Cum contest un proces verbal de contraventie prin care mi s-a suspendat permisul de coducere si cum pot recupera permisul daca formulez o plangere contravenionala?

Cum contestam un proces verbal de contraventie si cum pot recupera permisul de conducere pana se judeca procesul?

Daca tot in aceasta perioada exista un numar foarte mare de persoane care pleaca in vacanta cu masina personala, nici politistii de la Brigada Rutiera nu stau degeaba si sunt pusi pe suspendat permise de conducere si aplicarea de amenzi contraventionale, care in perioada anului 2015 s-au majorat de mai multe ori.

Permis de conducere

Permis de conducere

Astfel, atunci cand primim un proces verbal de contraventie este important sa cunoastem faptul ca il putem contesta daca modul in care s-au petrecut faptele nu au fost cuprinse in mod corect in procesul verbal sau daca politistul rutier face un abuz si retine aspecte neadevarate, pentru a va sanctiona. Important de precizat este si faptul ca circulatia pe drumurile publice este reglementata de OUG 195/2002 reprezentata de codul rutier al Romaniei.

In fine, atunci cand comitem o contraventie, precum, trecerea pe rosu, neacordare de prioritate, oprirea interzisa sau depasirea vitezei. Astfel, ordonanta mai sus mentionata arata ca –

Incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, altele decat cele care intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment ori cu amenda ca sanctiune principala si, dupa caz, cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 96 alin. (2).

 

Evident, contraventiile sunt de mai multe tipuri si ele sunt cuprinse in lege de la art. 99 pana la 109 si sunt extrem de variate.

Dar ce se intampla,daca un proces verbal nu are toate caracteristicile pe care le cere legea si care ar fi ele.

In afara de legea speciala 195/2002 avem si o ordonanta de “drept comun” ce reglementeaza contraventiile la modul general si astfel daca agentul constatator nu respecta cele inscrise mai jos, atunci procesul verbal este nul, insa atentie, doar daca il contestati in instanta –

Astfel Art. 16
(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
(11) In cazul contravenientilor cetateni straini, persoane fara cetatenie sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in procesul-verbal vor fi cuprinse si urmatoarele date: seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent.
(5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia.
(6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica “Alte mentiuni”, sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

 

Ce pot sa fac daca mi s-a suspendat dreptul de a conduce pe 30,60,90 de zile?

Sunt momente in care, desi am comis o contraventie, avem nevoie sa circulam cu autoturismul. Pentru a putea circula este important sa formulati o plangere contraventionala la instanta de judecata si astfel suspendandu-se efectele procesului verbal de contraventie, se poate ridica si permisul de la politia rutiera pana la solutionarea plangerii contraventionale. Leguitorul a permis urmatoarea situatie –

Articolul 118
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti. – asta inseamna ca si sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce pe drumurile publice este suspendata.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere. – Aici ne referim in mod clar la un certificat de grefa.

avocat Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

0314124888

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.