Starea De Razboi – Ce Se Intampla Daca Incepe Razboiul In Romania ? Cine Are Obligatia Sa Mearga La Lupta ?

Iminenta razboiului in Romania – Cine va trebui sa mearga sa lupte si sa serveasca serviciul militar in caz de razboi ?

Starea De Razboi – Desi ar parea ca nu este un subiect juridic, razboiul din Ucraina si implicit posibilitatea inceperii unui razboi si in Romania printr-un posibil atac al tarii noastre, imbraca o profunda esenta juridica.

Prin urmare, umbland atat de multe fake news-uri peste tot ca vor fi luati toti barbatii si femeile la lupta, este esential sa intelegi exact ce se intapla in caz de stare de razboi si/sau de asediu si cine va fi luat in randul fortelor armate dar si ce se intampla daca nu raspundeti chemarii armelor.

Sa incepem.

Starea De Razboi

Cand se declara starea de razboi in Romania ?

Starea de razboi (mobilizare ) in Romania poate fi decretata de catre Presedinte si cu aprobarea Parlamentului in situatia in care Rusia ataca Romania sau in conditiile in care unul dintre statele membre ale NATO este atacata de catre Rusia, existand obligatia celorlalte state de a declara razboi statului non Nato care a atacat oricare dintre statele din blocul EURO ATLANTIC NATO.

De asemenea starea Parlamentul este cel care aproba ceea ce presedintele decreteaza.

In legislatia din Romania, starea de razboi sau mai bine spus de mobilizare si inversul sau de demobilizare, reprezinta de fapt situatia de risc prin care poate trece Romania si care este definit ca :

Starea de mobilizare reprezintă totalitatea măsurilor extraordinare care se pot institui, în principal, în domeniile politic, economic, social, administrativ, diplomatic, juridic şi militar, planificate şi pregătite pe timp de pace, precum şi a acţiunilor desfăşurate pentru aplicarea acestora, potrivit legii, la apariţia sau iminenţa unei ameninţări grave care poate afecta suveranitatea, independenţa şi unitatea statului, integritatea teritorială a ţării şi democraţia constituţională.

LEGE nr. 355 din 20 noiembrie 2009
privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război

Conform legii in momentul in care apare o stare de razboi pe teritoriul romaniei sunt activate dispozitiile din OUG 1/1999 dar si din Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 cu privire la pregatirea populatiei pentru starea de razboi.

Cine este chemat in armata in cazul decretarii starii de razboi ?

Conform legii 446/2006 cetatenii romani care sunt apti din punct de vedere fizic vor fi chemati la arme pentru a apara independenta teritoriului .

Cititi si :

Pentru a se stabili acest lucru , vor lucra comisii medicale care vor stabili daca persoana ce indeplineste criteriile de varsta fie din oficiu fie la cerere, poate si din punct de vedere medical sa indeplineasca serviciul in armata.

Ai intre 20 si 35 de ani? Esti bun de lupta

(5) La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.

6 luni pana la 2 ani de inchisoare pentru cel care nu se prezinta la arme

Legea 355/2009 art.42 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război precizeaza ca refuzul este sanctiont din punct de vedere penal.

(1) Refuzul persoanelor legal chemate de a presta servicii în interes public pe durata stării de mobilizare parţială sau totală şi a stării de război constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare numai la sesizarea comandantului centrului militar.

Cine nu este obligat sa se prezinte la arme in caz de razboi si nu va face serviciul militar ?

Exceptiile de la recrutare si incorporare se aplica in urmatoarele situatii :

a) cei clasaţi inapţi pentru serviciul militar, cu scoatere din evidenţă, conform baremului medical stabilit potrivit reglementărilor în vigoare;

b) personalul hirotonit sau ordinat care aparţine cultelor religioase recunoscute de lege, personalul consacrat oficial ca deservent al unui asemenea cult, precum şi călugării care au o vechime în mănăstire de cel puţin 2 ani;

c) persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, precum şi cei arestaţi preventiv sau trimişi în judecată, până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a soluţionat cauza penală

Cei carora religia NU le permite nu vor fi obligati sa vina la arme insa sunt obligati sa presteze alte activitati

Art. 4 legea 446/2006 (1) Cetăţenii care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză să îndeplinească serviciul militar sub arme execută serviciul alternativ.

Astfel, daca ai refuzat din considerente religioase , vei fi obligat sa desfasori urmatoarele activitati:

a) pregătirea persoanelor cu atribuţii de conducere din sistemul administraţiei publice la nivel central şi local;

b) pregătirea premilitară a tinerilor;

c) pregătirea privind modul de acţiune în situaţii de urgenţă civilă;

d) pregătirea în formaţiuni sanitar-voluntare;

e) alte forme de pregătire.

Pot fi chemate si femeile in caz de razboi sa serveasca in armata ?

Confirm legii 446/2006 : (1) Serviciul militar se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au împlinit vârsta de 18 ani, în formele prevăzute de lege.

(2) Femeile pot îndeplini, la cerere, oricare dintre formele serviciului militar. Femeile în stare de graviditate întrerup de drept îndeplinirea serviciului militar.

Prin urmare , tragem concluzia ca pentru femei nu va fi obligatorie prezentarea la arme in caz de conflict si de decratare a starii de razboi.

In pricipal speram ca aceste informatii nu vor fi necesare insa din punct de vedere legal, este bine sa va stiti drepturile.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
One comment to “Starea De Razboi – Ce Se Intampla Daca Incepe Razboiul In Romania ? Cine Are Obligatia Sa Mearga La Lupta ?”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.