Malpraxisul Veterinar – Despagubiri Pentru Stapanii Animalelor Vatamate

Malpraxisul in cazul medicului veterinar.

Nu de putine ori stapanii de animale de companie sunt nevoiti sa apeleze la serviciile de medicina veterinara insa mai putini cunosc ca si in acest caz, atunci cand intervine un act de malpraxis, acestia pot obtine despagubiri de la cei vinovati.

Este adevarat ca legislatia malpraxisului in cazul veterinarilor este cu mult restransa fata de aceea in cazul oamenilor, insa exista si aici comisii de malpraxis si chiar si comisii superioare.

Malpraxisul Veterinar
Malpraxisul Veterinar

Desi niciodata pierderea animalului de companie nu poate fi acoperita cu plata unor daune de natura morala, leguitorul a stabilit o granita si un mod de aplicare a acestor despagubiri morale, tocmai pentru ca partea vatamata sa fie pe cat posibil ajutata pecuniar iar cei vinovati sa fie trasi la raspundere.

In exercitarea profesiei, conform Codului deontologic, medicul veterinar trebuie să dea dovadă, în exercitarea profesiei, de demnitate, onestitate, probitate, competenţă şi devotament profesional. Încălcarea unor astfel de norme deontologice, în măsura în care periclitează valorile apărate de drept, poate atrage răspunderea civilă a medicului pentru malpraxis.

Malpraxisul Veterinar – de la cauza la despagubiri.

Malpraxisul medical este definit în art. 642 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, drept “o eroare profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice”.


           Explicitând definiția conferită de textul legal, se poate afirma că malpraxisul medical reprezintă un comportament neprofesional, inferior unor standarde de competenţă şi pricepere unanim stabilite şi acceptate de către corpul profesional, având la bază neglijenţa sau incompetenţa şi care generează îngrijiri deficitare cu consecinţe negative asupra pacientului.


           Medicul răspunde civilmente pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa, sau cunoştinţele medicale insuficiente în exercitarea profesiei, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic şi tratament.


Astfel, pentru angajarea răspunderii medicului pentru malpraxis, sunt avute în vedere atât faptele ilicite comise cu intenţie, cât şi faptele comise din culpă. Deşi vinovăţia medicului poate îmbrăca şi forma intenţiei, cele mai multe acte de malpraxis sunt comise din culpă, aceasta fiind de cele mai multe ori forma de vinovăţie cu care acţionează personalul medical.

In ceea ce priveste raspunderea civila medicala, aceasta presupune existenta unui raport juridic obligational nascut fie din neexecutarea unei obligatii civile contractuale (raspundere civila contractuala), fie dintr-o fapta ilicita cauzatoare de prejudicii, in raport cu cae autorul faptei sau o alta persoana chemata sa raspunda poarta obligatia repararii prejudiciului (raspundere civila delictuala).

Asadar, raspunderea civila functioneaza ca o sanctiune de drept civil afectand patrimoniul persoanei raspunzatoare si raspunderea este data si prin legea Legea nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, ce stabileste in ce limite medicul veterinar trebuie sa-si desfasoare activitatea.

Legea civila de drept comun se completeaza in cadrul raspunderii civile medicale cu prevederile legii cadru speciale in domeniul sanatatii-Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Astfel, potrivit art. 642 alin (2) din L 95/2006, prevede ca personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse prin eroare, care include si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, prin acte individuale sau in cadrl procedurilor de preventie , diagnostic sau tratament”.

Puteti citi si despre Malpraxisul Uman:

Pentu a putea vorbi despre existenta unei raspunderi juridice civile, trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii:  a) sa se fi savarsit o fapta ilicita, b)sa existe un prejudiciu, c) fapta sa fie savarsita cu vinovatia prevazuta de lege c)sa existe legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul cauzat.

 Ca element al raspunderii juridice civile, fapta ilicita reprezinta o actiune sau o inactiune prin care, incalcandu-se normele dreptului obiectiv, inclusiv cele ale obiceiului locului, sunt cauzate prejudicii drepturilor subiective sau intereselor unei persoane.

In ceea ce priveste prejudiciul, acesta reprezinta consecinta negativa suferita de o persoana in raport cauzal cu fapta ilicita savarsita de o alta persoana.

Referitor la vinovatie, aceasta reprezinta atitudinea psihica a faptuitorului, ata de urmarile propriei fapte, precum si fata de legatura de cauzalitate dintre acestea. In ceea ce priveste vinovatia medicala, aceasta poate lua atat forma intentiei cat si forma culpei, atunci cand discutam de nelijenta medicala.

Raportul de cauzalitate presupune existenta unei conexiuni logico-juridice intre fapta ilicita savarsita in cadrul unui raport medical privinda acordarea de ingriiri edicale in sens larg, pe de o parte, si rezultatul, urmarea imediata preudicioasa, pe de alta parte.

Pentru sesizarea cazurilor de malpraxis savarsite de catre medical veterinary, va puteti adresa instantei de judecata cu o actiune intemeiata pe prevederile Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

    Nu in ultimul rand, este de retinut faptul ca, in ipoteza in care fapta exercitata de catre medical veterinar nu poate fi definita ca malpraxis, nefiind indeplinite toate conditiile mentionate mai sus, trebuie verificat totusi daca aceasta reprezinta o abatere disciplinara a medicului veterinar.

Statutul profesiei defineste conduit pe care medical veterinar ar trebui sa o aiba.

Astfel, in situatia in care normele prevazute in Statut sunt incalcate, puteti sesiza Colegiul Medicilor Veterinari cu privire la conduita medicului veterinar, acesta putand fi sanctionat disciplinar pentru abaterile savarsite.

De asemenea, sesizarea Colegiul Medicilor Veterinari nu exclude desigur si raspunderea de natura civila a medicului prin formularea unei cereri direct in instanta pentru a descoperi Malpraxisul Veterinar.

Daca animalul dvs. de companie a avut de suferit in urma malpraxisului veterinar, completati formularul de mai jos:

4 comments to “Malpraxisul Veterinar – Despagubiri Pentru Stapanii Animalelor Vatamate”
 1. Pisic internat cu diagnostic de FIP, forma umeda. La momentul internarii(nenecesare, părerea mea, deoarece el manca, nu era apatic, avea doar burta puțin umflata) i se fac analize de sânge și testare FCoV care iese pozitiv. Este internat și pus în perfuzii, administranduise interferon 7 zile. Problema: i se administrează furosemid… 27 de zile, nu se face o biochimie decât la cererea mea și evident se constata lipsa mineralelor… Pisicul este complet deshidratat și afectat neuro. Între timp medicul refuza sa facă drenarea parțială a lichidului din abdomen. Accepta pe ultima suta de metri o alta doctorița. Apoi sosește tratamentul nostru pentru fip din străinătate. După 10 zile lichidul din abdomen dispare aproape tot. Doctorul refuza în continuare externarea. Pisicul secătuit de furosemid face fecalom. Tratamentul doctorului consta în așteptăm să facă caca… Și am așteptat și am dat laxative zile… Am fost anunțați ca pisicul face megacolon… L au tratat cu neostrignina… 😱Și peste toate, în acea clinica animalele nu sunt supravegheate peste noapte sau în weekend, nu li se respecta preferințele de hrana, nu este observata scăderea temperaturii pentru a i se pune încălzitor la perfuzie și nu sunt observate nici semnele evidente neurologice pe care începe sa le manifeste în timpul programului de lucru a dansilor!

  • Bună ziua, am citit cu interes pățania pisicului dv. Fiind vorba despre o boală virală, interferonul administrat a fost bine venit. Problema este legată de ascită,datorită afectării hepatice. Drenajul lichidului putea duce la o decompensare bruscă si insuficiență cardiacă acută si moartea animalului. Aici intervine si cazuistica, experiența dr. vet. Manopera este una de risc, aici se mai adauga si infectia bacteriană. Din ce stiu eu „megacolonul” este o boală specifică numai cainilor batrani, colonul este dilatat patologic si se impune euthanasierea. In multe cazuri se intervine chirurgical in fecalom, deoarece fecalele se cimentează. In cazuri fericite se extrage cu o pensă prin rect, se fac clisme, purgative strict uleioase (nu saline, acum nu stiu ce purgative s au dat). Nu este necesar incalzitor la perfuzie daca tratamentul are loc in cabinet la o temp. de 19 grade. daca se lucra pe teren la 6 gr C poate da. In rest in afara de interferon, tratament de sustinere. Imi pare rău ptr felină, eu le indragesc mult.

 2. Nume: Negru Fabiolla

  Telefon:

  Buna ziua,

  In data de 12/12/2019, catel care prezinta varsaturi e prezentat la medicul veterinar curant. In urma consultatiei se banuieste a fi o gastro-enterita, tratament cu celenia, antibiotic. Pe timpul noptii starea de sanatate s-a degradat semnificativ, varsaturile au continuat si a aparut o dilatare pe partea stinga care s-a dovedit a fi staza stomacala in urma ingerarii de corp strain. Medicul decide operatia la cabinetul medical, sumar dotat dpdv tehnic si personal, interventie dificila datorata starii foarte proaste pe care o prezenta catelul la momentul intrarii in operatie si a cazului complex. Catelul e restituit acasa la numai o ora de la ora iesirii din operatie, moment in care nu se autoregla termic (il incalzea cu feon-ul), nu era perfuzat, asistat respirator cu oxigen si nu avusese inca stare de trezire din anestezie. Dupa 2 ore de la recuperarea catelului, starea este atit de grava incit este admis in ATI la clinica Di-vet fara raspuns la stimuli, voma hemoragica, puls pe arterele femurale slab, aproape insesizabil, temperatura 40 etc. – ii este administrat tratament de soc. Ramine in grija celor de la Di-vet in ambulator pina in data de 18/12/219 moment in care imi dau seama ca nu este spre vindecare, ciinele prezentind voma si reflux gastro-esofagian frecvent, chiar sub medicatie. A se nota ca in urma unei ecografii efectuate aici s-a remarcat prezenta unui corp strain in cavitatea stomacala. Revin la medicul care l-a operat, acesta propunind sa il opereze iar, refuz pentru ca animalul era foarte slabit si il intreb daca nu exista un centru de endoscopie veterinara care sa se ocupe de el. Ma dirijeaza catre Centrul de Endoscopie Veterinara unde este diagnosticat cu Esofagita, stare f grava, esofagul fiind aproape topit in urma refluxului gastro-esofagian (stare de saporificatie esofagiana, cel mai grav caz prezentat la clinica in 13 ani de existenta). In fine, de atunci ne luptam sa il tinem in viata, in data de 28/01/2020 i s-a montat a doua oare be-tube si este hranit prin sonda endo-gastrica. Costurile sunt enorme, am cerut la amiabil medicului care l-a operat sa suporte o parte din cheltuieli si a refuzat.

  Consider ca este malpraxis datorita faptului ca medicul care l-a operat si-a depasit limitele profesionale (lipsa unei sali operatorii corect echipate si o echipa adecvata), nu a stiut a diagnostica corect starea pacientului la intratrea in operatie (esofagita era deja instalata datorita varsaturilor frecvente din ultimile 24 de ore), nu a dat medicatia necesara tratarii esofagitei, nu a asistat post-operator pacientul aflat deja intr-o stare si mai grava la iesirea din operatie. In plus, consider ca ar fi trebuit sa fiu informata ca exista acest centru astfel as fi putut decide in deplina cunostinta de cauza unitatea in care se va practica interventia.

  Doresc va rog, sa cunosc opinia dumneavoastra, am toate documentele necesare la indemina.

  Cu multe multumiri si stima,
  Dna Fabiolla Negru

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.