Plata Prin Poprire, Este O Plata Voluntara?

Ce inseamna de esenta in terminologie juridica, plata sau mai cu seama plata efectuata cu metoda popririi?

Plata este definită, așadar, ca fiind acțiunea prin care debitorul unei obligații își îndeplinește această obligație prin executarea de bună-voie a prestației datorate. Articolul 1469 Cod Civil vorbeste despre o executare de buna voie, adica nu trebuie sa fie una silita, asta insemnand din start ca daca spunem PLATA ea nu poate fi prin poprire ci plata poate fi doar voluntara.

Poprirea pe de alta parte, inseamna de fapt o recuperare efectiva a unui debit pe care creditorul il recupereaza fortat si anume prin institutia popririi reglementata si ea de catre lege-

Articolul 781 Codul de procedura civila –

Obiectul popririi

(1) Sunt supuse urmăririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului ori deţinute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea, în condiţiile art. 733 alin. (1), pot fi poprite şi bunurile mobile corporale ale debitorului deţinute de un terţ în numele său.

(2) În cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmăririi silite prin poprire atât soldul creditor al acestor conturi, cât şi încasările viitoare, cu respectarea limitelor prevăzute la art. 729, dacă este cazul.

(3) Poprirea se poate înfiinţa şi asupra sumelor sau bunurilor mobile incorporale pe care creditorul le datorează debitorului, dacă ambele creanţe sunt certe şi lichide.

(4) Se va putea popri şi creanţa cu termen ori sub condiţie. În acest caz, poprirea nu va putea fi executată decât după ajungerea la termen ori de la data îndeplinirii condiţiei.

(5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:

  • a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
  • b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
  • c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi.
  • Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.

Astfel, tragem concluzia ca poprirea in sine, nu poate reprezenta niciodata o plata efectiva si in niciun caz voluntara ci este doar o modalitate fortata/silita de recuperare a datoriilor prin una dintre modalitatile efective de executare silita.

Poate plata prin poprire sa-mi intrerupa termenul de prescriptie sau sa insemne de fapt o recunoastere a datoriei?

Raspunsul este din start categoric nu. Atata vreme cat incepeti o contestatie la executare impotriva unei executari silite, unde invocati prescriptia ca forma de aparare, trebuie sa stiti ca simpla retinere din conturi a sumelor de bani sau de la angajator, NU reprezinta o recunoastere a datoriei si nu are valenta necesara anularii termenului dvs. de prescriptie sub forma intreruperii sale.

Intodeauna verificati in instanta pe baza unei contestatii la executare, daca sunteti urmarit silit in mod legal sau nu.

Puteti programa o consultanta juridica specializata aici.

Av.Drd. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

One comment to “Plata Prin Poprire, Este O Plata Voluntara?”
  1. Buna ziua. Sotul meu, a avut doua carduri pentru cumparaturi , banii folosindu-i pentru tratamentul bolii mele …cancer la san. Fiind in imposibilitatea de a termina plata ratelor,i s-a pus poprire. A terminat de platit ratele,dar a ramas in biroul de credite ca rau platnic. Intrebarea mea este: v-a mai putea face vreun imprumut bancar inainte de cei cinci ani ,cat figureaza in biroul de credite?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.