Debitorii executati silit imobiliar dar si prin poprire au obtinut inghetarea cursului valutar al creditului la 2.1 LEI/FRANC ELVETIAN.
Solutia instantei pronuntata impotriva recuperatorului de creanta dar si a bancii Transilvania.
Cursul valutar inghetat la valoarea de de 2.1 lei/CHF de catre Judecatoria Sinaia pentru un contract cesionat recuperatorului de creante Rabon Credit Solutions ce ii executa silit pe debitori.
Situatie inedita – Intreaga executare silita poate fi anulata printr-o contestatie la executare, chiar daca este de multa vreme trecut termenul de 15 zile, avand in vedere solutia instantei de judecata dar si faptul ca executarea silita se desfasura in CHF si nu in LEI.
Mai jos aveti actul prin care executorul Isofache Marius le-a scos imobilul la vanzare si pe care l-a si vandut ulterior prin adjudecarea de catre un participant la licitatie, imobil a carui executare silita a fost ceruta de catre recuperatorul de creante dupa cumpararea creantei de la Banca Transilvania.
Desi imobilul a fost vandut, desi banca a invocat in actiunea de constatare ca abuziva clauzei de risc valutar, faptul ca pretins acest contract NU mai poate fi cercetat de catre instanta pe motivul clauzelor abuzive fiindca nu ar mai fi in derulare, instanta a respis acest argument avand in vedere ca atata timp cat se fac retinerii din salarii.
ATENTIE- Instanta a stabilit ca banii sa fie restituiti alaturi de dobanda legala dar si ca sumele sa fie actualizate cu indicele de inflatie de la data fiecarei retineri si pana la data restituirii efective.
Solutia instantei de judecata mai jos-
17.04.2019Ora estimata: 09:00 Complet: C3 Civil – AM Tip solutie: Admite in parte cererea Solutia pe scurt: Admite în parte cererea având ca obiect “constatare clauze abuzive” formulată de reclamanţii KORE MARIANA şi KORE ANDREI va în contradictoriu cu pârâtele BANCA TRANSILVANIA SA (care a absorbit VOLKSBANK ROMANIA SA) si SC RABON CREDIT SOLUTIONS SRL .şi în consecinţă: Constata caracterul abuziv si nulitatea absolută a clauzelor contractuale inserate în Convenţia de credit nr. 0132129 din 14.11.2007 şi în actele adiţionale subsecvente privind suportarea de către împrumutaţi a riscului valutar şi dispune eliminarea acestora şi stabilizarea (îngheţarea) cursului de schimb valutar CHF – LEU la valoarea CHF de la data semnării contractului de credit , cea de la 30.07.2007, respectiv calcularea si plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data semnării contractului, pe întreaga perioadă de valabilitate a convenţiei de credit nr. 0132129 şi dispune obligarea paratei la restituirea către reclamanţi a sumelor plătite în plus fata de cursul CHF de la data semnării acestui contract din 14.11.2007 , cu dobânda legala aferentă si actualizate cu indicele de inflaţie, de la data fiecărei reţineri până la data restituirii efective. Document: Hotarâre 338/2019 17.04.2019 |
Solutia instantei vine in urma deschiderii unui dosar separat de catre debitorii ce erau executati silit in alte dosare. De asemenea si procesele referitoare la externalizarea creditelor se apropie de o solutie finala mai ales ca metoda de cesiune in afara tarii a oricaror contracte a fost una ilegala.
Incepand cu 2019, prin decizia pronuntata in cauza C118/17, CJUE trateaza extensiv aspectul pe care il tot invocau bancile referitor la posibilitatea instantelor de a modifica contractele sub aspectul constatarii ca abuziva a clauzei de risc valutar din moment ce aceasta facea parte din costul creditului.
Prin solutia pronuntata mai sus, atata vreme cat imprumutatii fac dovada ca nu s-a negociat/explicat clauza, a fost inserata cu rea credinta dar si ca a produs un dezechilibru semnificativ in desfasurarea contractului, fie ca vorbim de moneda euro sau chf, clauza de risc valutar poate comporta o valenta abuziva iar cursul valutar poate fi inghetat la momentul semnarii.
Puteti stabili o programare la sediul nostru aici.
Aveti un contract de credit in Chf sau Euro? Verificati daca aveti clauze abuzive , completati formularul de mai jos.