Ati Garantat Creditul Altcuiva Si Acum Sunteti Executat Silit?Cum Isi Recupereaza Banii Platiti Garantul Ipotecar Sau Codebitorul

Ce se intampla daca garantului ipotecar i se vinde imobilul adus garantie dupa ce a garantat creditul altcuiva? Actiune In Regres Contract De Credit

Ati garantat creditul pentru o alta persoana cu imobilul dvs. si a inceput executarea silita?

De multe ori garantarile s-au facut pentru un coleg de serviciu, sau ruda fie apropiata fie indepartata care ulterior nu a mai platit creditul.

Ce poate face un garant ipotecar in situatia aceasta, sau chiar si un codebitor?

Daca ati garantat creditul altcuiva si acum sunteti executat silit aflati ca aveti posibilitatea sa deschideti o actiune de regres impotriva celui ce v-a lasat dator vandut la banca.

Poate codebitorul sa isi recupreze banii platiti catre banca sau ifn sau recuperatorul de creante, de la debitorul principal din contract?

Sigur, fiindca prin plata facuta catre creditorul debitorului principal din contract, acesta din urma, adica garantul sau codebitorul, capata calitatea de nou creditor al debitorului principal.

Sunt multe situatiile in care fie ati imprumutat un coleg de serviciu sau poate un sef sau chiar un prieten, in vederea obtinerii unui imprumut.

De asemenea, multe dintre imprumuturi au fost facute cu codebitori sau garanti ipotecari din familie sau poate si cu persoane mai indepartate iar acestia au “disparut” cu credit cu tot, lasandu-va sa platiti acele datorii.

Pe recuperatorii de creante, pe banci sau pe ifn-uri nu le intereseaza de unde iau banii, fapt pentru care fie vand imobilele aduse garantie fie executa silit pe salariu, pe conturile bancare sau bunurile mobile pe codebitorii din contract.

Solutia de mai jos a fost data cu privire la faptul ca reclamantului executat silit, dupa ce i s-a vandut casa pe care o adusese garantie pentru un contract de credit facut de catre seful acesteia de la locul de munca, l-a chemat pe acesta din urma in judecata in cadrul actiunii in regres, solicitandu-i de fapt contravaloarea imobilului vandut de catre banca si cu care aceasta garantase.

vedeti solutia mai jos.

Dosar: 1030/93/2018

08.03.2019
Ora estimata: 09:00
Complet: F 24 civil
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte actiunea formulată de reclamantul Matac Maria, în contradictoriu cu pârâtii Stefanidis Eugen, Stefanidis Radu si Stefanidis Marinela.

Obligă pârâtii la plata sumei de 266.000 lei cu titlu de despăgubiri si la plata sumei reprezentând dobânda legală aferentă debitului principal calculată de la data introducerii cererii de chemare în judecată(27.04.2018) până la achitarea integrală a debitului, sume ce vor fi actualizate în raport cu rata inflaţiei la data plăţii efective.
Document: Hotarâre  652/2019  08.03.2019

http://portal.just.ro/93/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9300000000031885&id_inst=93

Astfel, observam ca prin solutia data de catre instanta, aceasta ii obliga pe debitorii principali din contractul de credit, la plata sumei de
266.000 despagubiri plus dobanda legala.

Ce presupune actiunea in regres?

Dreptul de regres –

(1) Cel care răspunde pentru fapta altuia se poate întoarce împotriva aceluia care a cauzat prejudiciul, cu excepţia cazului în care acesta din urmă nu este răspunzător pentru prejudiciul cauzat.

In contextul de fata, garantul ipotecar a fost executat pentru debitorul principal, fapt ce i-a atras debitorului principal, calitatea de debitor fata de garantul ipotecar.

(3) Dacă prejudiciul a fost cauzat de mai multe persoane, cel care, fiind răspunzător pentru fapta uneia dintre ele, a plătit despăgubirea se poate întoarce şi împotriva celorlalte persoane care au contribuit la cauzarea prejudiciului sau, dacă va fi cazul, împotriva celor care răspund pentru acestea.

În toate cazurile, regresul va fi limitat la ceea ce depăşeşte partea ce revine persoanei pentru care se răspunde şi nu poate depăşi partea din despăgubire ce revine fiecăreia dintre persoanele împotriva cărora se exercită regresul.

(4) În toate cazurile, daca ati garantat creditul altcuiva, cel care exercită regresul nu poate recupera partea din despăgubire care corespunde propriei sale contribuţii la cauzarea prejudiciului.

Av.Drd. Cuculis

Sunteti executat silit de catre Banca, Ifn sau recuperatorii de creante?

Verificati legalitatea actelor de executare silita prin completarea formularului de mai jos.

3 comments to “Ati Garantat Creditul Altcuiva Si Acum Sunteti Executat Silit?Cum Isi Recupereaza Banii Platiti Garantul Ipotecar Sau Codebitorul”
  1. Buna ziua sotia mea a girat o cunostinta acum un an contractu e pe 4 ani iar debitoru cam intarzie cu plata sotia mea nu are nici un contract de cand banca a aprobat imprumutul debitorului as dori sa stiu de ce codebitorul nu are nici o foaie sau contract de la aprobarea imprumutului nici macar nu a fost anuntata prin telefon cand a fost aprobat imprumutul

  2. Buna ziua sotia mea a girat o cunostinta acum un an contractu e pe 4 ani iar debitoru cam intarzie cu plata sotia mea nu are nici un contract de cand banca a aprobat imprumutul debitorului as dori sa stiu de ce codebitorul nu are nici o foaie sau contract de la aprobarea imprumutului nici macar nu a fost anuntata prin telefon cand a fost aprobat imprumutul

  3. Sunt girant și sunt executată silit pentru creditul unei foste colege.Am șansa să recuperez dacă achit ratele.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.