Punerea Sub Ocrotire Interdictie Si Numirea Tutorelui-Procedura Instanta-Avocat Drept Familiei

Punerea Majorului Sub Ocrotire – Asistenta , Consilierea si Tutela Majorilor Care Nu Se Mai Pot Descurca Singuri – Noutati 2022 – Cum Ajungem Sa Administram Bunurile Unei Persoane Care Nu Mai Are Discernamant Sau Nu Se Poate Ingriji Singura ?

Punerea sub interdictie a disparut din codul civil si i-a fost luat locul de 3 institutii absolut noi si care pana acum nici nu au existat in Romania. Toate poarta denumirea de punere sub ocrotire a majorului sau a minorului, in functie de caz.

Practic, tot ceea ce stiam despre punerea sub interdictie si anume, o persoana care din pricina sanatatii mintale nu se poate administra, este pusa sub interdictie si apoi tutorele ei se ocupa de tot, s-a schimbat.

Liber la procesele de punere sub ocrotire iar vechile litigii cu privire la punerea sub interdictie care s-au tot amanat vreme de 2 ani de zile se vor solutiona acum avand in vedere noile prevederi de mai jos.

Actualmente prin prisma noii prevederi chiar si persoanele care sunt depresive sau sunt intr-o stare emotionala dezavantajoasa pentru ele sau sunt sub imperiul etilismului, toate isi pot numi chiar ele proprii reprezentanti iar in cazurile mai grave unde afectarea este partiala sau totala se ajunge la tutela persoanei.

Vreti sa deschideti un proces de punere sub ocrotire *fosta punere sub interdictie*? Completati formularul de mai jos-

Avand in vedere ca institutiile sunt absolut noi si vechea procedura de punere sub interdictie, acum se modifica si va fi punerea sub tutela sau poate varianta mai putin intruziva, consilierea judiciara, este necesar sa le defalcam si sa vedem ce inseamna fiecare.

Persoanele depresive si ele pot beneficia de protectie la fel ca si cele cu dizabilitati intelectuale sau psihosociale

Practic , legea 140/2022 in preambulul sau , arata in mod concret cine poate beneficia de ceea ce se numeste asistent judiciar.

Articolul 1(1) Majorul care, din cauza unei dizabilităţi intelectuale sau psihosociale, are nevoie de sprijin pentru a se îngriji de persoana sa, a-şi administra patrimoniul şi pentru a-şi exercita, în general, drepturile şi libertăţile civile poate solicita notarului public numirea unui asistent, în condiţiile Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările ulterioare, pentru o durată de maximum 2 ani.

Punerea sub Ocrotire si Asistentul judiciar pentru persoanele depresive, alcoolici, cei cu tulburari intelectuale sau psihosociale, dependetii de jocuri de noroc sau cei care folosesc substante interzise

Trebuie sa explicam faptul ca asistentul judiciar nu este nimeni altcineva decat o persoana care pe baza unei imputerniciri ce se va face la notarul public, va avea dreptul sa-l ASISTE pe major in scopul de a putea incheia anumite acte juridice.

Sunt foarte multi batrani pacaliti sa-si vanda casele si ajung pe mana mafiei imobiliare, practic un asemenea asistent judiciar va fi cel care ar urma sa fie intermediarul intre o terta persoana si cel pe care il asista.

Prin urmare, nu discutam aici despre o amputare a capacitatii de exercitiu a majorului cand vine vorba despre asistentul judiciar ci de o supraveghere din partea unei alte persoane din apropierea majorului cu probleme, pentru a nu fi tepuit de catre terte persoane.

Cum se numeste asistentul judiciar pentru cel in nevoie ?

Numirea asistentului judiciar se face de catre notarul public de la domiciliul majorului care urmeaza sa primeasca aceasta forma de protectie.

Astfel, cererea o va adresa chiar majorului si ulterior, dupa ce va fi ascultat atat majorul ce urmeaza sa primeasca aceasta forma de protectie dar si asistentul judiciar viitor, notarul emite acest tip de forma de protectie iar majorul va fi asistat de catre asistent in incheierea oricaror acte juridice.

Este important de stiut si faptul ca pentru a putea fi instituita o asemenea forma de protectie , adica mai pe scurt o persoana care sa vegheze ca cel aflat in nevoie nu semneaza acte ce ii sunt defavorabile, majorul cu nevoile speciale trebuie sa fie el de acord si sa inteleaga ca se afla in nevoie.

Un consumator de substante interzise sau un jucator la jocuri de noroc ori un dependent de alcool, cu totii sunt persoane aflate in nevoie psihosociala!

ATENTIE – Asistenta judiciara poate fi anulata iar asistenta juridica acordata se inscrie in registrul special tinut in asa fel incat vanzarile sau cumpararile sau orice acte ce urmeaza a fi facute sa fie trecute si prin filtrul asistentului judiciar.

ORDIN nr. 1.306/1.883/2016pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, stabileste ce presupune dizabilitatea psihosociala si dizabilitatea intelectuala.

Punerea sub ocrotire a celor fara discernamant sau cu discernamant redus – Administrarea bunurilor persoanelor a caror facultati mintale sunt deteriorate total sau partial , temporar sau definitiv

Ocrotirea persoanelor care nu mai sunt in facultatile mintale se dispune de catre instanta de judecata in cele doua forme ale sale de orcrotire – consilierea judiciara sau tutela judiciara, adica vechea formula a punerii sub interdictie a fost defalcata in doua institutii mari, avand in vedere ca vechea reglementare nu aducea suficiente garantii cu privire la respectarea persoanei si a libertatii sale in societate.

Prin urmare, codul civil a suferit modificari dupa cum urmeaza –

(1) Majorul care nu se poate îngriji singur de interesele sale din cauza unei deteriorări a facultăţilor mintale, temporare sau permanente, parţiale sau totale, stabilite în urma evaluării medicale şi psihosociale, şi care are nevoie de sprijin în formarea sau exprimarea voinţei sale poate beneficia de consiliere judiciară sau tutelă specială, dacă luarea acestei măsuri este necesară pentru exercitarea capacităţii sale civile, în condiţii de egalitate cu celelalte persoane.

Reiese astfel din lege ca in functie de cat de deteriorata este starea de sanatate mintala a majorului sau a minorului , poate fi instituita de catre legea civila ori o masura mai putin intruziva, ori o masura care ii ridica total dreptul de a decide pentru el si in cadrul tutelei se numeste un tutore care la fel ca fostul caz al punerii sub interdictie judecatoreasca, se va ocupa de toate bunurile si activitatea celui ce intra sub ocrotire.

Practic, punerea sub ocrotire este o procedura absolut indispensabila pentru toti cei care nu se mai pot intretine singuri din pricina unor dizabilitati mintale si este necesara in vederea administrarii bunurilor lor in vederea oferirii unor conditii optime, celor in cauza.

De multe ori este necesara instrainarea unor bunuri pe care cel pus sub ocrotire le detine iar fara o hotarare judecatoreasca de punere sub ocrotire, notarul public NU face vanzarea fiindca este considerata nula si evident ca vanzarea unor bunuri a unor persoane fara discernamant, poate duce si la deschiderea unor dosare penale.

Punerea sub ocrotire prin Consilierea judiciara a majorului – cand se dispune si cui ?

Punerea sub ocrotire in forma consilierii judiciare , se poate dispune de catre instanta de la domiciliul celui care urmeaza sa fie pus sub o asemenea forma de protectie, in conditiile in care acesta prezinta o deteriorare a facultatilor mintale in forma partiala si nu totala si poate fi vorba despre o perioada temporara sau definitiva sub aspectul intinderii in timp.

Astfel, este evident ca acest lucru nu poate fi stabilit de catre judecator sau de catre avocat ori procuror ci trebuie sa fie chemat sa raspunda in ce forma este afectat un individ, un medic legist care pe baza expertizei dispuse de catre instanta, prin grija procurorului si a avocatului partii interesate, va organiza o asemenea expertiza ce va stabili in ce forma si pe ce perioada este afectat in discernamant un anume individ ce urmeaza a fi inclus sub o asemenea forma de protectie.

Art. 164 din codul civil, in noua sa forma, arata ce este forma de ocrotire a punerii sub consiliere judiciara –

(2) O persoană poate beneficia de consiliere judiciară dacă deteriorarea facultăţilor sale mintale este parţială şi este necesar să fie consiliată în mod continuu în exercitarea drepturilor şi libertăţilor ei.

(3) Instituirea consilierii judiciare se poate face numai dacă nu poate fi asigurată o protecţie adecvată a persoanei ocrotite prin instituirea asistenţei pentru încheierea actelor juridice.

De mentionat este si faptul ca noile prevederi dau posibilitatea instantei de judecata sa stabileasca in concret ca o data cu instituirea ocrotirii sub forma consilierii judiciare, poate sa restranga o parte dintre actele pe care le poate incheia cel pus sub tutela si poate incuviinta o parte din ele fara sa fie necesara prezenta si semnatura consilierului numit pentru ocrotirea acelei persoane.

Punerea sub ocrotire in forma tutelei – cand se aplica aceasta forma de punere sub ocrotire ?

Situatia se schimba in ceea ce priveste forma de protectie a tutelei, de altfel in legea veche aceasta find singura varianta in care o persoana putea sa fie pusa sub ocrotire.

Tot art. 164 punctul 4) arata ca O persoană poate beneficia de tutelă specială dacă deteriorarea facultăţilor sale mintale este totală şi, după caz, permanentă şi este necesar să fie reprezentată în mod continuu în exercitarea drepturilor şi libertăţilor ei.

(5) Instituirea tutelei speciale se poate face numai dacă nu poate fi asigurată o protecţie adecvată a persoanei ocrotite prin instituirea asistenţei pentru încheierea actelor juridice sau a consilierii judiciare.

(6) Pot beneficia de tutelă specială şi minorii cu capacitate de exerciţiu restrânsă. Cu toate acestea, atunci când instanţa de tutelă apreciază că ocrotirea persoanei se poate realiza prin instituirea curatelei sau prin punerea sa sub consiliere judiciară, această măsură se poate dispune cu un an înainte de data împlinirii vârstei de 18 ani şi începe să producă efecte de la această dată.

Cine poate solicita punerea sub ocrotire sub forma consilierii judiciare sau a tutelei ?

Articolul 165 prevede ca persoanele care pot cere punerea sub ocrotireInstituirea consilierii judiciare sau a tutelei speciale sunt –

  • cel care necesită ocrotire
  • soţul sau de rudele acestuia,
  • afini
  • persoana care locuieşte cu el, precum şi de celelalte persoane, organe, instituţii sau autorităţi prevăzute la art. 111, care este aplicabil în mod corespunzător.

Practic si mai pe scurt, orice persoana fara sa existe o limitare in acest sens.

Pe ce perioada se poate instituti ocrotirea speciala a consilierii judiciare ?

Conform legii, procedura ocrotirii sub forma consilierii judiciare este dispusa pe un termen de 3 ani de zile.

Ulterior acestui moment, cel interesat trebuie sa se readreseze instantei de tutela pentru a putea dispune in consecinta.

Procedura de reevaluare si de prelungire a ocrotirii se va solicita cu 6 luni inainte de expirarea masurii dispuse intial.

Pe ce perioada se poate institui ocrotirea sub forma tutelei speciale ?

In acest caz, discutand despre discernamant disparut in totalitate si poate permanent, masura poate incepe sa fie aplicata pana la 5 ani iar ea poate fi prelungita pana la 15 ani.

In ce conditii poate sa inceteze ocrotirea sub forma consilierii judiciare sau a tutelei speciale?

Încetarea măsurii(1) Măsura de ocrotire încetează prin moartea celui ocrotit, la expirarea duratei pentru care a fost instituită, în cazul înlocuirii acesteia, precum şi la ridicarea ei.

2) Dacă au încetat ori s-au modificat cauzele care au determinat luarea măsurii, instanţa de tutelă va pronunţa ridicarea sau, după caz, înlocuirea acesteia.

(3) Cererea se poate introduce oricând de cel ocrotit, de soţul sau de rudele acestuia, de persoana care locuieşte cu el, de tutore, precum şi de persoanele sau instituţiile prevăzute la art. 111.

Cel ce este in deplinatatea facultatilor mintale isi poate redacta un mandat de ocrotire in mod preventiv

Mandatul de ocrotire nu este nimic altceva decat un veritabil testament pe care cei din jurul nostru, in cazul in care ajungem din pricina unei boli de tip Alzheimer sau a unei piereri a facultatilor mintale din alte motive sa ne poata administra bunurile si ceea ce se intampla in jurul nostru.

Mandatul de ocrotire este cel dat de o persoană cu capacitate de exerciţiu deplină pentru situaţia în care nu ar mai putea să se îngrijească de persoana sa ori să îşi administreze bunurile. Mandatul de ocrotire poate fi dat şi de majorul care beneficiază de consiliere judiciară, cu încuviinţarea ocrotitorului legal şi cu autorizarea instanţei de tutelă.

Ce cuprinde mandatul de ocrotire ?

Mandatul de ocrotire, aceasta noua institutie de drept civil, cuprinde totalitatea dorintelor celui ce il da, in ceea ce priveste modul in care se vor administra bunurile sale dupa intervenirea incapacitatii de administrare si cum se va desfasura aceasta administrare.

In alte cuvinte, este un testament dar nu pentru clauza de moarte ci pentru clauza de incapacitate de administrare a propriilor bunuri.

Partea de mai jos referitoare la punerea sub interdictie si-a incetat efectele.

Punerea Sub Interdictie Si Numirea Tutorelui Neconstitutionala – Ce fac cei alienati mintal ? Cine are grija LEGALA de ei?

Update 2021 punerea sub interdictie decizie CCR – ce se intampla si cum poate fi pusa o persoana sub interdictie dupa decizia CCR – Curtii Constitutionale

In anul 2020 art. 164 alin. 1 din Codul Civil , a fost declarat Neconstitutional. Asta inseamna o procedura ingreunata atat pentru instante dar si pentru cei care vor sa puna o ruda sub interdictie.

Astfel, acesta prevedea ca ” „(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.””

Punerea sub interdictie este procedura prin care o persoana nu mai are voie sa isi exercite singura drepturile civile.

Asta inseamna mai pe scurt ca o persoana pusa sub interdictie, nu ar putea sa-si vand singura bunul imobil care este proprietatea lui.

Completati formularul de mai jos daca aveti o speta legata de punerea sub interdictie:

Punerea sub interdictie dupa decizia de neconstitutionalitate a CCR

Decizia CCR privind punerea sub interdictie a modificat codul civil , adica DECIZIA Nr.601 din 16 iulie 2020

Admite excepția de neconstituționalitate ridicată de Alexandru Ștefan Francisc Nabosny, prin
reprezentant convențional avocat Constantin Cojocariu, în Dosarul nr.2244/277/2014 al Tribunalului
Buzău – Secția I civilă și constată că dispozițiile art.164 alin.(1) din Codul civil sunt neconstituționale.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică celor două Camere

Astfel, vine CCR si spune ca nu poate fi consitutionala prevederea prin care „(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească” apreciindu-se de catre Curte ca trebuie ca leguitorul sa aduca mai multe garantii cu privire la faptul ca aceasta punere sub interdictie trebuie sa fie facuta in asa fel incat sa respecte drepturile fundamentale ale persoanei puse sub interdictie.

În concluzie, Curtea reține că măsura punerii sub interdicție judecătorească reglementată
de art.164 alin.(1) din Codul civil nu este însoțită de suficiente garanții care să asigure respectarea
drepturilor și a libertăţilor fundamentale ale omului. Aceasta nu are în vedere faptul faptul că pot exista
diferite grade de incapacitate și nici de diversitatea intereselor unei persoane, nu se dispune pentru o
perioadă determinată de timp și nu este supusă unei revizuiri periodice. Orice măsură de ocrotire
trebuie să fie proporțională cu gradul de capacitate, să fie adaptată la viața persoanei, să se aplice
pentru cea mai scurtă perioadă de timp, să fie revizuită periodic și să țină cont de voința și preferințele
9
persoanelor cu dizabilități .

DECIZIA Nr.601 din 16 iulie 2020

De asemenea, la reglementarea unei măsuri de ocrotire, legiuitorul trebuie
să țină cont de faptul că pot exista diferite grade de incapacitate, iar deficiența mintală poate varia în
timp. Lipsa capacității psihice sau a discernământului poate lua diferite forme, spre exemplu,
totală/parțială sau reversibilă/ireversibilă, situație care reclamă instituirea unor măsuri de ocrotire
adecvate realității și care, însă, nu se regăsesc în reglementarea măsurii interdicției judecătorești. Prin
urmare, diferitelor grade de dizabilitate trebuie să le fie atașate grade de ocrotire corespunzătoare,
legiuitorul în reglementarea măsurilor juridice trebuind să identifice soluții proporționale. O incapacitate
nu trebuie să conducă la pierderea exercițiului tuturor drepturilor civile, ci trebuie analizată în fiecare
caz în parte.

DECIZIA Nr.601 din 16 iulie 2020

Prin urmare, Curtea reține că în lipsa instituirii garanțiilor care să însoțească măsura de
ocrotire a punerii sub interdicție judecătorească se aduc atingeri prevederilor constituționale ale art.1
alin.(3), ale art.16 alin.(1) și ale art.50, astfel cum se interpretează potrivit art.20 alin.(1), și prin prisma
art.12 din Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

DECIZIA Nr.601 din 16 iulie 2020

Practic, aici identificam o serie de punerii sub interdictie cum ar fi punerea sub interdictie a bolavului psihic sau punerea sub interdictie a unei persoane care nu-si mai poate exprima singura dorintele.

Pentru a intelege in ce conditii poate fi trecuta o persoana sub interdictie si numita o alta pentru administrarea lucrurilor acesteia , o sa aflam totul in materialul de mai jos, unde vom da exemple clare de cat dureaza un proces de punere sub interdictie si o sa prezentam pe scurt si un model de actiune de punere sub interdictie.

Sa incepem!

Punerea sub interdictie

Punerea sun interdictie este procedura prin care o persoana, ce are probleme de natura psihica grava sau psihiatrica si evident nu mai poate semna valabil acte de dispozitie si nici nu se mai poate ingriji de propriile bunuri sau chiar de propria persoana, ajunge sa fie adusa in fata unei instante de judecata, expertizata si in cele din urma, daca se impune, sa fie pusa sub interdictie judecatoreasca.

De cate ori, ce care aveti in familie persoane ce au probleme psihiatrice / psihologice grave, netratabile spre vindecare totala, nu ati auzit de exemplu de la notar, ca nu ii poate face o procura unei persoane si nici nu ii poate primi semnatura la vanzare pentru ca din pricina starii de sanatate mintala, actele ar fi nule.

Problema este ca nu se pot face nici procuri si nici alte acte de catre o persoana cu tulburari ce ar face ca discernamantul sa fie afectat sau sa nu existe prin urmare nici procurile la notar nu pot fi facute pentru administrarea bunurilor unei asemenea persoane sau pentru gestionarea unor conturi bancare sau alte bunuri.

Astfel, procedura de punere sub interdictie, pe scrut, este procedura prin care o persoana cu debilitate sau probeleme de natura mintala, ajunge sa aiba drepturile civile restrictionate iar pentru exercitarea acestor drepturi se numeste un tutore pentru a-l reprezenta pe cel pus sub interdictie.

Aflam totul ma jos.

Exemplu clar de punere sub interdictie a unui bolnav de Alzhaimer.

Ce inseamna de fapt tutore si administrarea bunurilor altei persoane?

Vom pleca de la un caz practic si vom detalia punerea sub interdictie si cum se poate muta administrarea bunurilor unei persoane, catre o alta persoana apta.

Punerea sub inteerdictie
Schizofrenie-Boli mintale.

“Tatal meu sufera de o forma severa a bolii Alzhaimer, diagnosticat de
catre medic specialist psihiatru si medic specialist psiholog .

Este internat la un centru , camin deoarece nici nu se mai misca din pat,
aproape ca nici nu mai maninca. scorul MMMS al pshihologului este 7
din 30 , deci forma severa.nu stiu daca ma recunoaste, de vorbit nu
mai vorbeste , singurul lucru pe care il face este sa manince si asta
cu ajutorul celor care il ingrijesc.

Doresc sa stiu cum sa fac sa devin tutorele tatalui meu , deoarece nu mai pot plati diverse ( la ANAF spre ex: ) pentru el nimic. Mi s-a spus ca numai daca devin tutorele lui , voi putea sa platesc.

Din pacate, starea lui este foarte grava, dar pare stationara. Nu mai poate sa vorbeasca, nu stiu daca ma mai recunoaste, nu se mai misca.

Nu stiu unde sa ma adresez pentru instituirea titlului de tutore, pe raza sectorului unde este caminul unde este el acum sau cel de domiciliu, cat ar dura acest proces si cum sa demarez aceasta acţiune.

Vă multumesc “

Punerea Sub Interdictie a interzisului judecatoresc Si Numirea Tutorelui

Ce este punerea sub interdictie judecatoreasca, cine o poate solicita, in ce cazuri, in ce conditii si de catre cine poate fi dispusa?

Potrivit dispozitiilor art. 164 alin. (1) din Noul Cod Civil, “persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească”.

Din continutul dispozitiei legale citate mai sus rezulta ca legea instituie obligativitatea indeplinirii cumulative a doua conditii pentru ca o persoana sa fie pusa sub interdictie judecatoreasca, respectiv:

  • persoana sa nu aiba discernamant             

si

  • lipsa discernamantului sa fie cauzata de alienatie sau debilitate mintala.

In ceea ce priveste prima conditie, trebuie sa intelegem cu prioritate ce inseamna discernamantul.

Discernamantul bazat pe normalitatea umana ca modalitate de adaptare la lume si realizare in lume, implica functii senzoriale si intelectuale normale, experienta anterioara suficienta, capacitate de a distinge, prevedea si concepe actele proprii, capacitate de a anticipa consecintele faptelor proprii prin reprezentare si gandire logica, deci capacitatea de a actiona liber, la care trebuie adaugata aptitudinea de intelegere si respectare a esentei etice a relatiilor sociale, afectivitatea si vointa de a aspira spre nivelele culturale superioare de alegere umana.

In masura in care o persoana are afectate aceste functii, capacitati si aptitudini, putem trage concluzia faptului ca nu are discernamant.

Cu privire la cea de-a doua conditie, inscrisurile sunt cele care fac dovada cauzei de alienatie sau debilitate mintala, acestea putand consta (cu titlu de exemplu) in certificate medico-legale, fise medicale, scrisori medicale, bilete de externare, evaluari psihologice/psihiatrice s.a.

In raport de afectiunile de care sufera o persoana si de lipsa de discernamant a acesteia, instanta de judecata, caci aceasta este cea competenta sa dispuna punerea sub interdictie, isi poate forma convingerea ca aceasta nu se poate administra singura si nici ingriji de interesele sale, fiind in interesul acesteia punerea sa sub interdictie.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 165 si 111 din Noul Cod Civil, au dreptul si obligatia sa solicite punerea sub interdictie a unei persoane cei apropiati acesteia, administratorii si locatarii casei in care locuieste aceasta, serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor, instantele judecatoresti sau organele administratiei publice locale. In acest context, daca sunteti ruda sau apropiatul unei persoane care necesita punerea sub interdictie, puteti sesiza instanta de judecata din circumscriptia domiciliului acesteia cu o astfel de cerere.

De altfel, dispozitiile art. 170 din Noul Cod Civil arata ca “prin hotărârea de punere sub interdicţie, instanţa de tutelă numeşte, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie judecătorească. Dispoziţiile art. 114-120 se aplică în mod corespunzător.”

Dispozitiile art. 170 sunt dispozitii imperative, nu permisive, astfel ca instanta de judecata este obligata, in cazul punerii sub interdictie judecatoreasca a unei persoane, sa dispuna instituirea tutelei si numirea unui tutore pentru persoana respectiva, tutela fiind o masura de ocrotire a persoanei fizice majore pusa sub interdictie judecatoreasca.

In consecinta, cererea de chemare in judecata va viza punerea sub interdictie a persoanei respective, instituirea unui tutore si autorizarea tutorelui in vederea reprezentarii celui pus sub interdictie in fata diverselor institutii.

Trebuie sa aveti in vedere, in acest sens, faptul ca, potrivit art. 112 alin. (1) si art. 166din Noul Cod Civil, poate fi numita tutore orice persoana fizica ce nu se afla in cazurile de incompatibilitate prevazute de lege, care are capacitate deplina de exercitiu si este apta din punct de vedere fizic si psihic.

Participarea procurorului pe tot parcursul acestei proceduri este obligatorie, atat in faza de judecata, cat si in cea prealabila.

Astfel, o data sesizata cu cererea de punere sub interdictie a unei persoane, instanta de judecata va transmite dosarul catre Parchetul din circumscriptia domiciliului persoanei a carei punere sub interdictie se solicita.

In aceasta etapa se va dispune emiterea unei adrese catre Institutul National de Medicina Legala in vederea efectuarii unei expertize medico-legale psihiatrice pentru constatarea afectiunilor de care se pretinde ca sufera persoana in cauza, precum si emiterea unei adrese catre Primarie in vederea efectuarii unei anchete sociale la domiciliul acesteia.

Dupa parcurgerea acestor proceduri, dosarul va fi inapoiat instantei de judecata inspre solutionare. In fata instantei se va proceda la ascultarea persoanei care solicita a fi numita tutore si, in masura posibilitatilor, a persoanei care urmeaza a fi pusa sub interdictie. In anumite situatii, este necesara si audierea unui martor.

In raport de probatoriul administrat, instanta de judecata va solutiona cauza si va dispune in consecinta.

In primul rand trebuie sa stiti ca doar instanta de judecata poate sa dispuna punerea sub interdictie a persoanei care are o asemenea boala si Alzhimer este considerata in stadii avansate o boala ce diminueaza pana al eradicare, constiinta si capacitatea.

În drept, în baza art. 164 Noul C.civ., punerea sub interdicție constituie o măsură de ocrotire care poate fi dispusă de instanța judecătorească dacă persoana fizică este lipsită de discernământ, cauza lipsei de discernământ este alienația ori debilitatea mintală iar lipsa de discernământ nu îi permite persoanei respective să se îngrijească de interesele sale.

Având în vedere situația de fapt reținută mai sus, se constată întrunirea cerințelor legale pentru punerea sub interdicție insa doar daca in caauza este facut un referat de expertiza in acest sens.

Conform art. 170 N.C.civ., instanța trebuie sa dispuna si  numirea  în calitate de tutore pentru ocrotirea intimatului pus sub interdicție o persoana apropiata din familie.

Cine poate cere punerea sub interdictie a unei persoane?


ORICINE poate cere punerea sub interdictie – In opinia noastra noastra, cererea de punere sub interdictie apartine atat familiei cat si statului dar si a oricarei alte persoane interesate in scopul protejarii in primul rand a persoanei ce urmeaza a fi pusa sub interdictie.

Conform legii, art. 111 din Codul Civil , acesta prevede ca “

Articolul 111

Persoanele obligate să înştiinţeze instanţa de tutelă

a) persoanele apropiate minorului, precum şi administratorii şi locatarii casei în care locuieşte minorul;

b) serviciul de stare civilă, cu prilejul înregistrării morţii unei persoane, precum şi notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale;

c) instanţele judecătoreşti, cu prilejul condamnării la pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti;

d) organele administraţiei publice locale, instituţiile de ocrotire, precum şi orice altă persoană.

Punerea Sub Interdictie – Procedura. 

CAPITOLUL III
Ocrotirea interzisului judecătoresc

Art. 164 cod civil

Condiţii

(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

(2) Pot fi puşi sub interdicţie judecătorească şi minorii cu capacitate de exerciţiu restrânsă.

Ei bine, acest lucru inseamna ca vom defalca punerea sub interdictie asupra minorului dar si asupra majorului.

CAPITOLUL III
Ocrotirea interzisului judecătoresc

Art. 170

Numirea tutorelui

Prin hotărârea de punere sub interdicţie, instanţa de tutelă numeşte, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie judecătorească. Dispoziţiile art. 114-120 se aplică în mod corespunzător.

Astfel, pentru administrarea bunurilor persoanei care nu mai are discernamant, este necesara punerea acestuia sub interdictie, de fapt anuarea drepturilor lui de dispozitie si apoi numirea unei persoane care sa ii vada interesul persoanei puse sub interdictie in vederea gestionarii bunurilor acestuia.

Acte necesare pentru punerea sub interdictie

In principal trebuie sa detineti toate actele medicale ale viitorului pus sub interdictie. In orice caz, punerea sub interdictie nu poate fi decisa decat in baza unei expertize efectuate la nivel de INML.

Atunci cand vreti sa deschideti un dosar de punere sub interdictie este necesar sa aveti si copia buletinului celui ce urmeaza sa fie pus sub interdictie dar in aceeasi ordine si actele medicale care sa ateste incipient starea de sanatate si persoana care va fi numita tutore, adica cine va avea grija de cel pus sub interdictie.

Cat dureaza un proces de punere sub interdictie?

Desigur, procesul de punere sub interdictie se poate intinde pe durata a mai multe termene de judecata, decisa fiind intinderea termenului si in functie de momentul efectuarii expertizei psihiatrice dar si a momentului la care se poate afirma in mod rezonabil ca atat tutorele este identificat in persoana celui care va avea grija de cel pus sun interdictie.

Opinam astfel ca un proces de punere sub interdictie poate dura de la o luna la cateva luni de zile ( apreciem 3-4 luni), oricum acestea se judeca cu precadere si cum am aratat deja cu participarea procurorului de sedinta.

Care sunt obligatiile tutorelui?

Obligatiile tutorelui  interzisului judecatoresc

Institutia tutelei interzisului judecatoresc este mijlocul juridic prin intermediul caruia are loc ocrotirea acestuia si participarea sa in circuitul civil. Conform Codului Civil, persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei sau debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.

Prin punerea sub interdictie a unei persoane, aceasta isi pierde capacitatea de exercitiu, motiv pentru care are nevoie de o persoana care sa se ingrijeasca de bunurile si de nevoile sale.

Potrivit art. 172 Cod Civil, ca urmare a punerii sub interdictie, toate actele juridice (cu excepţia celor de conservare şi acte de dispoziţie de valoare mică, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor) pe care le-ar încheia persoana in cauza sunt anulabile, chiar dacă la data încheierii lor aceasta ar fi avut discernământ.

In acest sens, instanta de tutela numeste prin hotararea  de punere sub interdictie, un tutore.

 Conform legii, prin expresiile alienatie mintala sau debilitate mintala se intelege o boala psihica sau un handicap psihic care determina incompetenta psihica a persoanei de a actiona critic si predictiv  cu privire la consecintele sociale si juridice ce pot decurge din exercitarea drepturilor si a obligatiilor civile.

Tutorele pentru persoana pusa sub interdictie

          Tutorele numit de instanta are indatorirea de a se ingriji de cel pus sub interdictie in scopul de a-i grabi vindecarea si de a-i imbunatati conditiile de viata, folosind in acest sens veniturile si bunurile persoanei in cauza.

Tinand cont de imprejurari, instanta poate hotari ca persoana aflata sub tutela sa fie ingrijita ori la locuinta sa, ori intr-o institutie sanitara.

Printre obligatiile tutorelui legal se afla aceea de a-l reprezenta legal pe interzisul judecatoresc, incheind acte juridice in numele acestuia. De asemenea, ca o consecinta a institutiei tutelei, interzisul judecatoresc are domiciliul la tutorele sau.

In legatura cu raspunderea pentru fapta interzisului judecatoresc, legea prevede faptul ca ca acela care este obligat sa supravegheze o persoana pusa sub interdictie va raspunde pentru prejudiciul  cauzat  de catre aceasta  unei altei persoane, chiar daca faptuitorul nu raspunde de propria sa fapta, fiind lipsit de discernamant.

Cu toate acestea, cel obligat la supraveghere este exonerat de raspundere in cazul in care  face dovada ca nu a putut impiedica fapta care a produs un prejudiciu.

Onorariu avocat punere sub interdictie

Cand vine vorba despre onorariu avocat pentru punerea sub interdictie, este important sa stiti, inainte de a incepe o procedura de punere sub interdictie judecatoreasca, ce costuri presupune un asemenea proces in instanta.

Astfel, am decis sa adaugam si o sectiune unde sa vorbim despre onorariu avocat punere sub interdictie dar si alte costuri pe care le puteti avea atunci cand decideti sa porniti o actiune de punere sub interdictie judecatoreasca a unui membru de familie.

Practic, pentru punerea sub interdictie am putea sa discutam despre doua costuri posibile si anume :

  • taxa de timbru punere sub interdictie ;
  • onorariu avocat punere sub interdictie.

Avand aceasta informatie, trebuie sa vedem ce spune legea taxelor de timbru, adica Oug 80/2013 si cat avem de platit pentru a putea sesiza instanta cu punerea sub interdictie judeacatoreasca.

Conform art. 29 din Oug 80/2013 (1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, referitoare la:

  • e) adopţie, ocrotirea minorilor, tutelă, curatelă, interdicţie judecătorească, asistenţa persoanelor cu tulburări psihice, precum şi la exercitarea de către autoritatea tutelară a atribuţiilor ce îi revin;

Tragem concluzia astfel ca nu vom avea de platit o taxa de timbru judiciar daca deschidem o actiune de punere sub interdictie, astfel de procese sunt scutite de la obligatia de plata a taxelor de timbru.

Totusi, ramane onorariu de avocat pentu punerea sub interdictie care el poate fi stabilit in functie de o serie de factori care nu sunt indentici in toate cauzele de punere sub interdictie.

Astfel, onorariu de avocat pentru punerea sub interdictie se stabileste prin mai multe parghii :

  • complexitatea cauzei ;
  • durata desi estimata la inceperea procesului si care se poate schimba radical pe parcursul judecatii din varii motive;
  • complexitatea probatoriului administrat;
  • strangerea probelor sau existenta lor de la bun inceput;
  • castigul final si scopul urmarit, toate acestea stabilind de fapt cuantumul onorariului de avocat pentru punerea sub interdictie.

Nu putem discuta despre un onorariu de avocat pentru punerea sub interdictie care sa fie identic in toate cauzele, de aceea este esential ca atunci cand aveti nevoie de o asemenea procedura, sa va adresati avocatului care se ocupa de punerea sub interdictie, aceasta analizeaza in concret situatia dvs. si inca de la inceputul dosarului va poate face o cotatie de onorariu.

Model Cerere Punere Sub Interdictie Si Numire Tutore

Punerea sub interdictie este bine sa fie facuta cu ajutorul unui avocat care se ocupa de puneri sub interdictie si nu de catre dvs. personal, fiindca este o procedura ce implica si Ministerul Public adica parchetul, expertizarea bolanvului, prezentarea in fata instantei si sustinerea cererii.

Am aratat deja mai sus ce presupune un onorariu avocat pentru punerea sub interdictie cat si faptul ca nu aveti de platit o taxa de timbru judiciar insa daca totusi considerati ca vreti sa depuneti singuri cererea la instanta, mai jos va anexam un model de cerere punere sub interdictie si numire tutore.

Astfel, modelul de cerere de punere sub interdictie trebuie sa vizeze solicitarea dvs. in principal in calitate de membru al familiei si nu numai, de punere sub interdictie a numitului si aici ii treceti numele.

De asemenea, trebuie indicat faptul ca solicitati punerea sub interdictie, bazandu-va pe faptul ca cel in cauza este suferind de o anume boala, sau are n anumit comportament, detineti acte doveditoare sau s-au petrecut anumite evenimente ce va indica faptul ca persoana respectiva trebuie pusa sub interdictie.

Este obligatoriu sa solicitati la administrea de probe si proba cu expertiza IML fiindca aceasta este singura in baza cereia , instanta de judecata va dispune punerea sub interdictie a persoanei respective.

In ceea ce priveste numirea tutorelui, este esential sa stiti ca trebuie sa va indicati pe dvs. in cererea de chemare in judecata prin care sa solicitati numirea in calitate de tutore sau o alta persoana care se poate oferi in acest sens, ori in caz contrar, statul va exercita tutoriatul.

Aveti o problema similara? Click aici pentru o consultanta specializata cu un avocat.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2 Bucuresti
113 comments to “Punerea Sub Ocrotire Interdictie Si Numirea Tutorelui-Procedura Instanta-Avocat Drept Familiei”
  1. aș vrea să știu care sunt pașii obținerii tutelei pentru o persoană adultă cu grave probleme medicale și care este în îngrijirea mea

      • Buna . Am si eu următoarea situație: bunicul vitreg e in prezent la azil , nu mai are discernământ, a avut atac cerebral . El are încă o fata si nepoți de sânge dar nu si.au dat deloc interesul . Pot eu sa devin tutore ? Sau întâi se iau rudele de sânge. Mai vreau sa specific ca eu stau in germania ar fi o problemă? Pot sa fac dovada că eu de aici m.am ocupat sa.i gasesc azil după externarea din spital.

      • As dori sa știu dacă este legal ca nepotu meu sa fie tutore pentru tatăl meu ,fără acordul meu ,eu fiind,fica lui și făcând acest lucru fără sa știu eu. Mulțumesc.

      • Bună ziua
        Cum pot renunța la tutela pentru sora mea,de 44 de ani, bolnavă de oligofrenie,sunt tutorele ei din 2018 ,după 3 ani am înțeles că se poate renunța. Am deja 6 ani,nu mai pot sa fiu tutorele ei din motive personale Însă mi s-au spus că nu pot,decât dacă am înlocuitor,iar eu nu am
        Există altă soluție,vreo amendă civilă ,ceva ? Vă mulțumesc

    • Eu am grija mamei mele, care e cu handicap FO3 , iar fratele cere tutela ei , invocând ca nu am grija de ea. Eu dovedesc cu martori și anchetă sociala ca am grija. Ea nu vrea sa fie îngrijită de el, pentru că nu ii vrea binele. Poate sa obțină tutela ? Acum am cerut și eu tutela la întâmpinarea judecătorească.

  2. Buna seara și eu am o problema asemănătoare cu mama care AVC și dementa ,și eu am nevoie de ajutor pentru a devenii tutorele ei .Va urez sărbători fericite .

      • Bună ziua,sora tatălui meu a suferit un atac cerebral. Neavând copii,mama mea,adică cumnata mătușii mele,a devenit tutorele ei. Tatăl meu este mort. Mătușa mea are un apartament în București dar acum ea este la un cămin de bătrâni. Îmi puteți spune daca mama mea,fiind tutorele mătușii mele,are drepturi depline în ceea ce privește apartamentul mătușii mele? Mulțumesc,cu respect!

        • Bună ziua eu sânt an proces cu soțul meu pentru violență an familie am depus mai multe plângeri cu Certificat de la medic legist dar nu se face nimica vă rog frumos o Ândrumare sau o Soluție

        • Eu am grija mamei mele, care e cu handicap FO3 , iar fratele cere tutela ei , invocând ca nu am grija de ea. Eu dovedesc cu martori și anchetă sociala ca am grija. Ea nu vrea sa fie îngrijită de el, pentru că nu ii vrea binele. Poate sa obțină tutela ? Acum am cerut și eu tutela la întâmpinarea judecătorească.

          • Buna seara tatal meu ia dat cu acte la baiatu meu casa batraneasca si vicini cu mine sunt veri si matusa mea care tot construeste garduri pe pamantul baiatului e numai mama acasa e frica sa spuna ceva si ei intra tot cu gardu c’è pot sa fac sunt din darmanesti judetu bacau multumesc mult

    • Buna ziua! Daca sora mea este asistent personal al tatălui nostru bolnav în Alzheimer grav, și s-a solicitat punerea sub interdicție, persoana care va fi tutore, poate obține averea tatălui? Sau copiii moștenesc la fel?

  3. Buna ziua! O persoana in varsta de 81 de ani, care nu se poate deplasa in afara locuintei, avand probleme grele de mobilitate, dar perfect rationala si constienta, are nevoie de un tutore? Si daca da, care este procedura? Mentionez ca persoana locuieste in alt oras, iar sotul meu este unicul ei frate. Multumesc!

  4. Buna . Am si eu următoarea situație: bunicul vitreg e in prezent la azil , nu mai are discernământ, a avut atac cerebral . El are încă o fata si nepoți de sânge dar nu si.au dat deloc interesul . Pot eu sa devin tutore ? Sau întâi se iau rudele de sânge. Mai vreau sa specific ca eu stau in germania ar fi o problemă? Pot sa fac dovada că eu de aici m.am ocupat sa.i gasesc azil după externarea din spital.

  5. Buna ziua. Mama a fost diagnosticata cu Alzheimer si dementa in 2013. In Octombrie 2019 a fost diagnosticta cu tumoare cerebrala. Nu mai are discernemant, are afazie si nu se poate deplasa sau manca singura. Este la un centru de asistenta in judetul Dambovita. Domiciuliul pe CI il are in Bucuresti insa nu mai locuieste acolo. Va rog, catre ce instanta pot adresa cererea de tutela? Cea din Dambovita sau cea din Bucuresti.
    Nu o pot deplasa in Bucuresti pentru epertiza medico-legala,

    Multumesc.

    • Am depus dosar pt.punerea sub interdicție a soțului meu care suferă de alhsaimar si afazie cu certificat de handucap cu însoțitor din anul 2020 .Am depus toate actele necesare întocmirii acestui demers cu toate cele necesare conform celor legale cu verificare la comisia IML iar acum să schimbat punerea sub interdicție în tutela exclusivă si imi cere din nou toate actele care sunt deja depuse la dosar, plus inca o evaluare de o comisie formată din psiholog psihiatru autorizat pe care trebuie să o depun la parchet, judecătoria dar nu inteleg care e motivul din moment că toate aceste acte sunt deja la dosar.

  6. Buna ziua , am un baiat de 28 anii cu handicap grav de la nastere care nu este deplasabil si al carui asistent personal sunt eu .Va rog sa imi spuneti cum as putea deveni tutorele lui
    ( reprezentant legal ) si daca ma puteti ajuta dvs

    • Buna ziua, am și eu o problema, am in îngrijire un frate adult cu handicap de grad 1 cu însoțitor și fără discernământ. Cum pot formula cererea de obținere a tutelei in instanță, și dacă mă pot reprezenta singur.Mentionez că ambii mei părinți sunt decedați. Multumesc!

    • Bună ziua, am următorul caz:
      Tatăl meu, bolnav de Alzheimer a primit o moștenire foarte mare din partea strabunilor. Mama mea (soția lui), după obținerea certificatului de moștenitor, s-a dus cu tata la notar și a vândut aproape tot, ulterior cumpărând apartamente, garsoniere. Tata nu a știut ce semneaza pentru că nu ar fi vândut niciodată ce primise. Voia să ne rămâna noua, fetelor lui, după ce el nu ar mai fi fost. Nu știe ce a vândut, el semnează pentru că așa îi spune mama. Urmează să mai vina și alte moșteniri în următorii 3 ani, tot din partea tatălui. Mama, imbogatindu-se peste noapte, s-a certat cu noi (eu și sora mea)ca și când nu am fi existat vreodată și cheltuie banii fără cap, și-a angajat și șofer personal. A cumpărat o casă nouă, 3 apartamente cu 2 camere, doua garsoniere și multe altele. Lui tata nu ii mai da voie sa vorbească cu noi. Îl manipulează îngrozitor.
      Mai nou, a cerut să fie tutorele lui tata. Au în septembrie prima înfățișare. Ce putem face noi pentru această nedreptate?Menționez că nu îi dă tratament pentru Alzheimer, decât pe hârtie. Nu înțeleg de ce ii cere tutela. Poate reușiți să mă lămuriți. Mulțumesc mult!

  7. Buna seara,suntem 3 frati,unul dintre noi este putator de handicap grav cu drept de asistent personal atestat printr-un certificat emis de autoritatile competente,care dorim sa facem dezbaterea succesorala a unui apartament ramas de la parintii nostrii.Notarul caruia ne-am adresat a conditionat procedura cu obligativitatea punerii sub interdictie judecatoreasca a fratelui cu probleme….este corect?

  8. Am un dosar pe rol unde astept confirmarea de la expertiza de medicina legala unde astept sa devin tutore al fiicei mele.intrebarea mea este daca voi fi tutore am dreptul sa fiu si insotitor avind in vedere ca in momentul acesta ea este considerata a acea dreptul la handicap gr 2 in schimb nu este capabila sa munceasca si sa se ingrijeasca singura.va multumesc si astept un raspuns.

  9. Buna ziua! sunt tutore al mamei mele prin hot jud. Mi-a venit de la ANRP un titlu de plata pe numele mamei si cei de la CEC- BANK nu vor sa-mi dea banii. MAMA NU ARE DISCERNAMANT FIIND CU HANDICAP GRAV NERECUPERABIL. CE AM DE FACUT? MULTUMESC

  10. Buna seara ,Mama a fost diagnosticata cu Alzheimer și dementa,este internata la spitalul de Neuro in Brasov și eu am nevoie de ajutor pentru a deveni tutorele ei .Este complicata procedura?Eu locuiesc in Oradea
    Multumesc

  11. Bună ziua .
    Sunt tutorele fratelui meu (pus sub interdicție judecătorească) si doresc să dau un teren (proprietar fratele meu ) unui alt frate pe cota idiviză din certificatul de moștenitor

  12. Buna ziua,

    Verisoara mea este diagnosticata cu schizofrenie paranoida (a fost internata de mai multe ori)si locuieste in Sibiu. In urma decesului parintilor a ramas fara suport material(nu are venituri proprii)dar,mosteneste o casa si un cont bancar .Pot deveni tutorele ei daca eu locuiesc in Galati?

  13. Buna ziua! Daca sora mea este asistent personal al tatălui nostru bolnav în Alzheimer grav, și s-a solicitat punerea sub interdicție, persoana care va fi tutore, poate obține averea tatălui? Sau copiii moștenesc la fel?

  14. 💁Barbat 71 ani …cu un AVC. grav de o luna de zile ….plasat de familie intr un spital de paleatie .privat cu contract CAS.
    Familia a facut demers de punere sub interdictie juridica la Autoritatea tutelara
    Autoritatea tutelara poate desemna un imputernicit (frate )cu acordul celorlalti frati , fara expertiza inml..este posibil ???!!!!
    Ca AT …ne a cerut…..un accept prin whatsapp …
    – ce tutela ar fi potrivita …?!..
    – Autoritatea tutelara mai are obligatii de supraveghere, control privind recuperarea bolnavului( daca Imputernicitul este frate )
    -nu a intrat intr un program de RECUPERARE…neuro- motorie intr un spital specializat…privat sau public …
    Cu respect ,d avocat …dati ne o idee…cum e mai..bine ..pt bolnav

      • Pentru un bolnav cu retard mental sever cu însoțitor este obligatoriu să fie interzis și să aibă un tutore sau poate fi îngrijit de însoțitor și supravegheat de la distanță de familie (frații , părinții fiind decedați) ? Mulțumesc.

          • Mama este imobilizata la pat de 6 ani in urma AVC. Are si dementa. Am actiune in instanta din martie 2022, a cerut judecatorul comisie IML, a trecut un an de la expertiza IML si nu da termen de judecata. Avocatul ridica din umeri…ce masuri pot intreprinde pt a se judeca cauza? Ca judecata de urgenta si ciu precadere in Constanta nu exista.

      • Pentru un bolnav cu retard mental sever cu însoțitor este obligatoriu să fie interzis și să aibă un tutore sau poate fi îngrijit de însoțitor și supravegheat de la distanță de familie (frații , părinții fiind decedați) ? Frații trăiesc , doar părinții sunt decedați.

    • Buna ziu poate sa ma ajute cineva vreau sai fiu tutore la un bolnav cu handicap grav si el are o casa la tara singur mostenitor de ce acte am nevoie ca sa ma pot muta an casa lui sau de ce demersuri nu suntem grad de familie si casa este al statului cum am aflat ca el este la un azil al statului care sunt procedurile sau se poate face ceva va multumesc

  15. buna ,am un caz cred mai deosebit
    Mama nu mai are discerdamant este internata la un camin particular de batrani
    Tata are 88 ani dar abia se deplaseaza (NU SE POATE DEPLASA SINGUR )dar are probleme grave cu capul dar nu sunt inregistrate in acte (medic ,spital)
    si nu ne mai putem intelege cu el .
    CUM POT SA DEVIN TUTORE AL LUI MAMA SA II POT REPREZENTA INTERESELE?
    EU FIIND FIUL LOR LEGITIM?
    VA ROG AJUTATI-MA

  16. Bună ziua! Am un băiat care este incadrat in gradul I de handicap (cod boală F72, tip handicap 7) cu insoțitor, pentru care primesc indemnizație. După 4 ani de când a devenit major, mi s-a cerut de la Asistență socială să demarez procedurile pentru obținerea curatelei pentru a mai primi indemnizația. Din ce am văzut, în documentele pentru aceasta este trecută și punerea sub interdicție, dar copilul are discernământ, după părerea mea, (comunică un pic cam greu- noi îl înțelegem,dar își exprimă dorințele, face distincția intre bine și rău…). Este obligatoriu să obțin acea curatelă? Dacă nu demarez procedurile, ni se suprimă indemnizația?

    Mulțumim din suflet!

  17. Buna ziua. Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu procedura actualizata de punere sub interdictie si tutela a unui varstnic cu Alzheimer. Inteleg ca instantele amana aceste cayze fon cauza vidului legislativ creat de decizia de neconstitutionalitate a art 164 cod civil. Concret, in aceste cazuri, acum in 2021 când articolul nu a fost înlocuit cu nimic, cum poate familia sa procedeze pentru a-l interna in spital, a ridica drepturi bănești, a administra proprietati?

      • Bună seara,
        Fratele meu este tutorele părinților noștri, aceștia avand probleme de discernământ.
        Eu locuiesc in alt oras,si nu m-a informat de intenția lui.
        Eu mai am vreun drept la moștenire?
        Pot deveni co-tutore?in ce conditii?

      • Bună seara,
        Fratele meu este tutorele părinților noștri, aceștia avand probleme de discernământ.
        Eu locuiesc in alt oras,si nu m-a informat de intenția lui.
        Eu mai am vreun drept la moștenire?
        Pot deveni co-tutore?in ce conditii?

  18. Avem o situație asemănătoare, persoana fără discernământ se afla în Galați. Ne puteți ajuta ori recomanda un avocat ?
    Va mulțumesc.

      • Bună ziua!Aveți sediu și în Pitești-Argeș?Am și eu pe mama diagnosticată cu Alzeihmer-demență, cu acte doveditoare,;eu am grijă de ea,la domiciliul meu, având și mama acum același domiciliu. Mai am un frate și o soră în viață, noi fiind 4 frați cu toții dar dacă ar fi fost după ei,ar fi dus-o la azil,ceea ce eu nu concep!Acum nu-i mai interesează de cea care le-a dat viață,ci doar o amărâta de garsonieră care i-a rămas după decesul tatălui nostru. As vrea să fac demersurile necesare pentru tutela,asistență, sau ce trebuie să fac,cumva trebuie să trăiesc și eu,nu doar din pensia mamei, care este infimă:1500 de lei.Mulțumesc anticipat!!!Zi frumoasă s-aveți!

  19. Bună ziua. Mama mea este pusa sub interdictie de un an de zile.tatal are grija de ea. Acum după un ande zile au primit citație sa se prezinte pe data de 14 ian.2022. De ce ? Dacă au deja hotarare judecatoreasc dc ii mai cheamă iară? Mulțumesc

  20. Bună ziua. Mama mea este pusa sub interdictie de un an de zile.tatal are grija de ea. Acum după un ande zile au primit citație sa se prezinte pe data de 14 ian.2022. De ce ? Dacă au deja hotarare judecatoreasc dc ii mai cheamă iară? Mulțumesc

  21. Buna ziua,

    Mama mea a fost diagnosticata cu cancer de piele cu potential metastazic.A fost operata (luna noiembrie 2021) si in urma anesteziei fiind si in varsta (81 de ani) a suferit o dementa mixta, adica starile de luciditate partiala alterneaza cu starile de halucinatii.In urma rezultatului primit de la biopsiile realizate ,mama trebuie supusa unei noi interventii chirurgicale insa nu mai este in gradul de a-si exprima acordul. Ce solutie rapida exista din punct de vedere juridic pentru ca, operatia trebuie sa aiba loc pana la mijlocul lunii februarie? Interdictia si instituirea tutelei din ce am citit este un proces de durata si nu stiu daca nu este blocata de decizia Curtii Constitutionale referitoare la art 164. Va multumesc.

  22. Buna seara
    In blocul nostru locuieste o bolnava de schizofrenie, locuieste singura, tatal bolnavei nu este lasat in casa, sta in scara zilnic de ii aduce de mancare si ii lasa la usa. Aceasta bolnava tipa, urla, isi arunca lucrurile pe geam, inunda non stop vecinii, este violenta, recalcitranta. Sunam la politie, o ia cu catuse si salvarea, dar dupa 6 zile tatal ei o externeaza, o aduce acasa si o luam iar de la capat. Vreau sa va intreb cum se poate rezolva aceasta problema cu aceasta bolnava psihic intr-un timp cat mai scurt ca a terorizat tot blocul. Astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra.

    Cu respect
    Mariana Rotari

  23. Buna ziua! Avem: un batrin de 85 ani cu posibilitati motorii limitate la 90% care nu se poate ingriji singur sub nici o forma …dar care desi pare normal, nu ne putem intelege deloc cu el,Acuza o persoana care nu i-a intrat in casa decit odata ca ii fura lucruri , pe care singur le rataceste, (asta se intimpla de vreo 10 ani) vrea sa plece la 200 km de casa, sa conduca masina, sa fie independent, nu mai vrea pe nimeni din familie in preajma lui…nu am vrea sa il ducem inntr-un azil…cum ar putea fiul lui sa ceara responsabilitatea asupra lui.Nu are vreo boala certificata de medic. In prezent locuieste singur intr-o mizerie crunta si mai nou nu ne lasa sa intram in casa…il urmarim doar pe camere.De ieri nici mincare nu mai vrea.Nu este vorba de avere…doar de protectia lui.
    Va multumesc!

  24. Buna ziua, un batran de 85 de ani cu dementa, fara a avea discernamant, are 3 copii, dar 1 dintre acestia s-a declarat tutore fara accordul sau ca ceilalti sa stie. Se poate face ceva ca acela sa nu ramana tutore, vrea sa fie doar pentru avere?

  25. Buna ziua. Soțul meu are o mătușă bolnava de schizofrenie paranoidăla și handicap locomotor. Este pusă sub interdicție. Tulea o deține amână ei, bunica soțului care a decedat săptămâna trecută. Mătușă a rămas singură în casă și nu mai are tutore. Menționez că mai are o sora care este sănătoasă . Nimeni nu vrea sa ia tutela. Ce se întâmplă cu bolnava in cazul acesta. Poate obliga instanta pe un membru moștenitor sa ia tutela?

  26. Unii se gândesc cum să distrugă viața unei persoane în nenumărate rânduri, niciodată nu se gândesc că trebuie să se chinuie să muncească corect, cu gânduri curate, fapte bune și gânduri de VIATA corecte, cu rugăciuni, familie, mâncare corecta, atenționarea unora pentru a se îndrepta cu gândul și fapta…nu știu unii cat pierd călcând pe cai greșite..violuri, crime, droguri care nu au nici un sens! Rostul vieții e să respecți in totalitate legea lui Moise!!! Să te căsătorești din iubire, femeia să aibă treburile sale și bărbatul treburile lui..dacă dragoste nu e nimic nu e!!!căsătoria din interes doar pentru niste puncte în fața altuia și pentru o alimentație total greșită, e fara interes.. femei doar de a da bine in fata unora, nu face nimic nici un bine nimănui.. frumos era Lucifer..not Good.

  27. Cristea , Spanu și Boboc cu Oancea lupta pentru droguri…ei au copii și alții la fel in familie.. cu bătrâni aproape de maorte dar ei se preocupa de nu știu ce puncte.. false de câștig..nu câștigă nimic e o gogonată de -a lui Filip sa ucid oameni cu Nuta Spanu

  28. Buna ziua,
    Unchiul meu în Varsta de 88 de ani, trăiește în SUA de 19 ani, încasând pensia cuvenita din România având o procura de împuternicire pentru un nepot din țară. În prezent este diagnosticat cu Dementia și alte probleme de sănătate, este total dependent de alta persoana fiind imobilizat la pat și nici nu mai vorbește. Aș aprecia foarte mult sfatul dumneavoastră profesional referitor la varianta de încasare a pensiei în situația în care el nu se poate deplasa la Consulatul României în vederea semnării altei procuri sau a certificatului de viață. Mulțumesc anticipat și va doresc toate cele bune!

  29. Buna ziua,sunt asistent personal pt fratele meu cu handicap grav si care Patrueste pus sub interdictie avand ca tutore pe mama noastra acum in varsta de 87 de ani.Am facut catre judecatoria de sector cerere de schimbare tutore.As dori sa mi spune ti daca trebuie sa angajez avocat sau voi primi unul din oficiu,si cum procedez tinind cont ca atat tutorele actual cat si bonlavul sunt foarte greu de deplasat.Multumesc!

  30. Bună ziua, am următorul caz:
    Tatăl meu, bolnav de Alzheimer a primit o moștenire foarte mare din partea strabunilor. Mama mea (soția lui), după obținerea certificatului de moștenitor, s-a dus cu tata la notar și a vândut aproape tot, ulterior cumpărând apartamente, garsoniere. Tata nu a știut ce semneaza pentru că nu ar fi vândut niciodată ce primise. Voia să ne rămâna noua, fetelor lui, după ce el nu ar mai fi fost. Nu știe ce a vândut, el semnează pentru că așa îi spune mama. Urmează să mai vina și alte moșteniri în următorii 3 ani, tot din partea tatălui. Mama, imbogatindu-se peste noapte, s-a certat cu noi (eu și sora mea)ca și când nu am fi existat vreodată și cheltuie banii fără cap, și-a angajat și șofer personal. A cumpărat o casă nouă, 3 apartamente cu 2 camere, doua garsoniere și multe altele. Lui tata nu ii mai da voie sa vorbească cu noi. Îl manipulează îngrozitor.
    Mai nou, a cerut să fie tutorele lui tata. Au în septembrie prima înfățișare. Ce putem face noi pentru această nedreptate?Menționez că nu îi dă tratament pentru Alzheimer, decât pe hârtie. Nu înțeleg de ce ii cere tutela. Poate reușiți să mă lămuriți. Mulțumesc mult!

  31. Bună seara
    Am o mătușa singură în Cluj eu sint din Brașov și are demență nespecificata diagnostic pus de medic psihiatru. A-și vrea sa o aduc în azil la Brașov și sa pot deveni tutorele ei . Sint la început cu demersul
    Dacă ma puteți ajuta cu sfaturi în cea ce urmează

  32. Buna seara , avem și noi o situație. Bunicul nostru a căzut în STB și după externarea din spital a fost diagnosticat cu AVC . Înainte sa se întâmple toate acestea . Au fost semnate niște precontracte de catre el și bunica pentru vanzarea apartamentului dansilor . Pana la rezolvatea tuturor problemelor care au fost atunci , s-a întâmplat cele mentionate mai sus . Altfel nu s-a mai finalizat vanzarea apartamentului si notarul a renuntat. S-a ajuns în judecata și de acolo am fost trimisi sa facem IML , care a ieșit ca nu are discernamant sa semneze acte legale. În aceasta situație trebuie sa obtinenem curatela? Mentionez ca apartamentul este pe numele bunicului și a bunicii . Bunica este sanatoasa . Vrem sa finalizam vanzarea apartamentului. Mulțumim

  33. Buna seara, vin cu o problema pe care nu o vad rezolvata si am nevoie de indrumare, Mama mea are handicap accentuat cu tulburari de comportament, bipolara,este violenta,agresiva verbal, nu am mai putut locui cu ea, plus ca nu ma asculta, nu vrea sa își ia pastilele si e ft dificila, la sfatul doctoriței ei am apelat la o avocata ptr punere sub interdicție si mi se cerea sa o duc eu la alta comisie in cluj,dar neputând sa o duc asa departe si nici nu am avut alte variante ajutatoare si nu s-a finalizat procesul. Ce se poate face pentru a o putea interna undeva unde stiu ca nu mai face rau nimanui si nu o mai vad in starea in care e, ea nu vrea sa înțeleagă ca nu se poate întreține singura si eu nu imi permit financiar sa o duc undeva, nici nu vrea sa auda. Sunt disperata, nu stiu ce sa mai fac😢

  34. Buna domn avocat ați fi un mare ajutor pentru mine și fratele meu care la momentul actual este intr-o stare foarte gravă internat într-un Camin spital la Braila ,eu lucrez și locuiesc in Germania m-a ocup de tot ce este necesar pentru el dar nu am timpul necesar sa fiu tot timpul in România cum cer autoritățile și birocratile Romane sunt foarte multe terenuri de recuperat de la statul Roman acțiuni la firme importante acum băgate in insolventa și nu se mai recunosc drepturile acum încerc sa fac aceasta tutela care este pe rol la tribunal Galati și tot se amâna și cer fel de fel de expertize la care eu sincer îmi este imposibil sa fiu ,sa nu mai lucrez

  35. Bună ziua!Am și eu o întrebare…Vreau să cumpăr un teren de la cineva…problema este că sunt doi frați, unul dintre ei are o mătușa care are tutela lui (părinții lor fiind decedați)Am înțeles că nu ne poate vinde pământul decât prin instanță. Celălalt frate vrea să ne vândă, dar nu poate pentru că sunt amândoi pe actul de moștenitori și au împărțit jumătate, jumătate. De ce trebuie să mergem în instanță dacă are tutore?

  36. Buna ziua , imi puteti spune unde pot face noile evaluari psihologice si pshiatrice pentru fiul meu cu handicap grav pentru care am un proces de punere sub ocrotire la Judecatoria Buftea ? Am facut anul trecut aceste expertize la IML si sunt depuse la dosar in care scrie printre altele ca ,, prezinta incapacitate psihica accentuata si ireversibila nefiind necesara evaluarea periodica ,, , este nedeplasabil . Acum am primit de la parchet ca trebuie sa i fac alte expertize pentru ca s a schimbat legea si nu stiu unde sa merg avand in vedere ca el este foarte greu de deplasat , chiar si la judecatorie cand a trebuit sa merg cu el am rugat o pe dna judecator sa vina afara la masina sa il vada pentru ca el nu poate sta nici macar in carucior .

  37. Parintii mei au vândut în anul 2016 singurul apartament deținut în proprietate, în Tulcea. Tatăl meu era diagnosticat cu Alzheimer, avea un handicap mediu, nu era interzis judecătoresc. Apartamentul a fost vândut la un preț mic pentru poziția centrala, suprafață. Tatăl meu nu a știut ce se intampla. Cea care l-a cumpărat venea zi de zi la ei insistând sa îl vândă. Notarul, chiar dacă a văzut varsta înaintată, 82 de ani tata, 75 de ani, mama, nu a cerut expertiza nici măcar pt tata.
    Vreau sa știu dacă se mai poate ataca vânzarea.

  38. 1. In 15.05.2015 mama, in varsta de 88 ani acum ( an nastere 1935), a vandut apatamentul unui nepot cu singura clauza de habitatiune viagera. In 2021 mama a fost depistata cu dementa senila cu dependenta familiala, HTA, insuficienta venoasa cronica, atrofie cerebrala, SDR vestibular central, etc. Nici mama si nici nepotul nu mi-au spus despre boala . Abia in 2023 cand singurul meu frate s-a imbolnavit si apoi a decedat (mai), nepotul mi-a spus ca mama este bolnava mai demult de dementa. Atunci am facut si depus dosar pentru incadrarea in grad de handicap. I s-a acordat gradul Accentuat.
    In perioada 15.05.2015, data vanzarii apartamentului, si luna mai 2023, data obtinerii certificatului de handicap, cred ca in perioada 2021-2022, mama i-a facut nepotului imputernicire pentru a-i administra contul bancar de pensie. Mama nu are nimic de dezbatut la succesiune in caz de deces. Are un venit de 2394 lei/luna.
    Potrivit art. 172 Cod Civil, ca urmare a punerii sub interdictie, toate actele juridice (cu excepţia celor de conservare şi acte de dispoziţie de valoare mică, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor) pe care le-ar încheia persoana in cauza sunt anulabile, chiar dacă la data încheierii lor aceasta ar fi avut discernământ. Sa inteleg ca eu daca as cere curatela pentru mama, contractul de vanzare a apartamentului in 2015 cade ca valabilitate?
    2. Pot sa cer curatela numai pentru indemnizatia de la handicap, deoarece nepotul a refuzat sa-mi trimita un act aficial de la CEC Bank cu datele de identificare ale mamei si codul IBAN alocat pentru contul de pensie, in care si indemnizatia de handicap sa fie virata direct in contul mamei.
    Suma nu e mare (449 lei). Oricum aceasta imputernicire cade ca nula deoarece este facuta dupa stabilirea diagnosticului de dementa senila.
    3. Sau, cum sa fac , eu fiind singura mostenitoare in viata (fiica), pot sa cer virarea indemnizatiei in contul meu de pensie, dovedind gradul de rudenie si boala mamei?
    Mama nu mai are nici o ruda , locuieste singura fiind ajutata de o asociatie crestin-ortodoxa si o vecina tanara cu trei copii mici. Indemnizatia vine prin posta dar cui sa o dea?
    Multumesc.

      • Salutare noi suntem 5 frati.apartamentul parintilor este in ritigiu.penyru partaj. Dupa obtinerea cotei care imi apartine ..vreau s-a stiu daca pot intra si eu in casa..desi o sora a schimbam iala la apartament va multumesc!!

  39. Bună ziua.
    Prin instanță, am fost numită curator special al fiicei mele, care avea avea 16 ani.
    Pe hotărâre, scrie că este valabilă până la punerea sub interdicție.
    Acum are 18 ani. Mai e valabilă curatela?
    Sunt obligată să îi fac tutela?
    Mulțumesc anticipat!

  40. Bunà ziua,soacra mea suufera de dementa senilà Alzheimer diagnosticata de càtre un medic specialist psihiatru.Este internatà la un centru , Camin de batràni din Mioveni PITESTI. Doresc sà stiu cum sà fac sa devin tutorele soacrei mele.Mentionez ca soacra are CI pe Tulcea iar acum este in Mioveni PITESTI. Nu stiu unde sa mà adresez ptr.instituirea titlului de tutore,pe raza sectorului unde este caminul sau cel del domiciliu?Cat ar dura acest proces si cum sa demarez aceastà actiune? Mentionez cà noi suntem in Italia. Multumesc anticipat

  41. Fiica mea are 38 de ani, sufera de oligofrenie, are certificat de handicap de la varsta de 5 ani. Acum 6 luni am depus cerere pentru punerea ei sub tutela si de atunci asteptam. In octombrie am primit un plic gros pe adresa ei in care era instiintata de inceperea acestei actiuni, si atat. Mi s-a spus ca fiind vorba despre interesul unei persoane cu handicap nu va dura foarte mult, si oricum, este practic vorba despre legalizarea unei situatii existente, si totusi nimic nu pare sa se miste. Nu exista niste termene limita pentru rezolvarea acestor dosare?

  42. Buna ziua
    As avea o problema mai delicata; este vorba de mama mea, 74 ani. Din iulie 2023 a fost excrocata online, paguba produsa fiind de zeci de mii de Euro, bani pe care mama i-a trimis cu buna stiinta unei filiere din internet ( sediul in Franta).Din pacate toate incercariile noastra sa intrerupa legaturile cu aceasta filiera au ramas fara rezultat, ea continuind sa tina legatura si sa trimita bani.Ce se poate face in privinta punerii ei sub tutela ( ocrotire), ea nemaifiind capabila sa-si gestioneze resursele financiare ( datorii la banci si persoane private!). Este nevoie de o expertiza psichiatrica, ce masuri trebuiesc luate?
    Multzumim si asteptam un raspuns!

  43. Grigore A. ing. pensionar 88 ani din Bucuresti sect.2 , am grija de fiul meu Vladimir A. 39 ani cu handicap grav, permanent, nerevizuibil cu acelasi domiciliu din 2011, de cand mama lui, Mariana P, cu care nu am fost casatorit, medic primar neurolog pensionara din 2007 a vrut sa-l interneze pe termen nelimitat la Sanatoriul psihiatric de la Voila, unde a fost internat la adolescenta.
    Nu i-am facut “interdictie”, curatela nu sunt tutorele lui.
    Deoarece mama lui a decedat pe 21.01.2024 el, singurul ei descendent trebuie sa accepte succesiunea :
    2 imobile in Bucuresti, unul la Piatra Neamt; 2 terenuri arabile in Moldova.
    Sunt sanatos mergem in fiecare an de 2 ori la mare. Facem turism.
    Neavand incredere in ceilalti descendenti ai mei doresc sa devin tutorele lui, pentru a-i administra bunurile in folosul lui.
    Mama lui are un frate, tot medic, care a furat de la ea bunuri, inclusiv imobile.

      • Buna ziua! Am dat un avans considerabil pt cumpărarea unei case numai ca vânzătorul nu era cel real ci soacra sa , care nu are discernământ .UE am chemat INML și psihiatru acasă la bătrâna unde s a constatat ca nu are discernământ și nu se pot face acte de vânzare.Acum vânzătorul fals m-a da afara din casa in care eu am investit foarte mulți bani.Menționez ca el falsifica semnătura bătrânei și spune ca dumneaei m-a da afara.Acum am cerut interzis ul bătrânei și vreau sa știu dacă executarea mea din casa mai este valabilă? Multumesc!

      • Buna ziua! Am dat un avans considerabil pt cumpărarea unei case numai ca vânzătorul nu era cel real ci soacra sa , care nu are discernământ .UE am chemat INML și psihiatru acasă la bătrâna unde s a constatat ca nu are discernământ și nu se pot face acte de vânzare.Acum vânzătorul fals m-a da afara din casa in care eu am investit foarte mulți bani.Menționez ca el falsifica semnătura bătrânei și spune ca dumneaei m-a da afara.Acum am cerut interzis ul bătrânei și vreau sa știu dacă executarea mea din casa mai este valabilă? Multumesc!Evacuare cu ordin judecătoresc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.