Executarea Silita A Bunurilor Comune Ale Sotilor

Este Ilegala Executarea Silita A Unui Bun Aflat In Porprietate Comuna A Sotilor – Ce Aveti De Facut Daca Sunteti Executat Silit Pe Bunul Comun?

Executarea silita a bunurilor comune ale sotilor – Executare silita bun comun al sotilor – plecand de la acest lucru, trebuie sa spunem ca o asemenea situatie este nepermisa pana cand bunul comun al sotilor nu devine clar partajat si se cunoaste in mod definitiv care este intinderea dreptului de proprietate al fiecarui sot.

Am ales sa facem acest articol avand in vedere ca foarte multi soti si sotii vin in casatorie cu datorii care in anii de preced casatoriei legale vin si acele datorii si ii “cauta”.

Este bine sa stiti cand partenerul vine cu o datorie sau chiar in timpul casatoriei acumuleaza o datorie fie ca este la banca sau in alta parte, ce se intampla si daca nu cumva si partea dvs. din casa poate fi afectata.

Desi in practica GENERALA orice executare silita este prima data inceputa si ulterior se dispune suspendarea ei pana cand partajul intre soti este finalizat, legea nu permite asa ceva.

Orice executare silita inceputa cu incalcarea acestor reguli, duce la anularea integrala a executarii silite.

Astfel, daca un sot este debitor la o banca spre exemplu sau la un recuperator de creanta ori IFN iar bunul imobil este cumparat in timpul casatoriei, nu se poate executa un bun comun decat dupa ce se dispune iesirea acestuia din devalmasie.

De retinut este faptul ca orice executare silita inceput impotriva unui debitor aflat in regimul comunitatii legale in codevalmasie este ilegala si nu se poate pune sechestru pe un bun comun.

Avand in vedere acest lucru, o executare silita asupra unei case cu doi proprietari in devalmasie nu este posibila. Explicam mai jos.

Sa incepem!

Sunteti in situatia unei executari silite pentru un imobil in coproprietate? Completati formularul de mai jos:

Executare silita a unuia dintre soti-Poate fi vandut bunul comun la executare silita?

Atunci cand doar unul dintre soti este executat silit , obligatiile executorului judecatoresc fata de debitor sunt diferite si se naste problema ca daca executarea silita se rasfrange si asupra imobilelor comune, in esenta aceasta este ilegala.

Sunt mai multe tipuri de executare silita care pot avea loc impotriva sotilor si aici amintesc:

  • executarea silita impotriva sotului sau a sotiei pentru o datorie dobandita inaintea casatoriei;
  • executarea silita impotriva sotului sau a sotiei pentru o datorie dobandita chiar in timpul casatoriei insa doar de catre unul dintre soti;
  • executarea silita indreptata impotriva ambilor soti cu privire la o datorie dobandita in timpul casatoriei.

Avand in vedere acest lucru, trebuie sa exemplificam in cele ce urmeaza fiecare situatie in parte si asta pentru a intelege cand este absolut ilegala executarea silita ori cand este vorba despre o executare silita ce poate fi anulata partial, doar cu privire la un sigur sot.

Vedeti si:

Executare silita a unuia dintre soti – pentru o datorie dobandita inaintea casatoriei

Desi in mod evident toate bunurile cumparate de catre soti, in cazul inexistentei unei conventii matrimoniale, intra sub regimul comunitatii de bunuri sau mai pe scurt sunt prezumate ca proprietate comuna in devalmasie, asta nu inseamna ca o datorie pe care a avut-o sotul ori sotia inaintea casatoriei ar putea sa duca la o executare silita a intregului bun imobil pe care il aveti.

Legea executarii silite actualizata in speta codul de procedura civila, arata foarte clar ce se intampla in cazul unei executari silite.

Astfel in cazul de executare silita bunuri comune pt datorii proprii, adica execat ceea ce am indicat mai sus, este clar ca nu poate fi nici macar inceputa executarea silita pana cand nu se face partajul bunului, asa cum arata si art. 818 din codul de procedura civila:

Art. 818: Urmărirea imobilelor proprietate comună

(1)Creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevălmaş nu vor putea să urmărească partea acestuia din imobilele aflate în proprietate comună, ci vor trebui să ceară mai întâi partajul acestora. La cererea creditorului, acţiunea în împărţeală poate fi notată în cartea funciară.

(2)Până la soluţionarea partajului, prin hotărâre rămasă definitivă, urmărirea imobilului este de drept suspendată. Dacă nu s-a făcut decât cerere de partaj, până la soluţionarea acesteia, prin hotărâre rămasă definitivă, se suspendă prescripţia dreptului la acţiune contra debitorului coproprietar sau devălmaş.

(3)Creditorii personali pot urmări însă cota-parte determinată a debitorului lor din dreptul de proprietate asupra imobilului, fără a mai fi necesar să ceară partajul, dacă ea este neîndoielnic stabilită şi lămurită şi este înscrisă, prin arătarea unei fracţiuni, în cartea funciară. În acest caz, coproprietarii vor putea cere punerea în vânzare a întregului imobil aflat în coproprietate în condiţiile prevăzute la art. 823.

Art. 818 cod procedura civila Executarea silita a bunurilor comune

De aici vom trage doua concluzii si anume:

  • Executare silita imobil bun comun sot si sotie poate fi facuta pentru o datorie a unuia dintre soti insa DOAR dupa ce se face partajul bunului imobil si ca atare NU se poate incepe NICIO executare silita pana cand nu se face partajul bunului.
  • Daca bunul intre soti este stabilit pe cote parti adica din start este cumparat 1/2 si 1/2 sau in alte cote, atunci urmarirea lui nu poate continua pana cand nu se face partajul.

Decizia CCR cu numarul 423/2019 arata in punctul 19 care este INTERDICTIA de plano a executorului judecatoresc si cum aceastuia NU i se permite nici macar inceperea executarii silite, in speta urmarirea imobilului, pana cand nu se face actul de partajare al acestuia.

19. Analizând critica formulată, Curtea reţine că autoarea excepţiei porneşte de la o premisă greşită, şi anume aceea că, dacă creanţa fiscală este rezultatul comiterii unei infracţiuni de către soţul codevălmaş, bunul imobil aflat în coproprietate, care reprezintă spaţiul minim destinat locuirii de către debitor şi familia sa, urmează să fie supus executării silite prin instituirea sechestrului. Or, în realitate, în cazul creanţelor fiscale izvorâte din infracţiuni, legiuitorul nu elimină decât beneficiul instituit cu privire la interdicţia de a executa silit bunul imobil care reprezintă spaţiul de locuit al debitorului, singur sau împreună cu familia, nicidecum condiţia referitoare la executarea silită doar a bunurilor proprietate exclusivă a debitorului, deci a acelor bunuri care îi revin în urma partajului judiciar. Aşadar, în cazul în care persoana fizică este debitoarea unei creanţe fiscale rezultate dintr-o infracţiune pe care aceasta a comis-o şi pentru care a fost condamnată prin hotărâre judecătorească definitivă, bunul imobil care reprezintă spaţiul minim destinat locuirii de către debitor şi familia sa urmează să fie supus executării silite doar dacă este proprietatea sa exclusivă. În cazul în care bunul este coproprietatea devălmaşă a debitorului şi a soţului acestuia, executarea silită poate fi pornită doar după efectuarea partajului judiciar care are ca efect atribuirea bunului imobil soţului condamnat, numai în aceste condiţii sechestrul care poate fi aplicat asupra bunului constituind ipotecă legală în favoarea organului fiscal.

Extras decizie 423/2019 a CCR

Astfel este clar si fara echivoc faptul ca nu poate fi o executare silita legala daca bunul nu a fost partajat de catre soti si in acest context puteti formula contestatia la executare silita care sa anuleze practic tot dosarul de executare.

Este de la sine inteles ca daca in urma partajului imobilul respectiv ajunge in patrimoniul sotului care nu are datoria respectiva, creditorul nu o sa mai poata urmari acel imobil ci doar posibila sulta pe care o are de platit celalalt sot ori daca se stabileste in instanta ca nu are dreptul deloc asupra imobilului , debitorul nu mai poate fi urmarit silit pentru nicio datorie.

Executarea silita a bunurilor comune ale sotilor pentru o datorie comuna de dinaintea casatoriei sau de dupa casatorie

In acest context lucrurile devin clare in sensul in care desi bunul imobil este coproprietate, atat timp cat cotele sunt stabilite si datoria este comuna a sotilor, executarea silita se poate face impotriva acestora.

De asemenea daca datoria este doar a unui singur sot iar imobilul este impartit deja in cartea funciara pe cote parti, atunci executarea lui silita se poate face fie partial daca datoria era a unuia dintre soti fie total daca datoria era comuna.

Cititi si :

Modalitati de salvare a casei executate silit – Cum puteti sa va salvati casa de la executarea silita?

Asa cum am indicat si mai sus este ILEGAL ca un recuperator de creante, banca sau ifn sa va scoata la vanzare un imobil aflat in coproprietate in devalmasie si asta fara sa ceara partajul.

Ori in aceste conditii discutam in mod evident despre un abuz si o necunoastre a legii de catre executorul judecatoresc sau mai grav despre o incercare de a comite un abuz impotriva dvs.

In mod evident singura scapare pentru debitor este contestatia la executarea silita si invocarea aspectelor mentionate mai sus si anularea intregii executari silite.

Totusi trebuie sa aveti in vedere si urmatoare aspecte:

  • daca in urma partajului se constata ca doar unul dintre soti este in drept sa obtina imobilul, sotul urmarit si executat silit pentru un bun comun, scapa de orice executare silita. Asta inseamna ca in dosarul de partaj trebuie sa va aparati FOARTE BINE;
  • daca executarea silita a inceput impotriva dvs. puteti sa va scapati casa de la vanzare DOAR prin procedura de contestatie la executarea silita;
  • sulta in caz de partaj este cu atat mai mica cu cat stabileste expertul o valoare mai mica, prin urmare este important sa prezentati si toate defectiunile si imperfectiunile imobilului dvs. fiindca acest lucru va ajuta.
  • nu uitati ca doar in instanta puteti sa va salavati casa de la vanzare.

Astfel, era abuzurilor este pe cale sa ia sfarsit si asta fiindca debitorii nu mai iau de buna executarea silita ci isi pun intrebari daca nu cumva totul este ilegal.

Doar asa puteti scapa de abuzuri si va puteti scapa casa de la executarea silita inceputa impotriva dvs.

Nu ramaneti in pasivitate si actionati pentru a scapa de Executarea silita a bunurilor comune.

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
5 comments to “Executarea Silita A Bunurilor Comune Ale Sotilor”
  1. Dacă apartamentul a fost licitat si castigat de mama mea care avea dreptul la sulta si eu am platit restul de 50% dar acum executorul continua cu executarea silita pentru ca bunul dobandit este in timpul căsătoriei. S-ar putea face ceva ?

  2. Am divortat si n-am facut partajul. Pe actul de vanzare-cumparare este specificata suma achitata in timpul casatoriei. Fostul meu sot afirma ca executorul silit va scoate apartamentul la licitatie. Este posibil, fara partaj?

  3. Buna ziua,
    Tocmai ce am achiziționat o mașină pe numele meu fiind căsătorită ,soțul meu are datorie la o bancă probabil urmează să i se pună poprire.
    Întrebarea mea este :
    Pe mine mă afectează cu ceva îmi poate confisca masina?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.