Contestarea Deciziei De Internare Nevoluntara Intr-o Clinica De Psihiatrie – Cum Te Poti Apara Atunci Cand Statul Printr-un Abuz Te Interneaza Nevoluntar?
Contestatie La Decizia De Internare Nevoluntara formulata de catre cel internat nevoluntar, adica cu forta, intr-o clinica de psihiatrie, reprezinta de fapt un drept fundamental pe care o anumita persoana supusa constrangerilor ce deriva din legea sanatatii mintale si anume legea 487 din 11 iulie 2002, prin care aceasta poate sa dovedeasca faptul ca a fost supusa unor abuzuri.
In descursul vremii au existat multiple cazuri prin care persoane care doreau sa puna stapanire pe proprietatile unei persoane ramase fara ajutor sau in multe cazuri din razbunare sau din dorinta de a “scoate nebuna” o persoana pentru a putea ca ulterior sa poata fi manipulata conform dorintelor celor ce aveau interese asupra proprietatilor persoanei internate, au apelat la procedura de internare nevoluntara in centre de psihiatrie, lucru care ramane conemnat in fisa medicala a celui ce este internat nevoluntar.
Mai jos cititi povestea scriitoarei pe care au vrut sa o interneze nevoluntar si sa o oblige sa urmeze un tratament medicamentos care ar fi putut sa o omoare! Am reusit desfiitarea internarii nevoluntare!
Din nefericire, decizia de internare nevoluntara este una luata ad-hoc si arbitrar iar cel putin pentru un termen de o zi, persoana care este internata nevoluntar ramane lipsita de drepturile sale cetatenesti, asta pana cand, asa cum vom arata mai jos, comisia formata din persoanl medical mixt, decide daca internatul nevoluntar ramane in centrul de psihiatrie sau din contra, este “eliberat”.
Am folosit termenul de eliberat fiindca internarea nevoluntara echivaleaza cu arestul intr-un centru de detentie. Desi exista anumite garantii conform legii, o data ce ai ajuns sa fii internat nevoluntar, drepturile tare sunt abolite, cel putin partial si temporar.
Avand in vedere ca in ultimii cel putin 5 ani de zile am avut sute de cazuri care au venit cu aceasta problema a unor pretinse abuzuri facute de catre medicii care i-ar fi internat nevoluntar in mod nelegal, am decis sa scriu acest material pentru ca cei care trec printr-un abuz sa stie cum pot contesta decizia de internare nevoluntara dar si pentru a putea face o diferenta cu privire la ce inseamna abuz si ce inseamna o internare necesara pentru siguranta ordinii publice si a persoanelor inclusiv a celui internat nevoluntar.
Sa incepem!
Ati primit o decizie de internare nevoluntara si ati fost internat intr-un centru de psihiatrie? Aveti dreptul sa accesati un avocat! Completati formularul de mai jos pentru a contesta decizia!
Ce inseamna internare nevoluntara?
Conform legii 487/2002 a sanatatii mintale, internarea nevoluntara a unei persoane este definita ca:
- p)prin internare nevoluntară se înţelege internarea împotriva voinţei sau fără consimţământul pacientului;
Tragem astfel concluzia si prin coroborare cu art. 53) din aceeasi lege si anume “Procedura de internare nevoluntară se aplică numai după ce toate încercările de internare voluntară au fost epuizate.” ca procedura de internare nevoluntara, reprezinta un ultim resort al autoritatilor, atunci cand se constata aceasta necesitate, in vederea eliminarii sau indepartarii unui posibil pericol pe care persoana respectiva il reprezinta pentru ea sau pentru societate.
De osbervat este si faptul ca prin folosirea sintagmei “fara consimtamantul pacientului”, transforma procedura internarii nevoluntare, intr-un act violent de cele mai multe ori si care presupune o ingradire a unuia dintre drepturile fundamentale si anume, libertatea de miscare.
Putem echiva procedura de internare fortata, cu un arest intr-un centru penitenciar sau de detentie.
Cititi si :
Care sunt conditiile in care se poate dispune internarea nevoluntara a unei persoane?
Articolul 54 din legea sanatatii mintale arata ca doar in anumite conditii se poate dispune prin decizie ce poate fi contestata, internarea nevoluntara. Astfel o persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că persoana suferă de o tulburare psihică şi consideră că:
a)din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane;
b)în cazul unei persoane suferind de o tulburare psihică gravă, neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat.
Cazurile în care se declanşează procedura de internare nevoluntară
La evaluarea unei persoane si internarea ei nevoluntara, in normele de aplicare a legii se arata si urmatorii factori ca declansatori de procedura de internare nevoluntara:
a)prezenţa comportamentului violent acut pe fondul unei tulburări psihice; – asta poate sa insemne practic orice! Daca cineva considera ca daca ai vorbit mai tare si esti si violent in comportament, nu neaparat fizic, poti sa ajungi la spitalul de psihiatrie!
b)prezenţa riscului evident şi iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane din cauza unei tulburări psihice;
c)motive medicale întemeiate care indică faptul că absenţa instituirii imediate a unui tratament adecvat ar creşte riscul pentru un comportament care aduce vătămare pentru sine sau pentru alte persoane sau deteriorare gravă a sănătăţii mintale.
Tragem de aici concluzia ca in mod concomitent trebuie sa fie indeplinite doua conditii si anume, sa existe o stare de sanatate de tublurare psihica si sa existe si un pericol iminent cu privire la persoana respectiva sau la alte persoane din jurul acesteia in legatura cu faptele savarsite de catre cel aflat in starea de tluburare psihica.
Astfe, tragem o noua concluzie si anume, tulburarea psihica trebuie sa fie in mod OBLIGATORIU constatata pe baza unor acte MEDICALE! Orice alta forma de internare este ILEGALA!
Cine poate sa solicite internarea nevoluntara a unei persoane si cine o dispune?
In mod evident decizia de internare nevoluntara nu se ia in strada sau in casa unei persone care in aparenta ar trebui sa fie internata fie voluntar fie nevoluntar ci se ia in baza unei analize asa cum am aratat mai sus.
Important este sa stiti ca sunt o serie de persoane care pot solicita internarea nevoluntara a unei persoane si nu orice poate solicita aceasta internare.
Articolul 56 din legea sanatatii publice, da dreptul unor categorii restranse de persoane sa solicite aceasta internare, dupa cum urmeaza:
a)medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană;
b)familia persoanei;
c)reprezentanţii administraţiei publice locale cu atribuţii în domeniul social-medical şi de ordine publică;
d)reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum şi de către procuror;
e)instanţa de judecată civilă, ori de câte ori apreciază că starea sănătăţii mintale a unei persoane aflate în cursul judecăţii ar putea necesita internare nevoluntară.
Care este procedura de internare nevoluntara, pe pasi!
Trebuie sa spunem ca internarea nevoluntara poate sa intervina in raport de normele de aplicare a legii 487/2002 , dupa cum urmeaza:
- Politia este sesizata prin apel 112 pentru ca o persoana este fie violenta(orice violenta, iar aici este un pericol ca orice persoana care vorbeste mai tare sa fie supusa unei asemenea proceduri), agresiva fizic sau are un comportament altfel decat tipicul normal;
- Persoana este condusa cu ambulanta si politia la spitalul de psihiatrie;
- Acolo un medic psihiatru o primeste si o evalueaza conform art. Articolul 58 din legea 487 din 11 iulie 2002 dupa cum urmeaza – Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii internării nevoluntare, are obligaţia de a informa imediat persoana respectivă şi reprezentantul legal al acesteia cu privire la hotărârea de a o supune unui tratament psihiatric, precum şi cu privire la propunerea de a o supune internării nevoluntare. Totodată, în termen de cel mult 24 de ore de la evaluare, medicul psihiatru trimite documentaţia necesară propunerii de internare nevoluntară comisiei prevăzute la art. 61 alin. (1), prin conducerea unităţii medicale respective, şi informează persoana că va fi examinată de către această comisie, aducând aceasta la cunoştinţa reprezentantului legal sau convenţional al pacientului.
De aici apar doua posibile situatii: – Medicul de garda , psihiatrul, sesizeaza comisia de evaulare si propune internarea nevoluntara a pacientului sau il interneaza de urgenta in mod NEVOLUNTAR si apoi sesizeaza comisia de evaluare pentru confirmare.
Desprindem de aici concluzia ca vreme de 24 de ore, persoana care ajunge in spital, ramane cumva internata nevoluntar, pana cand o comisie de evaluare, sesizata de catre psihiatru, ia decizia de internare nevoluntara sa zicem asa, definitiva. Aici desigur ca ne referim la pr
4. Comisia de evaluare, sesizata in cel mult 24 de ore de la internarea initiala, primind propunerea de internare nevoluntara, analizeaza propunerea intr-o comisie formata din 3 membri dintre care 2 psihiatri, si un medic de o alta specialitate sau un reprezentat din societatea civila si ia decizia de internare nevoluntara sau din contra, respinge propunerea in maxim 48 de ore iar decizia se comunica in maxim 24 de ore catre instanta de judecata!!!
Contestarea deciziei de interenare nevoluntara in instanta de judecata
Spunem de pe acum ca noi consideram ca este abuziva practica prin care aproximativ 36 de ore, pacientul poate sa ramana internat nevoluntar si fara sa aiba posibilitatea de a creiona o contestatie ce ar trebuie sa fie rezolvata in termen scurt.
Practic, dupa ce comisia de evaluare constata ca persoana trebuie sa fie internata nevoluntar, aceasta are obligatia dupa cum am aratat, sa solicite instantei de judecata, Judecatoriei, confirmarea internarii nevoluntare.
In mod evident pacientul este adus la instanta de judecata, sub o forma de stare de arest, este ascultat si acolo are posibilitatea in mod evident sa conteste decizia de internare nevoluntara si ca atare sa obtina o scoatere imediata a acestuia din unitatea medicala.
(2)Participarea şi ascultarea pacientului sunt obligatorii, dacă starea sănătăţii sale o permite. În caz contrar, judecătorul poate dispune audierea pacientului în unitatea sanitară.
Atentie – In mod OBLIGATORIU, pacientul trebuie sa fie asistat de avocat !!!
Solutiile pe care le poate dispune instanta cu privire la pacientul internat nevoluntar de catre medicul psihiatru si de catre comisia de evaluare!
Am stabilit faptul ca decizia de internare nevoluntara se poaate contesta in sensul combaterii ei atunci cand propunerea de internare ajunge la instanta, trimisa de catre medicul care a dispus initial internarea(comisia aferenta).
Evident, pe baza probelor si a unei aparari bine facute, aceasta masura de internare ILEGALA ( atunci cand ea este ilegala), poate fi combatuta sau cel putin modificata, iar un pacient care chiar trebuie sa urmeze un anume tratament, sa fie scos din unitatea de psihiatrie si sa primeasca tratamentul in mod ambulatoriu, dat chiar de catre familie!
(6)Instanţa hotărăşte, după caz, confirmarea sau încetarea internării medicale nevoluntare.
Extras din art. 62 din Lege
(7)Dacă instanţa apreciază că nu se impune menţinerea internării, însă tratamentul este necesar, poate dispune, după ascultarea reprezentantului legal ori convenţional al pacientului, înlocuirea internării medicale cu tratamentul ambulatoriu, prin reţeaua ambulatorie teritorială de psihiatrie.
Extras din art. 62 din Lege
Ce se intampla daca instanta confirma masura internarii nevoluntare?
Trebuie sa stiti si in acest caz ca exista si calea de atac a RECURSULUI cu privire la aceasta masura, prin urmare puteti contesta decizia de internare nevoluntara la doua instante diferite.
Totusi sa luam ipoteza in care aceasta masura este definitiva.
In aceasta ipoteza, pe toata perioada internarii nevoluntare si pana la insanatosire, comisia de evaluare indicata mai sus are OBLIGATIA la cererea pacientului, sa faca o REEVALUARE ori de cate ori este necesar si daca se constanta ca NU mai necesita internarea nevoluntra, sa sesizeze de indata instanta si sa dispuna revocarea masurii internarii voluntare!!
Ce drepturi NU pot fi obstructionate in timpul internarii nevoluntare? Comunicarea cu avocatul este NEINGRADITA!
Limitarea libertăţilor individuale ale pacientului internat nevoluntar poate fi justificată numai prin raportare la starea de sănătate a pacientului şi la eficienţa tratamentului. Astfel, in functie de starea efectiva de sanatate si doar JUSTIFICAT, pot fi limitate anumite drepturi insa Nu pot fi limitate următoarele drepturi:
a)comunicarea cu orice autoritate, cu membrii familiei, cu reprezentantul legal sau convenţional ori cu avocatul; – Acest articol va apara de orice abuz. Puteti suna atunci cand sunteti in asemenea situatii limita, chiar din centrul unde sunteti internat!!
b)accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului în scop privat;
c)accesul la presă sau la publicaţii;
d)dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti;
e)exercitarea liberă a credinţei religioase.
Cazul scriitoarei care era la un pas sa fie internata in nevoluntar fiindca a refuzat sa urmeze un tratament ce i-ar fi putut pune viata in pericol
Am explicat inca de mai sus ca avem un caz pe care noi l-am considerat extrem de grav si o incercare de suprimare a vointei persoanei de a urma sau nu un anumit tratament, in raport de propriile convingeri dar si stari de sanatate.
Desi aici discutam despre un alt tip de internare medicala fortata si anume una bazata pe dispozitiile legii penale, trebuie sa vedem ce inseamna in oricare dintre variante, internarea nevoluntara!
In acest caz discutam despre o persoana care a fost cercetata pentru o pretinsa hartuire si care a primit ca masura de siguranta din partea parchetului, obligarea la tratament medicamentos folosidu-se un medicament care are printre altele ca drept efecte adverse si “moartea subita”.
Nu o spunem noi ci o spune prospectul insa din ratiuni ce tin de cenzura, nu putem exhiba numele acestui medicament.
Inainte de a continua, va facem cunoscut numele scriitoarei si una dintre operele sale!
Problema a aparut in momentul in care “tratamentul” prescris a inceput sa ii afecteze de fapt starea de sanatate si sa ii apara tot felul de semne pe corp (eczeme si inflamatii locale) si momentul la care a decis sa citeasca si prospectul care asa cum am aratat are in printre altele zeci de efecte adverse.
Haideti sa vedem ce decide instanta de judecata cu privire la internarea nevoluntara a scriitoarei care a refuzat sa se mai intoxice!
01.02.2024 |
Ora estimata: 08:30 Complet: Pamânări/incidente 1 Tip solutie: Soluţionare Solutia pe scurt: În temeiul art. 568 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art. 567 alin. 1 lit. b) C.proc.pen., cu referire la art. 110 C.pen. admite sesizarea formulată de către Directia de Sănătate Publică Judeteană Constanta si dispune înlocuirea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical, prev. de art. 109 C.pen., dispusă faţă de intimata C. C.(…) cu măsura de siguranţă a internării medicale într-o unitate sanitară de specialitate prev. de art. 110 C.pen., până la însănătosire sau până la obtinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol. Dispozitiile art. 569 C.proc.pen. se vor aplica la rămânerea definitivă a hotărârii. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În temeiul art. 275 alin. (6) C.proc.pen., dispune avansarea onorariului apărătorului din oficiu, C. M., conform delega?iei seria AV, nr. 120/18.12.2023, în cuantum de 340 lei, din fondurile Ministerului Justi?iei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 01.02.2024. Document: Hotarâre 118/2024 01.02.2024 |
In mod evident la aflarea vestii cu privire la internarea medicala nevoluntara intr-un centru specializat, scriitoarea a formulat contestatie, preluata de catre noi la SCA Cuculis&Asociatii.
Ce am trecut in contestatie? Lipsa citarii! Lipsa de proportionalitate! Efectele dezazastruoase pe care le are medicametul prescris pentru sanatatea petentei.
Solutia instantei a fost de a desfiinta masura de internare nevoluntara si consideram noi ca a fost un cumul de elemente ce au dus la aceasta solutie printre care si lipsa totala de citare, ceea ce a dus la o lipsa de aparare a scriitoarei!!
Pentru a intelege si mai bine cum s-a ajuns la situatia acesta, indicam in acest sens art. 568 din codul de procedura penala care vorbeste despre internarea nevoluntara si tratamentul medical obligatoriu care este tot parte a internarii nevoluntare insa pe zona penala si ca masura de siguranta!
Înlocuirea sau încetarea obligării la tratament medical
Art. 568. –
(1) Primind comunicarea, instanţa de executare sau instanţa prevăzută la art. 567 alin. (2) dispune internarea medicală, în situaţiile prevăzute la art. 567 alin. (1) lit. a) şi b), iar în situaţiile prevăzute la art. 567 alin. (1) lit. c) şi d) efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la starea de sănătate a persoanei faţă de care este luată măsura de siguranţă.
(2) În cazurile prevăzute la art. 567 alin. (1) lit. c) şi d), persoana obligată la tratament medical are dreptul de a cere să fie examinată şi de un medic de specialitate desemnat de aceasta, ale cărui concluzii sunt înaintate instanţei prevăzute la alin. (1).
(3) Dacă persoana obligată la tratament medical refuză să se prezinte la examinare în vederea efectuării expertizei, se vor aplica dispoziţiile art. 184 alin. (4).
(4) După primirea raportului de expertiză medico-legală şi a concluziilor medicului de specialitate prevăzut la alin. (2), instanţa, în şedinţă publică, ascultă concluziile procurorului, ale persoanei faţă de care este luată măsura de siguranţă şi ale avocatului acesteia, precum şi ale expertului şi medicului desemnat de aceasta, atunci când consideră necesar, şi dispune fie încetarea măsurii obligării la tratament medical, fie internarea medicală.
(5) Dacă persoana faţă de care s-a luat măsura de siguranţă nu are avocat, i se asigură un avocat din oficiu.
(6) O copie de pe hotărârea definitivă a instanţei prevăzute la art. 567 alin. (2) se comunică instanţei de executare.
Am dat exemplu acesta pentru a intelege cat de usor un om extrem de bine integral in societate, poate sa ajunga sa fie “arestat medical” de un sistem obtuz care nu poate sa inteleaga ca suntem cu totii diferiti.
Suntem de acord ca masura internarii medicale este necesara pentru multe dintre cazuri insa asa cum am invatat inca din facultate, decat sa fie trimis in spatele gratiilor un om nevinovat mai bine sa scape 10 nevinovati!
Asta arata de fapt prin acest crez, rigoarea de care ar trebui sa se bucure sistemul judiciar inainte de a lua o masura atat de intruziva in viata unei persoane.
Nu uitati asa cum va spun de fiecare data! Aveti drepturi si cel mai simplu pentru ca cineva sa fie abuzat este ca acela sa nu-si exercite drepturile pe care le are!
Av. Cuculis Adrian
Mă aflu în situația în care mama ar trebui internată involuntar, deoarece are probleme psihice, dar persoanele care iau luat proprietățile înn valoare de peste 450.000 euro i-au dat un avocat care cel mai probabil a dat șpagă la psiholog și în raportul întocmit de către acesta mama figurează perfect sănătoasă, în condițiile în care dânsa nu știe că a înstrăinat un imobil, spune că îl mai are și că va construi un cămin ptr.frate, care are tot schizofrenie paranoidă. Legea ar trebui să prevadă obligatorie internare ptr.o săptămână la un spital de psihiatrie, dacă familia persoanei o cere, eventual o declară sănătoasă, ceea ce este puțin probabilși cere daune, NU a murit nimeni că a fost internat o săptămână, dar mult mai rău este că așa zisele drepturi ale omului favorizează infractorii, familia rămânând fără toate bunurile.
Dacă pentru un furt de câteva mii de euro o persoană a fost condamnată penal cu închisoare, în cazul acestei infracțiuni de înșelăciune, infractorul nu pățește nimic, râmâne cu câștigul substanțiel, deoarece refuzul de internare împiedică o diagnosticare corectă și completă.
În caz că faci acțiune în instanță, atât procurorul , cât și judecătorul nu fac decât să accepte o expertiză psihiatrică favorabilă, obținută în mod fraudulos, neputând să conteste un raport medical
se poate contesta cum sa nu
Dupa un scandal de munca si inchiderea firmei am ramas fara bani si nu am putut continua un tratament hormonal ,atat de la fosta firma cat si medicul endicronolog sau unde merg la doctor ,pe ce mi sa scris in dosarul de medicina muncii ,indiferent unde merg in cabinet ca merg la o simpla analiza medicala etc sunt amenintat cu psihiatrul ,merg la un consult dermato ,etc oriunde sunt amenintat ca cheama psihiatru …Totul a inceput fiindca m-am certat cu fostul manager cerand drepturile salariale neplatite pe trei luni ,ramasi singuri in birou,adus de acasa din timpul liber ,bagat fara telefon nimic inauntru mi-au zis ca ma vor trimite la cabinetul lor contractual si o sa aibe grija de mine.Am fost chemat dupa trei zile la o evaluare psihologica pentru lucru la inaltime unde doamna doctor de la un centru medical de renume din tara a inceput sa ma hartuiasca ,de ce am schimbat joburi ,etc,ce probleme am in familie ,de ce fac mereu asta ,cine sunt eu de imi permit sa ridic vocea unui medic si sa ii zic ca nu ii ok ,si ca daca sunt nesimtit si vorbesc peste ea imi trece vizita la psihiatrie in fisa ca are tot dreptul si eu nu pot face nimic .Am iesit plangand din cabinet ,si de atunci indiferent la ce medic merg sunt urmarit de acest cosmar miam pierdut joburi ,efectiv sa instalat panica in mine cand merg la o evaluare medicala de angajare …ultima medicul endicronolog ma asteptat cu psihiatrul dupa usa in timp ce.ma consulta .
Vreau sa scap de blestemul asta sa imi vad linistit de munca
Dacă îmi internez copilul la secția de psihiatrie și vreau să-l externez pe semnătură.
Ce se întâmplă?
Exista doar extenarea la insanatosire sau prin instanta.
Dacă am fost internată la psihiatrie în Germania pe baza unor minciuni pot da persoana în judecsta ??
Buna ziua.
Am fost internata nevoluntar la psihiatrie.
Unde ma duc sa lucrez, aud de -la nebuni cu tine, e bolnava psihic etc, vecinii la fel ii aud cu amenintari de politie si bagat la nebuni.
In cazul in care mai aud astfel de amenintari si mai ales daca se trece la fapte, ce DREPTURI am si ce pot face astfel incat sa nu imi fie violate drepturile de om ?
Care sunt legile care ma apara ?
Ne puteti suna la 0722298011
Cat timp durează de la decăderea din drepturi prin tutela pana la internarea in Centru de psihiatrie?
depinde de forma de ocrotire