Executat Silit Fara Somatie

Ce se intampla daca sunt executat silit insa nu am fost notificat cu privire la inceperea executarii silite impotriva mea?

Executat Silit Fara Somatie – Nu am primit somatie dar sunt executat silit, este legala o asemenea procedura?

Nu de putine ori se intampla ca un debitor aflat in urmarire silita sa se treazeasca cu conturile blocate la banci sau chiar angajatorul sa-i retina bani din salariu la finalul lunii spunand ca a primit la randul lui o execuatre silita de infiintare a popririi de la un executor judecatoresc.

Evident, intrebare, daca este normal sa fii executat silit fara somatie, ramane la fel de pertinenta in conditiile in care cunoastem ca fie ca am facut un credit la banca, la Ifn sau am ajuns pe mainile recuperatorilor de creante, primim notificari de tot felul pentru a ne indeplini obligatiile.

Astfel, atunci cand un debitor este executat silit fara somatie, fara sa fi fost instiintat cu privire la ceea ce urmeaza, este ilegal, aproape de fiecare data.

Spunem aproape de fiecare data fiindca doar intr-o singura situatie, putem sa fim executati silit fara somatie, respectiv atunci cand se infiiteaza poprirea pe conturile noastre sau la angajator.

Executat silit fara somatie.
Executat silit fara somatie.

Executarea silita imbraca multe forme.

Creditorii pot executa silit succesiv, adica in cascada sau pot executa silit concomitent, adica asupra unui debitor sa fie facute forme de executare mobiliara(vanzarea unui autoturism dupa ce a fost sechestrat), vanzarea imobilului dvs. prin somatia imobiliara, sau poprirea conturilor, executarea silita a partilor sociale dintr-o firma pe care o detineti sau chiar si vanzarea bunurilor mobile din casa.

Toate fac parte din procesul de executare silita si toate aceste proceduri extrem de intruzive in viata si patrimoniul unui debitor, pot fi paralizate, verificate daca sunt legale sau nu sau chiar anulate( sunte mii de executari silite anulate pentru ca au pornit ilegal), doar in baza unei singure actiuni cu potential de a temporiza si ulterior anula executarea silita, respectiv, contestatia la executare silita.

Luam de referinta contestatia la executare cu modificarile din 2020 fiindca incepand cu acest an, s-a modificat aproape substantial procedura si termenul de 15 zile despre care stiam ca nu avem cum sa mai facem contestatie la executarea daca il depasim, a fost cumva inlaturat si cei care sunt executati silit fara somatie de catre banci, inf-uri sau recuperatori de creante,firme de telefonie mobila etc. pot contesta executarea silita si dupa termenul de 15 zile.

Vizualizati si :

Pentru a intelege fenomenul celui executat silit fara somatie, trebuie sa vedem daca legea prevede o asemenea procedura si sa raspndem intrebarii, cand este legal sa fii executat silit fara somatie?

Cand vine vorba despre o executare silita prin poprire(vedeti procedura de contestare a executarii prin poprire), codul de procedura civila in cartea executarii silite, prevedem la art. 783 Cod Procedura Civila ,

Înfiinţarea popririi (1) Poprirea se înfiinţează fără somaţie, în baza încheierii de încuviinţare a executării, prin adresă în care se va preciza şi titlul executoriu în temeiul căruia s-a înfiinţat poprirea, ce va fi comunicată celei de-a treia persoane arătate la art. 781 alin. (1), împreună cu încheierea de încuviinţare a executării sau un certificat privind soluţia pronunţată în dosar.

Explicatii Av.Drd. Cuculis Adrian – Aceast text de lege, il califica pe creditor sa trimita prin executor, o poprire atat pe conturile noastre de la banca dar si pe salariul pe care il incasam sau pensia trimisa de catre Casa de Pensii.

Se arata astfel clar ca poprirea, se poate infiinta FARA SOMATIE, asta inseamna ca nu este ilegal sa avem prima data conturile blocate si pe urma asa cum arata paragraful de mai jos sa luam la cunostiinta despre infiintarea popririi.

Despre măsura luată va fi înştiinţat şi debitorul, căruia i se va comunica, în copie, adresa de înfiinţare a popririi, la care se vor ataşa şi copii certificate de pe încheierea de încuviinţare a executării sau de pe certificatul privind soluţia pronunţată în dosar, şi titlul executoriu, în cazul în care acestea din urmă nu i-au fost anterior comunicate.

Devine ilegala poprirea fara somatie care se infiinteaza si nu respecta paragraful de mai sus, respectiv, dupa ce se instituie poprirea, debitorul nu primeste FIZIC in plic, toate actele indicate mai sus, titlu executoriu, somatia, etc.

Practic, singura exceptie de la regula o face infiintarea popririi fara somatie, insa asta nu inseamna ca nu va aparea totusi un inscris prin care sa i se aduca la cunostiinta debitorului executat silit fara somatie , ca asupra lui s-a demarat o executarea silita prin poprire.

De asemenea, atunci cand executorul nu isi indeplineste obligatia de a comunica debitorului si actele nidicate mai sus intreaga executarea devine nula.

Cand mai poate fi atacata poprirea infiintata fara somatie?

O alta situatie in care executarea silita fara somatie este ilegala, se refera la :

  • momentul la care titlul executoriu in baza caruia va executa silit, este reprezentat de un contract de credit, banca ifn, sau cesionat catre recuperatorii de creante si acolo pot fi folosite ca aparari pentru anularea popririi, existenta clauzelor de natura abuziva din interiorul contractelor;
  • poprirea infiintata poate fi contestata daca debitul este prescris;
  • contestatia o puteti formula daca exista suspiciuni cu privire la suma excesiva in baza careia sunteti executat silit fara somatie;
  • contestatia la executare se poate inainta si daca executarea este inaintata de catre un recuperator ce reprezinta un alt recuperator;
  • contestatia o puteti fara la executrea silita fara somatie atunci cand identificati alaturi de un avocat contestatie la executare silita care va poate spune cel mai sigur ce ilegalitati s-au facut in cadrul dosarului de executare.

Cand este ilegala si poate fi contestata executarea silita pornita fara somatie?

Exceptia pe care am prezentat-o mai sus se aplica EXCLUSIV infiintarii popririi fara somatie, acestei forme de executare silita care pune stapanire pe conturile debitorului de cele mai multe ori in mod abuziv sau chiar ilegal, pentru ca in opinia legii, daca debitorul ar cunoaste ca urmeaza sa i se puna poprire pe conturi, si-ar retrage sumele de bani din acele conturi.

In opinia noastra chiar si aceasta exceptie ar putea sa suporte critici de neconstitutionalitate, avand in vedere faptul nu se justifica spre exemplu ca la locul de munca sa fie impusa poprirea fara somatie fiindca plata o va face angajatorul, de esenta debitorul neputand dispune de acei bani dupa bunul plac, cum ar fi in cazul conturilor bancare.

Cand va puteti da seama ca o executare silita fara somatie este ilegala?

Spre exemplu in cazul executarii silite imobiliare, niciodata nu se poate incepe o asemenea procedura pana cand executorul nu va emite o somatie imobiliara.

Practic, exista situatii cand oamenii s-au trezit cu casele vandute desi nu fusesera niciodata somati pentru a se conforma.

O alta situatie se refera la executarea silita prin sechestru asigurator si vanzare de bunuri mobile.

Nici in aceasta situatie, daca nu primiti somatia de executarea si somatia de o zi , procedura este la fel de ilegala si poate fi conestata.

De asemenea, in timpul deplasarii in trafic, nu putem sa fim opriti si sa se ajunga la ridicarae autoturismului pe care il detinem chiar daca am fi primit o somatie in acest sens.

La fel de bine nicio executare silita in imobilele debitorilor pentru ridicarea bunurilor mobile nu poate fi efectuata fara sa fi fost notificat debitorul inainte de a se trece la o asemenea procedura.

Dupa cum observam , niciodata o executare silita FARA SOMATIE nu este legala, fie ca sunteti notificat mai devreme sau mai tarziu, notificarea executarii este OBLIGATORIE.

Lipsa somatiei de executare silita poate echivala cu o nulitate absoluta a executarii silite prin care treceti si asta inseamna ca puterea de anulare a executarii silite ii ramane doar executatului silit fara somatie prin deschiderea unei contestatii la executare.

Ultimele comentarii de pe site :

Pentru a spulbera un alt mit din prejma executarilor silite si a celor executati silit, vreau sa raspundem la o intrebare care ii macina pe toti cei care trec prin vacarmul executarii silite.

Este adevarat ca daca am primit executarea silita pe conturi si au apucat sa imi retraga banii din banca sau angajatorul a platit, nu mai pot face contestatia la executare silita?

Acest mit, ramane un mit fiindca in realitate lucrurile stau altfel.

  • Chiar daca vi s-a pus poprire pe cont sau vi s-au retras deja banii din cont, CONTESTATIA LA EXECUTARE SILITA POATE FI FACUTA ORICAND dupa acest moment.
  • De fapt, momentul la care poate fi facuta contestatia la executare este doar acela cand sunteti executati silit.
  • Un executat silit fara somatie poate sa faca contestatia la executare atunci cand afla ca este executat silit deci asta inseamna chiar si peste termenul de 15 zile.
  • Contestatia la executare este singura arma care va asigura ca executarea silita ilegala este anulata si nu se vor face abuzuri impotriva dvs.

Av.Drd. Cuculis Adrian

3 comments to “Executat Silit Fara Somatie”
  1. Am fost executata silit in 2018, atat prin poprire la banca, cat si la angajator. Niciodata dupa aceea nu mi s-a adus la cunostinta despre aceasta poprire, decat de catre angajator. Povestea este lunga si se complica apoi: angajatorul imi opreste si vireaza lunar o treime din salariu (pana la 31.07.2020 vorbim despre 18801 lei!). Poprirea initiala a fost facuta de un BEJ cu doi asociati. In octombrie-noiembrie 2019, acest BEJ se radiaza, dosarul meu ajungand (nu ma intrebati ca INCA nu stiu cum!) la noul BEJ al unuia dintre cei doi, angajatorul nu este instiintat, eu la fel… Angajatorul trimite in continuare, lunar, sumele pe care mi le retine. Vorbim de intervalul decembrie 2019- iunie 2020. In data de 09.07.2020, angajatorul primeste o noua poprire pe numele meu, suma “datorata” este cu doar vreo 4300 lei mai mica decat cea din martie 2018, printre documentele primite se regaseste si o adresa in care se explica ce s-a intamplat de fapt side ce dosarul meu se plimba ca pe bulevard, ca cei dois-au separat , etc. Insa , iarasi un lucru care ma pune pe ganduri, mi se solicita din nou o valoare (mare, as spune!) pentru cheltuieli executorii si onorariu… Nu ma vad obligata sa le platesc toate modificarile organizatorice pe care le face acest executor, ori de cate ori ii tuna sa schimbe ceva! Asta pe de o parte, pe de cealalta parte e vorba de o valoare popripta aiurea: eu platesc 18801 lei, iar ei considera doar 4300 lei…, nemaivorbind ca EU am luat la cunostinta DOAR din bunavointa contabilei firmei angajatoare. Am luat legatura telefonic cu acest executor, in ceeace priveste aceasta situatie si mi s-a spus cu seninatate ca vor analiza, vor cauta, imi vor raspunde… Si au trecut deja trei saptamani si nu se intampla nimic. Am cerut ca pana la clarificare sa nu le mai trimitem niciun ban si mi se raspunde ca chiar daca ii dau in judecata, tot sunt obligata sa platesc.
    Eu sunt din Timisoara, am mai luat legatura cu dumneavoastra si mi s-a spus ca voi fi sunata pentru o programare. Inca nu am niciun semnal de la dvs. si va rog tare mult sa-mi dati o mana de ajutor, mai ales daca considerati ca putem avea castig de cauza. M-am hotarat sa nu ma mai las ingenunchiata de acesti executori care profita de necunoasterea noastra si teama pe care o seamana…
    Va multumesc enorm pentru ca existati!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.