Despagubiri Accident Auto

Aflati totul despre cum puteti obtine despagubiri daca ati fost victima unui accident auto.

Daunele morale pentru siferinta moralasi daunele materiale pentru prejudiciile aduse de catre soferul vinovat.

Accidentele auto fac parte din realitatea in care traim si fac parte din desfasurarea evenimentelor cotidiene insa in cele din urma , un accident auto inseamna de cele mai multe ori schimbarea cursului vietii unei persoane.

Astfel, multi nu stiu ca de fapt, daca sunt victime ale accidentelor auto, acestea pot cere despagubiri pentru accidentele auto in care au fost implicati.

Asigurătorul are obligatia sa acorde despăgubiri, în baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de vehicule şi pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul deschis.

Daunele, despagubirile trebuie sa reflecte intodeauna prejudiciul adus victimei iar daca in urma accidentului auto victima a decedat, despagubirile se cuvin familiei atat pe parte materiala dar si morala.

De asemenea, daunele asa cum am aratat se acorda nu doar pentru despagubirea victimei prin prejudiciul adus acestia in mod direct dar si indirect prin pagubele de natura materiala.

Exista situatia nefericita a vatamarii corporale, conform legii discutandu-se de vatamare corporala , daca ingrijirile medicale exced 90 de zile iar in acest despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara vehiculului care a produs accidentul, cât şi pentru persoanele aflate în acel vehicul, cu excepția conducătorului vehiculului respectiv care se face vinovat desigur de accident.

Atentie si la intiderea despagubirii in functie de stabilirea intinderii vinovatiei in producerea prjudiciului. Iccj a stabilit acest lucru in mod separat.

Situatia este aceeasi si in caz de deces si se acordă despăgubiri și în cazul în care persoanele care formulează pretenții de despăgubiri sunt soțul (soția) sau persoane care se află în întreținerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului.

Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despăgubirile se acordă pentru bunurile aflate în afara vehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate în acel vehicul, numai dacă acestea nu erau transportate în baza unui raport contractual existent cu proprietarul sau cu utilizatorul vehiculului respectiv, precum și dacă nu aparțineau proprietarului, utilizatorului ori conducătorului vehiculului răspunzător de
producerea accidentului.

Valoarea daunelor morale in caz de accident auto se stabileste in functie de prejudiciul efectiv suferit de catre victima, deci este important sa probati cererea de despagubire pentru a obtine daunele solicitare.

În caz de vătămare corporală sau deces al unei persoane ori de avariere sau distrugere de bunuri, se acordă despăgubiri dacă vehiculul care a produs accidentul este identificat și asigurat, chiar dacă autorul accidentului a rămas neidentificat.

Despăgubirile se plătesc de către asigurător persoanelor fizice sau juridice păgubite.

ATENTIE -Despagubiri Accident Auto – Acestea sunt despagubite inclusiv persoanele care sunt accidentate de catre vehicule neasigurate prin Fondul De Protectie A Victimelor Strazii, tinut de catre ASF

Persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau produse de autori neidentificaţi se pot adresa Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) pentru plata despăgubirilor.

Cum este mai bine sa cereti daunele morale si materiale? In procesul civil, sau in procesul penal?

In primul rand atunci cand sunteti victima unui accident auto, din start aveti calitatea necesara si sunteti calificat sa depuneti o plangere penala iar in cadrul acesteia sa va constituiti si parte civila.

Plangerea penala este instrumentul prin care urmeaza sa va adresati parchetului fie ca vorbim despre loviri si alte violente fie ca vorbim despre vatamare corporala din culpa. In cadrul acestui dosar penal , avocatul specializat in litigii pe despagubiri accidente auto va poate trasa nivelul despagubirilor pe care le puteti cere celui ce v-a accidentat.

Despăgubire-record plătită de o firmă de asigurări pentru un accident rutier: 1,23 milioane lei, după cum scrie, azi, cotidianul naţional Jurnalul.

În primul trimestru al acestui an, companiile de asigurări au plătit despăgubiri în valoare de peste 256 de milioane de lei în baza poliţelor RCA. Potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în perioada menţionată au fost deschise peste 86.000 de dosare de daună.

Cum se pregătește dosarul de daună în urma unui accident rutier

În țara noastră statisticile sunt cu adevărat îngrijorătoare când vine vorba despre accidentele rutiere. În fiecare an, sute de persoane își pierd viața în urma unor astfel de evenimente rutiere și alte mii sunt rănite grav. Bineînțeles că și numărul autoturismelor avariate în astfel de circumstanțe este unul foarte mare și ridică probleme dificile pentru cei implicați în astfel de incidente.

Întrebarea este ce este de făcut dacă ai fost implicat într-un accident rutier și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi. Ei bine, primul lucru care trebuie făcut după producerea unui astfel de eveniment nefericit este încheierea unei constatări amiabile între șoferii implicați în accident. În cazul în care conducătorii auto nu se înțeleg, aceștia trebuie să anunțe Poliția, care va întocmi un act de protocolare al accidentului și va încheia un proces verbal prin care se va stabili care este șoferul vinovat.

Conducătorul auto păgubit își va repara mașina avariată prin intermediul Contractului de asigurare de răspundere civilă RCA al autoturismului condus de șoferul vinovat. Acesta din urmă își poate repara mașina doar în regie proprie sau prin intermediul unei polițe CASCO, în cazul în care deține un astfel de document.

Pentru a-și readuce autoturismul la starea anterioară producerii accidentului, conducătorul auto păgubit trebuie să se adreseze asigurătorului care a încheiat poliția RCA a șoferului vinovat. Astfel, se  deschide dosarul de daună la orice agenție a asigurătorului, prin depunerea unei cereri de despăgubire și a mai multor documente (copie după certificatul de înmatriculare al mașinii, documentul prin care s-a protocolat accidentul, constatarea amiabilă sau procesul verbal realizat de Poliția Rutieră, copie de pe certificatul de asigurare de răspundere civilă al șoferului vinovat).

Conducătorul auto păgubit are două variante pentru a-și readuce autoturismul la starea anterioară producerii accidentului: fie se apelează direct la orice unitate reparatoare auto,  fără nicio restricție sau constrângere, conform Legii nr. 132/2017 actualizate, fie poate depune documentele necesare la asigurătorul RCA, primește o ofertă de despăgubire și își poate repara mașina în regie proprie, dacă este de acord cu suma primită. În ambele situații, este necesară deschiderea unui dosar de daună și efectuarea constatării (și eventual a reconstatării daunelor) de către un inspector de daună al asigurătorului RCA. Dacă mașina avariată este deplasabilă, atunci conducătorul auto păgubit este nevoit să se deplaseze la sediul asigurătorului pentru efectuarea constatării daunelor. În cazul în care avariile produse sunt însemnate, iar autoturismul este nedeplasabil, atunci un inspector de daună se va deplasa la service-ul unde se află mașina pentru a efectua constatarea daunelor. Unitatea autorizată pentru reparații auto va emite un deviz (calculație de reparație), iar reparația efectivă poate începe numai după efectuarea constatării avariilor de către inspectorul de daună.

De la inspectorul de daună, conducătorul auto păgubit trebuie să obțină următoarele documente:

 • Copie proces-verbal constatare daune (unde sunt trecute piesele avariate);
 • Numărul de dosar deschis;
 • Lista documentelor necesare pentru dosarul de daună.

Ulterior acestui moment, personalul service-ului poate solicita efectuarea unei reconstatări, dacă pe parcursul reparației se observă că este necesară și înlocuirea altor piese ce nu au putut fi luate în calcul la prima constatare.

Toate aceste operațiuni sunt reglementate de Legea nr. 132/2017 și de Norma nr. 20/2017.

Iată care sunt documentele necesare pentru dosarul de daună:

 • Cererea de despăgubire;
 • Constatare amiabilă sau proces verbal de la Poliția Rutieră și autorizația de reparație;
 • Permis de conducere;
 • Contractul de asigurare de răspundere civilă auto RCA (conducător auto vinovat de accident);
 • Certificat de înmatriculare al autoturismului avariat;
 • Cartea de identitate a conducătorului auto vinovat;
 • Cartea de identitate a conducătorului auto păgubit;
 • Procură notarială (dacă este cazul);
 • delegaţie (dacă maşina aparţine unei persoane juridice);
 • alte acte (cerute de inspector).

În cazul în care există suspiciuni în legătură cu circumstanțele în care s-a produs accidentul, asigurătorul poate face investigații, dar nu mai mult de 3 luni de la data avizării daunei.

Există situații în care anumite Service-uri auto încheie contracte de cesiune de creață pe reparația mașinii, pentru a putea comunica mai ușor cu asigurătorul RCA, fără a mai fi nevoie de conducătorul auto păgubit. De asemenea, contractul de cesiune este necesar să fie depus și la dosarul de daună deschis. Astfel, factura de reparație a autoturismului avariat care aparține conducătorului auto păgubit, va fi achitată de asigurător, direct către service-ul auto.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Ati fost victima unui accident rutier? Puteti obtine despagubiri, completati formularul de mai jos.

5 comments to “Despagubiri Accident Auto”
 1. Buna ziua
  Va consult intr o problema cu un executor judecatoresc care ma hartuieste cu popriri inca din 2016 de cand am avut castig in instanta cu hotarare definitiva prin neapelare . Am scos inca de pe atunci hotararea si am dus o la banca sa mi ridice poprirea si in fiecare an aceasta doamna de doua ori pe an imi tot trimite la locurile de munca adrese de infiintare a popririi . Astazi a venit iar o hartie si a trebuit sa sun la servici unde mi s a cerut actul doveditor . Este foarte greu sa indur aceasta hartuiala si ma epuizeaza psihic aceasta femeie . Ce pot face in aceste conditii sa scap de ea . Suma nu este msre 667 lei . Doamna reprezinta firma prospero ltd .
  Va multumesc

 2. Buna ziua în data de 20 ianuarie 2018am fost accidentată de către un vehicol cu numere de spania fără asigurare,conducătorul fiind un coleg de munca ,ma întorceam de la serviciul din tură de noapte si mergeam către stația de autobuz, șoferul avea viteza in curbă a derapat si a intrat sub un camion tir,parcat nu imi amintesc decît ca m am trezit in spital cu multiple traumatism,si ochiul drept mai am vizibilitatea 40%din vedere urechea dreapta nu aud a fost ruptă, ma u despagubit cu 180mi lei dar nu mi au dat nimic pentru tratament firma unde lucram m-au dat afară,nu pot munci fiindca nu vad bine si nu aud bine.am acte ce pot acredita accidentul si vătămare .

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.