Sunt In Executare Silita-Poate Executorul Judecatoresc Sa Patrunda In Casa Mea Sa Verifice Ce Bunuri Am?

Are Voie Executorul Judecatoresc Sa Patrunda In Imobil Daca Ma Aflu In Executare Silita?

Poate Executorul Judecatoresc Sa Patrunda In Casa chiar daca nu a fost vanduta la licitatie publica?

Cateva intrebari care desigur se ridica atunci cand un debitor intra in executare silita si se pregateste de a primi acte de executare silita. 

Important este sa stiti ca atunci cand primiti o executare silita, puteti sa o contestati sub toate formele, discutandu-se de fapt despre verificarea legalitatii actelor de executare silita.

Executarea silita poate fi contestata, aflati tot despre contestarea executarii silite aici.

Momentul inceperii executarii silite este fara doar si poate atunci cand creditorul formuleaza cererea de executare silita.

Insa, intrebarea este daca poate executorul judecatoresc sa patrunda in casa inainte ca aceasta sa fie vanduta la licitatia publica iar daca poate sa faca acest lucru, care sunt limitele in care isi poate desfasura activitatea executorie?

Pentru a incepe de la un punct, spunem din start ca executorul judecatoresc  nu are dreptul sa intre in imobilul unui debitor DECAT in anumite conditii si nu doar la o simpla notificare sau mai mult la cererea lui de a vizita imobilul respectiv.

Executorul POATE sa intre intr-un imobil DOAR daca are ACORDUL instantei de judecata pentru a descuia anumite camere din imobil si pentru a INVENTARIA si SECHESTRA bunurile mobile pe care le gaseste si pentru acest lucru are nevoie si de martori asistenti, tocmai pentru a nu fi discutii cu privire la ce bunuri se aflau sau nu in acel imobil in care a patruns.

Art. 680 Cod Procedura Civila indica limitele in care executorul poate sau nu sa patrunda intr-un imobil.

Accesul la bunurile debitorului

(1) În vederea executării unei hotărâri judecătoreşti, executorul judecătoresc poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul, reşedinţa sau sediul unei persoane, precum şi în orice alte locuri, cu consimţământul acesteia, iar în caz de refuz, cu concursul forţei publice.

Tragem de aici concluzia ca singurul mod in care executorul judecatoresc are posibilitatea de a intra intr-un imobil este prin urmare, CONSIMTAMANTUL DEBITORULUI altfel, executorul nu poate forta intrarea sau ameninta pe debitor pentru a patrunde in imobil.

Ce se intampla daca spre exemplu debitorul refuza sa ii acorde accesul executorului in imobil? Poate Executorul Judecatoresc Sa Patrunda In Imobil totusi?

(2) În cazul altor titluri executorii decât hotărârile judecătoreşti, la cererea creditorului sau a executorului judecătoresc, depusă odată cu cererea de încuviinţare a executării silite ori pe cale separată, instanţa competentă va autoriza intrarea în locurile menţionate la alin. (1). Instanţa se pronunţă, de urgenţă, în camera de consiliu, cu citarea terţului care deţine bunul, prin încheiere executorie care nu este supusă niciunei căi de atac.

Astfel, tragem concluzia ca daca debitorul refuza (si are dreptul) sa-l primeasca pe executor(desi acesta ar trebui sa se abtina de la asemenea presiuni), in imobilul ce ar putea fi urmarit silit ulterior, executorul in anumite conditii si daca discutam de titluri executori ALTELE decat hotararile judecatoresti, poate sa se adreseze instantei cu cerere de incuviintare a intrarii in imobilul debitorului, iar despre acest lucru debitorul VA FI INSIINTAT.

Atentie– Cererea de intrare in incaperi nu trebuie sa fie OBLIGATORIU admisa de catre instanta, astfel instanta poate sa dispuna inclusiv respingerea cererii de intrare in imobil!!

 

Ce obligatii si drepturi trebuie sa respecte executorul daca obtine de la instanta acordul de  patrundere in imobil?

Identificarea bunurilor urmăribile

(1) executorul judecătoresc are dreptul să identifice bunurile urmăribile ale debitorului şi, la locul unde ele se găsesc, să îndeplinească asupra lor acte de executare, în prezenţa debitorului sau a unuia dintre membrii majori ai familiei sale ori a unei alte persoane majore care se află în acel loc, iar în lipsa acestora, în prezenţa unui agent al forţei publice sau, în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege, a 2 martori asistenţi.

Astfel observam ca este necesara prezenta martorilor asistenti atunci cand se face o asemenea intrare in imobilul debitorului in conditiile in care nu se pot identfica alte persoane ce pot lua parte la intrarea in imobil si la desfasurarea executarii silite mobiliare.

Poate Executorul Judecatoresc Sa Patrunda In Casa ? Ce facem daca executorul sechestreaza dupa ce intra in imobil, ale bunuri in afara celor care sunt ale debitorului ( spre exemplu o suma de bani, sau alte bunuri de valoare ce erau doar depozitate la debitor dar apartineau altor persoane) ?

Astfel, ne intreba cum Poate Executorul Judecatoresc Sa Patrunda In Casa desi acolo sunt bunuri ale altor persoane ce pot fi sechestrate abuziv?

In acest caz, sechestrul este unul ILEGAL si poate fi contestat in instanta, proprietarul bunul sechestrat dar altul decat debitorul poate sa faca o contestatie in instanta si cu dovada ca erau depozitate acolo acele bunuri+dovada proprietatii lor(acte de proprietate sau orice alt mijloc de proba) , le poate ridica de sub sechestru dovedind de fapt ca procesul verbal este unul ilegal.

Astfel, nu va pierdeti sansa de a contesta actele de executare silita intocmite ilegal, verificati ce drepturi au si ce drepturi nu au organele de executare silita, cunosteti-va drepturile in materie de executare silita si in general si nu va lasati abuzati prin necunoasterea procedurilor.

Nu uitati ca pe baza inteligentei artificiale puteti prognoza sansele procesului ce il veti deschide.

Apelati intodeauna doar la persoane specializate in executare silita si astfel contestarea executarii silite daca sunt elemente de natura ilegala poate fi anulata si nu in ultimul rand , atunci cand  se pune problema sa fiti vizitat de catre executorul judecatoresc, verificati cand poate Executorul Judecatoresc sa patrunda In casa si ce drepturi aveti dvs. ca debitor!

Av.Drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Va confruntati cu o problema legata de executarea silita pornita impotriva dvs? Obtineti o consultanta cu un avocat specializat in executare silita, aici.

 

De asemenea, pentru a trimite o solicitare catre un avocat specializat in executari silite, puteti completa si formularul de mai jos.

One comment to “Sunt In Executare Silita-Poate Executorul Judecatoresc Sa Patrunda In Casa Mea Sa Verifice Ce Bunuri Am?”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.