Avocat Partaj

Ghid De Partaj In Instanta Cum Fac Partajul ? Lupta pe “Avere” si cine are informatii juridice mai bune, castiga partajul

Totul Despre Partaj – Partajul Judiciar Intre Soti Si Partajul Judiciar Al Bunurilor Mostenite

Avocat Partaj – Ne-am propus sa raspundem mai multor intrebari in ceea ce priveste procedura partajului si asta fiindca cel putin 2 din 10 romani care divorteaza, ajung sa-si imparta bunurile prin partaj si nu pe cale amiabila ci in instanta.

Procedura partajului judiciar, adica procedura de partaj facuta in instanta, este probabil una dintre cele mai simple metode, atunci cand partile nu se inteleg, de a fi impartite bunurile intre fostii soti sau bunurile dobandite in urma unei mosteniri.

Lupta pe avere in cazul partajului , este castiga de catre cei ce stiu sa puna legea in folosul lor.

Sunteti in prag de partaj sau aveti deja un litigiu cu un partaj? Completati formularul de mai jos si aflati toate informatiile necesare partajului:

Desi in cazul mostenirilor, procedura de separare a bunurilor dobandite de catre mostenitori este denumita iesire din indiviziune, adica bunul sa fie trecut in cote parti clare catre mostenitori si prin urmare poate duce si la vanzarea bunului coindiviz, in esenta discutam tot despre un partaj in de data aceasta este un partaj succesoral.

Pentru a intelege clar ce are de facut o persoana care vrea sa partajeze bunurile dobandite in timpul casatoriei dar si mostenitorii pentru a efectua partajul succesoral, astazi vom dezbate totul despre partaj si cat de important este ca un avocat partaj sa va asiste in instanta, in vederea partajarii bunurilor imobile dar si mobile.

Sa incepem!

Ce este partajul ? Ce inseamna partaj ?

In termeni simpli, partajul / partajarea, adica impartirea unor bunuri reprezinta procedura prin care bunurile se impart intre parti.

De regula, cele mai multe procese se deschid pe fondul solicitarii de partajare / impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei sau a unor bunuri mostenite.

Astfel, asa cum am indicat si mai sus, atunci cand partile NU SE INTELEG, adica nu pot efectua un partaj prin acord, intervine partajul fara acord , adica partajul JUDCIAR, pe care il deschide un avocat partaj in instanta in scopul de a stabili direct instanta de judecata, cine trebuie sa primeasca partea mai mare sau din contra cine ar trebui sa nu primeasca nimic dar si ceea ce se intampla cu bunurile ulterior.

De regula, partajul intervine atunci cand cotele parti nu sunt cunoscute, adica exista bunuri in DEVALMASIE, cum ar fi situatia sotilor care au cumparat impreuna un apartament sau o casa sau situatia mostenitorilor care au de partajat un bun dobandit in urma unei mosteniri si au de stabilit cotele parti pe care le vor dobandi.

Acum ca am stabilit ce este partajul trebuie sa explicam de fapt ce inseamna partajul prin acord si partajul fara acord insa vom extinde explicatiile doar pentru partajul fara acord.

Tipuri de partaj – Partajul prin acord – partajul facut la notar, beneficii si riscuri si compromisuri

Caz practic : Partajul apartamentului celor doi soti – Ce facem cand unul dintre soti incearca sa-l pacaleasca pe celalalt?

Luam situatia unei familii care a hotarat sa-si imparta bunurile. Practic, pentru simplificare, vom lua ca acestia au un sigur apartament si au decis sa il partajeze conform.

Sotul solicita sa ii fie stabilita lui cota parte ed 70% motivand ca a avut un salariu mai mare, pe cand sotia spune ca ar trebui ca ea sa primeasca macar 50%, fiindca ea a avut grija de copii.

Intodeauna in asemenea situatii cand partajul trebuie facut, vor aparea discutii interminabile fiindca vorbeam mai sus despre partaj si comprmisuri.

Astfel, daca partile nu vor face CONCESII intre ele si nu isi vor accepta contributia la acel apartament, ci din contra, vor contesta contributia celuilalt sot sau nu vor aprecia ca grija de copii are o insemnatate mare in modul ce urmeaza sa fie stabilit in cadrul partajului, atunci partajul prin acord NU ESTE POSIBIL.

Singura varianta prin care partile pot sa partajeze bunurile dobandile in timpul casatoriei este sa fie de acord unul cu celalalt.

Trebuie sa spunem ca pana la proba contrara, codul civila arata foarte clar in caz de partaj ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt prezumate a fi dobandite in cote EGALE.

Atunci cand unul dintre soti are o alta pretentie, este clar ca partile nu se vor mai intelege si partajul prin acord, la notar, nu va mai fi posibil.

De altfel, nici nu ar trebui acceptat un compromis in conditiile in care legea protejeaza coproprietarul unui bun daca poate sa faca dovada ca a contribuit mai mult la achizitia acelui bun si astfel , partajul fara acord i-ar aduce mai multe beneficii materiale.

Poate fi atacat un act de partaj facut la notar ?

Da, asa cum am amintit si mai sus, un act de partaj facut la notar are niste riscuri serioase si nu are aceeasi stabilitate precum partajul facut in instanta.

Desfiinţarea partajului se poate cere la instanta de judecata iar in anumite cazuri termenul este imprescriptibil

Astfel, partajul prin bună învoială poate fi desfiinţat pentru aceleaşi cauze ca şi contractele.

Partajul făcut fără participarea tuturor coproprietarilor este lovit de nulitate absolută.

Daca vorbim despre riscuri, acestea se rezuma la faptul ca actul de partaj notarial ar putea sa fie atacat in instanta ulterior pentru motive ce tin de starea de sanatate, dol, vicii de consimtamant si altele dar si faptul ca procedura este una rapida si nu da timp suficient sa fie analizate toate consecintele semnarii unui partaj notarial.

De asemenea, unul dintre riscurile majore este dat de faptul ca terte persoane pot ataca actul de partaj voluntar daca ar fi creditorii unuia dintre soti sau chiar a-i amandurora.

Articolul 679 Codul Civil

Drepturile creditorilor personali ai coproprietarului

(1) Creditorii personali ai unui coproprietar vor putea, de asemenea, să intervină, pe cheltuiala lor, în partajul cerut de coproprietari ori de un alt creditor.

Ei nu pot însă să atace un partaj efectuat, afară numai dacă acesta s-a făcut în lipsa lor şi fără să se ţină seama de opoziţia pe care au făcut-o, precum şi în cazurile când partajul a fost simulat ori s-a făcut astfel încât creditorii nu au putut să intervină în proces.

Acest lucru nu poate fi spus in cazul in care partajul se face in instanta, fiindca sedinte sunt PUBLICE!

Procedura de partaj prin acord este una notariala si poate fi facuta la notarul public.

Avocat Partaj – Partajul Fara Acord – Partajul Judiciar in instanta

Practic, tema noastra de astazi graviteaza in jurul partajului fara acord si cum se impart bunurile dupa divort.

Trebuie sa stim ca in caz de divort , bunurile se impart iar de aici vor decurge mai multe intrebari la care vom raspunde mai jos. In cat timp se poate face partajul? Unde depunem cererea de partaj in instanta, cat dureaza un partaj si altele.

De asemenea, vom analiza mai jos si partaj in timpul casatoriei fiindca nu este obligatoriu ca sotii sa divorteze pentru a face partaj intre soti.

Partajul judiciar sau impartirea bunurilor in instanta, se face atunci cand partile nu se inteleg, ori nu-si recunosc reciproc anumite contributii si de cele mai multe ori vedem partajul intre soti facut in instanta fiindca fiecare dintre soti reclama o cota de contributie mai mare.

Sa nu uitam ca atunci cand sotia spre exemplu ramane si are grija de copii, multi dintre soti considera ca aceasta nu a participat cu aport la numite bunuri mobile sau imobile, fapt ce este gresit insa de aici pleaca cele mai multe neintelegeri si este necesara medierea instantei de judecata si partajul se face judiciar fara acord amiabil.

In cat timp se poate face cererea de partaj dupa divort ? Exista un termen si ulterior nu mai pot face partajul ?

Poate ca una dintre cele mai dese intrebari pe care le adreseaza clientii nostri catre avocat partaj sunt in cat timp pot sa fac partajul dupa ce am divortat, ori in cat timp pot sa cer partajarea bunurilor succesorale in cadrul procedurii succesorale.

Pentru linistea tuturor care vor citi acest ghid de partaj , le spun ca actiunea de partaj in instanta se poate depune ORICAND si cand spun oricand asta inseamna ca inclusiv mostenitorii dvs. pot face partajul unor bunuri chiar daca dvs. in cursul vietii nu ati fi apucat.

Prin urmare codul civile vorbeste despre o actiune IMPRESCRIPTIBILA in cazul partajului.

Articolul 669 Cod Civil

Imprescriptibilitatea acţiunii de partaj

Încetarea coproprietăţii prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească.

Uzucapiunea STINGE dreptul la partaj – ATENTIE ce aveti de facut!

Uzucapiunea poate sa va lase fara bunurile imobile, chiar daca sunt dobandite impreuna. Astfel articolul 675 codul civil arata ca partajul poate fi cerut chiar atunci când unul dintre coproprietari a folosit exclusiv bunul, afară de cazul când acesta l-a uzucapat, în condiţiile legii. Despre uzucapiunea am vorbit in nenumarate randuri si este obligatoriu sa va manifestati ca un proprietar, chiar daca l-ati lasat pe celalalt sot sa locuiasca in imobilul dvs. proprietate comuna.

Cat timp dureaza sa fac partajul in instanta ?

La aceasta intrebare nu exista un raspuns fix! Asta pentru ca fiecare actiune de partaj este diferita si poate fi dat eventual un termen de la 6 luni pana la 3 ani de zile. Difera foarte mult categoria de bunuri pe care partile o au de impartit si de asemenea trebuie sa stiti ca in cazul unui partaj intodeauna se vor face expertize evaluatorii si de identificare a bunurilor partajabile dar se vor lua si interogatorii si se vor audia martori, astfel incat putem sa spunem ca probatoriul in cazul unui proces de partaj este COMPLEX.

Cititi si :

Ce se intampla daca partile nu se inteleg pentru partaj ? Cum se impart bunurile de catre instanta ?

Partajul judiciar(1) – Avocat partaj

Dacă părţile nu ajung la o înţelegere [..] instanţa va stabili bunurile supuse împărţelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecăruia şi creanţele născute din starea de proprietate comună pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii.

Cod procedura civila, procedura partajului judiciar.

De aici tragem concluzia ca in urma partajului judiciar, partile vor avea clar stabilite COTELE PARTI si de asemenea calitatea acestora.

Dacă se împarte o moştenire, instanţa va mai stabili datoriile transmise prin moştenire, datoriile şi creanţele comoştenitorilor faţă de defunct, precum şi sarcinile moştenirii.

(2) Instanţa va face împărţeala în natură. În temeiul celor stabilite potrivit alin. (1), ea procedează la formarea loturilor şi la atribuirea lor. În cazul în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se întregesc printr-o sumă în bani.

Ce acte sunt necesare partajului ? Cu ce acte ne prezentam la un avocat partaj ?

In principal, pentru a putea porni o actiune de partaj in instanta, este necesar sa prezentam dovada proprietatii.

In acest sens, in cazul unui bun dobandit in timpul casatoriei, chiar daca nu suntem trecuti in contractul de vanzare cumparare, pe baza certificatului de casatorie, suntem considerati ca proprietari in cota de 50% din acel bun dobandit de catre celalalt sot.

Astfel, pentru a putea face un partaj al bunurilor este necesara identificarea lor, actele de stare civila , localizarea bunurilor si desigur trimiterea actiunii la instanta de judecata prin intermediul unui avocat specializat in partaj.

Vizualizati si :

Se pot partaja bunurile dobandite in timpul casatoriei fara sa divortez ?

Bunurile dobandite in timpul casatoriei POT fi impartite prin partaj chiar fara ca sotii sa divorteze.

De regula, cei mai multi apeleaza la aceasta procedura pentru a fi clarificate situatiile lor patrimoniale spre exemplu in cazul in care unul dintre soti dorste sa initieze o activitate riscanta si care i-ar putea aduce prejudicii patrimoniale, in asa fel incat bunurile celuilalt sot sa fie protejate si sa nu se nasca litigii din partea creditorilor unuia dintre soti in sensul in care s-ar indrepta impotriva bunurilor comune si astfel i-ar afecta si proprietatea celuilalt sot.

Articolul 358 Cod civil vorbeste despre partajul in timpul casatoriei , fara sa oblge sotii la divort.

Partajul în timpul regimului comunităţii este dat de esenta de casatorie si astfel in timpul regimului comunităţii, bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere.

Asta ne trimite la ceea ce am explicat mai sus ca exista doua tipuri de partaj, adica cele prin acord si cele fara acord.

De asemenea trebuie sa stiti ca pot fi impartite doar O PARTE dintre bunurile comune, putand stabili in timpul casatoriei si bunurile comune si cele personale ale sotilor.

Cum se impart bunurile la divort ? Cum se determina catre dintre soti trebuia sa primeasca mai mult la partaj ?

Articolul 357 Codul civile vorbeste despre partaj si intinderea lui iar in acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală.

Practic nu este suficient sa aduci un aport financiar pentru dobandirea unor bunuri ci trebuie sa exerciti drepturile si obligatiile comune corespunzator pentru a putea dobandi cota egala IDEALA conform articolului de mai sus.

Sigur ca in linii mari este esential sa faci dovada veniturilor si a faptului ca ai contribuit la bunurile dobandite in timpul casatoriei dar si obligatiile comune sunt la fel de importante.

Prin urmare, lupta in cadrul unui partaj este mare mai ales cand vine vorba despre bunuri multe si bunuri de valori mari. Un avocat partaj va ajuta in principal sa va cunoasteti drepturile si nu in ultimul rand sa le folositi eficient in instanta.

De multe ori se intampla ca partajul sa fie o procedura greoaie din punct de vedere sufletesc dar si material si consumator de timp.

Aveti nevoie in mod obligatoriu de sprijinul unui avocat specializat in partaj fiinca procedura de divort este una complexa si care implica un efeort probatoriu destul de consistent si timp alocat sustinerii cauzei in instanta.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
46 comments to “Avocat Partaj”
  1. Buna ziua.

    As dori sa aflu de la dumneavoastra, domnule avocat un raspuns daca se poate, in limita timpului dumneavoastra:
    Daca parintii mei au decedat atat mama, cat si tata, iar in urma lor a ramas un apartament mostenire al tatalui meu, o casa in jud Dolj si 2 terenuri in jud Dolj, eu avand sora decedata.
    Stiu ca intra la mostenire inca 2 nepoti din partea sorei mele, decedata si ea.
    Eu m-am ocupat de inmormantarea unchiului meu prin transportul de la Oradea, la Giurgiu, eu m-am ocupat de inmormantarea mamei, cat si a tatalui, ei nesuportand nimic.
    In acest caz nepotii nu au tinut legatura cu parintii mei de aprox.11 ani. Cum se impart aceste bunuri?
    Mentionez ca parintii il invinovatea in special pe cumnatul meu ca din acest motiv a decedat sora mea.
    Tinand cont ca eu am avut grija parintilor, eu le-am trimis medicamente, eu am stat cate o luna la dansii si i-am ajutat, iar acum chiar nu stiu cum se impart aceste bunuri?
    Doresc sa mai mentionez ca unul dintre nepoti este in strainatate, fiind imputernicit cumnatul.

    Va multumesc mult.

    Cu respect,
    Rodica Pavel

    • Bună ziua! Va rog sa ma lamuriti în următoarea situatie: Avem în comun 2 apartamente și o mașină. Unul dintre apartamente are o valoare mai mare, in celalalt locuiește mama soțului, dar l-am dobândit prin vanzare-cumparare de la societatea care l-a vândut, nu de la soacra mea, practic l-am cumpărat ca să aibă unde locui, pentru ca nu avea resurse sa îl achiziționeze. Masina o folosește sotul, eu am masina de serviciu. Am șanse sa obțin apartamentul de valoare mai mare și sa achit o diferență de bani soțului, iar el sa rămână cu apartamentul de valoare mai mica, masina și diferența de bani, la partaj ? Multumesc

  2. AM SUCCESIUNEA ȘI FRATELE NU-I DE ACORD SĂ CEDEZE COTA PARTE CONTRA COST ÎN CAZUL ĂSTA CE E DE FACUT SI ÎNCĂ CE MAICĂ-MEA A TRĂIT 40 DE ANI ÎN CONCUBINAJ CE DREPTURI ARE LA LEGEA CONCUBINAJULUI.VA MULTUMESC.

  3. Dacă să făcut partajul și eu am să-i dau fostei soții 50000 lei..mi-a venit somatie de executare..nu am de moment banii să îi dau…poate să-mi facă executare silită pe casa in care locuiesc.impreuna cu actuala soție și fetița noastră de 3 anișori????..va mulțumesc și aștept un raspuns…

  4. Buna seara!As dori sa va prezint o situatie si va rog frumos sa imi raspundeti: In anul 2015 am achizitionat un apartament prin programul “Prima casa”, credit luat de la BCR. Eu am calitatea de imprumutat, iar sotia mea de la acea data de coplatitor. In certificatul de vanzare-cumparare suntem amandoi trecuti la cumparatori. Intrebarea mea este daca in cazul unui partaj in instanta acest imobil este supus partajului ?Si daca acesta in prezent fiind supus unui sechestru asigurator poate fi supus procesului de partaj?Va multumesc anticipat pentru timpul si raspunsul acordat

    • Buna ziua ,va rog am o întrebare ,recent am terminat cu divorțul,iar acum vreau sa încep un proces de partaj.Dacă eu am avut mulți bani dinainte de căsătorie ,bani care iam trecut doar într-un singur cont,contul soției (acum fostei soții de fapt) ,la partaj îmi voi primii acei bani integral din contul ei. ??sau ce sa fac sa recapăt acei bani?multumesc

  5. As dorii sa știu dacă tatăl trăit 87 de ani ajutându-l toți copiii iar înainte de-a muri cu o luna a făcut act prin notar de întreținere cu un copil,nu se poate ataca acel act având în vedere vârstă și ca nu a apucat sa-l întrețină.iar noi toți am participat la întreținerea lui ca să avem toți dreptul

  6. Bună ziua domnule avocat, mà numesc Mariana Cazan sânte-m in proces de mostenire de 6ani cu fratele sotului meu Cazan D Ion Dumitru,iar fratele Cazan Gheorghe .Mentionez că acesta nu a stiut ani intregi cà are parinti sau frate, noi ingrijind parintii, casa, gospodaria, am ingrijit pe tataie 2 ani la pat, il spalam să-l ingrijeam ca pe un copilas,iar ei cand veneau nu vroiau să intre in camera lui să-l vadă sau să-i aducă un biscuite .Am muncit din greu, să intretinem copii si parintii, am facut o casà in aceiasi curte, am imormantat părinții, le-am facut pomeni apoi ne am trezit cu cumnatul ca ne cere 800de milioane, mentionez că n a avut nici o probă, sau vreun martor. Acum a cerut sà se impartă totul in două, iar sotul nu e de acord. Cu stimà şi profund respect Mariana Cazan.

  7. Dacă în timpul căsătoriei c bunuri comune între timp locuința a și mostenito și după am și divorțat și avem 3copii și bunuri comune mai e valabil partaj ul

      • BUN ziua domnule avocat.NUMELE MEU ESTE DE,,,,GA SI VREU SA STIU CE SANSE MAI AM.AN 2021 MAI EXACT IN LUNA NOIEMBRIE AM DESCHIS UN MAGAZIN INPREUNA CU SOTIA.SOCIETATEA FIIND PE NUMELE MEU FIIND UNIC ASOSIAT,IN URMA NEINTELEGERILOR SI A CERTURILOR REPETATE AM LUAT HOTATATEA SĂ-L INCHD.IN URMA DISCUTIILOR AM CAZUT DE COMUN ACORD SOCIETATEA SA O PREOA IA IN SCHIMBIL SUMEI DE 20 MII EURO.BINEINTELES CA A FAVUT ACT DE VANZARE CUMPARARE PE NUMELE IEI EU AM SEMNAT DE BUNA CREDINT SI AM PIERDUT SI BANI SI MAGAZINUL.EU AM O INREGISTRARE AUDIO IN CARE SE OBLIGA SAMI RESTITUIE SUMA.CE SANSE MAI AM?

  8. Buna ziua Domnule Avocat,numele meu este Nicoleta,sant din Bucuresti si locuiesc in Olanda de 10 ani,am fost casatorita 23 de ani,divortata de 5 ani cu ingrijire 1 copil minor in varsta de 16 ani.Fostul meu sot fiind tot Roman stabilit in Olanda de 11 ani..Avem un apartament cumparat in timpul Casatoriei,fiind trecuti amandoi in contractul casei ca proprietari cu parti comune. la divort nefacandu se partajul..Fostul meu sot renuntand la buletin in favoarea Pasaportului cu domiciliul in Olanda,avand doar eu cu copilul buletine cu adresa apartamentului.Am facut o imputernicire in anul 2019 la Ambasada Romana din Olanda pt o ruda a fostului sot pt a se ocupa de apartament pentru vanzare fiind de acord ca banii de pe apartament sa ii revina fostului sot in contul bancar.Eu anul trecut 2021, in luna Decembrie am aflat ca apartamentul s a vandut tinand cont de faptul ,ca ,Actul de Proprietate cu timbru fiscal Judiciar este la mine..Fostul sot nu vrea sa imi dea nici un ban spunandu mi ca toti banii ii revin lui pt ca eu am iscalit.
    V asi ruga daca se poate sa imi raspunde ti si mie se mai poate face ceva?
    Daca se mai poate face ceva a si dori si eu o programare la Dumneavoastra pt luna Februarie.,
    Va multumesc Frumos,cu Stima si Respect

  9. Bună seara . Multumesc anticipat pentru raspuns. La partajul imobilului se ia in calcul dacă soția a achitat in intregime din veniturile sale ratele (plata ) imobilului? Mentionez că eu am ingrijit copiii in perioada în care ea a fost plecată infara graniței. Ar putea avea cotă parte mai mare la partaj chiar dacă eu am crescut copiii ? Se ia in calcul dacă copiii rămân cu mine ,se ține cont si de acest fapt? Multumesc mult ,o seară bună !

  10. Vă mulțumesc .Deci va obtine o cotă mai mare
    daca ratele au fost achitate doar din venitul ei chiar dacă eu am ingrijit si crescut copiii ? Nu va fi cotă egală ,nu se consideră tot o muncă cresterea copiilor? Multumesc , o seară bună !.

  11. Bună ziua va deranjez cu o întrebare. Unchiul soțului a decedat el neavând copii totul a rămas mamei soacre ne mai având alți frați și ea vrea sa ii facă acte unei cumnat ceilalți frați nefiind de acord. Are vreun drept copii mamei soacre la aceea moștenire?

  12. Am 3 conturi bancare deschise in timpul casatoriei:
    – 1 cont/depozit aferent este constituit din bani dati in mana de mama mea,repsectivii ibani fiind proveniti din vanzarea unui imobil de catre dansa(poate fi dovedit cu act de vânzare cump si decl sa de martor)dar fără a face ea un act de donație notarial pentru mine, sau in act de mana in acest sens ,
    – al 2 lea este cont de virarare a pensiei mele, in care s-a acumulat o suma in decursul a 5 ani. Mai econosimeam isi nu scoteam intreaga pensie la data cand se vira in cont.
    – al 3 lea un cont/depozit constituit in timpul in care eram salariat ., mi se vira salariul, in care de asemenea s-a acumulat o suma de bani
    Înaintea introducereii unei acțiuni de divort de mine sau soție daca scot banii din cele 3 conturi si închid conturile sotia mai are dreptul la ei in caz de partaj la divort si in ce cote??
    Dar după introducerea acțiunii de divort in care cere si Partajul sau ulterior, soția are dreptul la ei si in ce cote? Se poate introduce indisponibilizarea sumelor pana la finalizarea
    partajului? Eu cum imi voi mai lua pensia in acest caz?

    Pot ajunge cu ea la un acord (sub ce forma)daca nu ar dori cote din acesti bani?

    • IN 2021 AM AVUT UN AP SI L-AM VINDUT SI AM LUAT BAIATULUI AP IN BUC AU DIVORTAT ACUM E IN AREST SI SOTIA LUI A SPUS CA AP IL CONFISCA STATUL CA EI AU DIVORTAT DUPA 2 ANI

  13. Buna ziua. In 2006 am facut un partaj inegal a 2 apartamente fara a obtine o sulta, deoarece una dintre fiice a ramas cu fostul sot si am stabilit verbal ca de aceea el poate sa ramana cu un apartament mai mare. Anul acesta in 2022 el a vandut apartamentul si nu vrea sa-si ajute fiicele cu nimic, respectiv bani din vanzarea apartamentului. In cadrul partajului nu am impartit alte bunuri , decat cele 2 apartamente. Pot sa cer anularea partajului? Nu as fi vrut sa o fac, dar faptul ca nu le ajuta pe fete ma contrariaza si doresc sa il fac sa plateasca pentru asta.
    V a multumesc mult in avans pentru aspuns.

  14. Buna ziua,

    As avea o intrebare despre partajul judiciar, am o ruda care este executata silit de ANAF.
    Dat fiind faptul ca sotia nu are nici o legatura cu executarea aceasta, ANAF-ul a depus o cerere de partaj judiciar pe bunurile lor. pentru a putea executa numai cota parte a sotului.
    Sotii au in comun o casa si doua terenuri. Cele doua terenuri valoreaza cat casa.

    Intrebarea mea este daca sotia poate sa ceara instantei cedarea cotei ei parte din terenuri pentru a avea cota parte 100% din casa, pentru ca o jumatate din casa nu poate fi executata silit, nimeni nu cumpara o jumatate din casa, este posibil sa ceara judecatoriei sa se faca partajul in cest fel ?

    Va multumesc

  15. in 1996 am cumparat un teren cu sotul meu un m an mai tarziu am divortat am facut partaj la notar eu am luat ap si masina fara alte pretentii acum fostul sot a decedat pot sa cer actualei sotii dreptul la teren

  16. Buna ziua!
    Am un apartament donat de parinții mei când erau in viață.
    In cazul in care eu nu mai sunt,copii mei il pot vinde?
    Tin sa precizez ca am 2 surori care nu au semnat actul de donație.
    Multumesc anticipat

  17. Bună ziua,in 2003 am cumpărat o garsoniera prin credit la CEC și nefiind divorțată nu mi s a acordat creditul fără semnătura soțului,el devenind automat proprietar,noi fiind despărțiți in fapt de cativa ani. In 2004 s a pronunțat sentința de divorț. Va rog să mi spuneți dacă are vreun drept dacă deschid actiune de partaj, ținând cont de faptul că nu a contribuit cu nimic la plata imobilului,imprumutul fiind pe numele meu și achitat de mine. Vă mulțumesc pentru răspuns!

  18. Buna ziua domnul Avocat! Va rog sa ma ajutați cu un răspuns ! In 2014 am cumparat un apartament cu fostul soț! Suntem divorțati din 2021! In perioada când acest apartament s-a cumparat el lucra in Anglia și a trimes bani sa îl cumpărăm! Eu neavând servici la timpul respectiv având 3 copiii minori și a trebuit sa ma ocup de ei! Întrebarea mea este: cât la suta din acest apartament am dreptul dacă deschid proces de partaj?
    Va mulțumesc in avans!

  19. Buna ziua.
    Am în desfasurare un proces de partaj succesoral la domiciliul meu din Brașov ,str.Dacia nr.61unde locuiesc de când s-a construit casa ,construcție la care am participat și eu în procent mai mare de 50%. Cel care a deschis procesul este fiul care nu este natural al fratelui meu și pe care l-am crescut eu de la 6 luni de când l-a abandonat mama lui.Acesta a convis-o pe mama mea să-i dea lui partea ei cu contract de întreținere. În acest sens aș dori să știu dacă mă puteți ajuta.
    Cu stima

  20. Buna ziua!
    Daca eu am o casa la tara și un apartament la nu oraș și soția dorește să facem divorț prin notar iar la partaj ea e de acord sa primească apartamentul iar eu casa e posibil? Să zicem că ea e mulțumită cu o cotă parte mai puțin valoroasă dat fiind faptul că valoarea casei e mai mare decât apartamentul dar nu pot sa îi ofer vreo diferență.
    Mulțumesc!

  21. Bună ziua!
    Mama și cu fratele ei au deschis succesiunea dupa părinții lor. Fratele este bolnav, nedeplasabil și soția cu copii spun acum ca nu au bani sa plătească notarul pentru succesiune și partaj. Poate mama mea sa facă partaj doar pe partea ei de moștenire și sa plătească partea ei , iar aparținători fratelui sa facă ulterior actele când vor avea bani?
    Va mulțumesc!

  22. Bună ziua soțul meu a făcut un credit în anul 2006 la BCR și eu eram coplatitoare ,am plătit o perioadă până ne puneau dobânzi peste dobânzi ca se modifică graficul și nu anunțau plăteam lunar dar de fapt eu nu eram la zi ,soțul a plecat o perioadă afară cu munca eu ceream detalii la bancă și nu îmi dădeau detali fără soț ,până nu am mai putut plăti ,,am primit ultima înștiințare ca s-a vândut creanța în 2017 ,acum în 2024 pe numele meu am primit un proces verbal ca șanț cheltuieli de judecată 0 și încetarea executării silite ,am sunat ca nu știam deunde este ,mi s-a comunicat ca nu șanț silita dar sa iau legătura cu creditorul ca ma poate sili oricând ,vă rog un răspuns ,mulțumesc !

  23. Buna ziua,
    Am depus prin avocat cerere de ajutor public judiciar (pentru un proces de mostenite dupa tata) si judecatoria imi respinge actiunea ca neintemeiata de 2 ani de zile. Eu trebuie sa platesc 10 000euro( taxa de timbru pentru toata masa succesorala) din care eu mostenesc doar 10%. Eu sunt pensionar de 68 ani cu 1600 lei pe luna si nu am de unde sa platesc o suma asa mare, Nu inteleg ce se intampla . Am vreo sansa?

  24. Buna ziua,
    Am depus prin avocat cerere de ajutor public judiciar (pentru un proces de mostenite dupa tata) si judecatoria imi respinge actiunea ca neintemeiata de 2 ani de zile. Eu trebuie sa platesc 10 000euro( taxa de timbru pentru toata masa succesorala) din care eu mostenesc doar 10%. Eu sunt pensionar de 68 ani cu 1600 lei pe luna si nu am de unde sa platesc o suma asa mare, Nu inteleg ce se intampla . Am vreo sansa?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.