Clauze Abuzive Curs Valutar Banca Transilvania

Banca Transilvania obligata sa inghete cursul valutar la 2,2 lei / CHF

Decizia multa asteptata vine si regleaza in mod definitiv contractul de credit semnat cu banca in 2008 si preluat ulterior de catre Banca Transilvania. Nu este simplu deloc sa dovedesti ca un contract de credit incheiat in 2008 in CHF, intr-o moneda ce NU AVEA CE CAUTA pe piata financiara din Romania, o tara ce urma sa intre in criza financiara 2 ani mai tarziu, este abuziv , ilegal si plin de clauze abuzive a cursului valutar.

De aceasta data , clauzele abuzive de curs valutar de la Banca Transilvania, au dus contractul de credit semnat in 2008 , la un curs de 2.2 lei / CHF.

Contract de credit in CHF ? Verificati daca aveti clauze abuzive in contract.

In practica unor instante de judecata, se aprecieaza ca inghetarea cursului valutar al CHF ar fi incompatibila cu codul civil si cu practica CJUE.

La fel de bine se arata in legislatia nationala si chiar in zona Constitutionala ca prevederile europene ce intra in contradictie cu normele nationale, nu se vor aplica.

Prin urmare, am fost vanduti bancilor cu contractele in franci elvetieni, romanii au avut creditele vandute si contractele de credit cesionate catre recuperatorii de creante iar in fata executarilor silite pornite in baza contractelor de credit pline de clauze abuzive, doar cei ce au stiut sa se apere, au reusit sa iasa din vacarmul creat de catre executarile silite ilegale.

Astazi discutam despre Clauze Abuzive Curs Valutar Banca Transilvania , despre reusita unui debitor care a avut curajul sa ceara socoteala cu privire la faptul ca in contractul de credit, cursul valutar era lasat doar in bratele imprumutatului iar banca nu isi asuma nimic.

Sa incepem!

26 de termene de judecata si 2 instante diferite pana la inghetarea cursului valutar la 2.2 lei/ CHF

Dosarul de clauze abuzive curs valutar Banca Transilvania a inceput in 2016. La momentul acela inghetarea cursului valutar era o absoluta necesitate si amintim ca in 2015 inceput de an, cursului CHF la contractele de credit in acesta moneda, ajunsese la 6 lei / CHF in comparatie cu anul 2008 cand acelasi curs al CHF -ului era la doar 2.2 lei si chiar si mai putin, 1,8, lei/CHF.

Cititi si :

O clauză contractuală care nu a fost negociată,  sub incidența dreptului Uniunii referitor la clauzele abuzive si a riscului valutar.

O speta a CJUE arata ca la 23 martie 2017, NG și OH au introdus o acțiune la Tribunalul Specializat Cluj (România) prin
care solicitau constatarea caracterului abuziv al unei părți a contractului de refinanțare, care, deși stipula că plata trebuia efectuată în moneda în care fusese acordat creditul, prevedea că împrumutații puteau solicita băncii conversia monedei creditului într-o altă monedă, fără ca banca să fie obligată să accepte.

Se preciza de asemenea că banca era mandatată de către împrumutat să stingă obligațiile de plată scadente utilizând propriul curs de schimb.

Aceeasi situatie si in contractele preluate de catre Banca Transilvania , exista situatia in care puteai sa faci conversia daca BANCA DOREA!

Lucru inadmisibil intr-o relatie contractuala corecta si nu disproportionata precum aceasta unde debitorul are de platit riscul valutar iar banca se imbogateste pe spatele lui.

Instantele din Romania ( nu toate ) NU TIN CONT DE DECIZIILE PRO BANCI ALE CJUE , decizii dupa opinia noastra ce incalca grav rolul pe care CJUE il are in tratarea problematicii Europene.

ORDONANȚA CURȚII (Camera a șasea)

14 aprilie 2021(*) Dosarul 364/19 CJUE

„Trimitere preliminară – Articolul 99 din Regulamentul de procedură al Curții – Protecția consumatorilor – Clauze abuzive – Directiva 93/13/CEE – Articolul 1 alineatul (2) – Excludere din domeniul de aplicare al acestei directive a clauzelor contractuale care reflectă dispoziții obligatorii de drept național – Articolul 4 alineatul (2) – Excepție de la aprecierea caracterului abuziv al unei clauze – Contract de credit acordat în monedă străină – Pretinsă încălcare a obligației de informare care îi revine unui profesionist – Examinare care trebuie efectuată de instanța națională cu prioritate în raport cu articolul 1 alineatul (2)”

Se arata in ordonanta CJUE din 14 aprilie 2021 cand poate fi considerata o clauza ca intrand in sfera de aplicare a legii 193/2000 ca derivat al directivei 93/13/CE decizie atentia pronuntata in opinia noastra cu incalcarea altor decizii care dadeau dreptate consumatorilor iar instantele nationale PUTEAU SI POT constata sau nu caracterul abuziv al clauzelor de risc valutar.

Pentru aceste motive, Curtea (Camera a șasea) declară:

Articolul 1 alineatul (2) și articolul 4 alineatul (2) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretate în sensul că, atunci când o instanță a unui stat membru este sesizată cu un litigiu având ca obiect o clauză contractuală pretins abuzivă care reflectă o dispoziție de drept național de natură supletivă, ea este obligată să examineze cu prioritate incidența excluderii din domeniul de aplicare al directivei menționate, prevăzută la articolul 1 alineatul (2) din aceasta, iar nu incidența excepției de la aprecierea caracterului abuziv al clauzelor contractuale, prevăzută la articolul 4 alineatul (2) din directiva respectivă.

Pe scurt spune curtea ca avand principiul nominalismului activ in legislatie ca norma supletiva, nu putem include clauza riscului valutar in notiunea de clauza abuziva, lucru pe care instanta de judecata asa cum o sa vedeti, l-a facut deja

Clauze Abuzive Curs Valutar Banca Transilvania – Instanta dispune inghetarea cursului valutar al chf la un curs de 2/2 lei / franc elvetian

19.05.2021
Ora estimata: 13:00
Complet: Complet C13-NCPC
Tip solutie: Admite cererea

Solutia pe scurt: Admite actiunea civilă formulată de reclamantii C. C.şi C.E. P., în contradictoriu cu pârâta SC B. T. şi în consecinţă:

Constată caracterul abuziv al clauzei de risc valutar din contractul de credit ipotecar nr. 0142597 din data de 15.02.2008 si în consecintă constată nulitatea absolută a acestei clauze urmând a se dispune stabilizarea/îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului(2,2541 RON/CHF).

Obligă pârâta să restiuie reclamanţilor diferenţele încasate peste cursul valutar de la momentul semnării contractului. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 2950 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Document: Hotarâre  3390/2021  19.05.2021

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2

15 comments to “Clauze Abuzive Curs Valutar Banca Transilvania”
  1. Pentru un credit achitat din resurse proprii inainte de termen, respectiv in 2015 se poate deschide actiune pentru a mi se returna suma mare incasata prin clauza abuziva legata de cursul CHF/LEU. Multumesc anticipat.

  2. Bună ziua, vă rog să îmi comunicați care sunt procedurile de trimitere în judecată, de ce acte sunt necesare și dacă puteți asigura reprezentant judiciar în Timișoara sau dacă este nevoie de deschiderea unui proces într-un alt oraș și care sunt costurile judiciare, vă mulțumesc pentru colaborare.

  3. Din 2007 am creditul , prima data cu banca Volsbank, in franci elvetieni,am dat in judecata banca, am castigat/ dar BT cand m-a preluat mi-a pus conditii sa renunt la proces doar asa ma preia, mi-a stabilit rata pe-atunci de la 2400 cat aveam cu Volsbank la 1400, acum platesc 2530 iarasi. De aceea a trebuit sa vin in UK sa las totul sa-mi pot plati creditul care l-a prelungit pana in 2033. Culmea este ca daca am intrebat banca cat as mai avea de platit daca as avea toti banii, de cel putin 8 ani am tot aceasi suma in jur de 4500€ doar ca in Ron. Tot asta spun ca eu de-ocamdata platesc dobanzi, nu din credit. De-alfel aceasi suma este din 2007, tot 45000€ din vremea aceea.Cu alte cuvinte am platit pana acum cred ca de 3-4 ori suma asta pana in ziua de azi si in continuare .Deci nu mai am cuvinte si nici nu mai stiu ce sa fac?

  4. Bună ziua! Avem un credit in franci, inițial Volksbank, acum BT din 2008. Credeți că avem vreo șansă să obținem acest curs plafonat? Care sunt costurile unui proces și durata ? Mulțumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.