Insolventa Persoanei Fizice Sau Falimentul Personal-Cum Deschid Procedura De Faliment Personal-Norme Metodologice Insolventa Persoanei Fizice Legea 151/2015-Avocat Cuculis

Cum Se Deschide Insolventa Personala-Falimentul Persoanei Fizice-Ce Are De Facut Debitorul Hotarat Sa Deschida Procedura De Faliment/Insolventa Personala?-Avocat Cuculis

Deschiderea cererii de insolventa personala trebuie facuta in concordanta cu NORMELE METODOLOGICE DE AICI-  astfel incat aveti mare grija atunci cand se face cererea ea trebuie sa respecte o anumita procedura!

De cand poate un debitor sa-si ceara deschiderea falimentului personal/insolventei personale?

Conform ordonantei de urgenta, ce a amanat intrarea in vigoare a legii insolventei persoanei fizice, insolventa personala poate fi ceruta de la data de 1 AUGUST 2017 pentru aproape orice tip de datorie, cu conditia ca persoana fizica sa nu fie subiectul unei activitati comerciale de tip intreprindere, mai pe scurt persoana fizica trebuie sa fie incadrata ca fiind in afara sferei de activitate comerciala!

Exista diferente intre insolventa persoanei fizice si falimentul persoanei fizice?

Diferentele sunt majore, in primul rand insolventa nu inseamna ca nu mai pot rambursa imprumutul sau datoria in sine ci inseamna ca nu o pot rambursa in modul in care ar vrea creditorul meu!

Exemplu: rata de 500 de FRANCI/EURO la BANCA? Este clar ca in 2007 cand s-a facut acel credit in esenta si prin paritatea monedei se plateau in realitate 250 FRANCI SAU EURO, astfel incat, se poate deschide INSOLVENTA persoanei fizice, in asa fel incat sumele pe care le avem de restituit catre creditor sa fie fractionate pentru ca ele sa poata fi platite, astfel scapam spre exemplu de EVACUAREA DIN IMOBILE!

FALIMENTUL PERSOANEI FIZICE este starea prin care debitorul nu mai doreste sa elaboreze un PLAN de rambursare al datoriilor si astfel urmareste STERGEREA TUTUROR DATORIILOR si LICHIDAREA(VANZAREA) TUTUROR bunurilor pe care le are in proprietate.

Aici exista si parti bune si parti neplacute, insa cert este ca debitorul daca opteaza pentru faliment, nu va mai fi urmarit dupa procedura de inchidere a falimentului insa va purta si stigmatul de falimentar!

Ce am de facut daca vreau sa deschid procedura de rambursare a datoriilor si sa-mi declar insolventa sau falimentul!?

In primul rand, si in orice caz procedura este una complicata ce implica pe de-o parte un aparator pentru debitorul insolvent sau falimentar, un administrator de procedura, o comisie de insolventa sau un judecator ce va decide soarta acestuia, astfel incat eu cred ca procedura in sine ar trebui condusa cu ajutorul unui profesionist alaturi de debitor!

Primul pas! spre insolventa persoanal, este acela de a NOTIFICA toti creditorii despre intentia de a-si deschide aceasta procedura – astfel – 

(4) Cu cel putin 30 de zile inainte de data depunerii cererii prevazute la alin. (1), debitorul notifica intentia sa de deschidere a procedurii fiecarui creditor cunoscut, prin orice mijloc de comunicare ce asigura confirmarea primirii.

Art.3. – În perioada de 30 de zile dintre notificarea creditorilor, în conformitate cu art. 13 alin. (4) din
Lege, și data emiterii deciziei de admitere în principiu a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei
potrivit art. 20 din Lege sau, după caz, data la care respingerea cererii de deschidere a procedurii
insolvenței rămâne definitivă, creditorii.

ATENTIE– – Astfel, este posibil ca aceasta forma de NOTIFICARE sa fie benefica pentru o POSIBILA negociere, insa ORICUM notificarea prealabila, inainte de a ne adresa comisiei de insolventa, este OBLIGATORIE!

Daca creditorii nu vor fi interesati(probabil bancile, ifn-urile sau alte asemenea institutii de recuperare creante), atunci debitorul va formula o cerere catre COMISIA DE INSOLVENTA, si va alatura atat inscrisurile necesare (spre exemplu dovada scaderii veniturilor sau aparitiei unor elemente de forta majora prin care isi justifica intrarea in insolventa).

Cererea trebuie sa contina mai multe elemente cum ar fi :

Motivul deschiderii procedurii, dovezi cu privire la locul de munca, ce tip de datorie are(etc)- a se vedea legea 151/2015 forma completa

Dupa depunere, intr-un termen de 6 zile debitorul va fi chemat spre a fi AUDIAT!

Ce se poate intampla cu cererea de deschidere a insolventei pe cale administrativa, in vederea rambursarii datoriilor prin plan de rambursare?

Astfel, legea ne arata ca  In termen de 30 de zile de la primirea cererii, comisia de insolventa isi verifica, din oficiu, competenta teritoriala, analizeaza cererea si actele depuse in sustinerea acesteia si, dupa ascultarea debitorului si informarea acestuia cu privire la efectele procedurii, emite, daca sunt intrunite conditiile prevazute la art.4 alin. (1) si art.3 pct.12, iar debitorul nu se afla intr-una dintre situatiile prevazute la art. 4 alin. (3) si (4):
a) o decizie de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, prin care desemneaza si un administrator al procedurii si in care indica si daca sunt necesare masuri provizorii; – astfel se va proceda la stabilirea unui plan de rambursare

sau
b) o decizie prin care constata ca situatia financiara a debitorului este iremediabil compromisa si prin care, numai dupa obtinerea acordului debitorului, sesizeaza instanta pentru deschiderea procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active, in cazul in care debitorul are bunuri si/sau venituri urmaribile – astfel se va proceda la vanzarea TUTUROR bunurilor detinute.

Cum arata planul de RAMBURSARE a datoriilor?

Acesta va tine seama si de copii aflati in intretinere dar si de COSUL ZILNIC!

Planul de rambursare trebuie să fie fezabil, având în vedere perspectivele reale de redresare în raport cu posibilităţile şi circumstanţele aplicabile debitorului şi cu mijloacele financiare disponibile sau a
căror realizare este rezonabil posibilă.

ATENTIE – 1) Planul este aprobat daca creditorii reprezentand minimum 55% din valoarea totala a creantelor si 30% din valoarea creantelor ce beneficiaza de cauze de preferinta au votat in favoarea acestuia.
(2) Majoritatea prevazuta la alin. (1) nu va fi considerata intrunita daca ea nu ar fi fost realizata fara votul creditorilor inruditi cu debitorul.

Ce am de facut daca nu vreau sa rambursez datoria prin PLAN si vreau sa lichidez toate bunurile si sa SCAP  de orice datorie?

Orice debitor care vrea sa scape de orice datorie pe care o are insa cu pretul vanzarii bunurilor fie ca ele nu acopera toata creanta, prin procedura de faliment acele creante ramane se vor stinge!

Prin urmare, acesta este obligat sa depuna o cerere de deschidere a insolventei direct in instanta de judecata!

Ce se intampla dupa ce sunt lichidate/vandute toate bunurile debitorului chiar daca ele nu au fost suficiente pentru a stinge toata datoria?

O intrebare ce ii framanta probabil pe toti cei care s-au gandit la  aceasta procedura, astfel datoriile sunt STERSE-

Conditiile eliberarii de datorii in cazul procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active Art. 72
(1) Dupa inchiderea procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active, deschise potrivit art. 46 lit. a) sau b), debitorul va continua sa faca plati catre creditori pe duratele prevazute la alin. (2) sau, dupa caz, alin. (3), in proportia din veniturile urmaribile stabilita de instanta sau, dupa caz, de comisia de insolventa, si va fi supus limitarilor si interdictiilor prevazute la alin. (6) si (7).
(2) Daca dupa un an de la data inchiderii procedurii, debitorul a acoperit o cota de cel putin 50% din valoarea totala a creantelor, instanta, la cererea debitorului, care va avea anexata decizia comisiei de insolventa, prevazuta la art. 73, verificand daca au fost respectate obligatiile prevazute la alin.(6) si interdictiile prevazute la alin.(7), poate dispune eliberarea de datorii.
(3) Daca dupa 3 ani de la data inchiderii procedurii, debitorul a acoperit cel putin 40% din valoarea creantelor, instanta, la care va avea anexata decizia comisiei de insolventa, prevazuta la art. 73, verificand daca au fost respectate obligatiile prevazute la alin. (6) si interdictiile prevazute la alin. (7), poate dispune eliberarea de datorii.
(4) Daca, cu toate diligentele sale, debitorul nu a reusit sa acopere cel putin cota din valoarea creantelor prevazuta la alin. (3) prima teza, instanta, la cererea debitorului, verificand daca au fost respectate obligatiile prevazute la alin. (6) si interdictiile prevazute la alin. (7), poate dispune eliberarea de datorii numai dupa trecerea unui termen de 5 ani de la inchiderea procedurii.

(6) Pe duratele prevazute la alin. (2) – (4), debitorul are urmatoarele obligatii:
a) sa vireze in contul de lichidare suma reprezentand proportia din veniturile urmaribile afectata platii pasivului, astfel cum a fost stabilita prin hotararea de inchidere a procedurii sau, dupa caz, prin decizia comisiei de insolventa, ca urmare a evaluarilor bianuale efectuate;
b) sa informeze lichidatorul sau, dupa caz, comisia de insolventa cu privire la obtinerea oricaror venituri suplimentare fata de cele comunicate la ultima raportare, in vederea recalcularii proportiei din aceste venituri destinate acoperirii pasivului si sa vireze in contul de lichidare cel putin 40% din orice venit suplimentar ce depaseste salariul minim pe economie;
c) sa comunice lichidatorului sau, dupa caz, comisiei de insolventa, trimestrial, o situatie cu privire la viramentele efectuate;
d) sa desfasoare, in conditiile legii, potrivit abilitatilor si pregatirii sale profesionale, o activitate producatoare de venituri sau sa caute un loc de munca mai bine remunerat, iar in situatia pierderii locului de munca sa depuna toata diligenta pentru obtinerea unui nou loc de munca;
e) sa informeze lichidatorul sau, dupa caz, comisia de insolventa, cu privire la dobandirea, cu orice titlu, inclusiv din mosteniri sau donatii, de bunuri sau servicii a caror valoare depaseste salariul minim pe economie;
f) sa participe la cursuri/programe de educatie financiara organizate de comisia de insolventa; g) sa informeze lichidatorul sau, dupa caz, comisia de insolventa, cu privire la orice schimbare a domiciliului sau a resedintei principale sau obisnuite nu mai tarziu de 5 zile de la producerea schimbarii.
(7) Pe duratele prevazute la alin. (2) – (4), debitorul este supus urmatoarelor interdictii:
a) nu poate contracta noi imprumuturi;
b) nu poate face donatii;
c) nu poate refuza donatii si nu poate renunta la mosteniri;
(8) Pe duratele prevazute la alin. (2), (3) sau, dupa caz, (4), debitorul va figura in Buletinul procedurilor de insolventa, cu mentiunea “debitor aflat in supraveghere post-procedura de insolventa.

Astfel, concluziile probabil le veti trage fiecare dintre dvs. cu privire la intrebarea daca procedura insolventei persoanei fizice este potrivita mie sau nu!?

av. drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Aveti datorii si vreti sa le inchideti ? V-ati gandit la insolventa persoanei fizice? Stiati ca daca se deschide procedura de insolventa, orice executare silita ar putea fi evitata?

Mai jos aveti un formular pentru a face un sondaj cu privire la aplicarea legii insolventei persoanei fizice!

Mai jos aveti o discutie pe legea insolventei persoanei fizice din stadiul de proiect!

Legea 151/2015 Insolventa Persoanelor Fizice – Text integral al legii

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.