Dobanda Penalizatoare Adaugata Dupa Inceperea Executarii Silite De Banca

Bomba- Banca penalizata prin anularea executarii silite pentru dobanda penalizatoare, adaugata dupa inceperea executarii silite.

Raiffeisen Mi-a Pus Poprire pe cont si a si adaugat dobanda ilegala Dobanda Adaugata In Executare – Debitorul anuleaza executarea silita inceputa de catre banca in mod direct si nemijlocit de catre recuperatorii de creante.

Caz destul de atipic pentru banca si mai ales pentru Raiffeisen Bank ce a pastrat creanta pe care a pus-o in executare silita desi suma era prescrisa.

Regula la banci este ca atunci cand o creanta devine exigibila la mai mult de 90 de zile, sa declare conform oug 52/2016, scadenta anticipata si astfel sa trimita “creanta” catre recuperatorii de creante.

In acest caz, avem o aplicare vadita a ordonantei 52/2016, care nu mai permite nici bancilor si nici recuperatorilor de creante, sa adauge dobanzi penalizatoare dupa momentul scadentei anticipate si demararea procedurilor de executare silita.

In acest caz, vedem actul de executare, care infirma aceasta regula si la o creanta de cateva mii de euro, Raiffeisen Bank alege sa execute singura silit pe debitor adaugand in mod ilegal dobanda penalizatoare, pe care instanta o anuleaza integral.

Dobanda Adaugata In Executare

Raiffeisen Bank face un abuz major.

Vedeti in actul de executare emis la data de 05.08.2019 se face mentiunea ca ” DEBITUL la care se vor adauga dobanzi calculate in continuare pana la achitarea integrala a debitului si cheltuieli de execuatre silita”.

Articolul 55 (1) După declararea scadenţei anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare calculată pe bază de procent fix şi care nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii contractuale. (2) Prin excepţie de la prevederile art. 53 alin. (1) şi ale art. 54 alin. (1), dobânda penalizatoare se aplică la datoria exigibilă. Se interzice perceperea altor dobânzi după declararea scadenţei anticipate.

(3) Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.

Tocmai ratiunea pentru care a intrat in vigoare oug 52/2016 si expunerea de motive, prevedeau ca – in prezent, penalităţile ce se pot acumula pentru neplata la timp a ratelor sunt împovărătoare pentru consumator, fiind mare riscul pierderii locuinţei în cadrul derulării procedurilor de executare silită şi al rămânerii cu datorii faţă de creditor, deşi garanţia a fost executată.

Prin urmare, se impun măsuri imediate pentru a asigura protecţia necesară consumatorilor în cazul în care există dificultăţi la rambursarea ratelor, în situaţia executării silite, precum şi a cesionării creanţei către entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

Dobanda Adaugata In Executare este ilegala!

Caz real prin care banca il hartuieste pe debitor.

In urma cu aproape 3 ani am mi s-a demarat o procedura de executare silita pentru un apartament cumparat prin programul prima casa, dupa o intarziere de 62 de zile.

Mentionez ca inclusiv dupa declararea scadentei anticipate si inceperea executarii silite mi s-au calculat dobanzi si penalizati de cateva mii de euro.

Desi am platit in continuare rata lunara dupa cum mi s-a spus de la executor , figurez cu o datorie de 46.000 euro la zi si cu raportare in birou de credite de nivel 6 ( peste 180 de zile intarziere – raportarea aceasta a fost facuta in Martie anul trecut, nu stiu in ce temei )


In tot acest timp, am dus periodic documente la banca pentru repunerea pe rol curent, insa de fiecare data treceau saptamani intregi fara raspuns si mi s-a comunicat ca cel mai bine este sa platesc dobanzile care tot curgeau.


In prezent locuiesc in afara tarii si am dus la banca din nou toate documentele solicitate, in urma 3 saptamani si de atunci banca imi tot spune ca se analizeaza documentele.


Daca mai astept inca 2-3 saptamani probabil ca se vor face cei 3 ani in care eu as fi putut ataca in instanta ceea ce s-a intamplat.

Mentionez ca la telefon mi se tot spune ca este vina lor si ca vor sa rezolve situatia, doar ca lucrurile nu progreseaza deloc si pare ca doar trag de timp.


Ma puteti sfatui va rog, ce as putea face in acest caz? .

Declaratia unui debitor executat silit

In urma contestatiei la executare silita depusa de catre debitorul executat silit de catre Raiffeisen Bank, instanta a decis admiterea contestatiei la executare si anularea popririi dar si a tuturor actelor de executare silita in ceea ce privete dobanda adaugata in mod ilegal la actele de executare silita.

Daca debitorul nu ar fi promovat contestatia la executare, desi atentie, actul de executare este din 2015 cu actualizare in 2019, ar fi ramas bun de plata, dobanzi si penalitati ILEGALE din toate punctele de vedere.

Vedeti mai jos, hotararea instantei care anuleaza penalitatile adaugate dupa scadenta anticipata si dupa inceperea executarii silite impotriva debitorului.

16.01.2020Ora estimata: 9:00
Complet: C 02
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Constată că Judecătoria Lipova este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze cererea. Admite cererile de probaţiune pe care le implică înscrisurile ataşate cererii de chemare în judecată şi întâmpinării, respectiv; Adresa din data de 22.008.2019, Procesul – verbal de constatare întocmit la data de 05.08.2019, Adresa din data de 19.08.2019 şi extras de cont, precum şi actele care compun Dosarul execuţional nr. 27/2019 al B.E.J. Costin Camelia – Mirela, Contractul de credit în descoperit de cont nr. 145/27.12.2011, Notificarea nr. 67023/07.11.2014, confirmare de primire, Cererea de stăruinţă în executare silită nr. 36/2015, Somaţia mobiliară din data de 28.01.2019, Încheierea din data de 11.03.2019, procesul – verbal de înmânare, Adresa de înfiinţare privind măsura popririi din data de 09.07.2019, precum şi actele care compun Dosarul execuţional nr. 36/2015 al B.E.J. Cârciumaru Gheorghe. Ia act că intimata nu mai susţine excepţia de netimbrare a contestaţiei la executare excepţie invocată de intimată prin întâmpinare. Respinge excepţia de tardivitate a formulării contestaţiei la executare, excepţie invocată de intimată prin întâmpinare.

Admite în parte contestaţia la executare formulată de contestatorii Scorobete Garofiţa – Lucia şi Scorobete Cristinel – Daniel, în contradictoriu cu intimata Raiffeisen Bank.

Dispune recalcularea debitului pentru care se efectuează executarea silită în Dosarul execuţional nr. 36/2015 aflat pe rolul execuţional al B.E.J. Cârciumaru Gheorghe, prin înlăturarea din suma de recuperat a eventualelor sume percepute cu titlul de dobânzi care depăşesc dobânda penalizatoare de la data declarării scadenţei anticipate şi până la data declanşării executării silite, precum şi prin înlăturarea dobânzii penalizatoare calculată pe perioada executării silite.

Menţine actele şi operaţiunile execuţionale efectuate în Dosarul execuţional nr. 36/2015 al B.E.J. Cârciumaru Gheorghe, pentru debitul principal şi dobânda penalizatoare aferentă perioadei de la data declarării scadenţei anticipate şi până la data încuviinţării executării silite.

Poprirea instituita si care ii bloca conturile debitorului a fost anulata avand in vedere actele ilegale, emise prin Dobanda Adaugata In Executare silita.

Ce sume de bani pot fi poprite?

Sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri datorate de catre datornic, precum si bunurile detinute de terte persoane in numele acestuia, pot fi supuse executarii.

Pot fi poprite sumele existente dintr-un cont al datornicului, dar si incasarile ulterioare, cu respectarea limitelor deja mentionate.

Pont juridic: legea prevede limitarea popririlor la 1/2 atunci cand sunt mai multe executari silite. Daca nu sunt respectate aceste limite, trebuie sa depuneti imediat o contestatie la executarea silita.

Nu pot fi supuse executarii silite prin poprire sumele asupra carora debitorul nu are drept de dispozitie, cele care provin din credite nerambursabile sau finantari, dar nici sumele provenite din salarii ulterioare instituirii popririi, pe o perioada de trei luni de la instiintarea privind aceasta.

Conform Codului Muncii, retinerile salariale nu pot fi operate in alte conditii decat cele prevazute de lege. In plus, acestea pot fi infiintate doar in urma unei hotarari judecatoresti definitive.

Cine si in ce conditii stabileste blocarea si deblocarea conturilor?

In principal daca obtineti in urma unei contestatii la executarea silita, prin intermediul avocatului specializat in executari silite, o sentinta provizorie de suspendare a executarii silite prin poprire, puteti obtine si deblocarea conturilor si folosirea intregului dvs. salariu/pensie sau alt venit, in integralitatea lui.

In ceea ce priveste desfiintarea popririi si deblocarea conturilor, conform Codului de Procedura Civila, aceasta poate fi realizata de executorul judecatoresc sau la cererea debitorului, atunci cand cauza infiintarii popririi a incetat sa mai existe sau, ori daca exista hotararea de mai sus.


Ce puteti face daca a fost blocat contul bancar, dar s-au facut retineri salariale si de catre angajator?

Odata ce ai poprire pe contul bancar, nu mai poti retrage bani din acesta de la ATM, ci doar de la ghiseu, in limita sumei ramase dupa indisponibilizarea celei datorate.

Limitele sunt asa cum am precizat si mai sus, de maxium 1/2 atunci cand apar mai multi creditori si sunt instituite mai multe popriri.

ATENTIE – Legea vorbeste despre un MAXIM de 1/2 ceea ce inseamna ca daca din veniturile pe care le generati nu puteti sa aveti un trai normal/decent si banii trebuie sa ii achitati la popririle impuse, puteti sesiza pe calea contestatiei la executare, instanta care sa stabileasca desi aveti mai multi creditori, un alt procet al popriri si nu acel maxim de 1/2

Daca va aflati insa in situatia de a avea poprire si pe contul bancar, si la angajator, puteti solicita bancii sa desfiinteze poprirea pe cont, in baza dovezii conform careia exeista retineri salariale de la angajator.

Altfel spus, este ilegal sa exista o poprire si pe conturile bancare dar si la sediul angajatorului, ceea ce ar echivala cu o DUPA IMPUNERE.

Legislatia in vigoare nu permite abuzuri in acest sens, asa ca puteti sesiza oricand instanta de judecata, avand in vederea decizia CJUE 75/2019 care va permite sa deschideti o actiune de contestatie la executare oricand pe perioada executarii silite si mai ales sa invocati existenta unor clauze de natura abuziva din cadrul contractului de credit pus in executare.

Practic una dintre abuzurile bancilor se refera si la Dobanda Adaugata In Executare Silita pornita astfel ilegal.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Daca va aflati in executare silita, completati formularul de mai jos, pentru a verifica legalitatea actelor pe care le-ati primit si legalitatea executarii silite indreptate impotriva dvs.

One comment to “Dobanda Penalizatoare Adaugata Dupa Inceperea Executarii Silite De Banca”
  1. Am și eu o întrebare in legătura cu executarea silita.
    Cum as putea lua legătura cu dumneavoastră ?

    Mulțumesc !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.