Ghid Despagubire Dauna City Insurance

Ce au de facut cei care au politele de asigurare la City Insurance dar si cei ce au fost accidentati de catre persoane asigurate la City Insurance. Cum recuperam banii ?

Despagubire Dauna City Insurance – Probabil unul dintre cele mai mari scandaluri urmeaza sa izbucneasca in Romania, asta dupa ce ASF adica Autoritatea pentru supraveghere financiara, a RETRAS licenta de emitere a politelor pentru cei de la City Insurance.

Asta inseamna ca orice plangere adresata ASF cu privire la City Insurance nu va fi luata in considerare fiindca de esenta, ASF nu se mai ocupa de supravegherea acestei entitati.

Aveti o dauna si asigurarea o aveti la City Insurance sau cel ce v-a accidentat este cu asigurarea la City Insurance? Cum recuperati banii? Completati formularul de mai jos :

De asemenea, au ramas zeci/sute/mii de intrebari fara raspuns, la care vom raspunde in linii mari pe parcursul acestui material, in ceea ce priveste de fapt cum va puteti recupera banii daca sunteti un pagubit al City Insurance, in sensul ca ati fost accidentat de catre cineva cu asigurarea la aceasta firma ori daca sunteti chemat in judecata sa platiti dvs. dauna pe care ati pricinuit-o ori daca aveti masina in service si trebuie sa o platiti din banii dvs. fiindca service-ul spune ca nu primeste banii de la City Insurance si nu va pune la dispozitie masina pana cand nu achitati reparatia.

Desigur, vom aborda si problema celor ce solicita o despagubire dauna City Insurance in urma unor accidente de masina unde si-au pierdut viata rudele lor sau chiar ei au fost accidentati si solicita reparatie materiala si morala.

Sa incepem!

Update 23.09.2021 foarte important – Cu privire la plata despagubirilor – S-a adoptat OUG prin care a fost modificata legea 213/2015 a fondului de garantare si prin care s-a decis –

Majorarea plafonului de despagubire la 500000 de lei

Plata despagubirilor de catre Fondul de garanatare, incepe la 60 de zile de la momentul retragerii autorizatiei!!

Ce fac daca am o polita de asigurare la City Insurance, o pot denunta si sa fac alta polita la un alt asigurator ?

Raspunsul este ferm DA! Fie ca aveti o polita folosita, in sensul in care ati avut un accident si ati dat partii pe care ati accidentat-o polita fie ca nu ati folosit deloc polita si nu ati avut accidente pentru o Despagubire Dauna City Insurance , aveti dreptul sa denuntati polita de asigurare.

Practic, denuntarea politei de asigurare se face prin cerere scrisa ce se depune direct la asigurator iar in cazul in care autorizatia de emitere a politelor a fost retrasa, cererea se va depune direct la FGA, adica fondul de garantare a asiguratilor.

De asemenea, este important sa va spunem si faptul ca puteti incheia o polita noua de asigurare la un alt asigurator de pe piata.

legea insolventei arata clar in art. 266 ca :

(1) La data publicării deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară constată existenţa indiciilor stării de insolvenţă a societăţii de asigurare/reasigurare şi imposibilitatea redresării se naşte dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fondul de garantare.

Cand pot sa depun cererea de despagubire la Fondul de Garantare al Asiguratilor pentru o Despagubire Dauna City Insurance ?

Conform legii 213.2015 a fondului de garantare a asiguratilor –

(1) Orice persoană care invocă vreun drept de creanţă împotriva asigurătorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliţă de asigurare valabilă, între data închiderii procedurii de redresare financiară şi cea a denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, poate solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere adresată Fondului.

ATENTIE – DESCHIDEREA DOSARULUI DE DAUNA LA FONDUL DE GATANTARE NU INSEAMNA CA PRIMITI SI BANII!!

Atentie !! Banii de la fondul de garantare pentru o Despagubire Dauna City Insurance se vor plati DOAR dupa ce se pronunta falimentul City Insurance!

De la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, în condiţiile prezentului titlu, Fondul de garantare este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile acestui fond, în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, potrivit legii.

Asta presupune ca doar dupa ce o instanta de judecata aprecieaza asupra propunerii de intrare in faliment, vor incepe si cei de la Fondul de garantare sa plateasca despagubirile aferente.

Cititi si :

Ti-ai luat banii de la Fondul De Garantare? Nu mai ai voie sa te inscrii la masa credala in procedura insolventei si astepti ….. pana cand ?

(3) Este interzis creditorilor de asigurări ale căror creanţe de asigurări au fost plătite de la Fondul de garantare să mai înregistreze cereri şi/sau să mai solicite valorificarea creanţelor şi/sau plata sumelor pretinse, în cadrul procedurii falimentului societăţii de asigurare/reasigurare debitoare. Fondul de garantare este îndreptăţit să solicite autorităţilor competente stabilirea răspunderii pretinşilor creditori şi să îi oblige pe aceştia la restituirea sumelor încasate în mod necuvenit.

Asta inseamna ca daca nu ti-au fost platite despagubirile de catre fondul de garantare, POTI sa te inscrii la masa credala a City Insurance pentru a primi despagubirea aferenta. In schimb, daca ti-a fost platita creanta, este interzisa recuperarea ei de doua ori. De altfel, norma este absolut normala, fiindca ar fi vorba despre o imbogatire fara justa cauza.

Cat asteptam pana primim banii pentru Despagubire Dauna City Insurance , de la Fondul de Garantare ?

(3) În vederea efectuării plăţii sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, Fondul procedează la verificarea dosarelor de daună şi a creanţelor de asigurări înregistrate în evidenţele sale, ţinând seama de normele aplicabile în materie şi de condiţiile de asigurare generale şi specifice prevăzute în contractele de asigurare încheiate cu asigurătorul faţă de care s-a stabilit starea de insolvenţă.

Asta presupune ca fiecare dosar de dauna pe care il inregistrati la Fondul De Garantare, se va comporta IDENTIC precum depunerea dosarului de dauna la firma de asigurari falimentara.

Prin urmare, este foarte posibil sa treaca luni sau ani de zile pana cand fondul de garantare sa va accepte dosarul la plata.

In opinia mea, poate fi si o tehnica prin care sa va faca sa astepati, pana uitati ca aveti de incasat ceva bani de la Fond.

Ce fac daca fondul de garantare al asiguratilor, imi respinge cererea de despagubire?

În caz de respingere a sumelor pretinse se va emite o decizie de respingere. Împotriva deciziei se poate formula contestaţie, în condiţiile prevăzute la art. 19 din Legea nr. 503/2004, republicată, cu modificările ulterioare.

Practic, aici megem cu fondul de garantare in instanta de judecata. Nu mica mi-ar fi mirarea ca fondul de garantare al asiguratilor sa respinga dosare pe banda rulanta, tocmai pentru a se degreva si/sau pentru a trage de timp pentru a nu fi un impact major asupra sumelor de bani din interiorul fondului de garantare, mai ales ca cei care au asigurari la City Insurance, si daca nu au avut daune, pot solicita direct fondului recuperarea banilor platiti pe asigurarea care nu mai asigura nimic.

In cat timp se prescrie dreptul meu de a chema fondul de garantare al asiguratilor in judecata?

Dreptul la acţiune contra Fondului pentru plata indemnizaţiilor/despăgubirilor se prescrie în termen de 5 ani calculaţi de la data naşterii dreptului, dar nu înainte de rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

Asta inseamna, ca dupa depunerea dosarului de dauna, daca fondul de garantare al asiguratilor, nu plateste, puteti in vreme de 5 ani de zile, sa il chemati in judecata pentru a va primi banii.

Este foarte ciudat fiindca nu exista un termen in care fondul de asigurare sa plateasca Despagubire Dauna City Insurance insa vorbeste legea despre un tabel pe care il va face cu creditorii si probabil ca in ordinea inregistrarii cererilor, se va face si procedura de plata care poate dura extrem de mult.

Am depus cererea de despagubire la Fondul De Garantare al Asiguratilor si nu mi – au fost platiti banii nici dupa 30 de zile, ce fac ?

Tinand cont de faptul ca nu exista un termen prescris in lege, este esential sa mergem catre legea asigurarilor care prevede termene de despagubire, termene care in opinia noastra sunt perfect aplicabile in cazul despagubirilor pe care trebuie sa le plateasca Fondul De Garantare Al Asigurarilor.

Astfel, prin neplata in termenul de 30 de zile, deveniti eligibili pentru a obliga Fondul De Garantare sa va plateasca daunele , in instanta hotarare judecatoreasca pe care ulterior o puteti pune in executare silita impotriva Fondului De Garantare.

Am executat silit pentru un client, City Insurance pentru ca au refuzat plata despagubirilor pe care trebuiau sa le plateasca in baza politei de asigurare

Prin urmare, daca ASF nu se mai ocupa de insolventa City Insurance, totusi exista situatii in care avand deja titlu executoriu, am reusit recuperarea banilor URGENT de la City Insurance si fara fondul de garantare.

Despagubire Dauna City Insurance

Ce fac daca am masina in service , accidentata de un sofer cu polita la City Insurance si service-ul ma pune pe mine sa platesc?

Atentie mare la contractele de service! Service-urile va pot bloca masinile daca nu sunt de acord sa isi primeasca banii de la Fondul de Garantare. Prin urmare, aici va trebuie sa fie dusa o lupta si o munca de lamurire pentru ca service-ul sa va permita preluarea masinii si sa ii cesionati dreptul de despagubire in asa fel incat sa se lupte cu fondul de garantare.

Daca ati apucat sa semnati contractelede cesiune de creanta adica dreptul dvs. de a va lua banii de la asigurator, atunci serice-ul NU VA POATE BLOCA MASINA

Atentie si aici, fiindca este posibil sa apara tot felul de profitori si sa va forteze sa le platiti manopera.

Daca service-ul nu va primeste masina la reparatie inca de la bun inceput, este posibil sa reparati masina pe banii dvs. si ulterior sa va judecati cu Fondul de Garantare pentru recuperarea despagubirilor.

Ce se intampla cu cei ce se judeca in instanta deja si au drept parat pe City Insurance ?

Problema este destul de spinoasa aici fiindca daca intervine falimentul celor de la City Insurance, judecatorul sindic va trebui sa ii introduca in proces pe cei de la Fondul De Garantare insa pana cand nu se lichideaza toate bunurile celor de la City Insurance, este clar ca dosarele se vor suspenda si doar in urma unor demersuri separate veti putea sa le reluati.

Important este daca sunteti angrenat intr-o asemenea procedura prin care va judecati deja cu firma de asigurari City Insurance, sa solicitati opinia calificata a unui avocat specializat in asigurari.

Astfel, important este sa stiti ca aveti drepturi si nimeni nu vi le poate amputa, folositi-le si ca atare, apelati la justitie.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vasleor Nr. 16 Sectorul 2 Bucuresti
Romania
5 comments to “Ghid Despagubire Dauna City Insurance”
 1. Bună ziua,masina mea a fost lovită de către 2 asigurați City Insurance,eu locuiesc în Germania,Din Accident a rezultat accidentarea remorci pe care o tractam și autovehicul meu, Remorca are daună totală și nu a mai putut fi transportată în Germania rămânând în România,pentru că din lovitură i s-a strâmbă proțapul și nu mai putea fi tractată(aceasta va trebui adusă in Germania de către o platformă)mentionez ca atât Remorca cât și auto sunt înscrise în Germania,Auto are o pagubă estimată de firma de evluari daune din Germania care se ridica la valoarea de 2800€Doresc să mă sfătuiți ce trebuie facut pentru aceasta situatie neplăcută.
  Vă mulțumesc și aștept răspunsul d-voastră

 2. Am fost accidentat de un autoturizm care era asigurat la siti insurayns si mi sa dat dauna total am urmat toate procedurile dar nu mi sa virat nici un ban in cont pana in prezent am facut si cerere de inregistrare catre stat s si am tremes prin imeil si nu am primit nimic cum imi pot recupera bani masina mea a fost dauna totala

 3. Buna ziua!
  Am facut asigurare pe 1 an dar am beneficiat de ea doar 6 luni urmand ca pe celelalte 6 luni sa mi se retituie banii.
  Am trimis mail cu ce au cerut dar nu am primit nici un raspuns nimic..
  Mai astept sau?

 4. Buna ziua,
  In data de 14.10.2021 am avut un accident cu o masina al carei Rca era la City Innsurance si in 24.10.2021 am trimis documentele pentru deschiderea dosarului de dauna la Fondul de garantare .
  Am primit nr de inregistrare 3911/11.11.2021 , am completat cerereile pentrdespagubire, impreuna cu devizul de lucrari.
  Dar de atunci nu am mai primit nimic din partea lor.
  Inteleg ca sunt multe dosare , dar as vrea sa stiu in ce status se afla cererea mea de despagubire.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.