Recuperare Salarii Firma Insolventa

Recuperarea salariilor restante in cazul intrarii in insolventa a firmei angajatoare – Ce Are De Facut Salariatul Pentru A Nu Astepta Inchiderea Procedurii, Pentru A-si Recupera Salariile Restante

Recuperare Salarii Firma Insolventa – cati dintre dvs. stiati ca exista fondul de garantarea a creantelor, a asigura plata salariilor restante si asta nu doar in conditiile in care se ridica dreptul de administrare al administratorului dar chiar inca din primele momente ale deschiderii procedurii insolventei.

Recuperarea salariilor restante in insolventa, a cunoscut in anul 2021 o modificare benefica pentru cei care nu mai aveau salariile platite de multa vreme. Asa cum o sa aratam si mai jos, neplata salariilor de catre angajatorul care intra in insolventa, cel putin pentru 5 salarii retroactive, este asigurata de catre fondul de garantare.

Practic, pentru Recuperarea salariilor restante in insolventa , marea noutate in anul 2021 este ca cei care sunt angajati la o societate ce intra in insolventa, inca de la momentul deschiderii insolventei sau a falimentului, acestia pot sa-si recupereze banii restanti din neplata salariilor, direct de la fondul de garantare, asta daca urmeaza procedura pe care noi, cei de la SCA Cuculis&Asociatii, o prezentam mai jos.

Solicitati plata salariilor restante dupa ce angajatorul dvs. a intrat in insolventa? Completati formularul de mai jos:

De mentionat este ca despre aceasta posibilitate nu prea s-a discutat in spatiul public, asta pentru ca pentru stat nu a fost de interes sa vina si sa plateasca salariile restante pentru zeci de mii de angajati ce au ajuns sa nu-si mai primeasca salariile din pricina faptului ca firmele angajatoare au ajuns in insolventa.

Va spunem totul mai jos despre cum va recuperati salariile restante daca angajatorul dvs. a intrat in insolventa.

Sa incepem!

Ce este fondul de garantare pentru plata creantelor salariale?

Practic, din fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se asigura plata salariilor restante si nu numai.

Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se constituie conform Codului Fiscal iar el este un GARANT al faptului ca daca un angajator intra in insolventa sau faliment, cei care sunt angajati acolo, isi vor primi salariile.

Vom vedea mai jos, cate salarii restante puteti primi si care este procedura.

Ce lege prevede ca angajatii unei societati aflate in insolventa isi pot recupera salariile restante ?

Legea fondului de garantare a creantelor salariale este reglementata de catre Legea 200 / 2006 si ea a fost modificata in 2021 prin OUG 9/2021 care arata foarte clar ca salariile restante vor fi platite din fondul de garantare al creantelor salariale chiar de la deschiderea procedurii insolventei.

Noutatea adusa de catre OUG 9/2021 este de fapt ca salariatii nu mai trebuie sa se inscrie sau sa fie inscrisi la masa credala atunci cand se deschide procedura insolventei, pentru a primit banii din salariile restante atunci cand se impart banii din lichidare ci ei sunt inscrisi la masa credala in mod automat de catre lichidatorul judiciar sau administratorul de procedura a insolventei, insa ei pot primi de la intrarea in vigoare la OUG 9/2021, banii pe salariile restante, inca de la deschiderea procedurii insolventei, fara sa mai fie ridicat dreptul de administrare a administratorului.

Cititi si :

Cate salarii restante imi pot recupera de la fondul de garantare al creantelor – Recuperare Salarii Firma Insolventa ?

Nu puteti recupera de la fond mai mult de 5 salarii restante, pe care angajatorul trebuia sa vi le plateasca.

Totusi atentie, nu este vorba despre salariul pe care l-ati avut trecut in cartea de munca, legea amintita mai sus ne explica destul de clar in Articolul 14(1) ca suma totală a creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a 5 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

Practic, maximum cat ar putea recupera un angajat al carei societate a intrat in insolventa este de 5 X  5.380 de lei / fiecare angajat.

ORICUM opinam ca este mai bine sa primiti 26900 lei , decat sa asteptati in procedura insolventei sau falimentului si sa nu incasati niciun ban.

Cum imi pot recupera salariile restante daca societatea la care lucrez este in insolventa ?

Prima data trebuie sa stiti ca in vechea reglemetare a fondului de garantare a salariilor, plata acestor sume de bani se facea doar dupa ce se dreptul de administare era ridicat.

Astfel, avand in vedere modificarea de data recenta, este necesar pentru a va primi banii din salariile restante, sa urmariti si sa indepliniti procedura de mai jos.

Pentru a beneficia de salariile restante, angajatul poate solicita administratorului judiciar plata acestor salarii restante, facand practic dovada ca nu a primit banii pe salarii iar agenţiile teritoriale, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă pot proceda la stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi la efectuarea plăţii acestora şi în baza cererii formulate de către salariaţii angajatorului în stare de insolvenţă sau de organizaţiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora.

Articolul 9(1) Cererile prevăzute la art. 19 din lege se întocmesc după modelul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme şi se depun la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, în a cărei rază se află sediul, domiciliul sau reşedinţa angajatorului.

Ce acte am nevoie pentru a recupera salariile restante de la firma intrata in insolventa ?

Asa cum aminteam mai sus, este necesara depunerea unor acte in justificarea cererii iar acest lucru este bine sa il faceti prin intermediul unui avocat specializat in insolventa.

Actele necesare recuperarii salariilor neplatite sunt:

a) copie de pe hotărârea Judecătorească definitivă de deschidere a procedurii de insolvenţă;

b) situaţia creanţelor salariale aferente perioadelor prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) şi/sau art. 15 din lege, întocmită de administrator sau lichidator, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 ;

c) copii de pe pontajele care atestă prestarea muncii de către salariaţi în perioadele prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) şi/sau art. 15 din lege, pentru creanţele salariale prevăzute la art. 13 lit. a) şi e) din lege si copii de pe statele de plată care atestă existenţa creanţelor salariale aferente perioadelor prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) şi/sau art. 15 din lege;

d) copie de pe contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul angajatorului în stare de insolvenţă

e) copii de pe contractele individuale de muncă ale salariaţilor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale;

f) copii de pe certificatele medicale pe baza cărora se acordă, potrivit legii, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă şi bolilor profesionale;

g) copii de pe procesele-verbale de cercetare a accidentelor de muncă, întocmite, potrivit legii, de autoritatea competentă;

h) copii de pe formularele de declarare finală a bolilor profesionale, întocmite, potrivit legii, de autoritatea competentă;k) copii de pe fişele de lichidare ale persoanelor ale căror raporturi de muncă au încetat în perioadele prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) şi/sau art. 15 din lege.

Recuperare Salarii Firma Insolventa – Practic, angajatii care cunosc aceasta procedura judiciara si vor face ei sau ii vor solicita prin avocat, lichidatorului sau administratorului judiciar, sa depuna aceste solicitari catre fondul de garantare, vor putea sa isi recupereze salariile neplatite de catre angajator, intr-un termen rapid.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
24 comments to “Recuperare Salarii Firma Insolventa”
  1. Buna ziua,

    Numele meu este Bernart Iancu Liviu-Victor si va scriu referitor la recuperarea creantelor salariale din fondul de garantare (am lucrat la SC ZET EXPERT CONSULT SRL fiind neplatit de cel putin 5 luni consecutive, interval luni 09.2019÷01.2020), conform prevederilor HG 670/2021 cu norme de aplicare Legea nr. 200/2006, cu schimbarile aduse recent de OUG 53/2021, cu plata recuperarii creantelor salariale timp de 5 luni.

    In urma discutiei pe email si telefonic cu Lichidatorul judiciar SC ROMINSOLV SPRL al societatii unde am lucrat ZET EXPERT CONSULT SRL, acestia m-au indrumat sa depun actele la AMOFM Bucurest; ROMINSOLV m-a ajutat doar cu actele definitorii de la instanta si nimic altceva. Depunerea dosarului la AMOFM Bucuresti putea sa o faca ei/ sau eu. Vazand ca nu au atitudine pozitiva, si nestiind sau nevrand voit sa ma ajute, am preferat ca depunerea actelor la AMOFM Bucuresti sa o fac chiar eu.
    Am depus actele pe emailul AMOFM Bucuresti, si anume:
    (contract de munca, documente dosar judecatorie, emailul cu ROMINSOLV, documente insolventa/faliment ZET, acte lichidare si decizie incetare contract de munca de la ZET, acte BI), la jumatatea lunii decembrie 2020, la AMOFM Bucuresti si am primit nr de inregistrare 12213/17.12.2020.

    Am primit email de la AMOFM, prin dna Simona Diaconu (Consilier Superior Fond de garantare Serviciul Administrare Buget AMOFM Bucuresti), in data de 03.08.2021 in care precizeaza ca dosarul nr. 12213/17.12.2020 este ETICHETAT CU DECIZIE NEGATIVA pentru recuperarea creantelor salariale din bugetul statului, deoarece LlCHIDATORUL JUDICIAR nu-si asuma responsabilitatea de nici un fel de document deoarece nu au in posesie bilantul contabil al lui ZET EXPERT, drept pentru care nu-si asuma responsabilitatea referitor la veridicitatea actelor din cererea mea. Si din acest motiv dosarul meu este etichetat cu decizie de respingere.

    Intr-una dintre multele discutii telefonice, perioada lunile 01.2021÷07.2021, purtata cu dna Simona Diaconu (reprezentantul AMOFM Bucuresti cu privire la dosarul 12213/17.12.2020 mi s-a transmis urmatoarele:
    “Ei (Compartimentul Fond de Garantare AMOFM Bucuresti) nu gasesc procedura finala de inchidere a dosarului nr. 12213/17.12.2020, nu pot da acceptul unei cereri doar in baza unei note de lichidare, cu toate ca este oficiala. Astfel ei nu ar mai respecta procedura Legii 200/2006 privind plata creantelor ce se suporta din Fondul de Garantare, in cazul de fata LICHIDATORUL JUDICIAR nu dispune de Bilantul contabil.
    D-na Simona Diaconu mi-a spus ca in proportie de 99 % sunt sanse de respingere a dosarului. Nu au luat inca decizia finala deoarece nu au baza legala de respingere si tocmai de aceea v-a incerca sa mai vorbeasca cu Departamentul juridicul de la AMOFM BUCURESTI referitor la speta mea. Daca nu-si vor schimba decizia, imi vor transmite ulterior, pe adresa de email decizia de respingere a dosarului nr. 12213/17.12.2020”.
    La aflarea acestor vesti de la dna Simona Diaconu, am vorbit la telefon cu d-na contabila Olimpia Busoi, care a fost desemnata de patronul Nica Tudorel de la SC ZET EXPERT CONSULT SRL sa se ocupe cu intocmirea Adeverintei vechime salariat, Decizie incetare contract de munca, Nota de lichidare, acte pe care le-am semnat impreuna atat ei cat si eu. Olimpia Busoi este contabila la alta firma a fostului patron de la ZET EXPERT CONSULT SRL inca din aceea perioada. Ea mi-a spus ca bilantul contabil al societatii SC ZET EXPERT SRL din anul 2019 se regaseste pe site-ul ANAF chiar daca nu a fost pus la dispozitie de catre Tudorel Nica firmei de INSOLVENTA; bilantul contabil pentru anul 2020 intra in obligativitatea LICHIDATORULUI JUDICIAR SC ROMINSOLV SPRL si care trebuie depus pana cel tarziu la data de 31.05.2020.Tudorel Nica nemaiavand drept de semnatura pentru ZET EXPERT CONSULT SRL pe anul 2020, nemaifiind firma lui.
    Am tinut sa va spun aceste aspecte considerand ca va fi de ajutor.

    Atasez urmatoarele acte:
    – Dosar nr 12213_17-12-2020_recuperare creante salariale Fond de Garantare Legea 200-2006_subsemnatul Bernart Iancu Liviu-Victor
    – Dispozitie nr. 9 din 29.07.2021_privind respingerea cererii pentru stabilirea cuantumului si plata creantelor din Fondul de garantare
    – Corespondenta AMOFM Bucuresti – Lichidator Judiciar Rominsolv SPRL

    P.S.:
    In aceeasi situatie se afla si fosti colegi din colectivul de lucru al fostei societati SC ZET EXPERT SRL, si anume: Neacsu Mircea, Balmus Silviu, Postelnicu Valentina, Anghel Ionut Radu.

    Eu, Bernart Iancu Liviu-Victor va rog sa analizati ceea ce v-am prezentat mai sus, inclusiv cu actele justificative depuse de mine la ROMINSOLV, TRIBUNAL, AMOFM cat si actele primite (Dispozitie nr. 9 din 29.07.2021_privind respingerea cererii si corespondenta AMOFM-Administrator judiciar Rominsolv) si sa-mi spuneti daca ma puteti ajuta 100% si sa imi reprezentati interesele in vederea recuperarii creantele salariale.

    Cu stima,
    Bernart Iancu Liviu-Victor
    0763667364

  2. Am lucrat la o firma din Bistrița Năsăud an Germania prin detașare firma a întrat an insolvență și nu am mai primit bani contracte fictive bani la negru

  3. Am lucrat pana la 31august 2021 la Radet Constanta,contract pe durata nedeterminata,au dat faliment,moment din care se numesc Termoficare,mi-au interzis sa mai vin la munca,motivand ca nu mai am obiectul muncii,sa astept ca imi vor trimite prin posta actele,adeverință de vechime si altele,inca nu am primit nimic,ma tot poarta cu vorba si lichidatorul juridic si cei de la Radet Constanta,fapt pentru care va rog sa ma sfatuiti ce pasi am de urmat,multumesc anticipat.

  4. Buna ziua,

    Ce nu am inteles eu din art.15 , alin (1) Legea 200/2006 este ca imi pot recupera salariile restante doar ptr 5 luni ( am calitatea de salariat al unei firme in insolventa)?
    Eu am 11 salarii restante de incasat.

    Multumesc

  5. Firma a intrat in insolventa de 5 luni (decembrie este a 6-a) Anterior intrarii in insolventa nu mi s-au platit alte cinci salarii, conturile fiind blocate. In momentul de fata am neplatite un total de 9 salarii la jumatate de norma. Nu cunosc daca dreptul de administrare a fost ridicat, dar banuiesc ca da, deoarece avem un administrator special si unul judiciar. Precizez ca 1 singur salariu a fost platit ulterior intrarii in insolventa. Am posibilitatea de a obtine restul prin cerere, de la fondul de garantare despre care vorbiti

    • Bună ziua am lucrat la fabrica de confecții Sinplitex Ploiești și în ultimi 2ani mai avea de plătit 16zile de concediu ne efectuat eu m-am angajat de 3 luni la alta fan.si ei nu mi-au dat bani ,acum am aflat că au intrat în insolvență

  6. Ati scris “cel putin pentru 5 salarii retroactive” . Ce intelegeti prin asta? Mai putin nu se poate?
    🙂

  7. Bună ziua, am lucrat în Germania la firma Pro Mare, a întrat în insolventa în luna Aprilie, am fost transferați la alta firma condusa de același patron, și anume Inex, unde am fost plătiți normal, dar nu am primit nici acum banii din luna aprilie, o parte din luna, atunci când firma Pro Mare, a întrat în faliment, și anume undeva în jurul datei de 20-04,cand am fost preluați de Inex. Deci nici acum nu a primit banii de pe data 1-04,pana pe data 20-04,respectiv 1380 euro, atât cât am pe statul de plata are l-am primit peperioada respectiva.

  8. Buna seara,
    Am depus in 23.05.2022 o cerere pentru recuperrea unei creante salariale reprezentand concediu de odihna neefectuat la data incetarii contractului de munca (la 1.11.2013) care a fost respinsa prin Dispozitie de catre A.M.O.F.M. Bucuresti.
    Creanta este stabilita prin sentinta civila ramasa definitiva si executorie prin neatacare de angajator din data 20.12.2016.
    In data de 11.05.2017 Biroul de executare silita obtine Incheierea privind admiterea cererii de incuviintare a executarii silite a creantei. Aceasta a fost transmisa la angajator si la bancile la care avea deschise conturi.
    In data de 26.06.2017 s-a deschis procedura generala de insolventa a angajatorului
    In data de 08.08.2017 am depus cererea de inscriere la masa credala a debitorului si creanta a fost inscrisa in Tabelul preliminar al creantelor la art. 161.3.
    In luna februarie 2019 angajatorul mi-a platit rata 1 din suma datorata conform graficului de plati aprobat de judecatorul sindic. Diferenta a ramas inscrisa in Tabelul consolidat al creantelor .
    In data de 19.02.2021 prin OUG nr.9 s-a eliminat din art.2 al Legii 200/2006 conditia ridicarii dreptului de administrare in vederea aprobarii platii creanteor salariale din Fondul de garantare
    In data de 08.11.2021 prin sentinta civila instanta a ridicat dreptul de administrare pentru societatea debitoare.
    Avand in vedere evolutia evenimentelor si tinand cont ca AMOFM mi-a respins cererea de plata a creantei cu urmatoarele motive:
    1. Neindeplinirea conditiilor art.15 al.(1) din Lg.200/2006 cu completarile ulterioarecoroborat cu art.2500 ,art.2517 si art.2523 Cod Civil, in sensul ca cererea de accesare a fondului de garantare a fost depusa dupa ce a intervenit prescriptia dreptului la actiune, fiind incalcate prevederile art.15 al.(1) LG.200/2006
    2. Nerespectarea perioadei prevazute la art.13 al.(1) lit.(b) din Lg.200/2006 deoarece creanta solicitata se refera la o perioada mai mare de un an de munca.
    Avand in vedere cele de mai sus va rog sa ma sfatuiti daca, in cazul depunerii unei contestatii, am sanse sa se revoce Dispozitia A.M.O.F.M si sa mi se emita o dispozitie de acceptare a platii.
    Va multumesc!

  9. Buna ziua. Am recuperat suma de 5000 euro de la angajator din fondul de garantare. Firma a intrat in insolventa. Mai am de recuperat 10000 euro. Cum procedez? Ma puteti ajuta?

  10. Buna ziua,as dori sa stiu cum pot recupera banii pt concediul de odihna neefectuat,in situatia in care mi s-a solicitat telefonic sa nu mai vin la munca deoarece nu mai este nevoie de mine in acel loc.

  11. In 2020 restaurantul la care lucram a dat faliment. Ni s a zus sa astotam ca dupa ce se vor scoate la locitatie bunurile ramase vom primii salariile, au trecut aproape trei ani iar zilele trecute am primit niste foi in care scrie ca s au vandut bunurile si s au achitat anumite plati de judecata si alte chestiii,
    Eu am intrebat o pe doamna ce s a ocupat de aceste lucruri daca imi mai primesc sau nu banii, iar ea mi a raspuns foarte calma ca ii pare rau dar nu, datorita faptului ca bunurile vandute nu au avut destula valoare, intrebarea mea este: Mai exista vreo sansa sa primesc acei bani? E vorba de doar 1400 de lei, dar nu inteleg de ce mi au mai trimis acele foi daca eu nu am mai zis nimic timp de aproape 3 ani

  12. Cum pot recupera drepturile salariale pentru o perioadă de 5 luni firma a intrat in insolvență incepand cu luna martie 2024

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.