Poprire Tichete Masa Si Poprire Vouchere De Vacanta

Pot fi executate silit tichetele de masa sau voucherele de vacanta?

Poprirea instituita pe tichetele de masa sau pe voucherele de vacanta. O intrebare care cuprinde de fapt interesul celor care primesc asemenea plati din partea angajatorilor lor fie ca sunt privati fie ca sunt de stat.

Pentru a nu va lasa sa asteptati, noi opinam ca o executare silita inceputa impotriva dvs. prin poprire tichete masa sau poprire vouchere de vacanta, este ILEGALA si aveti posibilitatea contestarii executarii silite.

Poprire Tichete Masa
Poprire Tichete Masa

Problematica este una foarte interesanta, avand in vedere ca fiecare dintre cele doua, si anume, tichetele de masa dar si vocherele de vacanta, au regim stabilit de catre lege si se pune pe buna dreptate problema, daca ele pot fi executat silit sau nu.

Ce presupune poprirea la modul general si ce venituri pot fi urmarite?

Obiectul popririi (1) Sunt supuse urmăririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului ori deţinute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente.

Asta presupune , analiza textului de lege dar si a legislatiei speciale a tichetelor valorice, pentru a putea opinia daca tichetele de masa sau voucherele de vacanta, pot fi executate silit prin poprire.

Se incadreaza tichetele de masa si voucherele de vacanta in dispozitiile codului de procedura civila referitoare la “venituri cu destinatie speciala ” si ele nu pot fi executate silit prin poprire?

Asta urmeaza sa stabilim si sa vedem ce se intampla atunci cand suntem executati silit prin poprire pe tichetele de masa sau pe voucherele de vacanta.

Poprirea tichetelor de valoare implicit executarea silita a voucherelor de vacanta si a tichetelor de masa trebuie privita prin prisma Legii 165/2018 care reglementeaza la modul general si tichetele de masa dar si voucherele de vacanta, intr-un cuvant, tichetele de valoare.

Plecam de la ideea ca tichetele de valoare, pot fi emise atat pe suport de hartie cat si pe suport electronic.

Asta prespune ca in mod normal , puteti primi contravaloarea acestora si sub forma de bani.

In ipoteza in care primiti o contravaloarea a tichetelor de masa direct in cont cu acest titlu executorul judecatoresc prin poprirea impusa si transformarea bancii in tert poprit, va va opri in mod automat contravaloarea tichetelor de masa sau a voucherelor de vacanta.

Lucru ilegal care poate fi combatut prin contestatia le executare.

Tragem concluzia ca biletele de valoare pot fi convertite in bani din dispozitiile legale din legea 165/2018 care arata ca ” (5) Biletele de valoare emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.”

Asta presupune astfel ca ele pot fi folosite ca atare pentru scopul pentru care au fost ele emise si doar atat, ori daca s-ar ajunge la o poprire a sumelor de bani transferate de catre angajatori in conturile dvs. cu titlu de tichete de masa, o asemenea operatiune de poprire, ar fi ilegala.

In aceeasi ordine este important sa vedem si ce sume arata codul ca nu pot fi poprite sau executate silit?

Astfel se arata in codul de procedura civila ca alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Opinam in sensul legii ca desi tichetele de masa si voucherele de vacanta nu fac parte din categoria indicata mai sus, insa ele tot nu vor putea fi executate silit, avand in vedere urmatoarele doua aspecte:

 • Cu privire la tichetele de masa:

Tichetele de masa – Cadru legislativ aplicabil – Poprire Tichete Masa

Tichetele de masa sunt bonuri valorice destinate achizitiei de hrana si alimente, oferite angajatilor de catre angajatori.

Tichetele pot fi utilizate exclusiv in contul alocatiei individuale de hrana, iar hotararea de Guvern nr. 1045/2018 este documentul care stabileste normele de aplicare a legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Astfel, prin termenul exclusiv , excludem si varianta in care acestea pot fi executate silit sau poprite de catre creditorii debitorului care primeste asemenea tichete de valoare.

a) (1) Tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare.

b) Este indivizibil un tichet de masa ce are o anumita valoare si spre exemplu este impusa o poprire de 1/3, de esenta fiinda imposibila poprirea pe 1/3 pe un tichet de masa de 100 de lei, asta insemnand in esenta ca executorul ar trebui sa opreasca 33,33 lei lucru ce ar fi imposibil.

Cititi si :

La fel de imposibila face executarea silita prin poprire a tichetelor de masa si urmatorul text de lege:

(3) Valoarea tichetelor de masă pe suport electronic este transferată lunar salariaților, în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna următoare, de către unitatea emitentă de tichete de masă pe suport electronic, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul.

Cine are dreptul la tichete de masa?

Potrivit Legii tichetele de masa pot fi acordate atata de catre stat dar si de catre particulari, salariatilor care au contract individual de munca.

Denumita si alocatia de hrana, aceasta se plateste individual catre angajat, sub forma tichetelor de masa. Diferenta apare dupa cum doreste angajatorul sa faca plata sub forma banilor sau a tichetelor in mod direct.

Incepand cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, indemnizatii de hrana reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.

Cum pot fi valorificate tichetele de masa

Tichetele de masa pot fi utilizate exclusiv pentru achizitionarea de alimente, iar valorificarea lor poate fi facuta doar in anumite magazine sau restaurante, cu care unitatile emitente – companiile si firmele private – au contract pentru prestarea serviciilor respective.

Prin urmare, daca textul de lege ( desi vorbim despre un venit generat de catre debitor), greveaza de aceasta obligatie de a folosi doar pentru un anumit scop acele bilete speciale valorice, este clar ca si in conformitate cu legea, ele au o destinatie SPECIALA.

Modificari apar si cu ocazia COVID 19

In prezent pot primi tichete de masa si acei angajati care au contractul de munca suspendat in situatia ”intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”, ca urmare a instituirii starii de urgenta.

 Pe scurt, persoanele aflate in somaj tehnic in urma perioadei de stare de urgenta sunt sprijinite prin asigurarea tichetelor de masa.

 • Cu privire la poprire vouchere vacanta:

Trebuie inteles ca nici acestea nu pot fi executate silit. In principal voucherul de vacanta este un bilet de valoare care se acordă angajaților pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Si aici avem un text de lege care duce si acesta cu gandul ca tichetele de vacanta NU pot fi executat silit sau poprite la randul lor: (3) Se interzice unității afiliate acordarea unui rest de bani la voucherul de vacanță.

Prin urmare, daca am privi poprirea de 1/3 ca o divizare a voucherului, practic acest lucru ar fi ilegal prin prisma propriei legislatii care arata la randul ei ca aceste vouchere sunt date cu destinatie speciala si anume pentru EFECTUAREA CONCEDIULUI DE ODIHNA.

Astfel, fie ca vorbim de tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță, generic spus tchete valorice, nu se poate retine ca o poprire ar putea sa fie instituita asupra lor si pe cale de consecinta, daca s-ar ajunge la instituirea unei popriri pe tichetele de vacanta sau o poprire pe tichetele de masa, aceasta ar avea profunde valente abuzive si ar putea sa faca obiectul unei contestatii la executarea silita.

Sfaturi pentru angajatori: daca primiti o asemenea poprire unde vi se pune in vedere sa retineti toate drepturile salariale ale angajatilor dvs. in limita de 1/3, exlcudeti de la aceasta calculatie, valoarea tichetelor de masa sau voucherele de vacanta.

Sfaturi pentru angajati: daca angajatorii dvs. nu fac acest lucru aveti deschisa calea contestatiei la executarea silita prin poprire asupra voucherelor de vacanta si a tichetelor de masa.

Daca treceti printr-o executare silita de genul acesta trebuie sa stiti ca singurul instrument juridic ce va permite contestarea retinerii unor sume ce deriva din tichetele de masa sau voucherele de vacanta, este contestatia la executare impotriva popririi puse pe tichetele de masa sau voucherele de vacanta.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Articol votat cu 5 stele

Rating: 5 out of 5.

4 comments to “Poprire Tichete Masa Si Poprire Vouchere De Vacanta”
 1. Buna ziua!
  Poate atrage raspundere penala, faptul ca nu se respecta o hotarare judecatoreasca? Daca persoana obligata la plata de instanta nu doreste sa raspunda in nici un fel solicitarilor scrise, poate fi considerata rea-credinta?
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

 2. Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti daca primesc indemnizatie de hrana, lucrez la stat si am o poprire pe salariu, acea indemnizatie se poate popri? Deocamdata mi se retin 1/3 si din indemnizatie. Este indemnizatie cu destinatie speciala? De la resurse umane mi s-a spus ca este venit periodic si este supus popririi.

  Mulțumesc frumos

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.