Nastere cu probleme – malpraxis medical in neonatologie si ginecologie

Malpraxisul medical in neonatologie / ginecologie , la nasterea copiilor

Nastere cu probleme – Nu in mod intamplator am ales sa vorbesc despre nasterile cu probleme si ce implica acest lucru din punct de vedere legal.

Mii de femei care nasc in Romania in fiecare an intampina probleme de la cele mai mici pana la cele mai grave , implicand decesul nou nascutilor, iar aceste lucru se intampla de multe ori din pricina gresitei urmariri a sarcinilor sau prin interventia gresita/tardiva sau prematura a ginecologilor ori in cele din urma de atentia medicala pe care o acorda neonatologii.

Avand in vedere ca implicatiile emotionale cand vine vorba despre copii sunt mult mai mari si mai ales ca femeile la nasterile cu probleme sunt profund incoltite de depresie, un esesc in efectuarea corecta a actului medical inseamna o tragedie pentru familie, copil si cei de langa.

Ati fost victima unui caz de malpraxis dvs. sau copilul dvs? Completati formularul de mai jos:

Astfel, malpraxis-ul medical din zona neonatologiei , ginecologiei si implicit a conceperii copiilor are si merita un capital aparte si nu poate fi confundat cu oricare act efectuat gresit de catre medici.

Astazi am ales sa discutam despre malpraxis-ul medical la nou nascuti si nasterile soldate chiar cu decesul nou nascutilor.

Sa incepem.

Cine raspunde pentru sarcina cu probleme si pentru nasterea cu probleme , din punct de vedere legal ?

Raspunderile sunt multiple atunci cand discutam despre o sarcina cu probleme si o nastere cu probleme.

La fel de bine este posibil ca nasterea cu probleme sa fie doar o situatie ce tine de starea de sanatate a mamei si medicii sa nu fie vinovati cu absolut nimic.

Prin urmare, atunci cand vine vorba despre raspunderea medicala in cazul unu nasteri exista 3 categorii de medici care se fac raspunzatori in ipoteza savarsirii unui act de malpraxis:

 • medicul ginecolog care a indrumat mama inainte de ramanerea ei insarcinata ( tratament de fertilizare, rezolvarea unor posibile situatii medicale preexistente, etc.);
 • medicul ginecolog care a asistat la Fertilizarea in vitro;
 • medicul ginecolog care a urmarit sarcina;
 • medicul ginecolog care a participat si a asistat mama la nastere/extragerea copiilor ;
 • medicul neonatolog care s-a ocupat de copil imediat dupa nastere.

Astfel, avand o raspundere extinsa trebuie , in cazul unor probleme la nasterea copilului si atunci cand exista suspiciuni care s-ar fi sarvarsit un act medical gresit , identificat momentul la care unul dintre medici a savarsit fapta de malpraxis pentru a se putea stabili si cine este raspunzator.

Ce inseamna un act de malpraxis savarsit de catre un ginecolog ?

Nasterea cu probleme nu este o simpla intamplare ci ea are la baza o serie de factori care pot fi generati de o lipsa a uramaririi sarcinii in mod corect de catre medicul ginecolog sau poate de o stabilire gresita a disciplinei terapeutice adoptate in cazul in care apar probleme in dezvoltarea fatului.

Noi aici la SCA CUCULIS&ASOCIATII putem sa dam cu titlu de exemplu un caz ce s-a soldat si cu constatarea actului de malpraxis medical pentru un medic ginecolog ce a urmarit in mod sporadic sarcina si in cele din urma a recomandat si un tratament gresit pentru o gravida ce a dus in cele din urma la complicatii in dezvoltarea fatului.

In randurile de mai jos vom stabili si ce inseamna o nastere cu probleme din punct de vedere al malpraxisului si mai ales vom da exemple si dosare de malpraxis rezolvate de catre avocatii Cuculis&Asociatii.

Cititi si :

In ce conditii raspunde un medic ginecolog pentru nasterea cu probleme ?

Medicul ginecolog are raspunderea sfaturii mamicii de la confirmarea sarcinii si pana cand copilul/copiii se nasc si trec in grija medicilor neonatologi.

Astfel, ginecologul poate fi tras la raspundere daca a urmarit gresit sarcina si daca tot acelasi ginecolog a asistat si la nastere poate fi raspunzator daca nu a efectuat extragerea copiilor conform protocoalelor si s-a ajuns la asfixie perinatala sau orice alta complicatie din pricina actului de malpraxis savarsit la nastere.

De asemenea, medicul ginecolog este cel care trebuie sa se asigure ca are suportul echipei de neonatologi la nastere si tot el este cel care decide impreuna cu pacientul daca si cand se va efectua operatia de cezariana sau daca este recomandata o nastere naturala.

Daca pe perioada sarcinii apar complicatii acelasi medic ginecolog trebuie sa recomande trimiterea catre alti specialisti daca este cazul si sa prescrie o conduita terapeutica corespunzatoare.

Orice abatere de la cele de mai sus plus incalcarea protocoalelor nationale dar si cele ce tin de protocoalele medicale internationale si uzantele cunoscute, toate duc catre o raspundere pentru malpraxis a medicului ginecolog la o nastere cu probleme sau o sarcina cu probleme.

Am stabilit deci ca pentru a putea stabili ca un medic se face vinovat de o nastere cu probleme si complicatii, el trebuie sa fi incalcat regulile in legatura cu activitatea de urmarire, diagnostic si tratare a sarcinilor cu probleme.

Copilul a murit la nastere cine este vinovat ? Cum definim fapta de malpraxis a medicului ginecolog sau a neonatologului ?

Sunt situatii multiple din nefericire iar noi ne-am confruntat cu foarte multe dintre ele iar cazuistica SCA Cuculis&Asociatii arata ca cele mai multe dintre situatiile in care copiii mor la nastere se refera la proasta gestionare a sarcinii inca din utero, nasterile premature declansate de catre controlul invaziv facut in mod GRESIT, lipsa profilaxiei in priviinta infectiilor, gresita administrare a tratamentului , esecul in diagnosticarea precoce a unor malformatii inca din utero.

Prin urmare, legea sanatii publice prevedere ca răspunderea civilă a personalului medical În sensul prezentului titlu, poate fi atrasa personalului medical care poate fi medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical şi moaşa care acordă servicii medicale.

Malpraxisul este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.


(2) Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament.
(3) Personalul medical răspunde civil şi pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementărilor prezentului titlu privind confidenţialitatea, consimţământul informat şi obligativitatea acordării asistenţei medicale.
(4) Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi atunci când îşi depăşeşte limitele competenţei, cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu este disponibil personal medical ce are competenţa necesară.
(5) Răspunderea civilă reglementată prin prezenta lege nu înlătură angajarea răspunderii penale, dacă fapta care a cauzat prejudiciul constituie infracţiune conform legii.

Tragem concluzia ca medicii care asista o nastere si neonatologii vor fi raspunzatori daca au savarsit un act de malpraxis prin :

 • neglijenta;
 • imprudenta;
 • FARA SA AIBA SUFICIENTE CUNOSTINTE MEDICALE;

De asemenea acestea se aplica in situatia in care fac:

 • preventie deci profilaxie;
 • DIAGNOSTICHEAZA;
 • efectueaza tratamentul.

De aici se desprind o serie larga de concluzii pe care le vom ridica mai jos.

Este malpraxis daca medicul ginecolog nu depisteaza o malformatie a fatului / copilului , inca din utero la ecografie

Este fapta de malpraxis daca la ecografiile facute medicul ginecolog esueaza in a depista incompleta dezvoltare a fatului si nu sfatuieste mama ca fatul este neviabil

Este fapta de malpraxis a medicului ginecolog daca observa valori crescute si depasite a analizelor si nu decide inceperea unor investigatii ori tratamente.

Este malpraxis daca medicul ginecolog din lipsa de pricepere nu ia decizii care ar fi putut sa salveze viata copilului in utero sau imediat dupa nastere sau in timpul nasterii

Avand aceste realitati, nasterea cu probleme a unui copil sau sarcina cu probleme de sanatate pentru copil si mama nu se caracterizeaza doar prin prisma unui hazard ci de foarte multe ori ea este generata de o lipsa de cunostinte medicale si acte medicate facute gresit.

Vedeti si :Nastere cu probleme

Raspunderea pentru malpraxis savarsit de catre neonatolog

A doua categorie de medici asupra carora ne aplecam fiindca sunt implicati in bunul mers al stabilizarii copilului nou nascut, este echipa de neonatologi care sunt responsabili cu stabilizarea imediata dupa nastere a copilului si evident predarea lui catre mama DUPA ce este in deplina siguranta.

Cand vine vorba despre specializarea neonatologica, acestia au cel mai important rol atunci cand copilul vine pe lume cu probleme preexistente fie de cauza naturala fie provocata de proasta urmarire si gestionare a sarcinii iar neonatologul are obligatia sa acorde toate ingrijirile medicale unui copil nascut dintr-o sarcina cu probleme si care el la randul sau are probleme de sanatate.

Amintim aici obligatia neonatologului pentru copiii nascuti cu sindrom de detresa respiratorie de a administra sulfactant bebelusului si de a gasi daca este cazul modul cel mai potrivit de ventilatie iar daca nu se descurca au obligatia sa solicite ajutor specializat si de la alti colegi medici.

Prin urmare, daca pe parcursul supravegherii de catre medicii neonatologi a copilului acestia nu identifica din lipsa de cunostinte sau neglijenta, cele mai bune metode de a ajuta copilul , acestia se pot face vinovati de savarsirea unui act medical gresit.

Raspunderea pentru malpraxis a spitalelor pentru infectarea copiilor nou nascuti cu infectii nosocomiale

Despre infectiile nosocomiale si nastere cu probleme am discutat si am stabilit in lumina deciziilor emise de catre ICCJ ca spitalele sunt OBLIGATE sa raspunda civil si penal daca se ajunge ca un copil sau adult sa moara din pricina infectiilor asociate actului medical din unitatile spitalicesti fie ele de stat fie particulare.

Opinam ca una dintre problemele majore pe care le are sistemul de sanatate din Romania, se refera la infectiile noscomiale iar cei mai predispusi sa le contracteze sunt copiii nascuti prematur.

Prin urmare, in maternitatile din Romania, nu exista sectie speciala unde copiii prematuri sa benficieze de conditii absolut sterile si aseptice ci sunt pusi in aceeasi masa cu copiii nascuti la termen ceea ce duce la o crestere imediata si majora a riscului de infectare cu infectii nosocomiale si deces ulterior.

Trebuie sa stiti ca infectarea copilului dvs. in spital cu infectie nosocomiala reprezinta un act de malpraxis si puteti sa ii chemati in judecata pentru a raspunde penal si civila.

AV. DRD. CUCULIS ADRIAN

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
One comment to “Nastere cu probleme – malpraxis medical in neonatologie si ginecologie”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.