in dezvoltare) iar acest lucru al combaterii abuzurilor angajatorilor se poate face doar in instanta.

De mentionat ca daca angajatorii nu-si mai pot desfasura activitatea deloc, ei au OBLIGATIA de a-si deschide procedura insolventei sau a falimentului ori a concordatului preventiv si NU au dreptul sa foloseasca metode ABUZIVE impotriva angajatilor lor, pentru a-si conserva patrimoniul.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Daca ati fost supus unui abuz din partea angajatorului puteti sa ne sesizati mai jos:

25 comments to “Drepturile Angajatilor In Raporturile De Munca In Caz De Criza Financiara”
  1. “angajatul poate sa conteste decizia in termen de 30 de zile la Tribunalul de unde are domiciliul si sa ceara instantei de judecata chiar si suspendarea deciziei cu reluarea activitatii, asta pana la momentul la care se judeca cererea de anulare a deciziei angajatorului.”

    Asta este o prostie.
    Se cere reincadrarea pe functie si plata salariilor din momentul emiterii deciziei pina la reincadreara efectiva. Este foarte important sa se formuleze astfel chemarea in instanta, altfel nu se vor primi acele salarii, chiar daca se castiga procesul.

    Inca o mentiune: Se depune la Tribunal, dar la sectia conflicte de munca. Procesele de conflicte de munca sunt gratuite pt. angajat.

  2. Daca beneficiez de legea 19/2020, aceasta se poate anula? Angajatorul ne-a comunicat ca putem lucra de acasă (callcenter) însă nu ne asigura condițiile/materiile necesare, doar suport tehnic. De asemenea ne-a menționat ca aceste legi se bat cap în cap, singurele opțiuni pe care le avem sunt concediu fără plata sau medical.

  3. As vrea sa stiu daca in cazul varstei de 62 ani in munca activa de ingrijire a bolnavilor intr o sectie de chirurgie in aceasta perioada de stare de urgenta exista pt aceasta grupa de varsta anumite derogari privind vulnerabilitatea ,riscul de varsta bolile cronice care le au unii angajati putini de altfel ?

  4. Lucrez la o firmă din codlea vreau să intreb dacă angajatoru poate să-mi spună să i-au zile de concediu și după acea sa-mi deie zile cu 75 la sută

    • Buna ziua ! Am o firmă PFA si as dori sa stiu daca voi fi obligată să plătesc chiria si utilitățile atata timp cat am fost închisă în această stare de urgență în care ne aflăm! Si daca statul ma va ajuta intr un fel pentru ca nu mai inteleg nimic din ce spun la tv ! Multumesc !

  5. Din ceaam urmărit în masmedia și tv ordonanța care sa dat nu specifică că trebuie să i-au concediu și după acea 75 la sută Vă mulțumesc

  6. Buna seara.lucrez kegal de 12 ani la o intreprindere individuala.mag imbracaminte.am dreptul la somaj tehnic ? Multumesc anticipat

  7. Bună ziua,mama mea are 65 de ani împliniți,este pensionara dar si lucrează cu contract de munca pe perioada nedeterminată ca muncitoare necalificata.Având in vedere ultima ordonanța de urgență, ordonanța nr.3 ea nu mai poate iesi din casă pentru a merge la servici, ce drepturi are sau i se poate desface contractul de muncă fara a beneficia de un venit de 75%?

  8. Buna ziua ,as dori sa ma ajutati si pe mine cu o explicație ,este vorba de 2 copilași 3 si 4 ani care au stat pana la varsta asta la mine adica la mama lor,dar din anumite probleme personale am fost nevoită sai dau concubinului, greseala mea ca i-am dat deoarece acum nu ma lasa nici sa tin legatura cu ei,ma denigreaza in fata la copii numai ca sa numai vorbeasca cu mine ,de trimis nu imi sa voie sa trimit,problema ii ca acesti doi copilași nu sunt al concubinului dar sunt recunoscuti de către el,cat timp au fost copii la mn ma amenința mereu ca vine sa ma omoare sa ma taie nici doctori nu are ce sa-mi face, că-mi va lasa copii fără mama,după ce i-am dus la el o continuat la fel cu amenințările, si eu am facut niste greseli ,am intrat într-un anturaj cam prost fiind nevoită să fac rost de un ban pt copilași ca eram singura fără niciun ajutor ,familia nu ma ajuta cu nimic practic eram pe cont propriu,as vrea totusi sa stiu daca as putea sa-mi iau copilași inapoi, as putea sa-mi mai repar greseala făcută fata de ei ,greseala ca i-am dus la el,stiu foarte bine ca el n7 are grija lor sta fosta soacra cu ei…bine ca sunt foarte multe spus ceea ce ma priveste dar in special despre fostu ca consuma alcool si se si stochează înafară undei plecat ,am fost su lovită de către el de fata cu băieții.

  9. Buna..Sotul este angajat pe perioada determinata la o firma cu act aditional pana in data de 28 mai 2020.Azi a fost obligat sa semneze ca din 24 aprile 2020 inceteaza contractul in temeiul art.95 alin.4 din Legea nr.53/2003-Codul Muncii. Cu cererea de concediu de odihna gata formulata si puse sa semneze toti angajatii !!! Este legala aceasta procedura in perioada Covid-19 sa lase multi angajati (sot si sotie angajati la aceasta firma cu copii)fara nici un venit ? De ce nu sa respectat actul aditional pana in data de 28 mai si in cazul de fata angajatii de ce sunt obligati sa lucreze 20 zile preaviz atata timp ca in stare de urgenta se va expune riscului de a se imbolnavii si ei de ce nu au respectat actul aditional? Cu contract pe perioada determinata nu se acorda somaj tehnic sau somaj daca a semnat deja incetarea contractului ? Este legat sau ilegal cum sa procedat???

  10. Buna ziua,am o firma srl,salon cosmetica,nu am.angajati,lucrez doar eu,dar din.cauza epidemiei este inchis,trebuie sa platesc chirie si alte utilitati,noi ce i cu srl nu primim ajutor de la stat?

  11. Bună ziua am o nelămurire cu acest șomaj tehnic. Sunt angajat lucrez în domeniul transport persoane firma trebuie sa funcționeze și șeful meu a hotărî asa 2 saptamina lucrează doi șoferi doi sunt în șomaj tehnic după care vor relua lucru cei care au fost în șomaj tehnic și vor merge ceilalți doi în șomaj tehnic. Întrebare este corect asa? Doi. nimeni nu știe cum se aplica legea în acest caz. Ce înseamnă cei 75% din cit? Ce impozite se plătesc? Cit revine angajatului patronii spun ca trebuie sa plătească tva pe cei 75%noi angajați nu știm nimic din toate astea. Trei. Este adevărat ca șomajul tehnic se acorda pe o perioada de 14 zile după care trebuie iar actele depuse pentru 14 zile?

  12. Bună ziua. Pe 1 aprilie am primit o notificare prin care mi s a adus la cunoștința ca postul pe care lucrăm ( sofer) se desființează si in termen de 20 de zile contractul de muncă încetează automat. De atunci incerc sa ajung la sediu sa pot preda mașina pe proces verbal dar angajatorul refuza sa imi elibereze adeverință necesară deplasării pe motiv că sunt in somaj si e ilegal sau nu e nimeni la birou etc. Am sunat la ministerul muncii și ITM si mi s a spus același lucru: sunt salariat activ pana in ultima zi si ar trebui să fiu plătit pt asta. Cum pot rezolva problema predării mașinii? Va multumesc mult de tot

  13. Buna seara,
    lucrez de 24 ani la o multinationala, din 1 Martie lucram de acasa si in Aprilie ne-au obligat sa intram in concediu de odihna 5 zile si 4 zile fara plata. Astazi am fost notificati ca in Mai vom lucra normal(adica 8 ore )dar ne vor plati cu 75% din salariu.
    este legala acesta procedura?
    Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.