Despre Insusirea bunului pierdut – Insusirea bunului gasit

Insusirea bunului gasit – nu il predai politiei, risti dosar penal

Insusirea bunului gasit – Societatea de avocati Cuculis si asociatii – Despre insusirea bunului pierdut

Practic, am ales sa discutam despre aceasta infractiune care desi are o insemnatate redusa din punct de vedere al pericolului social , este o infractiune care a fost trecuta in aceasta sfera a dreptului penal fiindca insusirea bunului gasit atata vreme cat nu este returnat, creeaza in societate un nivel crescut de neincredere.

Astfel, daca identificam un bun de valoare economica pe strada intr-o lume normala, este bine sa il ducem la politie si sa il predam si nu sa ni-l “bagam in buzunar”.

Insusirea bunului gasit cod penal – ce spune legea

In cadrul Articolul 243 Cod Penal , insusirea bunului gasit reprezinta infractiune si este descrisa ca

Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Insusirea bunului gasit plangere prealabila

Daca se gaseste un bun care are valoare economica si nu este predat, evident ca doar in baza unei plangeri penale prealabile pot incepe organele statului sa ancheteze si sa faca demersuri sa culeaga probe sa ridice inregistrari si alte asemenea in vederea identificarii persoanei care a gasit bunul sau care a ajut in posesia lui in mod fortuit si totusi nu l-a dus la politie.

Insusirea bunului gasit bani

Desi la prima vedere titlul infractiunii , insusirea bunului , pare sa duca cu gandul doar cu privire la bunurile materiale efective gasite, ceea ce trebuie sa stiti este si faptul ca insisurea bunului gasit in legatura cu banii este tot infractiune.

Astfel, daca gasim pe strada o suma de bani si nu o predam politiei , riscam dosar penal.

Cum este pedepsida insusirea bunului gasit si care este structura acestei infractiuni ? ÎNSUŞIREA BUNULUI GĂSIT (art. 243 C. pen.)

1. Conţinutul legal:
“Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun gasit autoritaţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepseşte cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeaşi pedeapsa se sancţioneaza şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare în posesia faptuitorului.”


2. Condiţii preexistente:
2A. Obiectul infracţiunii:
– obiectul juridic generic – îl constituie relaţiile sociale a caror formare, desfaşorare şi dezvoltare sunt asigurate prin apararea patrimoniului. Patrimoniu este format din totalitatea bunurilor corporale şi incorporale, consumabile ori fungibile, mobile sau imobile, principale ori accesorii care au o valoare economica.


– obiectul juridic special – este reprezentat de relaţiile sociale de ordin patrimonial a caror naştere, existenţa şi dezvoltare este condiţionata de buna-credinţa, cinstea şi corectitudinea din partea acelora care gasesc anumite bunuri sau ajung din eroare în posesia unor astfel de bunuri.
– obiect material – poate fi orice bun mobil care trebuie sa aiba o valoare economica susceptibil de a fi evaluat şi care prin natura sa poate fi pirdut sau poate sa sjunga din eroare în posesia altor persoane.

Bunul gasit trebuie sa fi ieşit din posesia altuia, fara voia acestuia, adica sa fie un bun pierdut, iar faptuitorul sa nu ştie cui aparţine. Nu este considerat un bun gasit acel bun lasat temporar fara supraveghere (ex.- haina de piele lasata într-un cuier în holul unui hotel). Daca o persoana a pierdut un bun şi îl cauta pentru a reintra în posesia acestuia, iar alta persoana care are bunul şi ştie ca proprietarul îl cauta şi îl ţine în mod deliberat, fapta va fi furt. Nu intra în aceasta categorie bunurile abandonate sau parasite.

Cititi si :


2B. Subiecţii infracţiunii:
– subiectul activ – este necalificat, poate fi orice persoana care raspunde penal.
– subiectul pasiv – este orice persoana fizica sau juridica proprietara sau deţinatoare a bunului pierdut.

3. Conţinutul constitutiv:
3A. Latura obiectiva:
– elementul material – se realizeaza printr-o acţiune sau inacţiune astfel: nepredarea bunului gasit, dispunerea de acesta şi însuşirea lui pe nedrept. Pentru întregirea laturii obiective, în varianta nepredarii, se impune împlinirea unui termen de 10 zile. Cu alte cuvinte, omisiunea de a preda bunul capata relevanţa juridica abia în momentul îndeplinirii acestui termen, infracţiunea consumându-se dupa 10 zile de la gasirea bunului. Dar elementul material al infracţiunii se poate realiza şi înainte de 10 zile, daca are loc dispunerea pe nedrept cu privire la bunul gasit.


– urmarea imediata – consta în creerea unei situaţii de fapt pagubitoare pentru subiectul pasiv, consecinţa a acţiunii sau inacţiunii faptuitorului.
– raportul de cauzalitate – trebuie sa se stabileasca în concret, ca urmarea imediata este o consecinţa a savârşirii elementutlui material.
3B. Latura subiectiva:
– forma de vinovaţie – intenţia directa sau indirecta. Este în afara oricarei îndoieli, ca un bun poate fi luat sau folosit din culpa.

4. Forme. Sancţiuni.
FORME:
1. actele preparatorii – sunt posibile dar nu se pedepsesc;
2. tentativa – nu se pedepseşte;
3. fapt consumat – aceasta infracţiune se consuma în momentul împlinirii termenului de 10 zile, în cazul nepredarii, iar în cazul dispunerii sau însuşirii bunului gasit infracţiunea se consuma chiar în acel moment.
4. fapt epuizat – acesta este considerat a fi momentul în care a încetat activitatea infracţionala, deoarece delapidarea în cele mai multe cazuri are un aspect continuat.
SANCŢIUNI: închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti

6 comments to “Despre Insusirea bunului pierdut – Insusirea bunului gasit”
 1. Daca un bun pierdut a fost găsit de o persoană în fața unui magazin și a fost lăsat unei vânzătoare de la acel magazin în speranța că cineva vine și întreabă de bun, iar acea vânzătoare îl ține în magazin 14 zile și nu îl preda la autorități, răspunde penal pentru însușirea bunului gasit

 2. Daca un bun pierdut a fost găsit de o persoană în fața unui magazin și a fost lăsat unei vânzătoare de la acel magazin în speranța că cineva vine și întreabă de bun, iar acea vânzătoare îl ține în magazin 14 zile și nu îl preda la autorități, răspunde penal pentru însușirea bunului gasit

 3. Buna ziua! Daca un bun a fost pierdut, plangere inregistrata, camere pe tot traseul, insa acestea nu au fost verificate in interval de 30 de zile conform articolului 274, care este procedura? Urmatorul pas necesar? Mentionez ca politia nu a contactat partea vatamata, nu s-a eliberat nici o dovada pentru actele pierdute sau oricare alte informatii.
  Multumesc anticipat

 4. buna ziua
  daca bunul pierdut este un portmoneu in care se afla o suma de bani si actele de identitate iar pagubitul este cunoscut de faptuitor fiind vecini-tot infractiunea de insusire a bunului gasit este sau infractiunea de furt ?Multumesc

 5. Da găsești un card de cumpărături în valoare de 500 leii și am cunsumat bani după card și
  i-am dat card napoi .ce îndemână ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.