Executarea Silita In Strainatate – Titlu Executoriu European

Executarea silita in strainatate – Te poate executa silit banca daca te-ai mutat din tara ?

Pot sa pun in executare silita o hotarare judecatoreasca pentru plata pensiei de intretinere daca tatal a plecat sa lucreze in strainatate?

Cum ma apar de o executare silita care vine din afara tarii si sunt executat silit in Romania?

Executarea Silita In Strainatate – Desi procedura de executare silita a unui debitor in strainatate este una anevoioasa, trebuie sa stiti ca exista si o asemenea situatie in care va puteti trezi cu o executare silita pe conturi in strainatate si astfel este important sa stiti cum sa procedati pentru a va putea apara si cum sa identificati practic daca procedura de executare silita a debitorului aflat in strainatate este legala si ce pasi trebuie sa urmati pentru a o anula.

Procedura pe scurt se numeste executarea silita a unui titlu executoriu european.

Partea buna este ca il puteti contesta si va puteti apara. De asemenea, si procedura inversa adica executarea silita a dvs. in Romania in baza unui titlu executoriu european din afara tarii are cale de contestatie la executare.

Ne-am propus prin urmare sa raspundem unor chestiuni ce tin de executarea silita transfrontaliera impotriva cetatenilor romani din Romania dar si a cetatenilor romani din strainatate.

Nu este tocmai comun sa discutam despre executarile silite din afara tarii indreptate impotriva debitorilor romani de asemenea si opinam ca executarea silita peste hotare este o procedura anevoioasa insa daca sunteti prins intr-o asemenea procedura trebuie sa stiti cum sa actionati.

Va confruntati cu executare silita din strainatate sau vreti sa puneti in executare silita un titlu executoriu, in strainatate, completati formularul :

Stiati ca daca ati semnat un contract de credit in Romania si s-a declarat scadenta anticipata, puteti fi urmarit si in afara tarii ?

La nivel teoretic , un titlu executoriu european poate fi pus in executare in orice tara care recunoaste acel titlu executoriu.

Practic, o asemenea procedura se numeste procedura de EXEQUATOR in cadrul unor hotarari judecatoresti adica procedura de recunoastere a unor hotarari pe teritoriul altui stat membru iar in materie de executare silita, procedura este de obtinere a unui titlu executoriu european.

Pentru o mai buna intelegere a riscurilor pe care le aveti daca ati facut un credit spre exemplu in Romania si ati plecat din tara si nu ati mai achitat creditul dar si ce riscuri sunt daca ai facut un credit in afara tarii si v-ati intors in Romania, este important sa explicam in detaliu ambele proceduri si evindet, sa venim ca la fiecare problema cu o solutie in asa fel incat sa va puteti sprijini pe informatiile primite pentru a va apara drepturile.

Executarea silita in strainatate , peste granitele Romaniei, a oricarui debitor declarat aici in Romania, se poate face doar in anumite conditii.

Pot aparea situatii diverse prin care executarea silita in strainatate sa fie necesara, cum ar fi , o pensie de intretinere pentru un tata sau o mama plecati in afara tarii si care au o obligatie de intretinere aici in tara pentru unul sau mai multi copii, sau pentru un debit constatat pe baza unei hotarari judecatoresti iar debitorul a plecat din tara prin relocare totala si genereaza venituri in afara tarii sau poate chiar un contract de credit la o banca din Romania ce este titlu executoriu european, neonorat si apoi pus in executare silita in strainatate de catre creditorul bancar.

Avand in vedere ca subiectul este unul foarte generos si cuprinde o serie foarte larga de elemente de ancorare si anume, mai multe ipoteze in care executarea silita a debitorului in strainatate poate sa aiba loc, ne-am decis sa tratam fiecare problema in mod particular pentru a intelege mai bine cum se face o executare silita a unui debitor in strainatate.

Sa incepem! Vor fi multe situatii prezentate despre executare silita debitor in strainatate astfel incat trebuie sa va identificati problema in intrebarile de mai jos, pentru a primi raspunsul .

Pot sa fiu executat silit in Romania daca am facut un credit in afara tarii ?

Am primit aceasta intrebare de sute de ori de la romanii plecati la munca in strainatate sau poate chiar cei care au avut o afacere deschisa pe alte meleaguri si care o data reveniti in tara, au lasat in urma in alte tari, datorii.

Raspunsul este da, puteti fi executat in Romania de catre un creditor din afara tarii pe baza unui titlu executoriu european, insa atata vreme cat creanta nu este contestata. Ori in conditiile in care creanta este contestata in statul membru emitent al acelui titlu executoriu, evident ca nici executarea silita nu poate fi pusa in aplicare.

Exista intre profesionisti o dezbatere larga cu privire la faptul daca un contract de credit emis spre exemplu in Spania, poate fi pus in executare in Romania pe cand altii sustin ca in raport de regulamentul european 805/2005 , contractele de credit nu ar reprezenta veritabile titluri executorii.

Noi apreciem ca pe baza acestui reglament si notiunea larga , poate mult prea larga data de actre regulamentul european cu privire la creantele necontestate, poate fi emis un asemenea titltu chiar de catre judecatorie, respectiv, investirea cu titlu executoriu european a unui titlu executoriu national.


Noțiunea de „creanțe necontestate” ar trebui să cuprindă toate situațiile în care un creditor, în lipsa stabilită a oricărei contestații din partea debitorului cu privire la natura și valoarea unei creanțe pecuniare, a obținut fie o hotărâre judecătorească împotriva acestui debitor, fie un act executoriu care necesită o acceptare expresă a debitorului, indiferent că este vorba despre o tranzacție judiciară sau de un act autentic.
REGULAMENTUL (CE) NR. 805/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
din 21 aprilie 2004
privind crearea unui Titlu Executoriu European pentru creanțele necontestate

In ipoteza in care nu se obtine formularul de titlu executoriu european cu privire la contractul de credit, in raport de OUG 52/2016 cel putin in ceea ce priveste recuperatorii de creante, acestia au deschisa calea actiunii in instanta, iar pe baza acelor hotarari obtinute chiar si in procedura cererii cu valoare redusa, se poate obtine ulterior acest titlu executoriu european.

Pot sa fiu executat silit in afara tarii daca am facut un credit in Romania nu l-am platit si apoi am plecat din tara ?

Evident ca rationamentul de mai sus va functiona si invers in sensul in care daca sunteti relocat in afara tarii si aici in Romania ati inregistrat o creanta la o banca sau alt tip de creanta financiara, ori daca sunteti urmarit de catre recuperatorii de creante, acest lucru va face ca si bunurile dvs. din afara tarii sa fie urmarite silit.

Totusi trebuie spus ca pentru un debitor roman care are inca bunuri aici in tara, imobile de principiu sau alte bunuri urmaribile, executarea silita inceputa aici in Romania se extinde catre alt stat unde este relocat acel debitor si in tara i se pot vinde bunurile daca nu apeleaza la contestatia la executare silita.

Executarea Silita In Strainatate

Executare silita conturi strainatate

Executarea Silita In Strainatate pe conturile dvs. se poate face daca exista titlul executoriu european sau in baza unei proceduri de exequator. Practic, poprirea conturilor in strainatate este exact la fel ca o poprire pusa in tara doar ca procedura este una internationala.

Ceea ce trebuie sa mentionam este si faptul ca daca apare o executare silita de exemplu din partea ANAF, procedura aceasta se desfasoara in baza acordurilor semnate intre state si nu intra sub incidenta celor explicate mai sus.

Cum pot sa pun in executare silita o hotarare judecatoreasca impotriva unui parinte care nu isi plateste pensia de intretinere pentru copil si este plecat din tara?

Conform OUG 119/2006 –

(1) În cazul în care titlul executoriu îl constituie o hotărâre judecătorească, inclusiv cea care constată o tranzacţie judiciară sau o altă învoială a părţilor în condiţiile legii, certificarea este de competenţa primei instanţe.

(1) Instanţa se pronunţă asupra cererii de eliberare a certificatului prin încheiere, fără citarea părţilor.(2) Încheierea prin care cererea a fost admisă nu este supusă niciunei căi de atac.(3) Certificatul se eliberează creditorului şi se comunică, în copie, debitorului.

Asta inseamna ca dupa ce obtinem aici in Romania, din partea instantei de judecata, un titlu executoriu european , poate sa incepa procedura de Executarea Silita In Strainatate , in baza acestor inscrisuri.

Preciam ca important este sa va adresati instantei care a pronuntat hotararea in fond pentru a primi un asemenea certificat european.

Cum pot solicita rectificarea sau anularea unui titlu executoriu european pe baza caruia se face Executarea Silita In Strainatate ?

Rectificarea sau retragerea certificatului de titlu executoriu european se face strict in conformitate cu regulamentul european.

Asta inseamna ca ori de cate ori sunteti executat silit in strainatate in baza unui asemenea titlu executoriu, il puteti contesta!

(1)   Pe bază de cerere adresată instanței judecătorești de origine, certificatul de titlu executoriu european este

(a)rectificat, în cazul în care, ca urmare a unei erori materiale, există o neconcordanță între hotărâre și certificat;
(b)retras, în cazul în care este evident că certificatul a fost eliberat în mod neîntemeiat, având în vedere cerințele prevăzute de prezentul regulament.

Urmarit de recuperatorii de creante in afara tarii – Executarea Silita In Strainatate poate fi anulata daca este prescrisa

Poate cel mai dezbatut subiect in materie de executare silita, il reprezeinta prescriptia executarii silite.

Nu face diferenta nici in cazul certificatului european respectiv titlului executoriu european.

In conditiile in care executarea silita este prescrisa, atunci titlul european pus in executare silita poate fi anulat.

CITITI SI :

Daca debitorul pe care vreau sa il execut este plecat din tara, cum pot face executarea silita in strainatate pentru recuperarea debitului ?

Recuperarea debitului se poate face prin aceeasi procedura internationala. Trebuie sa spunem ca un executor din Romania, nu poate recupera niciun ban de pe teritoriul altui stat.

Implicit, daca vreti sa demarati o procedura de recuperare a unui debit, debit constatat aici in Romania sau daca vreti sa puneti in executare un debit constatat in afara tarii, trebuie urmata procedura de mai jos:

(2)   Creditorul are obligatia sa trimita prin intermediul executorului direct autorităților însărcinate cu executarea din statul membru de executare:

(a)o copie a hotărârii ce urmeaza a fi pusa in executare silita
(b)o copie a certificatului de titlu executoriu european
(c)după caz, o transcriere a certificatului de titlu executoriu european sau o traducere a acestuia în limba oficială a statului membru de executare sau, în cazul în care respectivul stat membru are mai multe limbi oficiale, în limba oficială sau într-una din limbile oficiale ale procedurii judiciare a locului în care se solicită executarea, în conformitate cu legislația acestui stat membru, sau într-o altă limbă pe care statul membru de executare va declara că o poate accepta. Fiecare stat membru poate indica limba (limbile) oficială (oficiale) a(le) instituțiilor Comunității Europene, altele decât a(le) sa (sale), în care acesta acceptă ca certificatul să fie completat. Traducerea este certificată pentru conformitate de o persoană autorizată în acest sens în unul din statele membre.

Practic punerea in executare se poate face in afara tarii DOAR daca sunt indeplinite elementele de mai sus si doar daca nu apare un refuz la executarea silita ori daca debitorul obtine suspendarea efectelor titlului executoriu european.

Opinam astfel ca intreaga procedura de punere in executare silita ca si Executarea Silita In Strainatate nu poate fi facuta decat prin intermediul unui avocat specializat in executari silite.

De asemenea, procedura de obtinere a unui titlu executoriu european, este de asemenea o procedura contencioasa, motiv pentru care indicam ca cel mai bine ar fi sa va adresati doar persoanelor specializate in acest sens si sa nu incepeti o procedura pe cont propriu.

Ceea ce este de inteles din cele indicate mai sus este ca si executarea silita in afara tarii de aici din Romania, poate fi combatuta, de asemenea si daca sunteti executat silit din alta tara aici in Romania, puteti formula o opozitie si o contestatie la executare prin intermediul mai multor proceduri.

Contestatia la executare alaturi de incercarea de suspendare a ordinului titlului executoriu european, nu pot fi facute decat prin intermediul avocatilor care au legatura atat in statul solicitant cat si in statul solicitat fiindca vor trebui atacate actele emise in cele doua tari.

Aflati-va drepturile si nu va lasati abuzati de necunoasterea procedurilor legale.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
8 comments to “Executarea Silita In Strainatate – Titlu Executoriu European”
  1. Buna ziua,
    am 2 sentinte impotriva ERB si Ergasis. Una prin care le obliga sa imi plateasca dobanzile platite peste 5,9% din 2008 incoace.
    A doua va ramane definitiva sigur in 14 Octombrie, si e cu intoarcerea executarii, pentru ca au declarat ilegal scadenta anticipata a creditului.
    Se pot executa international, aveti dumneavoastra aceasta posibilitate?

  2. Buna ziua! Am primit astăzi de la ANAF o executare silita pentru suma de aproape 19.000 lei. In mare ,,, in anul 2010 luna oct am plecat în Austria la munca , mi.am făcut ,,ceva la primaria din Viena pentru a munci legal, in 2011 prin iunie m.am întors în țară definitiv , nu am închis acel act. Acum mi.a venit aceea executare silita. Puteți să mă îndrumați ce trebuie făcut ? Va mulțumesc anticipat!

  3. Bună ziua,cum pot sa aflu dacă tatăl fetitei muncește cu contract de munca în străinătate(fiind divorțați de 4 ani)pensia o plătește 200 lei lunar.fetita a început scoala și evident costurile sunt mai mari.

  4. Sunt cetatean britanic si roman. Locuiesc de 22 de ani , neintrerupt, in Anglia, Londra. Nu intentionez sa revin in Romania decat in calitate de turist. In curand voi implini varsta de pensionare prevazuta in Romania. De la Departmentul de Munca si Pensii din UK (DWP ) mi s-a spus ca anii de munca lucrati in Romania se pot adauga aici, iar ei se ocupa de formalitatile aferente, daca sunt inregistrata ca am contribuit in Romania. Am lucrat 16 ani in Romania. Posed un carnet de munca de tip vechi, in care este trecuta perioada in care am lucrat in Romania. Acest carnet nu este inregistrat la Casa Teritoriala de Pensii – Dolj, din raza ultimului meu domiciliu din Romania. Cum pot sa-l inregistrez in Romania pentru a fi luata in evidenta vechimea din Romania in UK ? Am inteles ca o perioada au fost scanate datele din carnetele de munca ale cetatenilor romani, dar acum acest proces s-a incheiat. Eu nu am stiut acest lucru. Ce pot sa fac acum? Am senzatia ca ma aflu intr-un cerc vicios din care nu stiu cum sa ies. Mentionez ca nu mai am nici un act de identitate romanesc valabil, iar numele trecut in carnetul de munca este altul decat cel din singurul act de identitate pe care il posed in prezent, respectiv pasaportul britanic.; in urma casatoriei, numele de familie l-am schimbat cu cel pe care il am acum.

    Va multumesc anticipat!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.