Esalonare Datorii ANAF – Cum Pot Sa Scap De Penalitatile De La Anaf Scutirea Majorarilor De Intarziere

Scutirea Majorarilor De IntarziereAnularea majorarilor de intarziere fara proces? Sunt sigur ca faca ati ajuns pe aceasta pagina, aveti fie curiozitatea sa vedeti cum se poate face asa ceva, sa nu mai dam banii la stat fara proces in prima faza fie sunteti intr-o asemenea situatie si vreti sa scapati de debitele pe care le aveti de platit catre stat in oricare dintre formele de plata a datoriilor de natura bugetara.

Totul pleaca de la art. 22 din Codul de Procedura Fiscala:

Creanţele fiscale se sting prin plată, compensare, executare silită, scutire, anulare, prescripţie, dare în plată şi prin alte modalităţi prevăzute expres de lege.

Articolul 22
Stingerea creanţelor fiscale

Majorarile De Intarziere sunt acele sume de bani ce sunt datorate de catre contribubil in momentul in care este depasit termenul de plata pentru o anumita suma de bani ce rezida din plata unei obligatii fiscale si care nu este stinsa pana la termenul de plata indicat.

Prin urmare, nu de putin ori, nu suma pe care trebuie sa o plateasca cu titlu de debit principal un anumit debitor este mare ci majorarile de intarziere ce asa cum vom arata si mai jos, pot sa aiba un cuantum imens.

Esalonare Datorii ANAF

ATENTIE – Daca spre exemplu ai de plata un debit cu titlu de obligatie fiscala in cuantum de 10000 de lei, daca nu ai achitat vreme ed 5 ani de zile acel debit, suma totala la care se ajunge in 5 ani este de 17200 de lei!!!! Asta inseamna ca pana la termenul de prescriptie de 5 ani de zile, ajungi sa platesti DOAR din majorari de intarziere, aproape dublul sumei doar din majorari de intarziere, fara sa calculam accesoriile, penalitatile si dobanzile.

Prin urmare, pentru a intelege mai bine ce sunt majorarile de intarziere dar si cum putem sa scapam de plata lor FARA PROCES, explicam pe intelesul tuturor, mai jos, ce inseamna inlesnirile la plata datoriilor fiscale.

Aveti datorii fiscale si nu va mai descurcati cu plata lor? Completati formularul de mai jos:

Scutirea Majorarilor De Intarziere – Ce inseamna majorari de intarziere pentru neplata datoriilor fiscale si care este cuantumul lor?

Conform articolului 183 din codul de procedura fiscala pe langa alte multe obligatii care se adauga la debitul principal(penalitate de intarziere si dobanzi majorate), exista si majorarile de intarziere care nu sunt mici deloc! Acestea sunt in cuantum de 1% din debitul datorat iar acest 1% reprezinta doar majorarea de intarziere asa cum vom arata mai jos.

Majorări de întârziere în cazul obligaţiilor fiscale datorate bugetelor locale

(1)Prin excepţie de la prevederile art. 173 şi 176, pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor fiscale principale datorate bugetelor locale, se datorează după acest termen majorări de întârziere.

(2)Nivelul majorării de întârziere este de 1% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

(3)Prevederile art. 173-180 şi art. 182 sunt aplicabile în mod corespunzător.

(4)Pentru sumele de restituit de la bugetul local se datorează majorări de întârziere. Nivelul şi modul de calcul al majorării de întârziere sunt cele prevăzute la alin. (2).

Cum pot sa scap de plata majorarilor de intarziere pentru neplata la termen a unor obligatii fiscale?

Articolul 184 din codul de procedura fiscala arata ca organele fiscale LA CERERE, pot acorda facilitati la plata unor datorii fiscale!

Acest lucru inseamna nu doar ca pot fi acordate inlesniri la plata de pana la 5 ani de zile sau cel putin 6 luni pentru cei are NU pot constitui o garantie, ci asta presupune si SCUTIREA in totalitate de plata unor anumite sume de bani cum sunt marjorarile de intarziere.

De mentionat ca trebuie sa facem o distinctie foarte clara intre inlesnirile la plata in legatura cu impozitele locale si cu plata unor datorii fiscale locale si cu plata unor datorii fiscale catre organul fiscal central cum ar fi plata de TVA sau impozit pe profit ori accize si alte asemenea datorii fiscale.

Astfel, daca in cazul datoriilor bugetare locale PUTEM beneficia chiar si de o scutire totala pentru anumite sume, cum ar fi majorarile de intarziere, la datoriile inregistrare la organul fiscal central, aceasta optiune nu exista insa exista optiunea pentru plata esalonata in rate a datoriilor pana la 5 ani de zile.

Instituirea posibilităţii acordării eşalonărilor la plată de către organul fiscal central

Dupa cum putem observa, cea mai utilizta metoda de stingere a datoriilor fiscale, este metoda de esalonare la plata iar termenul este unul rezonabil, in speta, pana la 5 ani de zile.

(1) Organul fiscal central acordă la cererea debitorilor eşalonări la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare a acestora. Pentru debitorii care nu au în proprietate bunuri în vederea constituirii de garanţii în cuantumul prevăzut la art. 193 alin. (13)-(15) şi nici nu pot constitui niciun fel de garanţie ori cuantumul garanţiilor constituite este mai mic de 50% faţă de cuantumul obligaţiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată, eşalonarea se acordă pe cel mult 6 luni.

Cititi si :

Instituirea posibilităţii acordării înlesnirilor la plată de către organul fiscal local

Articolul 185 din codul de procedura fiscala arata si el la randul sau o mai mare flexibilitate cand vine vorba despre taxele si obligatiile fiscale LOCALE.

Astfel, daca in cazul obligatiilor cu titlu de plata catre (1)La cererea temeinic justificată a contribuabilului, organul fiscal local poate acorda pentru obligaţiile fiscale restante următoarele înlesniri la plată:

a)eşalonări şi/sau amânări la plata obligaţiilor fiscale, precum şi a obligaţiilor bugetare prevăzute la art. 184 alin. (5);

b)scutiri sau reduceri de majorări de întârziere.

In aceasta ipoteza se desprind cele doua posibilitati de a solicita si scutirea de la plata unor majorari dar si esalonarea la plata cu aducerea unor garantii, ceea ce inseamna o gura de aer pentru contribuabilul care este obligat sa plateasca aceste sume de bani.

Vedeti si :

Pe ce perioada pot obtine esalonarea platii unor datorii fiscale?

Asa cum am aratat eşalonarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 5 ani, iar amânarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 6 luni, dar care nu poate depăşi data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă.

Practic discutam despre doua proceduri diferite una o amanare care consta in temporizarea definitiva insa temporara a unei plati iar una consta in esaloarea pe o perioada lunga de timp a unor datorii.

Esalonare Datorii ANAF – Se mai platesc majorari de intarziere daca am obtinut o esalonare la plata?

DA! Din nefericire exista obligatia de plata pe perioada pentru care au fost acordate amânări sau eşalonări la plată, pentru obligaţiile fiscale principale eşalonate sau amânate la plată, la care se datorează majorări de întârziere de 0,5% pe lună sau fracţiune de lună, reprezentând echivalentul prejudiciului.

Totusi, avand in vedere ca majorarile de intarziere pot fi ANULATE/SCUTITE, veti putea face o cerere si in sensul acesta.

Important de stiut este ca daca aveti o datorie esalonata care comporta si obligatie fiscala de majorare de intarziere si platiti debitul integral, majorarea se stinge si ea.

Scutirea Majorarilor De Intarziere

Pentru obligaţiile fiscale eşalonate şi/sau amânate la plată, contribuabilii trebuie să constituie garanţii astfel:

Esalonare Datorii ANAF –

a)în cazul persoanelor fizice, o sumă egală cu două rate medii din eşalonare, reprezentând obligaţii fiscale locale eşalonate şi majorări de întârziere calculate, în cazul eşalonărilor la plată, sau o sumă rezultată din raportul dintre contravaloarea debitelor amânate şi majorările de întârziere calculate şi numărul de luni aprobate pentru amânare la plată, în cazul amânărilor la plată;

b)în cazul persoanelor juridice garanţia trebuie să acopere totalul obligaţiilor fiscale eşalonate şi/sau amânate la plată.

(6)Prin hotărâre a autorităţii deliberative se aprobă procedura de acordare a înlesnirilor la plată.

(7)În cazul contribuabilului persoană juridică, acordarea înlesnirilor prevăzute la alin. (1) lit. b) se realizează cu respectarea regulilor în domeniul ajutorului de stat.

Avocat Esalonare Datorii Anaf – Cum pot sa obtin esalonarea platii datoriilor bugetare sau scutirea de la majorari de intarziere sau alte facilitati de plata?

In primul rand v-as indruma sa apelati la un avocat specializat in drept fiscal. Dreptul fiscal este incurcat si complicat si doar cu ajutorul unui specialist puteti sa va conservati cel mai bine drepturile.

Trebuie sa stiti ca inainte de orice, pentru a putea obtine o asemenea facilitate la plata datoriilor bugetare, este necesara depunerea unei CERERI!

Asa cum va sugeram si mai sus, depuneti cererea prin avocat specializat in drept fiscal insa trebuie sa stiti ca pentru a putea primi o esalonare la plata sau orice alta facilitate de plata a datoriilor bugetare, este necesar sa indepliniti urmatoarele conditii:

a)să fiti dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti şi să aveti capacitate financiară de plată pe perioada de eşalonare la plată.

b)să aveti constituită garanţia aferanta;

c)să nu va aflati in insolventa;

d)să nu va aflati în dizolvare.

Avand in vedere ca foarte multe dintre persoanele juridice, firmele care activeaza in Romania, ajung in insolventa fiindca nu cunosc ca exista aceasta procedura prin care pot primi si scutiri de la plata majorarilor de intarziere dar si esalonari care ii pot conduce la redresarea economica, este bine sa stiti ca aveti acest drept si puteti sa va salvati firma de la faliment.

Uzitati de drepturile legale pe care le aveti!

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
11 comments to “Esalonare Datorii ANAF – Cum Pot Sa Scap De Penalitatile De La Anaf Scutirea Majorarilor De Intarziere”
 1. As dori sa vă întreb cum scap de un abonament la tel care-a fost băgat pe gat neștiind ce este cu el vânzătorul de la Orange i mi-a spus că e de internet că pot face cumpărături eu am crezut că este o cartela fara abonament când am sunat la iei a zis sa merg in magazin sa o dau celor ce mi-au dat înapoi dar cei de acolo au zis că nu se mai poate și m-au mințit că o să plătesc undeva la 120lei dar cu plata tel care și cu el este o prob tot minciuni ajung la aproape două sute lei eu nu-mi permit atitia bani ce fac am doua luni de când l-am achiziționat 😭😭

 2. Cum mă puteți ajuta să scap de penalități de la ANF, care sunt mai mari decât datoria? Mulțumesc frumos

 3. Am făcut un credit bancar in 2017 și nu l-am mai plătit ce trebuie sa fac să-l plătesc ,sau nu mai trebuie?

 4. Buna ziua!

  Se pot esalona la plata si datorii la taxe si impozite locale?
  Am o hotarare judecatoreasca din 2021 definitiva cu anulare datorii in valoare de 49000 lei si nu a fost pusa in executare de catre UAT sI o alta hotarare judecatoreasca din 2023 definitiva tot pt aceeasi speta ( deoarece in 2021 au emis 2 decizii de impunere incluzand si datoria anulata drept pentru care iarasi judecata ) dar pana acum nu am primit nimic , nici o instiintare plata , decizie rectificativa nimic. Care ar fi termenul de punere in executare. Bineinteles daca nu platesc pt ca nu stiu cat penalitatile si dobanzile se aduna in defavoarea mea. Ce ar trebui sa fac in acest caz? Va multumesc pentru un eventual raspuns.
  O zi buna!

 5. Bună ziua.As dori sa fac o contestatie la dosar de executare silita in temeiul titlului executoriu din parte primariei de domiciliu pt taxa salubrizare restanta in care nu am contract cu ei si nu am beneficiat de acest serviciu .Va rog dacă puteți sa ma indrumati cum sa procedez.

 6. Bună ziua Cristos a înviat întrebare ptr in srl care din anul 2018 a avut un debut la anaf din taxe salarii și imp micro in sumă de 28000 lei in momentul de față a cumulat deși a mai achitat puțin este adevărat o sumă la zi de 80000 lei întrebarea către dvs majorările penalitatile pe cinci ani de la început pot fi anulate cumva și făcută o reeșalonare de debite mulțumesc o zi buna

 7. Buna ziua!Va rog sa ma ajutati sa fac o contestatie la titlu de executare silita trimisa de primaria de domiciliu Agapia jud Neamț pe motiv de neachitarea taxa salubritate in valoare de 2029 lei ,eu neavând contract cu ei nu am beneficiat de acest serviciu din parte lor pt aceasta sumă ce mi-au impus sa o achit

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.