Contestatiile La Executare Fiscale In Apel Se Vor Judeca La Sectiile Civile

Apelurile promovate în cazurile de contestații la executare fiscale se judecă la secțiile civile ale Tribunalelor.

Discutam despre executările pornite în baza Codului de procedură fiscală.

De unde a plecat situatia?

Contestatiile La Executare Fiscale
Executarile Silite Fiscale

In principal secțiile civile declinau apelurile la secțiile de contencios administrativ și fiscal, iar acestea declinau invers.

În ședința din 3 iunie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii a soluționat recurs în interesul legii privind apelurile împotriva sentințelor privind contestații la executare, vorbim aici despre decizia 18 din 2019

Citit si:

Decizia nr.18 în dosarul nr.489/1/2019:

”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 714 şi art. 95 din Codul de procedură civilă, secţiile civile ale tribunalelor sunt competente funcţional să soluţioneze apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii asupra contestaţiilor formulate împotriva executărilor silite pornite în temeiul dispoziţiilor art. 260 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Cititi si :

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 3 iunie 2019.”

O chestiune similară se întâmplă cu apelurile în cazul contestațiilor la executările pornite de firmele de recuperări creanțe, doar că acestea sunt declinate către sectiile civile pe cand ele erau de competenta sectiilor specializate de litigii cu profesionisti.

Executarea silita pornita in baza deciziilor de impunere primite de catre contribuabili poate fi contestata si executarea ANAF anulata, daca se desfasora in mod ilegal.

Pana la intervenirea acestei decizii in RIL instantele declinau de la o sectie la alta a Tribunalelor, aceste litigii , ceea ce de esenta prelungea nejustificat rezolvarea contestatiei la executare si deblocarea conturilor celor executati silit.

Verificati intodeauna legalitatea actelor de executare silita alaturi de un avocat specializat in executari silite fiscale.

Av.Drd. Cuculis Adrian

One comment to “Contestatiile La Executare Fiscale In Apel Se Vor Judeca La Sectiile Civile”
  1. Fiica mea nu a platit un credit contractat in 2006. In contract avea o dobida de 5 pct. plus euribor .In 2009 semneaza un act aditioanal cu dob. plus 8 pct. si dob. 15 pct. penalizatoare plus euribor La febr. 2014 incepe bankpost executare silita .Am plati in timpul executarii 83000 lei din care ei au retinut doar 4812 euro la credit si 9365 euro la dobinzi . Executorul a retinut cam 22% . VA ROG SA MI SPUNETI DACA PE PERIOADA EXECUTARII SILITE AVEA DREPTUL SA CALCULEZE DOBINDA DIN ACTUL ADITIONAL in care a majorat dobinda penalizatoare de 5 ori ca sa ne acorde o perioada de gratie de 12 luni cind salarul fetei a fost taiat cu 25% de PDL

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.