Prescriptia Raspunderii Penale Si Cum Paralizeaza Tragerea La Raspundere Penala
Prescriptia Raspunderii Penale desi pare a fi o institutie de drept “malefica” de-a dreptul, avand in vedere ca ii scapa pe cei posibil vinovati de o pedeapsa, in realitate este o sanctiune aplica direct statului care devine neglijent prin organele de urmarire penala si de ce nu prin instantele de judecata, paralizandu-le posibilitatea de a mai atrage raspunderea penala a unei persoane ce fie este inca cerceata penal fie este trimisa in judecata si necondamnata.
Institutia prescriptiei raspunderii penale este sora mai mare a prescriptiei executarii silite in civil, adica in materie civila nu mai poti fi tras la raspundere pecuniara, de cele mai multe ori, iar in materie penala nu iti mai poate fi atrasa raspunderea penala care de regula era identificata cu pedeapsa aferenta infractiunii dar si a sanctiunilor de natura civila.
Putem sa afirmam ca prescriptia raspunderii penale este echivalentul cu a scapa de raspundere penala si de a scapa de dosarul penal in sine. Scapa de pedeapsa cu prescriptia raspunderii penale.
Pentru a intelege pe deplin cum se poate sa scapi de o posibila pedeapsa prin invocarea prescriptiei raspunderii penale, este necesar sa intelegem exact cum si cand se aplica prescriptia raspunderii penale, care este termenul care trebuie sa se fi scurs dar si care sunt elementele ce tin de suspendarea sau intreruperea termenului aferent prescriptiei raspunderii penale.
Sa incepem! Prescriptia Raspunderii Penale
Sunteti angrenat intr-un dosar penal?Completati formularul de mai jos:
Ce înseamnă prescriptia raspunderii penale
Odată ce ai comis o faptă penală se naște un raport juridic de conflict, în care statul devine subiect activ, iar tu, în calitate de făptuitor, devii subiect pasiv. Astfel, statul te poate trage la răspundere penală pentru a restabili ordinea de drept, dar numai până la împlinirea termenului de prescripție al răspunderii penale.
Prescripția răspunderii penale este o instituție care sancționează pasivitatea organelor statului, care, într-un anumit interval de timp, nu și-au exercitat dreptul de a trage la răspundere penală persoanele care au săvârșit infracțiuni
Raportul juridic penal de conflict se naște în momentul săvârșirii unei fapte care este sancționată de legea penală. Pentru a fi considerată infracțiune, fapta trebuie să fie prevăzută de legea penală, săvârșită cu vinovăția cerută de lege, să nu fie incidente cauzele justificative prevăzute de Codul penal în Capitolul II din Titlul II și să îi fie imputabilă făptuitorului, în mod evident, fară a fi incidente cauzele de neimputabilitate prevăzute în Capitolul III al aceluiași titlu.
Prescripția răspunderii penale nu înlătură caracterul penal al faptei, ci doar stinge, ope legis (prin efectul legii), raportul juridic de conflict, după trecerea unui interval de timp. Prin urmare, chiar dacă termenul s-a împlinit, fapta rămâne infracțiune, însă statul nu îl mai poate trage la răspundere pe făptuitor, iar acțiunea penală rămâne fără obiect.
Cod procedură penală Prescriptia Raspunderii Penale
Art. 15: Condiţiile de punere în mişcare sau de exercitare a acţiunii penale
,,Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă
presupunerea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care
împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia.”
Art. 16: Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale
,,(1)Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu
mai poate fi exercitată dacă:
(…)
f)a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană
fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;”
Conform Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale a României:
- ,,Cu cât răspunderea penală este angajată mai târziu față de data săvârșirii infracțiunii, cu atât eficiența ei scade, rezonanța socială a săvârșirii infracțiunii se diminuează, iar stabilirea răspunderii penale pentru săvârșirea infracțiunii nu mai apare ca necesară, deoarece urmările acesteia ar fi putut fi înlăturate sau șterse. Totodată, în intervalul de timp scurs de la săvârșirea infracțiunii, autorul acesteia, sub presiunea amenințării răspunderii penale, se poate îndrepta, fără a mai fi necesară aplicarea unei pedepse.”
- ,, după trecerea unui anumit interval de timp, de la momentul săvârșirii infracțiunii, aplicarea unei pedepse penale nu mai contribuie la realizarea scopului legii penale, nemaiexistând necesitatea social-politică ce determină mecanismul juridic al angajării răspunderii penale “
Cod procedură penală – Prescriptia Raspunderii Penale
Art. 7: Obligativitatea punerii în mişcare şi a exercitării acţiunii penale
,,(1)Procurorul este obligat să pună în mişcare şi să exercite acţiunea penală din oficiu atunci
când există probe din care rezultă săvârşirea unei infracţiuni şi nu există vreo cauză legală
de împiedicare, alta decât cele prevăzute la alin. (2) şi (3).
(2)În cazurile şi în condiţiile prevăzute expres de lege, procurorul
(…)
(3)În cazurile prevăzute expres de lege, procurorul pune în mişcare şi exercită acţiunea
penală după introducerea plângerii prealabile a persoanei vătămate sau după obţinerea
autorizării ori sesizării organului competent sau după îndeplinirea unei alte condiţii
prevăzută de lege.”
Art. 8: Caracterul echitabil şi termenul rezonabil al procesului penal
,,Organele judiciare au obligaţia de a desfăşura urmărirea penală şi judecata cu respectare garanţiilor procesuale şi a drepturilor părţilor şi ale subiecţilor procesuali, astfel încât să fie constatate la timp şi în mod complet faptele care constituie infracţiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil.”
Cititi si :
Dispoztiile Referitoare La Termenul De Prescriptie Al Raspunderii Penale Din Noul Cod Penal Partial Neconstitutionale-Pe Cale De Consecinta Mii De Dosare Penale Urmeaza Sa Fie Clasate-Avocat Cuculis
CCR Inchide Dosarele Penale Pe Banda Rulanta Prin Decizia Pronuntata Ieri Cu Privire La Intreruperea Termenului De Prescriptie
Ce spune articolul 155 alin 1 din codul penal?
Art. 155
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
Lipsa de coerenta si de previzibiliate au facut ca judecatorii constitutionali sa arunce in aer ceea ce inseamna INTRERUPEREA termenului de prescriptie!
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, este neconstituţională.
În motivarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.155 alin.(1) încalcă prevederile constituţionale referitoare la dreptul la un proces echitabil.
Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, de principiu, că întreruperea cursului termenului de prescripţie a răspunderii penale devine eficientă, producându-şi efectele, într-o manieră completă, doar în condiţiile existenţei unor pârghii legale de încunoştinţare a persoanei în cauză cu privire la debutul unui nou termen de prescripţie.
În acest sens, Curtea a reţinut că se impune a fi garantat caracterul previzibil al efectelor dispoziţiilor art.155 alin.(1) din Codul penal asupra persoanei care a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, inclusiv prin asigurarea posibilităţii acesteia de a cunoaşte aspectul intervenirii întreruperii cursului prescripţiei răspunderii penale şi al începerii cursului unui nou termen de prescripţie”, se arată în motivarea CCR.
Totodată, se arată că a accepta soluţia contrară înseamnă a crea, cu ocazia efectuării unor acte procedurale care nu sunt comunicate suspectului, o stare de incertitudine perpetuă, dată de imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a intervalului de timp în care poate fi trasă la răspundere penală pentru faptele comise, incertitudine ce poate dura până la împlinirea termenului prescripţiei speciale.
Faptul este retinut corect de catre instanta Constitutionala fiindca in dreptul penal cunoastem 2 tipuri de prescriptie, astfel este incorect fata de persoana impotriva careia se desfasoara acte de urmarire penala(fara ca aceasta sa stie), ca ele sa intrerupra prescriptia.
De analizat in exetensie in urma acestei hotarari este si faptul CAND SE VA INTRERUPE TOTUSI TERMUL DE PRESCRIPTIE?
Opinam ca organul de urmarire penala este obligat sa il notifice pe suspect atunci cand se propune transformarea lui in inculpat si pe cale de consecinta inceperea urmarii penale in persoana acestuia si prin urmare, ACESTA este momentul de intrerupere al prescriptiei pentru fapta pentru care este urmarit.
Vedeti si :
Se mai pot ataca dosarele penale inchise prin invocarea prescriptiei raspunderii penale?
Raspunsul este DA si vine ca un element suplimentar de ajutor pentru toti cei care au avut decizii definitive de condamnare si ar fi putut invoca acest aspect al prescriptiei in cazul lor sau a fost invocat si a fost respins pe motivul ca ORICE ACT AR INTRERUPE PRESCRIPTIA.
Cum se poate ataca prin invoarea prescriptiei raspunderii penale un dosar pronuntat?
Art. 453
Cazurile de revizuire
(1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:
f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
Acest lucru poate fi facut doar daca nu s-a analizat in apel cazul de incetare.
Prescriptia raspunderii penale și prescripția executării pedepsei
Pe lângă tragerea la răspundere a infractorului, statul îl poate judeca, îi poate aplica măsuri și sancțiuni prevăzute de lege, iar făptuitorul are obligația să răspundă pentru faptele sale și să execute măsurile și pedepsele stabilite.
Observăm cum prescripția poate determina atât stingerea raportului juridic penal de conflict, care are ca scop tragerea la răspundere a făptuitorului, persoană fizică sau juridică, cât și stingerea dreptului statului de a pretinde executarea pedepsei principale sau, după caz, a măsurii educative aplicate, printr-o hotărâre definitivă, unor persoane fizice sau juridice.
Prescripția operează astfel:
- Prescripția care intervine antecondamnatoriu: curge de la momentul săvârșirii faptei și se împlinește înainte de a fi stabilite consecințele faptei penale. În acest caz, prescripția stinge dreptul statului de a pretinde tragerea la răspundere penală a făptuitorul;
- Prescripția care intervine postcondamnatoriu: intervine după ce s-a stabilit răspunderea printr-o hotărâre și înainte să se înceapă executarea sancțiunii. În acest caz, prescripția stinge dreptul statului de a pretinde executarea pedepsei stabilite;
În practică, după ce s-a constatat că a fost produsă o faptă penală, urmează să se pronunțe o soluție printr-o hotărâre sau o ordonanță. Dacă cauza s-a soluționat printr-o hotărâre rămasă definitivă, se execută pedeapsa sau măsura educativă dispusă.
1 intervine antecondamnatoriu 2 intervine postcondamnatoriu 3
Prescripția răspunderii penale Prescripția executării pedepsei
- momentul săvârșirii faptei;
- data condamnării definitive;
- data executării hătărârii;
- Când se prescrie răspunderea penală
În primul rând, nu orice infracțiune este prescriptibilă. În anumite cazuri, timpul nu stinge dreptul statului de a trage la răspundere penală făptuitorul.
Așadar, statul va putea trage la răspundere, oricând, persoana care a săvârșit următoarele fapte:
- infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise;
- infracţiunile de omor, omor calificat şi infracțiunile intenţionate urmate de moartea victimei, indiferent de de data în care au fost săvârșite;
- infracţiunile de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile (cu excepția art. 212 Cod penal, care incriminează fapta de supunere la muncă forțată sau obligatorie), violul, violul săvârșit asupra unui minor, agresiunea sexuală, agresiunea sexuală săvârșită asupra unui minor şi tortura;
În cazul prescripției care înlătură răspunderea penală, aceasta nu va putea produce efecte asupra măsurilor de siguranță (exceptând confiscare extinsă) și asupra răspunderii civile pe care o poate pretinde persoana vătămată.
Totodată, statul va putea cere, oricând, executarea pedepselor pentru următoarele infracțiuni:
- infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise;
- infracţiunile de omor, omor calificat şi infracțiunile intenţionate urmate de moartea victimei, indiferent de de data în care au fost săvârșite;
În cazul prescripției care înlătură executarea pedepsei, se va putea cere oricând executarea măsurilor de siguranță și a pedepselor complementare aplicate persoanelor fizice.
Calculul termenului de prescriptie a raspunderii penale – Care Sunt Termenele Prescriptiei Raspunderii Penale?
În cazul prescripției răspunderii penale, termenele se raportează la pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită, în timp ce, în cazul prescripției executării pedepsei, termenele se calculează în funcție de cuantumul pedepsei stabilit prin hotărâre.
Revenind la prescripția răspunderii penale, aceasta stinge dreptul statului de a trage la răspundere făptuitorul, conform art 154 Cod penal:
,,(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
2)Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii. În cazul infracțiunilor continue termenul curge de la data încetării acțiunii sau inacțiunii, în cazul infracțiunilor continuate, de la data săvârșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni, iar în cazul infracțiunilor de obicei, de la data săvârșirii ultimului act.
(3) În cazul infracțiunilor progresive, termenul de prescripție a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârșirii acțiunii sau inacțiunii și se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, al celor de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, precum și al infracțiunii de pornografie infantilă, săvârșite față de un minor, termenul de prescripție începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripție începe să curgă de la data decesului.”
Art.148: Prescripția răspunderii penale a persoanei juridice
,,Răspunderea penală a persoanei juridice se prescrie în condițiile prevăzute de lege pentru persoana fizică, dispozițiile art. 153-156 aplicându-se în mod corespunzător.”
Art. 131 Prescripția răspunderii penale a minorilor
,,Termenele de prescripție a răspunderii penale, prevăzute în art. 154, se reduc la jumătate pentru cei care la data săvârșirii infracțiunii erau minori și se întrerup sau se suspendă în condițiile prevăzute de lege pentru majori.”
Dacă făptuitorul a comis mai multe infracțiuni, termenul de prescripție al răspunderii penale va curge:
- de la data comiterii fiecărei infracțiuni, câte un termen separat pentru fiecare, în cazul unui concurs real de infracțiuni;
- de la data comiterii acțiunii sau inacțiunii infracționale în cazul concursului ideal de infracțiuni;
Cod penal
Art. 38 Concursul de infracțiuni
,,(1) Există concurs real de infracțiuni când două sau mai multe infracțiuni au fost săvârșite de aceeași persoană, prin acțiuni sau inacțiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele. Există concurs real de infracțiuni și atunci când una dintre infracțiuni a fost comisă pentru săvârșirea sau ascunderea altei infracțiuni.
(2) Există concurs formal de infracțiuni când o acțiune sau o inacțiune săvârșită de o persoană, din cauza împrejurărilor în care a avut loc sau a urmărilor pe care le-a produs, realizează conținutul mai multor infracțiuni.”
Conform prevederilor art. 38, din Codul penal, există concurs de infracțiuni atunci când au fost săvârșite cel puțin două fapte infracționale, înainte de a fi pronunțată o hotărâre definitivă cu privire la oricare dintre acestea.
CONCURS REAL: Făptuitorul a comis mai multe infracțiuni prin acțiuni sau inacțiuni diferite ori a comis o faptă penală pentru a ascunde altă infracțiune pe care a săvârșit-o (ex: a omorât victima și i-a incendiat cadavrul pentru a nu fi descoperit).
CONCURS IDEAL: Două sau mai multe infracțiuni au rezultat dintr-o singură acțiune sau inacțiune (ex: infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului, în concurs cu lovire sau alte violențe).
- Acte care întrerup răspunderea penală
Întreruperea prescripției penale are loc prin:
- Îndeplinirea oricărui act de procedură care, potrivit legii, trebui comunicat suspectului, după caz, inculpatului;
- Depunerea cererii de extrădare pasivă;
- Admiterea cererii de redeschidere a procesului penal, atunci când s-a pronunțat condamnarea în lipsă;
Intreruperea Prescriptiei Raspunderii Penale – Acte care intrerup prescriptia raspunderii penale
Cod penal
Art. 155: Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
,,(1)Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului.
(2)După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3)Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
(4)Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.
(5)Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripţie a răspunderii penale.”
Potrivit articolului 155 din Codul penal, întreruperea cursului prescripției produce efecte in rem, în sensul că, dacă s-a îndeplinit un singur act de procedură față de oricare dintre persoanele care au contribuit la comiterea infracțiunii (autor, coautor, instigator, complice), termenul de prescripție se va opri față de toți, iar când va începe să curgă un nou termen de prescripție, acesta va curge pentru toți.
Actele de procedură menite să întrerupă cursul prescripției răspunderii penale trebuie cunoscute de suspect/inculpate, conform Deciziei CCR nr. 358/2022 și a Deciziei CCR nr. 297/2018, pentru a fi respectat principiul legalității incriminării.
,,16. De asemenea, Curtea a reținut că, pentru a avea ca efect înlăturarea răspunderii penale, termenul de prescripție trebuie să curgă fără intervenția vreunui act de natură a readuce în conștiința publică fapta comisă. (…)”
Decizia CCR nr. 358/2022
,,42. Curtea a reţinut că prevederile art.155 alin.(1) din Codul penal sunt lipsite de previzibilitate şi, totodată, contrare principiului legalităţii incriminării, întrucât sintagma „oricărui act de procedură” din cuprinsul acestora are în vedere şi acte ce nu sunt comunicate suspectului sau inculpatului, nepermiţându-i acestuia să cunoască aspectul întreruperii cursului prescripţiei şi al începerii unui nou termen de prescripţie a răspunderii sale penale.
43. Mai mult, Curtea a statuat că Codul penal în vigoare modifică sfera de aplicare a instituţiei răspunderii penale, în favoarea unui regim juridic mult mai permisiv al organelor judiciare, nu doar prin reglementarea regulii conform căreia orice act de procedură îndeplinit în cauză are ca efect întreruperea cursului termenului de prescripţie a răspunderii penale, ci şi prin majorarea termenului 7 prescripţiei speciale, conform art.155 alin.(4) din Codul penal, la dublul termenului de prescripţie prevăzut pentru fiecare categorie de infracţiuni, comparativ cu dispoziţiile art.124 din Codul penal din 1969, care prevedeau împlinirea termenului prescripţiei speciale dacă termenul de prescripţie era depăşit cu încă jumătate”
Totodată, dacă de la momentul comiterii faptei până la tragerea la răspundere penală a făptuitorului termenul s-a scurs de două ori, fapta va fi considerată prescrisă, indiferent de câte acte de întrerupere au intervenit.
De exemplu: Au trecut 6 ani de la comiterea infracțiunii de amenințare, timp în care persoana vătămată a făcut plângere, făptuitorului i s-au comunicat calitatea de suspect, fapta pentru care este suspectat și încadrarea juridică a acesteia, precum și drepturile și obligațiile procesuale. Chiar și așa, nu s-a realizat tragerea la răspundere penală a făptuitorului în tot acest timp.
Având în vedere că infracțiunea de amenințare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, termenul de prescripție care intervine antecondamnatoriu va fi cel de la art. 154, alin. (1), lit. e), Cod penal: ,,3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.”
Indiferent că vorbim despre fapte în privința cărora acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea persoanei vătămate sau din oficiu, prescripția își va produce efectele conform termenelor indicate la art. 154 din Codul penal și ale celorlalte dispoziții de drept penal.
În concluzie, depășirea termenului legal pentru tragerea la răspundere penală a făptuitorilor sau a termenului prevăzut pentru executarea pedepsei, neutralizează puterea de constrângere a statului.
ALTE CURIOZITĂȚI
Art. 18: Continuarea procesului penal la cererea suspectului sau inculpatului
,,În caz de amnistie, de prescripţie, de retragere a plângerii prealabile, de existenţă a unei
cauze de nepedepsire sau de neimputabilitate ori în cazul renunţării la urmărirea penală,
suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal.”
Art. 319: Continuarea urmăririi penale la cererea suspectului sau a inculpatului
,,(1)În caz de clasare ca urmare a constatării că a intervenit amnistia, prescripţia,
retragerea plângerii prealabile sau a existenţei unei cauze de nepedepsire, suspectul
sau inculpatul poate cere, în termen de 20 de zile de la primirea copiei de pe ordonanţa
de soluţionare a cauzei, continuarea urmăririi penale.”
Art. 186 Calculul timpului
,,(1) La calcularea timpului ziua se socotește de 24 de ore, săptămâna de 7 zile, iar anul de 12 luni. Luna și anul se socotesc împlinite cu o zi înainte de ziua corespunzătoare datei de la care au început să curgă.
(2) Dacă limita de pedeapsă este exprimată într-un termen pe luni care nu este divizibil cu fracția de majorare sau reducere ce ar urma să se aplice, fracția se va aplica asupra termenului transformat în zile, după care durata obținută se transformă în luni. În acest caz, luna se socotește de 30 de zile și se iau în calcul doar zilele întregi rezultate din aplicarea fracției.
(3) În cazul limitelor de pedeapsă exprimate în ani se aplică în mod corespunzător dispozițiile alin. (2), transformarea făcându-se între ani și luni.”
Av. Dr. Cuculis Adrian
Și pentru o pedeapsa de 5 ani cât ar trebui sa stau plecat? Fapta a fost făcută în 2009 și definitiva a rămas în 2011
Buna ziua! Pentru fapte savarsite in 2017 ( acces ilegal la un sistem informatic- in forma continuata, talharie calificata- pe timpul noptii, complicitate la infractiunea de efectuare a unor operatiuni financiare in mod fraudulos -in forma continuata )pentru care s- a emis un mandat de executare in august 2021 de 4 ani si 9 luni inchisoate, timp in care, incilpatul a fost gasit pe teritoriul Spaniei( pentru ca a savarsit o alta fapta acolo si l- au retinut 2 luni, dupa care, a fost extradat) opereaza CCR 358/ 2022 privind prescriptia faptelor penale??
Decizia CCR 358/2022 se aplica
Buna.Am un dosar penal pentru uciderea din culpa fapta săvârșită în iulie 2013 și în 2021 in prima instanta am fost condamnat la un an și șase luni închisoare cu suspendare ,am făcut Apel și acuma dosarul se află la Curtea de apel ,la ultimul termen de judecată luna Mai 2022 dosarul sa repus pe rol având în vedere decizia CCR Nr .358/2022 și am primit un nou termen în Septembrie 2022.Intrebarea mea este se va prescrie la acest termen de judecată?
Buna.Am un dosar penal pentru uciderea din culpa fapta săvârșită în iulie 2013 și în 2021 in prima instanta am fost condamnat la un an și șase luni închisoare cu suspendare ,am făcut Apel și acuma dosarul se află la Curtea de apel ,la ultimul termen de judecată luna Mai 2022 dosarul sa repus pe rol având în vedere decizia CCR Nr .358/2022 și am primit un nou termen în Septembrie 2022.Intrebarea mea este se va prescrie la acest termen de judecată? Sau mai bine spus ,se aplica decizia CCR Nr.358/2022
Buna ziua. Curtea constitutionala in materie de prescriere a raspunderii penale a fost foarte clara. Din 2018 si pana in 2022 nu a mai existat termen de prescriptie intrerupt. Va putem ajuta cu preluarea dosarului penal. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua,domnul avocat am o faptă de evaziune fiscală făcută în 2009,familia mea a primit o definitiva în 2019 în April de 6 ani condamnare pot beneficia de prescripție
Buna ziua, pentru acest dosar de evaziune fiscala va rog sa ne sunati la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis
Buna seara. Un dosar penal cu mai multe infracțiuni printre care delapidarea se afla încă în cercetare din 2014. Faptele s au comis în 2009-,2012. Nu s a ajuns la tribunal. S a emis o ordonanța data de procuror în 30.07.2021 prin care se clasează una din infracțiuni iar pt celelalte se muta dosarul la un alt organ de cercetare. Nu s au prescris faptele? Doar daca se ajunge la tribunal se poate decide dacă s au prescris?
Mulțumesc mult
Buna ziua, mie imi pare a fi prescrisa da!
Buna ziua, ati putea sa-mi spuneti, va rog, ce termen de prescriptie a raspunderii penale are infractiunea de evaziune fiscala? Se considera ca s-a schimbat, dupa modificarea din aprilie 2021 a art.10 alin.1 din legea 241/2005? Daca nu se mai pedepseste cu inchisoare, ci cu amenda, atunci mai corespunde termenului de prescriptie de 8 ani?
Multumesc!
Bună ziua,ptr o fapta de inselatorie din 2017 mai pot depune plângere penală ptr inselatorie?
Sigur ca da
Pt un dosar din 2011 , trafic de influenta, dosar aflat pe rol la curtea de apel, s-a implinit prescriptia?
Eu opinez ca nu mai avem din 2018 si pana in prezent intrerupere a termenului de prescriptie
In dosare aflate pe fond , in care termenul general de prescriptie este implinit inainte de decizia CCR, se poate constata prescriptia dupa publicarea in M.of. a deciziei ?
Este o discutie ceva mai lunga, revin cu exlicatii in articol , dupa ce il acutualizez
Conducerea fără permis se încadrează la prescripție.
Va putem ajuta, va rog sa ne sunati 0722298011
Conducerea fără permis se încadrează la prescripție.
Da, acaesta fapta se incadreaza la prescriptie
Imi cer scuze , nu prea am inteles
Consider ca NU mai exista sau nu a mai existat intreruperea intreuperea termenului de prescriptie. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua,mai intervine termenul de prescripție la un dosar de cobdamnare definitivă din data de 04.05.2022 ? Infracțiune prev. de art.2 alin.1 și 2 din lg.nr.143/2000,art.375 C.pr.pen.,și art.396 alin.10 C.pr.pen.inițial iau dat 2 ani și 10 luni cu susoendare apoi iau redus pedeapsa la 2 ani .Mulțumesc!
Pentru a contesta o executare a pedepsei prin prisma prescriptiei, trebuie sa formulati la instanta contestatie in anulare. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua ! În acest context ,pentru o persoană condamnată din 06.11.2020 pentru 2 ani și 8 luni + 2 luni bonus pentru Trafic de influență și înșelăciune , se poate anula pedeapsa ?
Buna ziua, prescriptia nu a operat pentru anii 2018-2022
Vătămare corporală din culpă comisă în anul 2016,dosarul este la C A Craiova în apel,nesoluționat,se încadrează în termenul de prescripție???
Si aici da, daca este din culpa
Bună pentru tentativă de omor este Prescripție.
Pentru aceste infratiuni la viata nu.
buna ziua. va rog domnule avocat adrian cuculis cu respectul cuvenit va rog frumos doresc sa va pun o intrebare dosarul intocmit din 10 03 2007 in barcelona spania unde sa intamplat respectiva infractiune de care am fost acuzat pe nedrept .victima nu a depus plangere la politia din barcelona spania si a depus in romaria dupa 8 luni de zile .la aectia 8 politie sector 2 buc care ma acuzat ca lam batut si incadrarea sa pus prima data vatamare apoi in tentativa de omor dosarul a trenat timp de 9 ani si 3 luni am fost condamnat la 8 ani de inchisoare si am executat integral pedeapsa credeti ca ma puteti ajuta? cu decizia ccr pot obtine prescriptia dosarul find definitiv dosar 10 03 2007 definifiv 04 06 2016 dupa 9 ani si 3 luni
Conducerea fără permis se încadrează la prescripție.
Buna ziua!
Daca am o fapta de inselaciune in forma continuata din data de 18.03.2019>
Pana astazi,se poate prescrie?
Mai exact?