Farmaciile Obligate Sa Restituie Caselor De Asigurari De Sanatate Banii Incasati Pe Medicamentele Unde Aveau Reducere De La Producatori

Risc de faliment pentru farmacii – Farmaciile din toata Romania obligate sa restituie banii catre Casele de Sanatate

Farmaciile Obligate Sa Restituie Caselor De Asigurari De Sanatate – Situatie halucinanta in mediul Pharma. Farmaciile ar urma sa restituie milioane de euro, iar masura se aplica la toate farmaciile din Romania, asta dupa ce Curtea de Conturi a constatat ca toate casele Judetene de Sanatate si Implicit casa Nationala de Sanatate, au facut deconturi catre farmacii la pret de producator iar farmaciile aveau discount-uri de la producatori atunci cand cumparau in bloc.

Acest lucru in mod normal nu ar fi trebuit sa fie posibil insa ICCJ a constatat ca recursul formulat de catre Casa Nationala De Sanatate este nefondat si l-a respins ca atare iar decizia Curtii de Conturi ramane in picioare si ii obliga sa ia la bani marunti toate farmaciile din Romania.

Ce impact are decizia Curtii de Conturi si cum o sa fie afectate toate farmaciile din Romania, obligate probabil daca nu se vor apara sa restituie milioane de euro, va explic mai jos.

Sa incepem.

Va numarati printre farmaciile care sunt vizate de decizia Curtii de Conturi ? Completati formularul de mai jos.

Ce spune decizia Curtii de Conturi 8/2016 in priviinta Casei De Sanatate dar si a Caselor Judetene de Sanatate ?

Practic, casele de asigurări de sănătate sunt obligate de instanță să recupereze sume colosaele de bani de la farmaciile din Romania.

Spunem sume colosale fiindca in Romania functioneaza aproape 9000 de farmacii si toate cumpara cu un discount mai mic sau mai mare de la producatorii de medicamente iar tocmai acest lucru l-a imputat CC ca acel discount nu trebuia sa fie platit de catre Casele de Asigurari.

Prin hotararea pronuntata de catre Curtea de Conturi , casele județene de asigurări de sănătate au fost obligate de instanță să recupereze banii ca diferenta dintre pretul de producator si disctountul facut de catre acesta pentru farmacii, deoarece au decontat medicamentele eliberate fără să fi avut în vedere reducerile comerciale de care au beneficiat farmaciile de la distribuitori.

Pe bune dreptate CUM SA AI IN VEDERE REDUCERILE DATE DE PRODUCATORI. Este o anomalie juridica insa anomalia a fost girata de catre ICCJ iar acum toate farmaciile risca sa intre in faliment.

Cum s-a ajuns ca Curtea De Conturi sa oblige farmaciile prin intermediul casei de asigurari de sanatate sa plateasca milioane de euro ?

Într-o acțiune de audit din 2015 indreptate catre Casa Naționale de Asigurări de Sănătate, Curtea de Conturi a României a cosniderat că s-a fost produs un prejudiciu către bugetul de stat, deoarece casele de asigurări de sănătate au decontat sume de bani către farmaciile comunitare, fără a ține cont de anumite reduceri comerciale de care farmaciile au beneficiat pentru medicamente din partea distribuitorilor și ar fi trebuit să solicite CAS o valoare de decontare mai mică – practic, reducerile comerciale obținute de farmacie ar trebui să se regăsească și să diminueze astfel suma pe care CAS o decontează farmaciei.

Asta ar fi insemnat de fapt ca atunci cand o farmacie ar fi primit un discount mai mic sau mai mare sa aiba in vedere si sa faca decontarea tinand cont de acel discount desi CASA DE SANATATE nu avea nicio contributie in obtinerea acelui discount. Din nou, aceeasi tactica de a proftia statul de privat.

Conform Legii nr. 95/2006 prețurile de decontare/ de referință stabilite de CNAS au la bază prețul maximal cu amănuntul aprobat de MS.

Curtea de Conturi pune farmaciile sa-si calculeze singure “prejudiciul cauzat”

Aberatia este cu atat mai mare cu cat măsura a fost impusă în urma deciziei Curţii de Conturi a României nr. 8/2016, care a impus prin casele județene de asigurări de sănătate ca  furnizorii să stabilească valoarea prejudiciului, reprezentând cheltuieli cu bunuri și servicii decontate nelegal de către CAS județene, ca urmare a validării unor prețuri la medicamente mai mari decât cele rezultate prin aplicarea reducerilor comerciale și a adaosului prevăzut de ordinul ministrului Sănătății nr. 75/2009.

De asemenea, decizia impunea caselor de asigurări de sănătate recuperarea acestor prejudicii.

Ce ar trebuie sa faca casele judetene de sanatate pentru a descoperi care este prejudiciul cauzat de catre farmacii ?

Acțiunile de control de la nivelul caselor de asigurări de sănătate județene au început să fie demarate. Acestea presupun ca fiecare farmacie comunitară aflată în relație contractuală cu CAS să completeze o machetă complexă, care vizează fiecare medicament eliberat pe o prescripție medicală electronică în perioada 2015 – prezent, deci aproape 7 ani. 

Asa cum spuneam si mai sus, casele de asigurări de sănătate trebuie să facă demersuri legale pentru stabili prejudiciul înregistrat ca urmare a decontării nelegale a medicamentelor eliberate în regim gratuit și compensat și pentru recuperarea prejudiciului constatat.

Decizia Curții de Conturi a fost contestată în instanță de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la Curtea de Apel București (CAB), care a respins solicitarea prin sentinţa civilă nr. 2174 din 8 iunie 2017, pronunţată de Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a CAB.

Ce a stabilit ICCJ cu privire la actiunea prin care Casa Nationala de Sanatate a atacat decizia Curtii de Conturi ?

Hotărârea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a respins recursul printr-o sentință definitivă pronunțată în 19 mai 2022.

“Respinge  recursurile declarate de recurenta-reclamantă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de recurentele-interveniente Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România şi Federaţia Patronatelor Farmaceutice din România împotriva Sentinţei civile nr. 2174 din 08 iunie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti- Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate”, arată soluția definitivă pronunțată de completul ÎCCJ în 19 mai.

Farmaciile Obligate Sa Restituie Caselor De Asigurari De Sanatate

Instanța a respins, de asemenea, cererile de intervenţie accesorie formulate de Adonis Farm SRL (Farmacia Dalivest), Alfa Pharm SRL, Apotheke Lotus SRL, Argefarm SRL, Asla Farm SRL, Asociaţia Farmaciilor Independente “Ethica”, Biofarm Farmec SRL, Crescens SRL, Cristi Grup SRL, Deryyfarm 200 SRL, Exquisit SRL, Farma Myosys SRL, Farmaceutica Arcatim SA, Farmacia Jasminum SRL, Farmacia Vâţă SRL, Iris Farm SRL, Jasmine-Pharm SRL, Larifarm SRL, Libro Pharma SRL, Medica Farm SRL, Mirafarm SRL, Popina Prodimpex SRL, Quinta Essentia Farmacie SRL, Remedium Farm SRL, Santal Pharm SRL, Timol-Eurofarm SRL şi de Ministerul Sănătăţii.

Ce se intampla cu farmaciile din Romania in urma deciziei instantei dar si a Curtii de Conturi?

In urma deciziei ICCJ s-a stabilit că toate casele județene de asigurări de sănătate trebuie să calculeze prejudiciile și să le recupereze de la farmaciile în cauză, care au beneficiat de reduceri comerciale de la distribuitori, dar care nu s-au regăsit în prețurile decontate pentru medicamentele eliberate.

Consecințele sentinței civile nr. 2174/ 2017 a CAB, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 2858 emisă de ÎCCJ în 19 mai 2022 sunt dezastruoase si pot sa duca farmaciile in faliment.

Cititi si :

Ce pot face farmaciile sa se apere daca primesc decizii de impunere din partea caselor de asigurari de sanatate ?

Trebuie spus ca farmaciile nu pot fi obligate in niciun fel sa fara o inventariere din trecut, ( 7 ani ) conform deciziei si sa anunte casele judetene de sanatate ce intrari are pe NIR-uri ( nota intrare receptie ) si la ce pret au fost luate anumite medicamente si cu ce discount-uri , mai ales ca in ordinul Ministerului Sanatii se arata CLAR cum trebuie calculat pretul de decontare si anume – PP – adica pret producator plus adaosul de 35 lei.

1.a) Pentru preţ producător/preţ cu ridicata până la 300,00 lei, în conformitate cu grilele prezentate la art. 20 şi 21 din prezentele norme, pe intervalele între 0-300,00 lei formula de calcul este:                    Ad.D    PR = (PP + PP x ──── )                    100                    Ad.D Ad.F    PA = (PP + PP x ────) + (PR x ─────)                     100 1001.

b) Pentru preţ producător/preţ cu ridicata peste 300,00 lei, în conformitate grilele prezentate la art. 20 şi 21 din prezentele norme, peste 300,00 lei formula de calcul este:PR = PP + 30 leiPA = PR + 35 lei,în care:

– PA(max) = preţul cu amănuntul maximal, inclusiv TVA;

– PP = preţul de producător;- PR = preţul cu ridicata;

– PA = preţul cu amănuntul fără TVA;

– Ad.D = cota maximă a adaosului de distribuţie, conform art. 21;

– Ad.F = cota maximă a adaosului de farmacie conform art. 20;

– TVA = nivelul cotei de TVA conform reglementărilor în vigoare.

Casele de Asigurari de Sanatate pot trimite notificari catre farmacii

Farmaciile Obligate Sa Restituie Caselor De Asigurari De Sanatate insa aveti si drepturi – Astfel, daca sunteti intr-o asemenea situatie si primiti notificare din partea casei de sanatate ca farmacie sau poate chiar decizie de restituire a anumitor sume de bani, o puteti contesta in instanta, ca act administrativ.

ATENTIE – Casa de sanatate judeteana NU poate sa va puna in executare silita aceste sume decat daca va chema in judeacta.

Astfel, orice decizie ce ar urma sa fie luata cu privire la sumele de bani pe care Casa le considera ca fiind decontate in mod ilegal, trebuie luata in instanta de judecata, dupa ce primiti la sediu o cerere de chemare in judecata.

Nu uitati, abuzurile pot fi infrante daca nu ramaneti in pasivitate.

Sumele cerute pot fi prescrise asa ca trebuie sa contestati solicitarea de restituire a sumelor

Nu uitati ca sumele pot fi prescrise dupa mai mult de 6 ani de zile si atunci orice fel de actiune de chemare in judecata a unei farmacii de catre CASA DE SANATATE este prescrisa.

De asemenea, pot aparea incidente procedurale de lipsa a calitatii procesuale pasive sau alte asemenea.

In orice caz, este important ca imediat cum primiti solicitari din partea casei de asigurari sa din partea instantei, sa compeltati imediat formularul de mai sus.

Av. DRD. CUCULIS ADRIAN

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
2 comments to “Farmaciile Obligate Sa Restituie Caselor De Asigurari De Sanatate Banii Incasati Pe Medicamentele Unde Aveau Reducere De La Producatori”
  1. BUNA ZIUA
    In luna august tata a decedat. Tatal meu a mai fost casatorit o data, iar in urma acestei casatorii a rezultat un baiat, In anul 1984 baiatul a fost adoptat (la data respectiva avea varsta de 24 de ani). Acum vreo 15 ani baiatul a decedat, insa in urma lui a ramas o fiica. Acum cativa ani m-am interesat la primarie pentru a vedea forma de adoptie si verbal ni s-a comunicat ca e o adoptie cu efecte depline.
    Insa acum am nevoie pentru succesiune de o copie dupa decizia de adoptie,
    Pentru a obtine aceasta decizie pot sa merg personal la primarie si sa cer inscris sau trebuie sa apelez la un notar?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.