Este Legal Sa Inregistrezi O Convorbire Telefonica?

Inregistrezi O Convorbire Telefonica? Interlocutorul tau stie? De unde mitul ca trebuie sa-i spui inainte ca o sa fie inregistrat?

Dar atunci cand suni la o companie si te anunta ca urmeaza sa fii inregistrat si daca nu esti de acord poti renunta la convorbire?

Prin urmare, intrebarea pe care ne-o punem astazi este da ca Este Legal Sa Inregistrezi O Convorbire Telefonica.

Acest lucru este deosebit de important de stiut mai ales in conditiile in care traim intr-o lume a tehonologiei si multe dintre telefoane desi nu mai inregistreaza in mod automat, tinand cont de dispozitiile GDPR, totusi sunt artificii ce pot fi facute pentru ca acele dispozitive sa poata inregistra.

Avand in vedere acest aspect, am ales sa facem un material de informare cu privire la cat de legal este sa va inregistrati apelurile telefonice si daca este bine sau nu sa va anuntati interlocutorii ca sunt inregistrati.

De asemenea, vom raspunde si la intrebarea, daca inregistrarile facute pot fi folosite ca probe in proces si cand se considera ilegale dar si ce facem daca am fost inregistrati si acele inregistrari au fost facute publice.

Sa incepem.

Ati fost inregistrat in mod nelegal in cadrul unei convorbiri ? Inregistrarea a fost publicata ? Vedeti ce puteti face! Completati formularul!

Pot fi folosite inregistrarile pentru a dovedi ca am fost amenintat si pentru a formula o plangere penala?

Codul de procedura penala prevedere ca Este Legal Sa Inregistrezi O Convorbire Telefonica sau sa captezi orice alte imagine sau sunet in conditiile in care se poate produce o proba pentru dovedirea savarsirii unei infractiuni.

Astfel, textul de lege pe care il vom indica mai jos vine si legifereaza posibilitatea inregistrarii unei convorbiri in

Art. 139 alin. (3) din Codul de Procedura Penala arata in cadrul supravegherii tehnice ca :

(3)Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege*).

Art. 139 alin. (3) din Codul de Procedura Penala

Prin urmare daca inregistrarea unei convorbiri a fost facuta in scopul de a putea prezenta o asemenea proba catre instanta de judecata sau catre organul de urmarire penala, opinam ca poate fi facuta o asemenea inregistrare in mod legal si ea chiar poate fi fructificata in scopul si sensul de a putea fi folosita legal o convorbire telefonica inregistrata, cu titlu de proba.

Pot sa inregistrez o persoana la telefon fara sa ii cer acordul?

In Romania nu exista un act normativ care sa clarifice daca o persoana poate fi inregistrata la telefon sau nu sau daca o convorbire telefonica poate fi inregistrata de catre parti sau nu si sa nu fie cerut acordul interlocutorului.

Acest lucru ne obliga sa mergem si sa observam prevederi generale si prevederi care pot contribui la formarea unui raspuns si bineinteles la incadrarea in zona de drept a raspunsului la intrebarea – Pot sa inregistrez o persoana la telefon fara sa ii cer acordul?

Observam ca regulamentul european 679 in materie de GDPR se refera la protectia datelor persoanelor fizice.

Atentie aici , nimic nu exclude de la protectia persoanelor fizice ca obligatie de respectare si cosnervare ca atare a datelor cu caracter personal chiar pe persoanele fizice.

Mai concrect, inclusiv persoanele fizice trebuie sa respecte protectia datelor altor persoane fizice.

Prelucrarea in sinea lor, inregistrarile de voce in cadrul convorbirilor, toate se incadreaza prin prisma directivei la „prelucrare datelor” ceea ce înseamnă orice operațiune sau set de operațiuni efectuate asupra datelor cu caracter personal sau asupra seturilor de date cu caracter personal, cu sau fără utilizarea de mijloace automatizate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, structurarea, stocarea, adaptarea sau modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, divulgarea prin transmitere, diseminarea sau punerea la dispoziție în orice alt mod, alinierea sau combinarea, restricționarea, ștergerea sau distrugerea, a datelor cu caracter persoanal;

Ce inseamna date cu caracter personal? ei bine„date cu caracter personal” înseamnă orice informații privind o persoană fizică identificată sau identificabilă („persoana vizată”);

Astfel, o persoană fizică identificabilă este o persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în special prin referire la un element de identificare, cum ar fi un nume, un număr de identificare, date de localizare, un identificator online, sau la unul sau mai multe elemente specifice, proprii identității sale fizice, fiziologice, genetice, psihice, economice, culturale sau sociale;

In mod cert, vocea este o data cu caracter personal, incadrandu-se in definitia de identitate propriie fizica!

La fel de cert este si faptul ca inregistrarea unei convorbiri face fara doar si poate parte din prelucrarea unor date personale si astfel, daca dorim sa inregistram o persoana noi ne transformam in prelucratori de date cu caracter personal si in mod evident trebuie sa anuntam persoana respectiva prin prisma prelucrarii datelor cu caracter persoanel.

TOTUSI, daca suntem in situatia unei inregistrari domestice sau a unei inregistrari care ar putea sa vizeze un interes public major ori chiar atunci cand discutam despre un interlocutor care el in mod manifest arata ca vrea acest lucru, ori alete asemenea sau evident daca persoana si-a dat acordul nu mai este necesara indeplinirea niciunei proceduri ci pur si simplu prelucrarea de date se poate face LIBER.

Ce pot sa fac daca am fost inregistrat la telefon si apoi inregistrarea a fost pusa pe internet?

Sigur in aceasta situatie puteti si trebuie sa va adresati si ANPDCP adica autoritatea care se ocupa de aplicarea inclusiv de amenzi pentru violarea datelor cu caracter persoanal chiar daca discutam despre o persoana fizica dar puteti de asemenea sa chemati persoana respectiva in judecata si in anumite situatii ( violarea vietii private) puteti formula chiar plangere penala.

Violarea vietii private se poate considera si atunci cand sunteti inregistrat din exeterior si reprezinta in mod evident infractiune care poate sa ajunga si la accesarea ilegala de sisteme informatice si compromiterea datelor de acces insa in functie de fiecare situatie in parte, completati formularul de mai sus si identificam impreuna ce prejudiciu ati avut.

Trebuie sa spunem totusi ca nicio inregistrare intre parti nu poate sa fie facuta public decat in conditiile in care exista un interes public.

Interesul public trebuie sa fie existent la momentul publicarii materialului sau daca se constata savarsirea de infractiuni.

Spre exemplu nu este permis iar daca se petrece acest lucru puteti sa chemati in judecata persoana respectiva, sa publice o discutie privata unde poate ca se aduc injurii sau se devoaleaza informatii cu caracter personal sau se fac dezvaluiri sau destainuiri de natura personala.

Cititi si :

Violarea vietii priviate prin inregistrarea telefonica a apelurilor.

Violarea vieţii private este reglementata de art. 226 cod penal.

Haideti sa vedem cum o reglementeaza codul penal:

(1)Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Fapta in esenta are in vedere existenta unei persoane EXTERIOARE unui cadru intim sau a unui cadru de comunicare telefonica si prin folosirea unor mijloace tehnice, inregistreaza convorbirea.

Prin urmare, violarea vietii private nu se refera in forma inregistrarii convorbirilor la fapta savarsita de catre unul dintre INTERLOCUTORI ci fapta savarsita de catre cineva din afara dialogului respectiv.

Atentie – Chiar si asa, este important sa aveti in vedere ca faptele savarsite prin provocare, adica daca provocati pe cineva pentru a-l inregistra si apoi difuzati inregistarea respectiva, sunt ilegale.

Inregistarea convorbirilor telefonice sau inregistrarea unor persoane intr-o incapere si apoi publicarea inregistrarii reprezinta fapta PENALA!

(2)Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Apreciem aici ca daca dialogul se poarta intre doua persoane iar o treia se afla in incaperea respectiva si inregistreaza apoi divulga, se face vinovat de fapta penala de violare a vietii private.

Inregistrezi O Convorbire Telefonica – *) Prin Decizia nr. 51/2021 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabileşte că tipicitatea infracţiunii de violare a vieţii private în modalitatea incriminată de art. 226 alin. (2) din Codul penal nu este condiţionată de deţinerea unor sunete, convorbiri ori imagini realizate fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de acestea sau a unei convorbiri private.

Practic aici ICCJ ne spune ca atata vreme cat se efectueaza operatiunile asa cum sunt descrise, inregistrarea poate sa aiba loc oriunde pentru a putea fi considerata oricum infractiune.

Cineva are poze intime cu mine si le publica pe internet sau in spatiu public! Ce pot sa fac?

Nu de putine ori, doamnele cad in capcana aceasta iar apoi se trezesc cu imaginile foto sau video, publicate cu titlu de razbunare, pe internet.

Nu scapa nici domnii care au avut incredere in partenerele lor si au trimis asemenea imagini intime. Inregistrezi O Convorbire Telefonica? Vezi ce riscuri ai.

Trebuie spus ca atunci cand suntem amenintati ca imaginile cu noi vor fi puse pe internet sau vor fi distribuite public, atata vreme cat imaginile sunt INTIME, iar persoane care spune ca o sa faca acest lucru pretinde si bani sau alte foloase patrimoniale sau nepatrimoniale, aceasta savarseste infractiunea de SANTAJ.

In conditiile in care imaginile cu noi apar pe internet in ipostaze intime, persoana care le-a urcat acolo chiar daca se ascunde in spatele unor conturi, savarseste infractiunea de violare a vietii private si poate fi obligata fie in cadrul procesului penal fie chemata in judecata intr-un proces civil sa plateasca daune de milioane de euro in functie de notorietatea persoanei expuse, de suferintele incercate si dauna morala produsa.

(21)Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informaţiile furnizate, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau să aducă atingere imaginii sale, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(22)Prin imagine intimă se înţelege orice reproducere, indiferent de suport, a imaginii unei persoane nude, care îşi expune total sau parţial organele genitale, anusul sau zona pubiană sau, în cazul femeilor, şi sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual.

Cand nu este ilegal sa Inregistrezi O Convorbire Telefonica? In ce situatii inregistrarile convorbirilor telefonice sau alte tipuri de inregistrari, nu reprezinta fapta penala?

(4)Nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin. (1) şi (2) săvârşită:

a)de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim – practic aici trebuie sa avem in vedere situatia in care intalnirea este una FIZICA sa poate ONLINE(insa legea nu distinge) si doar daca exista acel interes legitim;

b)dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor; – aici putem sa ne gandim la o persoana care in mod public savarseste anumite gesturi;

c)dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni; – ceea ce explicam mai sus, inregistrarea unei persoane care savarseste infractiuni;

d)dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

Am dreptul sa-mi inregistrez sotul/sotia si sa-i montez microfoane in masina sau aplicatii de interceptare in telefon?

Una dintre intrebarile care curge masiv la toate intalnirile pe care le avem in birou si se refera la divort, atunci cand discutam despre infidelitate, este aceea daca sotii se pot monitoriza si daca se pot inregistra prin diferite modalitati.

Raspunsul evident este NU iar textul de jos este cel care clarifica acest aspect:

(5)Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Prin urmare, daca aveti suspiciuni cu privire la faptul ca sotul/sotia va tradeaza, probabil ca cel mai bine din punct de vedere legal este sa nu folositi asemenea practici.

Daca Inregistrezi O Convorbire Telefonica cu sotul este una insa sa monitorizezi activitatea lui, este infractiune.

Av. Cuculis Adrian

6 comments to “Este Legal Sa Inregistrezi O Convorbire Telefonica?”
  1. eu am gasit in casa dispozitive spion cu cartela gsm, de pe care concubinul si mama lui asculta tot ce fac eu? Le a luat de acolo dar sunt sigura ca sunt puse în alta parte. A spus că e casa lui si ca face ce vrea.Cred ca are si in curte.Este legal ce face?
    Vreau sa plec la mine acasă cu copilul, le pot folosi ca probe de abuz emotional intr un proces de custodie si stabilire domiciliu minor?

  2. Am fost inregistrata telefonic de catre interlocutorul care m-a provocat sa discutam despre un primar, eu l-am injurat pe primar telefonic iar inregistrarea a fost data primarului care a diseminat-o pe wats catre terte persoane iar acum ameninta ca ma da in judecata pentru ca l-am injurat. Este admisibila in instanta o astfel de proba? Consider ca eu sunt persoana lezata aici nefiindu mi adus la cunostinta faptul ca am fost inregistrata.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.