Compensatia Pentru Chirie Plata Credit Bancar Politisti

Discriminare – Politistii care isi achitioneaza un credit bancar ipotecar in 2022 sau au achizitionat unul dupa 2018 pot primi compensatie pentru 100% din valoarea ratei lunare in schimb cei care au credite luate inainte de 2018 nu primesc niciun ajutor

Compensatia pentru plata chiriei cum este denumita de catre legea ce reglementeaza STATUTUL POLITISTULUI vine intr-o grava contradictie cu dispozitiile Constitutiei Romaniei si produce o serie de discriminari vadite in ceea ce priveste posibilitatea politistilor cu credite luate inainte de 2018 de a-si plati ratele la banca din compensatiile pentru chirie pe care le pune la dispozitie spre exemplu pentru cei cu credite dupa 2018.

Faptul ca ai luat ca politist un credit ipotecar / imobiliar dupa 2018 nu ar trebuie sa te favorizeze si sa fii peste un cadru / politist cu 25 de ani vechime si care singura greseala pe care a facut-o a fost ca a luat un credit inainte de 2018 cand nu exista prevederea prin care in loc sa platesti chirii la particulari, banii respectivi sa fie folositi tot de catre politisti sa isi plateasca rata la banca.

Sunteti politist si ati facut un credit inainte de 2018 si nu primiti compensaia pentru plata creditului ? Completati formularul de mai jos:

Prin urmare, consideram ca si politistii care au credite facute inainte de 2018 si care sunt cu ele in desfasurare, ar trebui sa beneficieze in mod corect de aceasta prevedere legala si banii pe care ar fi trebuit sa ii primeasca pentru chirie inca din 2018 sa le fie platiti retroactiv pana la zi si pe viitor pana cand isi vor termina de plata toate creditele pe care le-au facut.

O sa incercam in articolul de astazi sa surprindem esenta pe care ne intemeiem teoria ca aceasta dispozit este discriminatorie si prin urmare in contradictie cu Constitutia dar in acelasti tip vom edicta solutii pentru ca politistii discriminati sa-si poata recupera retroactiv pe ultimii 3 ani de zile banii si pe viitor pana la finalul ratei de la creditul bancar si nu in ultimul rand vom solicita alaturi de Asociatul nostru fost Presedinte la Curtea Constitutionala, Augustin Zegrean, sa redactam si sa sesizam Curtea Constitutionala cu o exceptie prin care sa anulam articolul 31 din legea 360/2002 a statutului Politistului modificata prin legea 288/2018 si anume :

“(1^2) Poliţistul care îndeplineşte condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) şi (1^1) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe beneficiază de compensaţia[…] dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.”

Ce inseamna compensatia oferita politistului pentru plata chiriei ?

In principal legea politistului inainte de anul 2018 cuprindea posibilitatea ca politistii sa primeasca o sustinere din partea statului pentru plata chiriei.

Astfel, textul de lege suna asa iar politistii pot primi si in acest moment, cei care se incadreaza, o compensatie pentru plata chiriei:

Articolul 31(1) Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensaţie pentru chirie de până la 50% din salariul de bază.

De asta presupune ca 50% din salariul pe care il are politistul poate fi cerut M.A.I si astfel din acesti bani isi poate plati chiria.

Regula este ca in momentul in care acel politist incadrat isi achizitioneaza o casa lucrurile se schimba si practic numai are dreptul la plata compensatiei pentru chirie in atentie DOAR anumiti politisti nu mai au dreptul astfel aparand si aceasta discriminare pe care o sa o explicam mai jos.

Cum poate un politist sa foloseasca banii de la compensatia de chirie pentru a plati rata bancara lunara ? Pot toti politistii sa primeasca banii acestia ?

Legea politistului a fost modificata in 2018 si practic a fost adaugat la statutul politistului , urmatorul articol pe care il vom dezbate mai jos:

Art. 31

(1^2) Poliţistul care îndeplineşte condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) şi (1^1) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.

Practic se arata aici ca un politist care ATENTIE a facut creditul DUPA 2018 adica dupa intrarea in vigoare a legii 288/2018 are dreptul ca pe baza chiriei platite de catre stat sa foloseasca banii pentru creditul achizitionat mai pe scurt sa-si plateasca rata la banca cu banii obtinuti din chiria compensata cu pana la 50% din salariul de baza.

Mai mult de atat, se arata ca poate fi platita chiar toata rata la banca din banii platiti cu titlu de compensatie in conditiile in care rata respectiva nu depaseste 50% din salariu.

In aceste conditii daca ne uitam in piata creditelor, politistii care si-au facut credite dupa 2018 urmeaza sa fie ajutati de catre stat ( M.A.I ) sa-si plateasca practic INTEGRAL rata la banca, 50% din salariu cu titlu de compensatie pentru chirie in fond compensatie pentru plata creditului imobiliar find mai mult decat suficient.

Atentie – aici aparea discriminarea NU TOTI POLITISTII vor putea beneficia de aceasta prevedere decat daca vor chema in judecata statul pentru a le fi platite aceste compensatii.

Pot politistii cu credite contractate inainte de 2018 sa beneficieze de compensatia pentru plata chiriei si sa-si plateasca rata la banca ?

Legea a fost facuta cu profunda discriminare intre categoriile de politisti. Prin urmare, cei are si-au luat un credit inainte de 2018 au fost refuzati in a primi banii pentru compensatia pentru chirie si astfel sa-si plateasca si ei viitoarele rate din 2018 si pana cand ar fi urmat sa inchida creditul la banca pe cand politistii care au luat un credit dupa 2018 au primit si primesc in continuare aceste compensatii si isi pot plati fara probleme ratele la banca din compensatia pentru chirie.

Evident ca rationamentul este unul stramb, chiar daca am privi lucrurile in sensul in care cei de dinainte de 2018 se vor folosi de legea veche iar cei cu credite de dupa 2018 se vor folosi de legea noua si acest lucru rezida din faptul ca in principal creditele cu plata in rate nu pot fi considerate ca desfasurandu-se pe legea veche fiindca la plata fiecarei rate in parte aceasta se face sub imperiul legii care guverneaza in ziua in care este facuta plata.

Astfel nu putem sa fim de acord si M.A.I este intr-o grava eroare atunci cand refuza plata compensatiei pentru chirie pentru politistii cu credite inainte de 2018.

Apreciem ca si politistii cu credite contractate inainte de 2018 trebuie sa primeasca compensatia pentru chirie la fel ca si cei cu credite dupa 2018.

Cum fac daca sunt politist sa primesc compensatia pentru chirie daca am un credit imobiliar luat inainte de 2018 ?

In principal este necesar sa respectati dispozitiile de la art. 31 din legea politistului.

Astfel la cererea adresata unitatii de politie din care faceti parte, trebuie sa anexati conform legii, dovada imobilului pe care il cumparati sau pe care l-ati cumparat.

(1^4) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1^2), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe.

Chiar daca aveti contractul de credit semnat inainte de 2018 , adica inainte de modificarea legii, depuneti cererea alaturati si contractul de vanzare cumparare si solicitati plata compensatiei pentru chirie in vederea platii ratei bancare lunare la creditul luat.

Daca primesc raspuns negativ si nu imi este plata compensatia pentru chirie, ce fac ?

Acesta este momentul la care sunteti indreptatiti sa formulati cerere de chemare in judecata si sa obligati M.A.I-ul unitatea din care faceti parte, la plata catre dvs.a compensatiei pentru chirie si nu doar pentru viitor ci inca de la intrarea in vigoare a legii 288/2018 plus un an adica ultimii 3 ani de zile fiindca cel de-a 4-lea este prescris.

Puteti solicita compensatia pentru chirie pentru plata creditului bancar ipotecar, pe ultimii 3 ani de zile

Politistii care au credite contractate inainte de 2018 pot solicita in instanta plata pe ultimii 3 ani de zile a compensatiei pentru chirie de 50% din salariul pe care il primesc.

Practic, trebuie sa stiti ca cel de-al patrulea an este prescris insa puteti solicita pe ultimii 3 ani de zile acesti bani ce in mod clar trebuie sa ii primiti. Compensatia pentru chirie este datorata de catre M.A.I atat politistilor cu credite de dupa 2018 dar si dinainte de 2018.

Prin urmare, oricum ar fi privite lucrurile nu poate sa subziste o asemenea discriminare respectiv unii sa aiba parte de aceasta compensatie pe cand altii sa nu aiba parte de ea in conditiile in care asa cum am aratat si mai sus, creditul cu plata in rate este succesiv si nu am putea retine o retroactivare a legii civile pentru ca plata ar fi egala si echitabila si prin urmare activata doar dupa momentul lui 2018 cand s-a modificat legea.

Avand in vedere discrepanta si discriminarea am decis ca in cadrul actiunilor comune pe care le depunem pentru tot corpul politistilor sa invocam si o exceptie de neconstitutionalitate alaturi de colegul nostru Augustin Zegrean prin care sa solicitam Curtii Constitutionale, eliminarea acestui text de lege in mod partial sau dupa declararea ca neconstitutional , modificarea lui de catre Parlament ori interpretarea ca legal in limita in care se aplica tuturor politistilor si nu doar celor care iau credite dupa 2018.

Protejati-va drepturile!

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti

18 comments to “Compensatia Pentru Chirie Plata Credit Bancar Politisti”
 1. Bună seara, am un credit ipotecar “prima casa” la BRD din 2009, în rată se regăsesc pe lângă dobândă, asigurări, comision cont și comison administrare credit! Comisionul de administrare nu au vrut să îl scoată în 2010 conform legii, răspunsul băncii fiind că nu se aplică în cazul meu și că nu am nicio șansă de câștig în instanță! Vă mulțumesc!

 2. Bună seara!sunt polițist de din decembrie 2021,pot obține aceasta compensație pt chirie în vederea plății ratei pt un imobil cumpărat în 2018?

 3. Am sesizat de la adoptarea legii din 2018, ca este discriminare, însă toată lumea deși a admis acest lucru, a dat din umeri . Acum o sa merg în instanta pe acest principiu.

 4. Buna ziua .mă numesc Ionuț și am luat un credit ipotecar chiar în anul 2018 ,as vrea sa știu dacă pot beneficia de acea compensație .Multumesc

  • Bună. Man Marius ma numesc sunt angajat in M.A.I.am beneficiat de chirie din anul 2010-2016 după care a trebuit sa renunt la chirie pentru ca am luat un credit ipotecar pe 20 de ani. In momentul de față nu beneficiez de legea 288/2018

  • Buna ziua ! Doresc să fiu consiliat de dvs.pentru a beneficia de compensația acordată de stat,pentru un credit ipotecar luat in 2014. Am fost beneficiarul compensației de chirie.

 5. Buna ziua!
  Numele meu este NICOLAE Mihai Silviu, NU sunt polițist ci ofițer MApN, va deranjez în legătură cu următoarea speta și sala puteți ajuta și aceasta categorie socioprofesionala.Mai precis fata de aceeași inechitate/discriminare, fac și eu referire.
  În speță-situatia mea:
  În anul 2013 am achiziționat un apartament în mun.Ploiesti, la acea data avan același statut de angajat MApN.
  Am plătit ratele, luna de lună, în anumite perioade am făcut și rambursări anticipate, pana în anul 2020 când am achitat în totalitate creditul contractat în valoare de 32000€.
  Cumva se poate face ceva pe fondul aceleiași discriminări sa primesc ceva din banii achitați în având în vedere HG 1867/ 2005, MODIFICATA PRINTR-O HG DIN 2018 PRIN CARE MILITARILOR CARE AU ACHIZITIONAT ANTERIOR DE 2018, NU LI SE ACORDA ACEST DREPT.
  PRACTIC INTENTIA MEA SI DIN CE AM DISCUTAT SI CU ALTI COLEGI AFLATI IN ACEEASI SITUATIE, măcar sa ne dea și noua , dacă nu de la începutul perioadei în care am contractat creditul măcar sa be dea din 2018, în prezent.
  Sa nu se mai facă discriminare…
  Sper sa luați în considerare și acest mail și sa îmi răspundeți!!!

 6. Mai plătește 50% din solda funcție de grad dar nu raportata la salariul actul ci raportat la salariu din 2009 fiind diminuat

 7. Buna ziua, cu respect va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: care ar fi calea de urmat pentru a beneficia de pensia anticipata partiala in conditiile in care am lucrat 21 ani in structuri operative ale politiei si in prezent sunt in pensie de invaliditate gr. III , varsta 47 ani. Multumesc anticipat !

 8. Sunt cadru militar. Am primit compensatie pentru chirie pana in luna mai 2016 inclusiv când am achizitionat o locuință prin credit bancar. Pot solicita in instanta plata pe ultimii 3 ani de zile a compensatiei pentru chirie de 50% din salariul pe care il primesc și cum sa procedez ? Mulțumesc anticipat

 9. Bună ziua! Sunt cadru militar și am următoarea speta: În anul 2013 am achiziționat un apartament cu 2 camere confort 2, cu o suprafață de 37 mp2 pe care l-am achitat anul trecut. La momentul achiziție nu eram căsătorit. Între timp m-am căsătorit și avem 2 copii( fata și băiat). Anul trecut în decembrie am vândut vechiul apartament și am achiziționat unul de 3 camere cu o suprafață de 62 mp2, cu rata pe 29 de ani. La sfârșitul luni martie am depus toate actele pentru a beneficia de plata compensației de chirie/ a ratei. În momentul de fata juristul unități mi-a răspuns ca nu beneficiez deoarece am avut intenția vădită pentru a beneficia de suma de bani. Ce se poate face în acest caz. Apartamentul vechi l-am vândut pentru a putea da avans la achiziționarea noului apartament având în vedere numărul membrilor existenți în familie.

 10. Buna ziua,
  Sunt ofiter incadrat din sursa externa, incepand cu 28.12.2021, mentionez faptul ca am achizitionat un imobil prin credit Imobiliar-Ipotecar, pe o perioada de 30 de ani, tot in anul 2021, respectiv in data de 16.04.2021, cu 8 luni inainte de incadrarea in MAI. Am înaintat un raport in acest sens catre Serviciul Resurse Umane, pentru a beneficia de compensație lunara pentru fractie rata credit, impreuna cu toate actele necesare, scandetar etc, insa raspunsul a fost unul nefavorabil, invocandu-se faptul ca eu dețin calitatea de polițist doar din 28.12.2021.
  Credeți ca as putea contesta aceasta decizie prin Instanta? V-ati mai confruntat cu astfel de cazuri?

  Va multumesc anticipat.

 11. Buna ziua. Dupa cum stiti legea privind chiriile a fost modificata si se acorda plata ratei si celor care isi vor lua o locuinta de pana la 70 km fata de locul de munca. Si aici aceeasi problema ca in trecut, nu se acorda si celor cu credite luate in 2020 de exemplu, cum am si eu…

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.