Drepturile chiriasilor în România – Ghid Complet

Drepturile Chiriasilor – Sunt Chirias Si Nu STIU Ce Drepturi Am – Ghid complet pentru înțelegerea legislației locative – Ce Drepturi Am Daca Sunt Chirias?

Drepturile chiriasilor in Romania ocupa o parte speciala in Codul Civil al tarii. Fie ca sunteti student venit sa studieze intr-un oras mare sau un cetatean strain ori fie ca aveti nevoie de o locuinta spre a o inchiria pentru o perioada lunga sau scurta, exista in functie de fiecare situatie o paleta larga de drepturi pe care le aveti atunci cand inchiriati o casa/apartament , sau generic imobil.

Evindet ca pe langa drepturile pe care vi le confera legislatia si in mod specific si contractul de inchiriere a imobilului ori in termeni de specialitate , contractul de locatiune, aveti si obligatii pe care trebuie sa le respectati si despre care vom vorbi mai jos.

Drepturile și responsabilitățile în cadrul contractelor de închiriere sunt pe de-o parte prevazute in Codul CIVIL dar partile, chiriasul si proprietarul, pot conveni drepturi suplimentare sau pot limita anumite drepturi in acord cu legea si cu obiectul locatiunii/inchirierii.

Astfel este extrem de important ca dvs. sa va cunoasteti drepturile in asa fel incat sa puteti sa va protejati de anumite abuzuri pe care un proprietar le poate face si in acelasi timp trebuie sa cunoasteti si ce obligatii aveti, tocmai pentru a nu va putea fi imputata o anumita fapta pe care ati putea sa o savarsiti si sa nu stiti ca de fapt era o obligatie de-a dvs.

Sa incepem!

Aveti probleme cu un apartament sau casa pe care le-ati inchiriat? Sunteti somat sa evacuati imobilul? Completati formularul de mai jos:

Unde si cum se incheie un contract de inchiriere a unui imobil?

Trebuie sa stiti ca printre drepturile chiriasilor se numara si acela de a opta cu privire la modalitatea de incheiere a unui contracti de locatiune. Drepturile de bază ale chiriașilor prevad ca daca partile se inteleg intre ele, contractul de inchiriere se poate incheia la avocat sau la notar sau poate fi incheiat chiar si in forma olografa fara sa fie necesara o anumita formalitate cum ar fi atestarea facuta de catre avocat sau autentificarea facuta de catre notar.

Astfel, pentru a lamuri un mit care se tot rostogoleste de ani de zile, semnarea contractului de inchiriere nu trebuie sa fie facuta la notar sau avocat ci poate fi facuta si pe un contract semnat doar intre parti. De asemenea, aceasta forma este suficienta pentru a putea fi depusa la administratia fiscala pentru a fi luat in evidenta si pentru ca proprietarul sa plateasca impozite pe chiria primita.

Totusi, avantajele semnarii unui contract de inchiriere la avocat sunt multiple. In primul rand primeste girul unui profesionist al dreptului.

Avocatul care va redacteaza contractul de inchiriere poate discuta cu dvs. si va poate identifica anumite probleme in contractul pe care proprietarul il pune la dispozitia chiriasului si il poate atentiona atunci cand acel contract nu ii este benefic. De asemenea poate gandi clauze care sa il protejeze pe chirias printr-o clauza de cu protecția împotriva evacuării abuzive.

Prin urmare desi legea permite semnarea contractului de inchiriere si in alte conditii , de preferat ar fi ca acel contract sa fie incheiat totusi cu ajutorul unui avocat.

Ce drepturi are chiriasul ? Drepturilor chiriașilor în România

Drepturile de bază ale chiriașilor in contractele de locatiune, deriva din Codul Civil din art. 1786 si urmatoarele.

Astfel, trebuie sa stiti ca daca ati semnat un contract de inchiriere a unui bun imobil se nasc ca atare drepturile și responsabilitățile în cadrul contractelor de închiriere care sunt urmatoarele:

  • sa primeasca bunul pe care il inchirieaza, fie el apartament, casa sau alt tip de bun;
  • să menţină bunul în stare corespunzătoare de folosinţă pe toată durata locaţiunii, asta inseamna si deriva de aici , ca reparatiile capitale sunt in sarcina proprietarului si nu in sarcina chiriasului;
  • să asigure locatarului liniştita şi utila folosinţă a bunului pe tot timpul locaţiunii, asta inseamna ca daca sunt probleme de natura locativa cu alti vecini ori terte persoane ce revedinca acel bun, trebuie sa se asigure ca nu este deranjat chiriasul de aceste aspecte si trebuie precizat ca acele conflicte ce apar dupa ce se preda imobilul , cad in sarcina chiriasului;
  • chiriasul nu poate fi deranjat de catre proprietar atunci cand doreste ci intrarea in imobil trebuie sa fie anuntata;
  • dreptul de a putea face o subinchiriere a bunului pe care l-a inchiriat doar daca nu i s-a interzis acest lucru;
  • in cazul in care contractului de locatiune expira, chiriasul are drept de preferinta adica poate inchiria in fata altora care s-ar prezenta. Un fel de drept de preemtiune;
  • chiriasul are dreptul de a folosi partile comune ale imobilului inchiriat daca discutam despre un apartament situat intr-un bloc;
  • chiriasul are DREPTUL sa adica in imobilul inchiriat si alte persoane care pot locui cu el
  • de asemenea rudele chiriasului daca acesta a decedat au dreptul de a continua chiria respectiva.

Asa cum se observa, exista o serie larga de drepturi pe care chiriasul le are si pe care daca partile asa cum am aratat le stipuleaza in contract, ele pot fi multiple.

Atata timp cat chiriasul isi cunoastre drepturile, evident ca nu poate suferi abuzuri din partea proprietarului.

Poate proprietarul sa vina sa viziteze oricand doreste bunul iar chiriasul este obligat sa ii permina accesul in apartament sau casa?

Nu. Proprietarul nu are dreptul sa stanjeneasca in folosirea imobilului de catre chiriasi, dreptul acestora de uz al imobilului. De asemenea, cu o notificare prealabila sau in cazuri urgente, acesta poate sa solicite accesul in imobil.

De asemenea, doar pentru cazuri justificate poate proprietarul imobilului sa intre in acel imobil si doar in scopul conservarii si pretejarii imobilului respectiv. In alte conditii, orice vizita si prezenta la usa imobilului se constituie ca un deranj al chiriasului iar acesta poate solicita si rezilierea contractului de locatiune dar si daune de la proprietar.

Poate intra proprietarul in imobilul inchiriat , fara acordul chiriasului?

Nu ii este permis proprietarului unui imobil sa intre in acest imobil inchiriat, fata acordul chiriasului. Astfel, daca proprietarul foloseste o cheie pe care o are in dublura ori daca patrunde in imobil prin violenta sau amenintari, acest lucru ii aduce proprietarului un dosar penal pentru violare de domiciliu.

Trebuie spus si faptul ca un chirias care ii solicita proprietarului aflat in imobilul inchiriat, sa parseasca acel imobil, iar proprietarul refuza, acesta din urma savarseste la fel infractiunea de violare de domiciliu.

Care sunt obligatiile chiriasului?

Fiindca am discutat mai sus despre reparații și întreținere a unui bun ce este luat in chirie, este normal ca in mod corelativ, daca exista drepturi, sa avem si obligatii.

In mod evident ca la prima vedere, singura obligatie a chiriasului locatar, ar fi aceea de a plati chiria . In realitate lucurile sunt mult mai complicate iar chirisaul locatar are mult mai multe obligatii:

  • chiriasul are obligatia de plata a chiriei la termenele stabilite in contractul de inchiriere;
  • să folosească bunul cu prudenţă şi diligenţă;
  • să restituie bunul la încetarea, din orice cauză, a contractului de locaţiune;
  • locatarul este obligat să folosească bunul luat în locaţiune cu prudenţă şi diligenţă, potrivit destinaţiei stabilite prin contract sau, în lipsă, potrivit celei prezumate după anumite împrejurări, cum ar fi natura bunului, destinaţia sa anterioară ori cea potrivit căreia locatarul îl foloseşte;
  • chiriasul este obligat, sub sancţiunea plăţii de daune-interese şi a suportării oricăror alte cheltuieli, să îi notifice de îndată locatorului necesitatea efectuării reparaţiilor care sunt în sarcina acestuia din urmă;
  • are obligatia sa efectueze reparatiile uzuale si imediate care nu au legatura cu structura sau mai bine zis, reparatiile locative si atentie, acest lucru poate fi stipulat in contract in asa fel incat sa fie platite tot de catre proprietar;
  • are obligatia de a permite proprietarului sa inspecteze bunul inchiriat fie el apartament sau casa sau orice alta destinatie ar avea spatiul, insa doar in anumite conditii, respectiv este obligat să permită examinarea bunului de către locator la intervale de timp rezonabile în raport cu natura şi destinaţia bunului, precum şi de către cei care doresc să îl cumpere sau care, la încetarea contractului, doresc să îl ia în locaţiune, fără însă ca prin aceasta să i se cauzeze o stânjenire nejustificată a folosinţei bunului.

Poate fi evacuat un chirias din imobil daca doreste proprietarul?

Protecția împotriva evacuării abuzive este data de faptul ca atata timp cat chiriasul isi achita obligatiile de plata si intretine si imobilul pe care l-a primit in chirie, proprietarul NU il poate evacua din acel imobil doar fiindca asa vrea.

Orice gest agresiv sau vatamator pentru chirias, este evident pedepsit atat civil cat si penal.

Prin urmare, chiriasii trebuie sa inteleaga faptul ca si daca doreste proprietarul sa ii evacueze din imobil, atata timp cat nu are un motiv justificat, acest lucru nu este posibil.

Astfel, acel contract de inchiriere semnat si inregistrat la administratia financiara, garanteaza pe chirias ca nu poate fi indepartat din imobil atata timp cat isi respecta clauzele contractuale si achita chiria.

Poate fi evacuat chiriasul din imobil daca nu a platit chiria? Poate fi evacuat fara o hotarare de la instanta de judecata?

Din imobil chiriasul nu poate fi evacut fara o hotarare judecatoreasca. Avand in vedere acest lucru, este clar da, poate fi evacuat daca nu a platit chiria, insa nu fara a cere instantei acest lucru si fara a se judecata proprietarul cu chiriasul.

Art. 1831: Evacuarea chiriaşului

(1)Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti.

(2)Chiriaşul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract până la data eliberării efective a locuinţei, precum şi la repararea prejudiciilor de orice natură cauzate locatorului până la acea dată.

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16
Bucuresti
Romania
11 comments to “Drepturile chiriasilor în România – Ghid Complet”
  1. BUNA ZIUA, AM INCHIRIAT UN AP PTI AGENTIA BLITZ SICEAVA PE O PERIOADA DE 2 IN ANI CU O CHIRIE DE 180 IN EURO 900(LEI)+180 EURO GARANTIE 900(LEI)+500 LEI COMISION AGNTIE.PROPRETARUL A VINDUT LUNA TRECUTA AP.SPUNIIND NOULUI PROPRETAR CA NU ARE CONTRACT CU MINA CA CHIRIAS,I. IAR NOUL PROPRIETAR MI-A SPUS CA SA PARASESC AP PE 1-12-2023. CA SI NOUL PROPRETAR STA CU CHIRIE SI PE 1-12-2023 TREBUE SA SE MUTE IN AP CUMPARAT IN CARE LOCUESC MOMENTAN. VA ROG CUM POT SA REZOLV PROBLEMA .PRIMA DATA NOUL PROPRETAR MI-A SPUS CA POT STA PINA IN PRIMAVARA.PE URMA MI-A SPUS CA PE 1-12-2023SA PARASESC AP.IN PRAGU IERNI.VA ROG RESPECTUOS.SA MA AJUTATI CA SA POT STA PINA IN PRIMAVATA CA SA STRIG BANI CA SA MA POT MUTA. TRIMITETI-MI PARAGRAFUL ,SA-U LEGEA CARE IMI PERMITE SA LOCUESC PINA IN PRIMAVARA,. CU MUL RESPECT ROTARI TOADER SUCEAVA. ASTEPT RASPUNS.

  2. BUNA ZIUA,MA NUMESC ROTARI TOADER,DIN SUCEAVA,MA FACUT UN CONTRACT DE INCHIRIEREA UNUI AP.PE 2 ANI PRIN AGENTIE IMOBILIARA BILITZ SUCEAVA,CU O CHIRIE DE 180 EURO+180 EURO GARANTIE+ 500 LEI COMISION AGENTIE..AM 4 LUNI DE CIND LOCUESC IN AP INCHIRIAT,SI PROPRETARUL LA VINDUT LA SFIRSITUL LUNI TRECUTE,I.SPUNIND NOULUI PROPRETAR CA NU ARE CONTRACT DE INCHIRIERE CU MINE, NOUL PROPRIETAR MI-A SPUS IN PRIMA FAZA CA POT LOCUI PINA LA PRIMAVARA,IAR ACUM RECENT MI-A SPUS CA SI EL STA IN CHIRIE SI TREBUE SA SE MUTE IN NOUL AP CUMPARAT PE 1-12-2023. V A ROG RESPECTUOS DE A MA SFATUI CUM SA PROCEDEZ IN PRAGUL IERNI.,DACA ESTE VRO LEGE S-AU PARAGRAF ,SA-I ARAT NOULUI PROPRETAR CA POT LOCUI IN CONTINUARE PINA IN PRIMAVARA ,SA NU MA SCOATA AFARA IN PRAGUL IERNI.VA ROG AJUTATIMA,ASTEPT RASPUNS.O ZI BUNA.

    • Buna ziua daca nu pot sta in casa in care am închiriato nici măcar o lună de zile ptr că e plina de umezeală și egrasie mi-au ieșit bube pe mn și în contract scrie că are așa. ceva ,eu daca plec din chirie mai primesc avansul dat ,am închiriato pe data de 24 01 2024 am contract pe șase luni dar daca stau atît cred că mor ,cei de făcut în cazul meu 😭

  3. Buna ziua! Am inchiriat o locuinta intr-n complex ,Pe lista de intretinere sunt multe cheltuieli gen: Cenzori, admnistrare, indemnizatii membrii cex. Cine trebuie sa plateasca aceste cheltuieli, proprietarul sau chiriasul?

  4. Buna ziua daca nu pot sta in casa in care am închiriato nici măcar o lună de zile ptr că e plina de umezeală și egrasie mi-au ieșit bube pe mn și în contract scrie că are așa. ceva ,eu daca plec din chirie mai primesc avansul dat ,am închiriato pe data de 24 01 2024 am contract pe șase luni dar daca stau atît cred că mor ,cei de făcut în cazul meu 😭

  5. Bună ziua.
    Ce pot face eu ca și proprietar dacă am închiriat un apartament cuiva și acesta din urma a plecat din apartament fagra ca eu sa merg sa inspecteze a lăsat apartamentul neconform și nu a plătit nici facturile

  6. Buna ziua! Am contract cu chiriasul pana la sfarsitul anului curent, dar are datorii mari la utilitati( intretinere, ppc, digi ) si mie/plata chiriei. A primit notificare de la asociatia de locatari ca are datorii mari la intretinere( 1440 lei ) inclusiv de la mine ca propietar. Se pare ca in urma dialogului amiabil avut cu chiriasi nu prea sunt de caord sa evacueze locatia! As dori un raspuns din partea dvs.! Cu multumiri! Mihaela R.

    • Bună ziua! Am închiriat un spatiu comercial pentru care plătesc chiria conform înțelegerii cu proprietarul. Contuarul electric este la comun si generalul se afla in incinta spațiului în care îmi desfășor activitatea. Cum as putea sa îl oblig legal să fie separat de celelalte consumuri de curent din afara unității în care îmi desfășor activitatea. De la proprietar nu am găsit înțelegere.

  7. Buna ziua,

    Eu sunt chirias, ma inteleg bine cu proprietarii, insa doamna administrator are o problema cu chiriasii. Nu stiu ce ar vrea sa se intample, insa din punctul dumneaei de vedere, orice nu merge cum trebuie in bloc, este din vina chiriasilor, pentru ca “proprietarii au grija, pentru ca sunt casele lor; chiriasilor nu le pasa”. Doamna are incusiv pretentia sa verificam alimentele (de exemplu merele), sa nu aiba viermi atunci cand le aruncam.

    Am dat cateva detalii in ideea in care poate ajuta. As vrea sa stiu cum ma pot raporta la pretentiile doamnei administrator.

    Va multumesc!

  8. Buna ziua.Am inchiriat un imobil, mobilat si utilat.In aceasta perioada, masina de spalat s-a defectat.Cine este obligat sa o repare sau sa o inlocuiasca, daca e nevoie? Eu sau proprietarul? Multumesc anticipat.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.