Bomba De La CJUE – Ti-au Vandut Locuinta Bancile/Ifn-urile Sau Recuperatorii? Poti Sa Contesti Executarea Silita Chiar Si Dupa Ce Ti-au Vandut Casa Si Te Evacueaza – Decizie Cu Impact Asupra A Mii De Debitori!
Cauza C-351/2023 – Banca Ti-a Vandut Locuinta La Licitatie Publica Si A Adjudecat-o? Ifn-ul Ti-a Vandut Casa Si A Adjudecat-o? Recuperatorul De Creante Ti-a Vandut Locuinta Si A Adjudecat-o? Vezi Cum Poti Invoca Existenta Clauzelor Abuzive Din Contract Si Cum Pot Anula Intreaga Procedura De Executare Silita!
Cauza C-351/2023 Banca Ti-A Vandut Locuinta La Licitatie Publica Si Te Evacueaza? Haideti sa va aratam cum puteti contesta procedura si cum puteti invoca existenta clauzelor de natura abuziva care va pot salva locuinta de la executare silita.
Cauza C351/2023 vine si arata ca atunci cand debitorul a initiat o procedura de contestatie la executarea silita chiar daca ii este vanduta casa, el poate sa obtina o hotarare prin care sa anuleze toata executarea silita insa doar daca discutam despre o contestatie la executarea silita deschisa inaintea adjudecarii ori daca discutam despre adjudecarea facuta direct de catre banca, ifn sau recuperator de creante.
De asta este important sa stiti exact ce a decis CJUE in speta C351/23 fiindca daca Banca Ti-A Vandut Locuinta La Licitatie Publica Si Te Evacueaza si chiar daca nu ai contestat pana in acel moment executarea silita trebuie sa stii ca poti contesta vanzarea imobilului invocand clauzela abuzive din interiorul contractului si iti poti salva locuinta.
Ce trebuie sa faci daca esti intr-i asemenea procedura? Haideti sa vedem impreuna.
Sunt executat silit pe locuinta si nu stiu ce sa fac. Completeaza formularul de mai jos!
Ce A Stabilit Cjue In Cauza Cauza C-351/2023? Cum Se Aplica Decizia CJUE Celor Ce Si-au Pierdut Casa La Licitatie Publica Si Cum O Pot Recupera?
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că un consumator trebuie să poată contesta în instanță transferul de proprietate al locuinței sale chiar și după ce aceasta a fost vândută la licitație, dacă executarea s-a întemeiat pe o clauză abuzivă din contractul de credit și nu a existat un control judiciar efectiv anterior.
Pe scurt, daca a fost vanduta casa la licitatie publica, asta NU inseamna ca nu mai aveti dreptul de a contesta aceasta masura.
Din contra practica este clara inclusiv in tara noastra ca daca banca, ifn-ul sau recuperatorul de creante v-a vandut casa in procedura de executare silita, PUTETI CONTESTA ACEST ASPECT.
Cititi si:
Istoricul Cauzei C351/2023 – Cum S-a Ajuns La Concluzia Ca Un Debitor TREBUIE Sa Aiba Acces La Instanta Pentru A Putea Anula O Executare Silita Ce A Dus La Vanzarea Locuintei Lui Chiar Dupa Adjudecare?
Cauza C-351/23 a implicat o familie din Slovacia care a obținut un împrumut bancar de 63.000 de euro, cu rambursare în rate lunare până în anul 2030.
În contractul semnat cu banca era prevăzută o clauză prin care, dacă întârzie cu plata ratelor, banca putea cere ca întreaga sumă restantă să fie plătită imediat. Creditul era garantat cu ipoteca pusă pe locuința lor.
Aceasta chestiune o regasiti ca o normalitate in toate contractele din Romania, nu platesti, incepe executarea silita insa chiar si asa, de ce sa nu poti sa fii lasat sa contesti executarea silita? Asa au pus problema in fata CJUE si au castigat si acum si in Romania, daca ti-ai pierdut casa la licitatie si esti evacuat, poti contesta.
După apariția unor întârzieri, banca a inițiat o procedură de executare silită, fără intervenția instanței, și a scos casa la licitație. Între timp, cuplul deschisese deja un proces în instanță pentru a suspenda executarea, susținând că acea clauză din contract era abuzivă. Totuși, vânzarea s-a făcut între timp, iar imobilul a fost adjudecat de o societate terță.
Cei doi au refuzat să părăsească locuința, iar noul proprietar a cerut evacuarea lor. În apărare, foștii proprietari au formulat o acțiune reconvențională în care au cerut anularea transferului de proprietate, susținând că le-au fost încălcate drepturile de consumatori.
În acest context, Curții i-a fost solicitată o interpretare privind aplicarea Directivei 93/13/CEE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.
Vezi interpretarea data de CJUE in cauza C351/23 si cum se contesta orice executare silita chiar daca a fost vandut imobilul!
Cauza C-351/2023 – Ce A Decis Cjue Cu Privire La Posibilitatea Contestarii Evacuarii Din Imobilele Vandute La Licitatie Publica?
Vedeti cum CJUE Permite Contestarea Vanzarii Unui Imobil La Licitatie Publica In Baza Unui Contract Cu Clauze Abuzive – Extras din decizie – Cauza C-351/2023
Pentru aceste motive, Curtea (Marea Cameră) declară:
1) Articolul 6 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, citite în lumina articolelor 7 și 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene,
trebuie interpretate în sensul că
intră în domeniul lor de aplicare o procedură judiciară în cadrul căreia, pe de o parte, societatea adjudecatară a unui bun imobil care reprezintă locuința familială a unui consumator, vândut în cadrul unei executări silite extrajudiciare a unei garanții ipotecare constituite asupra acestui bun de acest consumator în favoarea unui creditor profesionist, solicită evacuarea consumatorului menționat și, pe de altă parte, acesta din urmă contestă, printr‑o acțiune reconvențională, legalitatea transferului proprietății bunului menționat către această societate adjudecatară, efectuat în pofida unei proceduri jurisdicționale care era pendinte la momentul acestui transfer, prin care se urmărea suspendarea executării acestei garanții pentru motivul existenței unor clauze abuzive în contractul aflat la originea acestei executări, cu privire la care societatea adjudecatară respectivă a fost informată în prealabil de același consumator. Aceasta este situația în măsura în care, la data vânzării în cauză, au existat indicii concordante cu privire la caracterul potențial abuziv al acestor clauze, iar consumatorul a utilizat căile legale la a căror declanșare se putea aștepta în mod rezonabil un consumator mediu pentru a obține un control jurisdicțional al clauzelor menționate.
2) Articolul 6 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13, citite în lumina articolelor 7 și 47 din Carta drepturilor fundamentale,
trebuie interpretate în sensul că
se opun unei reglementări naționale care permite ca o executare silită extrajudiciară a unei garanții ipotecare constituite de un consumator în favoarea unui creditor profesionist cu privire la un bun imobil care reprezintă locuința familială a acestui consumator să continue în pofida existenței unei cereri de măsuri provizorii pendinte în fața unei instanțe, având ca obiect suspendarea acestei executări, precum și a unor indicii concordante cu privire la prezența eventuală a unei clauze potențial abuzive în contractul aflat la originea executării menționate și care nu prevede de altfel nicio posibilitate de a obține pe cale judiciară declararea nulității aceleiași executări din cauza existenței unor clauze abuzive în acest contract.
Cum Imi Recuperez Locuinta Vanduta La Licitatie Publica? Cauza C-351/2023
Avand in vedere acest lucru, est important sa stiti ca atunci cand sunteti intr-o procedura de executare silita iar chiar cel ce detinea dreptul de ipoteca a fost adjudecatarul in cauza respectiva, puteti invoca existenta clauzelor de natura abuziva si puteti anula intreaga procedura de executare si va puteti recupera casa!!
Pentru a intelege mai bine cum puteti sa va recuperati locuinta si cat de “protectiva este decizia pronuntata cu debitorii, haideti sa vedem cateva paragrafe din motivarea instantei internationale CJUE cu privire la de ce este posibila contestarea unei executari silite imobiliara chiar si dupa ce imobilul in cauza este vandut!
67 Curtea a statuat de asemenea că, într‑o situație în care procedura de executare ipotecară a încetat și drepturile de proprietate asupra unui bun imobil au fost transferate unui terț, instanța, acționând din oficiu sau la cererea consumatorului, nu mai poate efectua o examinare a caracterului abuziv al clauzelor contractuale care ar conduce la anularea actelor care transferă proprietatea și, prin urmare, la repunerea în discuție a securității juridice a acestui transfer de proprietate și a cărui legalitate nu era contestată (a se vedea în acest sens Hotărârea din 17 mai 2022, Ibercaja Banco, C‑600/19, EU:C:2022:394, punctul 57).
68 În speță, din decizia de trimitere rezultă că litigiul principal privește totuși două acțiuni având obiecte juridice care se disting de cele în discuție în cauzele în care s‑au pronunțat hotărârile menționate la punctele 65-67 din prezenta hotărâre. Pe de o parte, instanța de trimitere este sesizată cu o acțiune în evacuarea pârâților din litigiul principal din locuința lor familială, introdusă de reclamanta din litigiul principal în exercitarea prerogativelor care i‑au fost conferite prin dreptul de proprietate pe care l‑a dobândit în urma vânzării la licitație extrajudiciare a acestei locuințe.
CJUE Permite Invocarea Existentei Clauzelor Abuzive Chiar Si In Interiorul Procesului De Contestatie La Procedura De Evacuare!
69 Pe de altă parte, litigiul menționat privește o acțiune reconvențională prin care pârâții din litigiul principal contestă legalitatea transferului proprietății asupra locuinței menționate către reclamanta din litigiul principal, pentru motivul că Legea privind vânzările la licitație voluntare nu ar răspunde cerinței de protecție jurisdicțională efectivă, reafirmată la articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13 și consacrată de asemenea la articolul 47 din cartă. Pârâții respectivi susțin că această lege a permis ca executarea silită a garanției ipotecare în cauză să continue în pofida unei cereri de măsuri provizorii, pendinte în fața unei instanțe, prin care se urmărea obținerea suspendării acestei executări silite. Astfel cum s‑a menționat la punctele 37 și 46 din prezenta hotărâre, instanța de trimitere consideră că reclamanta din litigiul principal are, în temeiul dreptului slovac, calitatea de a se apăra în cadrul unei asemenea acțiuni.
70 În consecință, spre deosebire de litigiul care era în discuție în cauza în care s‑a pronunțat Hotărârea din 7 decembrie 2017, Banco Santander (C‑598/15, EU:C:2017:945), litigiul principal privește nu numai protecția drepturilor reale de proprietate dobândite în urma unei vânzări a unui bun imobil prin adjudecare, ci și condițiile în care procedura de executare silită a garanției ipotecare constituite asupra acestui bun a putut conduce la transferul acestor drepturi către societatea adjudecatară.
71 Astfel, în cadrul acțiunii lor reconvenționale, pârâții din litigiul principal nu opun dobânditorului unui bun imobil, terț față de contractul de împrumut ipotecar referitor la acest bun, cauze de nulitate a acestui contract sau a unora dintre clauzele sale, ci contestă însăși legalitatea transferului de proprietate asupra bunului respectiv către acest cumpărător.
Tinand cont de aceste lucruri, este important sa va aparati drepturile prin orice mijloace iar in speta pe care o dezbatem noi aici este vorba de dreptul dvs. de proprietate, casa si locuinta de familie.
NU va lasati abuzati si contestati executarea silita chiar si atunci cand va este vanduta casa fiindca nu este nimic pierdut, totul se poate intoarce in favoarea dvs. si va puteti recupera casa.
Av. Dr. Cuculis Adrian