Somajul Tehnic modificat iar obtinerea somajului tehnic in raport de perioada prin care trece Romania devine o necesitate pentru majoritatea IMM-urilor.
Vedeti mai jos procedura pentru Obtinerea Somajului Tehnic iar in conditiile in care acesta nu va este platit, vedeti ce puteti face.
Sfaturi pentru angajati si angajatori cu privire la somajul tehnic.
Sfaturi pentru angajatori.
Noile modificari la legea somajului tehnic. Cum se obtine Unde Se Depun actele?
Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de țări, precum și declararea „Pandemiei“ de către Organizația Mondială a Sănătății la data de 11.03.2020, luând act de evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României și de evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, o serie de masuri au fost luate de catre autoritatile romane, prima dintre ele fiind decretarea Starii de Urgenta pe intreg teritoriul tarii, urmata de binecunoscutele ordonante militare.
Vizualizati si :
Pentru a veni in sprijinul IMM-urilor, precum si al populatiei afectate in mod direct de masurile impuse in ultima perioada, a fost adoptata OUG 30/2020, care prevede posibilitatea beneficierii de somajul tehnic.
Ce este somajul tehnic?
Potrivit art. 53 din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii), “Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).”
La fel de tehnic, NU avem stricto sensu notiunea de somaj tehnic, ci este imprumutata aceasta expresie de la efectul pe care il provoaca intreruperea activitatii angajatorului.
Cine beneficiaza de somajul tehnic?
Data fiind situatia economica actuala, a fost necesara elaborarea unor norme care sa trevada in mod expres categoria de salariati care poate beneficia de aceasta indemnizatie, motiv pentru care OUG 30/2020 a fost asteptata cu interes.
Astfel, potrivit art 11. al OUG 30/2020, De prevederile alin. (1) beneficiază salariații angajatorilor dupa cum urmeaza:
(1) Pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020. (2).
Prima concluzie este ca daca sunteti dat afara de la locul de munca, cel mai sigur s-a produs un abuz.
De prevederile alin. (1) beneficiază salariaţii angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă decretate, conform unei declaraţii pe propria răspundere a angajatorului.
In aceasta categorie se incadreaza, potrivit Ordonantelor militare 1,2 si 3:
- cabinetele de medicina dentara;
- intreprinderile care desfasoara activitati culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise;
- activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, serviciilor de curatatorie, vanzarea produselor electronice si electrocasnice de catre operatorii economici care asigura livrarea la domiciliul/sediul cumparatorului si vanzarea produselor si serviciilor de optica medicala”.
- reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzute la alin. (1) pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
In aceasta situatie, angajatorul va depune o declaratie pe proprie raspundere prin care declara ca a suferit o diminuare a incasarilor cu cel putin 25% si ca nu are capacitate financiara de a plati toti angajatii.
Cum poate angajatorul sa beneficieze de banii oferiti de stat in vederea achitarii indemnizatiilor de somaj tehnic?
Procedura a fost simplificata si astfel legea arata ca in vederea acordării sumelor necesare plăţii indemnizaţiei prevăzute la art. XI alin. (1), angajatorii depun, prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale şi publicat ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(1^1) Angajatorii îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea şi pentru veridicitatea datelor înscrise în documentele prevăzute la alin. (1).
Asta presupune ca vor raspunde pentru falsul ininscrisuri.
(1^2) Plata indemnizaţiei se va face către conturile deschise de angajatori la băncile comerciale.
(2) Plata sumei prevăzute la art. XI alin. (1) se face în baza cererii semnate şi datate de reprezentantul legal, depusă prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum si a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social.
Articolul XIII (1) Documentele prevăzute la art. XII alin. (1) şi (2) se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară.
(3) Plata indemnizaţiei prevăzute la art. XI alin. (1) se efectuează salariatului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor.
Printr-o cerere adresata Agentiilor pentru ocuparea fortei de munca. Cererea trebuie sa fie semnata si datata de catre reprezentantul legal si insotita de lista persoanelor care urmeaza sa beneficiere de indemnizatia de somaj tehnic.
Cand primeste angajatorul banii de la stat?
Dupa depunerea cererii, in decursul lunii in curs, angajatorul urmeaza sa primeasca de la AJOFM cuantumul tututror indemnizatiilor pentru care a solicitat plata aferenta lunii anterioare depunerii cererii.
S-a scurtat termenul pentru plata indemnizatiilor pentru somajul tehnic! Obtinerea Somajului Tehnic se face in termen de 15 zile de la depunerea cererii.
(2) Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiilor prevăzute la art. XI alin. (1) se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.
Sfaturi pentru angajati:
In ipoteza in care angajatorii nu va platesc salariul chiar si diminuat la 75%, puteti deschide o actiune de judecata prin care sa ii obligati sa il achite. De asemenea, angajatorii sunt pasibili si de raspundere penala fiindca solicita la stat plata acestor bani si nu ii inainteaza conform legii catre angajati.
Ramaneti vigilenti si cunosteti-va drepturile!
Av.Drd. Cuculis Adrian
Buna ziua,mie mi au incheat contractul de munca,fara sa ma anunte,pe motiv ca sunt in perioada de proba,mai intai,mi a cerut sa imi scriu lichidarea de comun acord al ambelor parti,iar eu am refuzat,asa ca nu mai am din ce trai….
In perioada de proba se poate inceta.
I
Nume: mares elena
Buna seara,
Va rog frumos sa imi spuneti:
1. daca o persoana revine din concediu pentru crestere copil poate sa intre in somaj tehnic?
2. societate face parte din ramura de constructii si beneficiaza de facilitati(nu plateste contributia de sanatate si somaj) pe perioada simajului tehnic mai beneficiaza de aceste facilitati, (primeste de la stat cei 75% din acesti bani plateste catre stat cas 25%, cass 10% si impozit 10%) sau la stat vireaza doar contributia de cas 21.25%?
3. pensionarii care au calitate si de salariat cu contract individual de munca beneficiaza de somaj tehnic suportat de la stat?
Multumesc!
La intrebarea 1) Da 2)se primeste indeminizatia si se platesc taxe pe ea 3) nu.
Buna ziua domnule Avocat ! va rog sa mi spuneti cum s ar putea rezolva problema celor care au credit ipotecar fara girant, fara asigurare de viata, etc si care sunt cadre medicale iesite la datorie si Doamne fereste .. dispar in aceasta lupta cu virusul in timpul serviciului.. Mentionez ca am un urmas fiul meu , dar acesta nu are posibilitatea de a mi plati rata de 13 mil lunar pe 8 ani- au ramas- el avand un venit mic pe economie…. cum ati vedea rezolvarea ? S ar putea sa preia el ratele mele si sa i se transforme intr un timp mai lung 30 ani ratele asa fel incat sa le poata achita…deoarece stim ca urmeaza si o minunata criza economica financiara la nivel de mapamond. Cu deosebita consideratie, JM Poate se va propune ceva in Parlament?!
Buna ziua. Din nefericire nu exista inca o asemenea prevedere, dar noi de la SCA Cuculis&Asociatii va dorim mult succes pe prima linie. Daca vom putea ajuta cu ceva, cu drag! Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Dacă am lucrat mai puțin de un an beneficiez de jumătate tehnic?