Reguli Noi Pentru Trotinetele Electrice

Conduci o trotineta si nu respecti noile reguli? Primesti amenda!

Trotinetele Electrice – S-a reglementat dupa multa vreme condusul acestor trotinete electrice ce au umplut orasele. Acest aspect era cumva transat inca de anul trecut cand prin OUG a fost modificat OUG 195/2002 cu privire la circulatia trotinetelor pe drumurile publice si intrun final s-a reglementat din punct de vedere legal si ce insemnea trotineta electrica.

trotineta electrică – vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu un loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roţi, respectiv la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric; punctul de şedere de referinţă are înţelesul prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2013;

Astfel , pentru a intelege ca de acum inainte trebuiesc respectate aceleasi reguli pe care le respecta si bicilistii, oferim mai jos cateva dintre modificarile esentiale si la final o sa explicam si faptul ca trotinetistii pot fi amendati dar evident si cum se poate contesta o amenda, insa asta vedeti in rubrica contestatie amenzi contraventionale.

Trotinetele Electrice – Unde cand si in ce conditii mai ai voie sa circuri pe trotineta ?

Trotinetele au impanzit orasele si nu de putine ori au produs accidente serioase.

Asta pentru ca fiecare circula dupa cum il taia capul si mai ales cel mai frustrant pentru cei care circulau pe trotuar era ca trotinetele aproape ca ii loveau.

Asta nu inseamna ca de acum inainte peste noapte lucrurile se vor lamuri insa este esential sa intelegem care sunt noile obligatii pe care cei ce conduc trotinete, le au.

Trotinetele electrice NU mai au voie pe trotuar

Numai pe pistele pentru biciclete. Circulația trotinetelor electrice pe trotuar este interzisă iar obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, este o masura ce tine de simbiozarea de fapt a drepturilor pe care le au biciclistii si cei care folosesc trotinetele astfel . fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.

Daca nu exista pista pentru biciclete acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice.

Mergi pe trotineta electrica , trebuie sa ai asupra ta actul de identitate

Aceasta regula este implementata si cu privire la biciclete si practic a fost imprumutata si la cei ce conduc trotinete electrice fapt ce anunta ca esti pasibil de plata unor amenzi.

Citeste si :

Ai baut, nu te poti urca pe trotineta si nu mai vorbim despre droguri

Practic se extinde aceasta obligatie de a nu consuma alcool atunci cand folositi un asemenea sistem de propulsie. Practic nu vom mai putea sa spunem ca iesim in oras fara masina si luam bicicleta fiindca putem sa bem o bere.

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

Este polei , gheta ori zapada, trotineta sta pe dreapta!

Si aceasta interdictie are drept scop protejarea tuturor participantilor la trafic.

Daca nu ai 14 ani NU poti conduce o trotineta electrica

Art. 70 din oug 195/2002 arata clar ca – (2) Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.

De asemenea as adauga si faptul ca o casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Nu ai voie sa mai circuli cu o alta persoana pe trotineta electrica

Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

Condițiile tehnice pentru trotinetele electrice

Nu poti iesi oricum cu trotineta la plimbare fiindca risti peste 1000 de lei amenda. Pracit trotineta electrica acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Amenzi de pana la 725 – 1160 de lei daca nu respecti regulile noi pentru conducerea trotinetelor

Clasa a II si clasa a III-a de amenzi sunt stabilite daca nu respectati indicatiile politistului, daca mergeti pe trotuare sau daca nu aveti buletinul la voi si de asemenea trebuie sa le spunem tututor ca nu sunteti absolviti de raspunderea penala.

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

14. nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor sau a trotinetelor electrice[..]

Aici avem practic amenzi de pana la 725 de lei.

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

8. nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice, prevăzută la art. 70 alin. (3) din prezenta ordonanţă de urgenţă, coroborat cu art. 14 şi 15 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, a interdicţiilor prevăzute la art. 74 alin. (1) din prezenta ordonanţă de urgenţă şi a art. 52 alin. (1) şi art. 161 alin. (1) lit. f), g) şi r) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a obligaţiilor prevăzute la art. 31 lit. a) şi art. 60 alin. (3) din prezenta ordonanţă de urgenţă, precum şi la art. 136 alin. (1) şi art. 138 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Conducatroii de trotinete raspund penal

Sa nu uitam totusi ca in caz de accident, conducatorii trotinetelor raspund penal.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
6 comments to “Reguli Noi Pentru Trotinetele Electrice”
  1. Bună ziua. Dacă depășesc cei 25km/h ce se întâmplă? Amendă sau dosar penal? Mulțumesc pentru răspuns.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.