Publicitatea Titlurilor Executorii Inainte De A Fi Puse In Executare

Executat silit de Recuperatorii de Creante, Banci, Ifn-uri ? Daca nu au respectat procedura de mai jos, le poti anula integral executarea si poti scapa de popriri si urmariri silite!

Recuperatorii de creante, bancile, Ifn-urile si posibil si creditorii privati, cu totii sunt in ilegalitate fiindca cei mai multi dintre ei nu au respectat legea incepand cu septembrie 2020 cand a devenit obligatorie publicitatea titlurilor executorii.

Stiam informatia inca de la inceput, bancile s-au opus, 90% dintre recuperatorii de creante au anuntat ca nu se vor conforma si nu vor nota in registrul public contractele sub semnatura privata ,insa, i-am lasat si am asteptat sa se stranga suficiente date prin care sa vedem ca intradevar executarile lor sunt ilegale.

Poate ca este putin confuz pentru cei care sunt deja in executare silita sau impotriva carora s-a inceput o executare silita, ce este NELEGALA, de esenta fiecare debitor cautand o solutie sa anuleze executarea silita prin care trece, insa este important sa va documentati corespunzator in asa fel incat sa vedeti daca si cum puteti anula executarea unui recuperator, a bancii sau a unui IFN si prin aceasta perspectiva a lipsei notarii in registrul public , a contractului de credit, biletului la ordin sau alt tip de tiltu executor.

Sunteti in executare silita sau cu poprire pe cont? Dati-ne un mesaj mai jos:

Registrul public al titlurilor executorii nu este nimic altceva decat o baza de date informatizata unde recuperatorii de creante, bancile si ifn-urile, trebuie sa noteze demararea procedurii de executare silita impotriva debitorilor.

DACA ACEST LUCRU NU SE FACE INAINTE DE A INCEPE EXECUTAREA SILITA, puteti sa contestati integral executarea silita pe baza contestatiei la executare si sa castigati procesul.

In materialul de mai jos, veti afla totul despre cum puteti bloca procedura de executare silita in conditiile in care nu sunt facute demersurile de publicare a inceperii executarii silite in RNMP!!

Sa incepem!

Recuperatorii de creante direct vizati, neinscrierea in Arhiva Reala de Garantii Mobiliare duce la nelegala punere in executare a contractelor de credit si anuleaza executarea silita

Verificati intodeauna cu un avocat specializat in executare silita, fiindca daca recuperatorii de creante nu au facut aceste notari in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare care cuprinde printre altele dipozitii legale ce au impact imediat in activitatea de RECUPERARE CREANTE desfasurata direct de catre institutiile bancare sau indirect prin cesionarea portofoliului de credite neperfomante catre societatile de recuperare creante, va expunem urmatoarele considerente privind aplicarea dispozitiilor art. 4 alin. 3 din Legea nr. 297 / 2018 modificata prin Legea nr. 196/2020 raportat la dispozitiile art. 641 din Codul de procedura civila, atunci executarea lor este ILEGALA!!!

Nu au notat in arhiva, executarea lor silita este ilegala si atentie puteti face contestatie la executare silita invocand strict acest motiv.

Vizualizati si :

Ce este registrul de publicitate mobiliara unde trebuie inscris titlul executoriu inainte de punerea lui in executare silita?

Conform legii 297/2018 Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară, registru public în sensul prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sistem naţional electronic de interes public, structurat pe persoane şi bunuri, de evidenţă a priorităţii în caz de executare silită, de publicitate a actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege;

Practic, in acest registru conform modificarilor se vor nota toate contractele de credit sub semnatura privata sau mai bine zis, toate inscrisurile ce reprezinta titluri executorii valabile, asta inainte de a le pune in executare silita de catre recuperatori sau banci ori IFN-uri.

Curtea Constitutionala a stabilit clar ca inscrierea in Arhiva de garantii reale mobiliare se face pentru titlurile executorii sub semnatura privata, carora legea le stabileste acest tip de caracter executoriu, cum ar fi contractele de credit, biletele la ordin etc. chiar si cele CESIONATE LA RECUPERATORII DE CREANTE

Publicitatea Titlurilor Executorii neefectuata duce la anularea executarii silite

Pentru a verifica daca un titlu executoriu a fost notat in RNMP, este necesar sa accesati Registrul National de Publicitate Mobiliara iar acolo puteti face verificari!

Cu privire la teza referitoare la calificarea inscrisurilor sub semnatura privata pentru care legea solicita realizarea formalitatilor de publicitate drept titluri executorii, cu conditia inscrierii in Registru, Curtea constata ca aceasta cuprinde o modificare esentiala fata de textul in prezent in vigoare, potrivit caruia “Titlurile executorii constatate prin inscrisuri sub semnatura privata pentru care legea solicita realizarea formalitatilor de publicitate indeplinesc aceasta conditie prin inscrierea in Registru”. Cu alte cuvinte, in acord cu legea in vigoare, trebuie ca prin lege sa se prevada caracterul de titlu executoriu al inscrisului, inscrisul sa poata fi intocmit sub semnatura privata pentru a fi valabil, iar legea sa prevada drept conditie de executorialitate realizarea formalitatilor de publicitate, astfel ca textul in vigoare nu face altceva decat sa precizeze registrul in care se realizeaza aceasta formalitate de publicitate.

Art. 641 din Codul de procedura civila vizeaza indeplinirea formalitatilor de publicitate drept conditie de executorialitate a inscrisurilor sub semnatura privata, inscrisuri care sunt determinate expres de lege. Prin urmare, nu orice inscris sub semnatura privata supus unei cerinte de publicitate decuplat de natura actului juridic are aptitudinea de a fi titlu executoriu, ci cel care materializeaza actul juridic de natura contractuala, inscris care poate fi autentic sau sub semnatura privata.

Cititi si :

Este suficient ca un recuperator sa inscrie in Registru de Publicitate faptul ca a cesionat creantele de la o banca sau ifn?Poate recuperatorul de creante sa demareze execuatrea silita doar pe baza avizului de inscriere cu privire la cesiunea de creanta sau trebuie sa inscrie fiecare creante pusa in execuatre, in mod separat?

In cazul Societatile de Recuperare Creante au solicitat inscrierea initiala a cesiunii de creanta in RNPM are ca efect doar efectuarea publicitatii cesiunii fata de terti nu pot utiliza in aceasta inscriere a cesiunii de creanta ca sa justifice  o inregistrare ce are ca obiect inscrierea titlului executoriu care este reprezentat de contractul de credit si nu de contractul de cesiune.

In situatia in care activitatea de colectare de creante implica declansarea  procedurii de executare silita impotriva debitorului cedat in conformitate cu dispozitiile art. 4 alin. 3 din legea nr. 297/2018, astfel cum acestea au fost modificate prin legea nr. 196/2020 , este obligatoriu sa solicite inregistrarea in RNPM a contractelor de credit ce urmeaza a fi puse in executare silita, in vederea efectuarii  publicitatii titlurilor executorii constatate prin inscrisuri sub semnatura privata in calitatea de creditor cesionar. Aceasta operatiune este o noua inregistrare in RNPM prin care se specifica ca destinatia inscrierii este efectuata pentru  „Publicitatea titlurilor executorii constatate prin inscrisuri sub semnatura privata ”.

In cadrul procedurii executarii silite dispozitiile art. 4 alin 3 din Legea nr. 297/2018 asa cum au fost modificate prin Legea nr. 196/2020 a fost adoptata ca o norma de aplicare a dispozitiilor art. 641 din codul de procedura civila care prevad ca

” Inscrisurile sub semnatura privata sunt titluri executorii, numai daca sunt inregistrate in registrele publice, in cazurile si conditiile anume prevazute de lege. Orice clauza sau conventie contrara este nula si considerata astfel nescrisa. Dispozitiile art. 664 si urmatoarele sunt aplicabile.”

Prin urmare in ceea ce priveste Societatea de Recuperare Creante in calitate de Creditor cesionar al obligatiilor asumate de catre Debitorii cedati  prin Contractul de credit,  incepand cu data de 11.09.2020 ( intrarea in vigoare a Legii nr. 196/2020),  pentru a solicita inceperea proceduriilor de executare silita impotriva debitoriilor in baza contractului de credit valabil incheiat, trebuie sa solicite in prealabil inregistrarea titlului executoriu in Registrului National de Publicitate Mobiliara.

Operatiunea de inregistrare a contractului de credit in vederea declansarii proceduriilor de executare silita se realizeaza prin inscrierea in Registru a unui aviz specific initial in baza unui formular FORMULAR DE AVIZ SPECIFIC INITIAL, Anexa nr. 26 la Ordinul Ministrului Justitiei nr. 3431/C din 19 august 2019 pentru aprobarea formularelor de avize deinscriere privind inregistrarile efectuate in Registrul National de Publicitate Mobiliara si a instructiunilor de completare a acestor formulare.

Publicitatea titlurilor executorii constatate prin inscrisuri sub semnatura privata- CONTRACTUL DE CREDIT:

Dupa cum se cunoaste in cadrul actiuniilor de recuperare a creantelor bancii, declansarea procedurii de executare silita se realizeaza in baza titlului executoriu reprezentat de contractul de credit ce reprezinta un inscris sub semnatura privata care, potrivit legii, are caracter de titlu executoriu potrivit dispozitilor art. 120 din OUG nr. 99/2006.

In cadrul procedurii executarii silite dispozitiile art. 4 alin 3 din Legea nr. 297/2018 asa cum au fost modificate prin Legea nr. 196/2020 a fost adoptata ca o norma de aplicare a dispozitiilor art. 641 din codul de procedura civila care prevad ca

” Inscrisurile sub semnatura privata sunt titluri executorii, numai daca sunt inregistrate in registrele publice, in cazurile si conditiile anume prevazute de lege. Orice clauza sau conventie contrara este nula si considerata astfel nescrisa. Dispozitiile art. 664 si urmatoarele sunt aplicabile.”

Prin urmare in ceea ce priveste Banca in calitate de Creditor al obligatiilor asumate de catre Debitoriilor prin Contractul de credit,  incepand cu data de 11.09.2020 ( intrarea in vigoare a Legii nr. 196/2020),  pentru a solicita inceperea proceduriilor de executare silita impotriva debitoriilor in baza contractului de credit valabil incheiat, trebuie sa solicite in prealabil inregistrarea titlului executoriu in Registrului National de Publicitate Mobiliara.

Operatiunea de inregistrare a contractului de credit in vederea declansarii proceduriilor de executare silita se realizeaza prin inscrierea in Registru a unui aviz specific initial in baza unui formular FORMULAR DE AVIZ SPECIFIC INITIAL, Anexa nr. 26 la Ordinul Ministrului Justitiei nr. 3431/C din 19 august 2019 pentru aprobarea formularelor de avize deinscriere privind inregistrarile efectuate in Registrul National de Publicitate Mobiliara si a instructiunilor de completare a acestor formulare.

Cum verifica un debitor daca a fost notat in Registrul de publicitate a titlurilor executorii, contractul in baza caruia este executat silit, inainte de a incepe executarea silita?

  1. EFECTELE PUBLICITATII TITLURILOR EXECUTORII IN REGISTRUL NATIONAL DE PUBLICITATE MOBILIARA
  1. Publicitatea despre o eventuala declansare a proceduriilor de executare silita impotriva debitoriilor:

Prin efectuarea publicitatii titlurilor executorii, orice parte interesata se poate informa despre existenta intentiei unui creditor/creditori de a declansa impotriva celui interesat procedura executarii silite si daca impotriva debitorului exista o inscriere in Registru in vederea inceperii procedurilor de executare silita, care este titlu executoriu care urmeaza a fi pus in executare silita.

Aceste informatii se pot obtine de catre orice persoana interesata utilizand modul de cautare prin utilizarea site-urile (identice) registrului: https://mj.rnpm.ro sau https://co.rnpm.ro dupa criteriul de cautare a  inscrierilor ce contin titluri executorii constatate prin inscrisuri sub semnatura privata detaliat in Ghidul de utilizare anexat la prezenta.

  • Anularea executarii silite incepute ( pentru lipsa Publicitatea Titlurilor Executorii ) in baza titlului executoriu prin neindeplinirea conditiei de inscriere a titlului executoriu in Registru inainte de . Conditie prealabila emiterii autorizarii judecatoresti de declansare a proceduriilor de executare silita (incuviintarea executarii silite):

Desfiintarea intregii procedurii de executarii silite declansate fara indeplinirea conditiei de publicitatea a titlurilor executorii constatate prin inscrisuri sub semnatura privata  in cadrul unei contestatii la executarea insasi formulate de catre debitori urmariti.  

Prin aceasta cale se poate ataca chiar Incheierea de incuviintare pronuntata de instanta de executare.

Daca instanta de judecata investita sa judece contestatia la executare va constata  ca procedura de executare silita a inceput fara inscrierea titlului executoriu in Registru va pronunta o hotarare de anulare a executarii silite moment in care toate actele de executare efectuate de catre executorul judecatoresc sunt anulate. In aceste conditii creditorul trebuie sa solicite inregistrarea titlului executoriu in Registru si abia dupa aceasta etapa se va putea solicita inca o data inceperea unei noi procedurii de executare silita ce implica curgerea unor noi termene de procedura si nasterea dreptului debitorului de formula o noua contestatie la executare silita propriu-zisa prin intermediul careia se poate invoca inclusiv prescriptia dreptului de a obtine executarea silita .

In consecinta pentru admisibilitatea cererii de executare silita ce are la baza titluri executorii inscrisuri sub semnatura privata in vederea descalnsarii proceduriilor de executare silita este obligatorie indeplinirea conditia prealabila prevazuta de art. 4 alin. 3 din legea nr. 297 / 2018  asa cum au fost modificate prin Legea nr. 196/2020 care arata ca ” (3) inscrisurile sub semnatura privata care, potrivit legii, sunt valabil incheiate si au caracter de titlu executoriu, pot fi puse in executare numai sub conditia inscrierii in registru.”  raportat la dispozitiile art. 641 din codul de procedura civila.

Inscrierea in Registru a unui titlu executoriu constatat printr-un inscris sub semnatura privata, trebuie sa indeplineasca conditiile de forma stabilite de Legea nr. 297/2020 si Ordinul Ministrului Justitiei nr. 3431/C din 19 august 2019, astfel incat din dovada inscrierii (avizul specif initial ) trebuie sa rezulte obligatoriu cadestinatia inscrierii efectuate este Publicitatea titlurilor executorii constatate prin inscrisuri sub semnatura privata si nu alte destinatii ce se pot regasii in inscrieriile din REGISTRU efectuate in alte scopuri, precum : Publicitatea cesiunii de creanta; Alte acte/ fapte juridice supuse publicitatii conform legii, etc.

Executarile silite incepute intre Septembrie 2020 si prezent 2021 si pe viitor, pot fi anulate daca nu se constata ca nu au fost notate in Registru, contractele puse in executare silita

In opinia noastra, avand in vedere si decizia de ultima ora prin care Contestarea Cererii De Incuviintare A Executarii Silite s-a putut face oricand si dupa teremenul de 15 zile, consideram ca in raport de legea 297/2018 art. 4 punctul (3) Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate şi au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiţia înscrierii în Registru, asta inseamna ca oricand poate fi invocata aceasta majora neregularitate, care ar conduce de fapt la o nulitate absolta si pe mai departe la anularea executarii silite fiindca titlul executoriu nu este inscris in arhiva reala de garantii mobiliare.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor 16
Bucuresti
Romania
71 comments to “Publicitatea Titlurilor Executorii Inainte De A Fi Puse In Executare”
  1. Bună ziua.Anterior acestei date (septembrie 2020),dacă nu a fost înscrisă în RNPM executarea,există posibilitatea anulării ei,dacă există deja o hotărâre definitivă din partea instanței (in oct.2018)?

  2. Buna ziua !
    In cazul in care creditorul initial a facut aceasta inscriere a titlului executoriu in RNPM , apoi a cesionat creanta , este necesar ca si noul creditor , ca cesionar al creantei sa faca o noua inscriere in RNPM sau ramane valabila inscrierea facuta de catre cedent ?
    Cu stima

      • Buna seara, notarea in RNPM trebuie facuta si de executorul judecatoresc anterior declansarii executarii silite sau daca banca a notat in momentul incheierii contractului de credit nu mai este necesara notarea BEJ? Este obligatoriu ca banca sa noteze din postura de persoana juridica sau poate apela la terti (ex. Cabinet avocatura)? Multumesc

    • Buna vam trimis prin email nu stiu daca lati primit Va multumesc cu respect Gliga victor si va urez La multi ani.

    • Am datorie către primărie de 15 000 RON :: dobânzii la dobânzii a ajuns la 72 000 RON :: Este posibil să mai lucrez încă 30 de ani ?? Acum am 50 :: și mi-au făcut proprire pe salar :: Credeți că mă puteți ajuta cu un sfat ??? Ce este de făcut?? Statul roman te baga în pământ

  3. Bună ziua, dl avocat! Ma numesc Stoica Maria.
    Joi, 20 mai, am fost înștiințata prin mesaj de BCR ca a fost instituita poprire pe contul de salariu de către Casa de avocatura Themis, pentru un debit provenit de la un card de cumpărături Cetelem, în valoare de 6000 lei. Am de plătit la momentul înștiințării popririi suma de 9139 lei, exorbitant de mult.
    Recent am citit postarea dv de pe fb, despre publicarea titlului executoriu în RNPM. M am cautat acolo și nu m am regăsit.
    În plus, nici măcar nu am primit vreo înștiințare de la Cetelem despre scadenta anticipata și nici informare în scris despre acest titlu executoriu.
    Credeți ca as avea vreo șansă de câștig în aceasta speță?
    Mulțumiri și mult respect!

    • Exista o zicala in drept. Daca nu facem nimic este clar ca nu se poate rezolva si totusi daca incercam avem cel putin o sansa. Prin urmare, este im sfat pentru totu cei care trec prin situatii de genul acesta sa promoveze contestatii la executare pentru a verifica daca este legal prin ceea ce trec, sau nu. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

    • Scuze de deranj….îmi poți spune și mie cum te-ai căutat pe RNPM…cum ai accesat și unde te-ai dus la căutări….am și eu o executare silită și vreau să știu dacă casa asta de avocatura a înregistrat solicitarea mea silită….va mulțumesc !!

  4. Buna ziua mau sunat ce de la krukt ca ma executa silit daca nu platesc o datorie de 1900 de lei pentru un card de cumparaturi facut la banca raifaizen in 2008 . Ce ar trebui sa fac?

  5. Bună ziua. Am o proprie din 2012 pe care am terminat-o în 2018,dar după 2ani și 2 luni banca ING a început sa îmi oprească 33%din salariu

  6. Buna ziua!
    Va rog sa mi spuneti daca e valabil si pt o executare mobiliara silita initiata de asociatia blocului(ADMINISTRATOR si CENZOR),la CALARASI,desi locuiesc in BUCURESTI(ar fi un aranjament pt ca NU AVEAM PRESEDINTE si am contestat o ca fiind ILEGALA,dar mi s a respins la Fond)Sentintele anterioare pe care se bazeaza executarea sunt musamalizari cu ACTE FALSE,le am in casa,de aceea nu am platit o perioada,pt a mi recupera banii furati.
    Multumesc anticipat!

  7. Buna ziua ,va rog frumos sa-mi spuneti ,daca executarile silite din ani anteriori cum ar fi : 2014,2016,2017 ,2018 etc beneficiaza de legea 196/2020. Va multumesc .

    • Dacă am lichidat două dosare de executare silita,de achitat,și totuși mi se opreaste in continuare din pensie!cum pot rezolva?

  8. În luna februarie 2021 am făcut un împrumut de la HORA CREDIT în valoare de 1400lei Înscrisurile din contract fiind foarte mici scrise nu am observat ca ratele sint saptaminale( 162lei) Eu pina acum am plătit doar aceste dobânzi Acum am primit mesaj telefonic sa achit toată suma ( 1500lei ) pina în data de 17.09.2021 altfel voi fi executata silit Din aceasta cauză am intirzieri la celelalte rate Cum pot sa fac sa ma scap de acest IFN- HORA CREDIT As dori sa plătesc cumva în rate Ceea ce am plătit eu pina acum am plătit doar prelungirea de la o saptamina la alta Ce sa fac ? Sint foarte îngrijorată Mulțumesc

  9. Buna ziua. Am avut un credit ipotecar la BCR din 2007 si acum m-am trezit cu executare silita de BEJ Margineanu Viorel Victor, fara sa fiu anuntata in prealabil de banca

  10. Am un imprumut in chf la fosta BANCPOST din anul 2007.Sunt la zi cu ratele nu am restate. Am negociat cu cei care au preluat creditele si am obtinut o diminuare cu 18% din principal. Ma gandesc sa actinez in instant si sa cer reechilibrarea Contractului. Ce ma sfatuiti sa fac?

  11. Buna ziua , daca sunt deja executat de cateva luni de catre un IFN se mai poate face ceva intreb asta deoarece sunt executat pentru un imprumut de 4000 lei cu suma de 40000 lei ??va multumesc

  12. Bună ziua! Am avut un credit la CEC luat în 2007, in anul 2020 am inceput sa fiu executat silit. Am căutat în Registrul contractelor și am observat că nu figurez acolo. Îmi puteți spune daca se mai poate face ceva sau nu. Mulțumesc anticipat.

  13. Bună ziua,am avut un proces cu firma de recuperare Kruk pe care l-am pierdut și judecătoria a emis hotărâre definitivă de plată a datoriei.
    Dar înainte de proces am primit de la executor înștiințare că mi-au făcut poprire pe pensie,dar eu abia acum la final de an voi depune dosarul la casa de pensii.
    Împrumutul a fost de 12000 lei,aveam de dat înapoi 17000 lei din care eu am plătit 13800 lei.
    Kruk mi-a cerut 15000 lei inițial după care au recalculat și am rămas cu 11000 lei.
    Se mai poate face ceva?
    Mulțumesc.

    • Imi pare rau ca imi spuneti ca cineva v-a pierdut procesul cu KRUK. Aproape toate dosarele le-am castigat fiindca oamenii astia de la KRUK au facut infractiuni serioase si au executat silit populatia in moduri ilegale. O sa va rog sa ne sunati la 0722298011

  14. Bună seara Domnule Avocat scuze pentru deranj am o întrebare la dumneavoastră sunt Căsătorită legitim cu soțul meu de 22 de ani a doua căsătorie soțul are 6 copii din prima căsătorie și eu 2 doi deținem moștenire socrilor și rolul nostru pe casă moștenire a fost făcute partajele între surorile soțului am rămas noi moștenitorii Soțul vrea sa dea acte Băiatului sau nu avem minori Și spune că eu nu am nici un drept De poate face acte în lipsa mea vă rog să-mi dați un răspuns ?? Mulțumesc pentru întelegere și mult respect

  15. Buna seara am si eu o intrebare mama mea a girat o vevina .Vecina a decedat si copii decedatei nu vrea sai dea bani pe care i opreste casa de pensie unde a girato ce trebuie sa faca mama

  16. Soțul meu este chemat în instanță cu executare de la Telecom , după ce că la pus să plătească o sumă abuzivă , acum vor să recupereze foarte mulți bani de la el .
    Nu poate să meargă în justiție pentru că este bolnav de cancer stadiul 3 și merge la radioterapie și chimioterapie! Cum se va rezolva această problemă!
    Mulțumesc frumos

  17. Am impresia ca exista o eroare de exprimare in fraza asta:
    “Executarile pot fi anulate daca nu se constata ca nu au fost notate in Registru, contractele puse in executare silita”

  18. procesul verbal de punere in posesie a unui teren obtinut prin hotarare judecatoreasca, trebuie sa fie insotit si de o schita a terenului cu dimensiuni

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.