Demisie Administrator SRL – Cum Poate Sa Demisioneze Un Administator Al Unui SRL-Procedura Registru Comertului Excludere Administrator

Exista doua ipoteze prin in care un administrator al unei societati cu raspundere limitata este pus sa renunte la aceasta functie –

  • in conditiile in care se hotaraste acest aspect in hotararea generala a asociatiilor;
  • in conditiile in care administratorul societatii vrea sa demisioneze;

Opinez ca legea societatilor comerciale 31/1990 se completeaza in mod corespunzator cu ceea ce inseamna contractul de mandat si astfel, discutam despre mandatul dat unui administrator al unei socieati comerciale fie el cu titlu gratuit fie remunerat.

  • Procedura de excludere a unui administrator in cazul hotararii acestor aspecte de catre hotararea generala a asociatilor -Excludere Administrator SRL fara calitate de asociat-

In acest prin caz dat adica, excluderea unui administrator fara calitatea de asociat, procedura in sine este vadit reglementata de catre legea 31/1990.

Articolul 194 legea 31/1990

(1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale: ———- Partea introductivă a alin. (1) al art. 194 a fost modificată de pct. 137 al art. I din LEGE nr. 441 din 27 noiembrie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 28 noiembrie 2006.

a) să aprobe situaţia financiară anuală şi să stabilească repartizarea profitului net;

b) să desemneze administratorii şi cenzorii, să îi revoce/demită şi să le dea descărcare de activitate, precum şi să decidă contractarea auditului financiar, atunci când acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii; ———- Lit. b) a alin. (1) al art. 194 a fost modificată de pct. 43 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 82 din 28 iunie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 29 iunie 2007.

c) să decidă urmărirea administratorilor şi cenzorilor pentru daunele pricinuite societăţii, desemnând şi persoana însărcinată să o exercite;

  • Procedura de excludere a unui administrator in cazul hotararii acestor aspecte de catre hotararea generala a asociatilor -Excludere Administrator SRL ce are calitatea de asociat-

S-a retinut in practica, faptul ca daca un asociat ar avea si calitatea de administrator, acesta nu ar trebui sa voteze pro causa pentru excluderea sa, deci asta ar insemna ca s-ar retine o mai utila abtinere de la orice procedura de vot, desi, acest lucru nu-i este interzis.

Vedeti si exceptiile de neconstitutionalitate cu privire la atacarea deciziilor in instanta cu privire la consiliul director.

Solicitati analiza cazului dvs. cu programul de inteligenta artificiala si verificati sansele de castig intr-un posibil litigiu comercial.

Spunem ca ar trebui sa se abtina fiindca actele facute pro causa sunt susceptibile de anulare.

  • Procedura de demisie a unui administrator (act unilateral) in situatia in care prin AGA, asociatii sunt de acord.
  • Administratorul va formula in scris cererea de demisie pe care o inregistrati la societate – Atentie trebuie sa fie cu cca 30 zile de le inregistrare pana la data efectiva la care doriti demisia din functie , acest aspect este util pentru a nu prejudicia activitatea societatii )
    Se convoaca AGA extraordinara;
    In cadrul sedintei AGA, se ia act de demisia administratorului si evident se va numi unul nou.
    Dupa numire nou administrator, se face un aditional cu noile modificari, aditional care se depune si inregistreaza in registrul comertului.
Demisie Administrator SRL
Avocat Cuculis A.
  • Procedura de demisie a unui administrator (act unilateral) in situatia in care prin AGA, asociatii nu sunt de acord sau nu se prezinta la AGA;

Aceasta situatie este de fapt cea mai incalcita si va fi necesar ca administratorul societatii sa urmeze procedura de mai jos-

In primul rand va depune demisia sa , iar documentul unilateral trebuie sa aiba atat stampila de primire/nr. inregistrare la societate sau in cazul in care nu se poate acest lucru se va face procedura de notificare prin avocat ;

Secundar, va dispune in calitate de administrator convocarae AGA in vederea discutarii de catre asociati a cererii de demisie a administratorului societatii.

Tertiar – daca in cadrul acestei adunari generale fie asociatii nu se prezinta fie nu voteaza, atunci pe baza procesului verbal, administratorul demisionarva depune mentiuni in Registrul Comertului si astfel de la aceasta data el desi nu va fi radiat din evidentele registrului, totusi va aparea cu titlul de administrator demisionar incepand cu data respectiva, astfel incat nu ii vor putea fi imputate fapte de dupa aceasta data.

Important este ca orice procedura sa fie facuta de catre un avocat specializat in drept comercial. 

Este posibil ca procedura in sine sa necesite si interventia instantei de judecata in conditiile in care administratorul demisionar doreste efectiva radiere din registrul comertului.

Probleme de drept comercial? Completati formularul de mai jos.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.