Droguri La Volan

Ati fost depistat la volan sub influenta drogurilor? Vedeti ce aveti de facut!

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe conform codului penal , reprezinta infractiune!

In legislatia din Romania consumul de droguri la volan este considerat in orice cantitate, infractiune. Nu exista in textul de lege nicio concentratie minima sau maxima pe care o poti sau nu o poti consuma, orice ingerare, inhalare si consum de droguri la volan, sau atunci cand utilizam un mijloc motorizat ce necesita permis pentru a-l conduce, se considera a fi infractiune.

In articolul de astazi, vom dezbate subiectul consumului de droguri la volan, atunci cand ne urcam in masina si rulam pe drumurile publice, atat prin prisma legislatiei consumului de droguri Legea 143/200 dar si prin prisma Rezoluției Parlamentului European din 13 februarie 2019 referitoare la utilizarea canabisului în scopuri medicale (2018/2775(RSP)) si evident prin suprematia aplicarii legii europene, cu prioritate.

Ati fost depistat la volan sub influenta substantelor interzise? Completati formularul de contact de mai jos:

Avand in vedere ca sunt depistati pe strazile din Romania tot mai multi conducatori auto care sunt sub influenta stupefiantelor/drogurilor de risc sau chiar de mare risc, cele de recreere sa unele sintetice, este important sa intelegem ce avem de facut daca suntem prinsi cu droguri la volan si cum ne putem apara eficient dar si ce risca cineva care comite asemenea fapte.

Sa incepem! Aflati TOTUL despre ce se intampla daca sunteti depistat cu droguri la volan, cand si cum se deschide dosarul penal, ce aveti de facut si cum ati putea scapa de dosarul penal in anumite cazuri!

Ce lege pedepseste consumul de droguri la volan ?

Articolul 336 din codul penal arata ” Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” reprezinta fapta penala.

Parctic, in referire la ” alte substante ” vine si lamureste acelasi art. 336 ce presupun aceste alte substante, facandu-se trimitere directa la substante psihoactive.

Atentie insa, in ipoteza in care sunteti depistati la volan si sunteti testat pozitiv la droguri de risc sau de mare risc si aici nu ne referim la plantele usoare, sunteti pasibil de a avea si un dosar penal in ceea ce priveste detinerea de droguri in vederea consumului.

Pentru aceasta infractiune puteti raspunde penal iar ea este regasita in mod distinct in legislatia drogurilor , 143/2000 – (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare[..].

Care este pedeapsa daca esti prins cu droguri la volan si testat pozitiv cu aparatul Drager ?

Plecam de la ideea ca in Romania, asa cum am arata si in textul de mai sus si asa cum vom relua si in textul de mai jos, ORICE consum , fie el si mic coroborat cu condusul unei masini sau navigatul unei barci cu motor sau condusul unui travmai sau alt tip de ambarcatiune, este considerata infractiune.

Spunem ca lucrul acesta nu este corect si vom arata mai jos ce pot face cei care sunt depistati sub influenta drogurilor la volan, in contextul european al lucrurilor.

Astfel :

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amenda.

In schimb, daca sunteti depistat cu droguri la volan de risc sau de mare risc pe langa dosarul penal pentru conducere sub infleunta altor substante psihoactive, veti raspunde penal de la 3 luni la 2 ani sau amenda pentru :

Articolul 4(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Cand se deschide dosar penal pentru consumul de droguri la volan ?

Daca sunteti depistat in trafic si vi se solicita efectuarea unui test rapid, trebuie sa stiti ca daca refuzati acest lucru si daca refuzati si prelevarea de probe biologice, acest lucru reprezinta la randul sau infractiune.

Dosarul penal se deschide la ORICE URMA cat de mica de substanta interzisa depistata in organismul dvs. Acest lucru inseamna ca daca ati consumat in urma cu 2 sau 3 zile sau chiar mai multe, substante interzise si sunteti oprit si testat, aveti sanse mari sa iesiti pozitiv la testul de droguri si atunci sa vi se deschida dosar penal.

Practic, deschiderea unui dosar pentru pentru consum de droguri la volan se efectueaza in momentul depistarii dvs. in trafic , pe baza de proces verbal cu ridicarea permisului de conducere, fara drept de a mai conduce si ulterior, inregistarrea la brigada rutiera a dosarului penal si trimiterea lui la Parchetul competent.

Ulterior, incepe de fapt activitatea pe care trebuie sa o faceti cu avocatul specializat in drept penal pentru a putea ajunge rapid la finalul procesului penal care se poate incheia, in functie de cat de bine gestionati cazul, cu o clasare, renuntare la urmarirea penala, o renuntare la aplicarea pedepsei sau o condamnare cu suspendare iar in cele mai grave cazuri cu executare.

Este posibil ca aparatul Drager DRUGTEST sa greseasca? Eu n-am consumat droguri la volan niciodata si totusi testul a iesit pozitiv, ce trebuie sa fac?

RASPUNSUL ESTE DA! Drager Drug Test, adica aparatul folosit de catre politie, da erori colosale! Mai jos, daca apasati pe link-ul respectiv, puteti citi un articol despre cate erori pot da testele rapide de droguri si cum ajung oamenii sa fie lasati pe drumuri si fara permis si posibilitatea de a conduce, pe baza unor erori

Daca sunteti depistat la volan cu droguri si stiti ca nu ati consumat asemenea substante, solicitati ca imediat sa fiti dus la IML in vederea recoltarii probelor de sange, fiindca dosarul pentru desi se deschide pe baza testului rapid, el poate sa fie cotinuat doar in baza raspunsului dat din probele de sange colectate.

Daca se constata in urma analizelor de sange ca de fapt aparatul de testat a dat eroare, puteti solicita de la Politia Romana, despagubiri morale si materiale pentru deschiderea dosarului penal

Nicio raspundere penala sau urmarire nu poate sa aiba loc si evidet nicio inteerdictie, decat daca a fost savarsita o infractiune.

In acest caz interdictia este APRIORI, inainte de a se constata CLAR ca ati consumat droguri la volan, va este suspendat dreptul de a conduce si nici macar nu aveti dreptul de a solicita pe baza de ordonanta, prelungirea acestui drept pana cand se finalizeaza ancheta penala.

Practic, sunteti lasat fara permis si cu dosar penal, posibil sa va pierdeti locul de munca iar ulterior cand vine rezultat la sange, sa se constate de fapt ca a fost o eroare iar in acest caz, aveti dreptul sa va indreptati catre Politia Romana si Brigada Rutiera in vederea obligarii acestora la plata de daune morale si materiale.

Nu putini au fost cei care si-au pierdut locul de munca si ulterior s-a constata de fapt ca nu erau vinovati, iar pentru acest lucru, puteti solicita o reparatie retroactiva financiara.

Cititi si :

Sfaturi juridice, cum obtineti rezultatele analizelor de sange de la IML, mai rapid!

In principal, dupa prelevarea probelor de sange, avocatul dvs. pentru a grabi procedura, trebuie sa solicite procurorului emiterea unei ordonante in regim de urgenta pentru autorizarea platii analizelor de sange pe care in mod normal ar trebui sa le plateasca Politia.

Facand acest mic “truc”, scapati practic de asteptarea lung de luni de zile poate ani de zile si in acest fel puteti cunoaste intr-un termen rapid daca este sau nu vorba despre un dosar penal, a fost sau nu o eroare si care este concentratia sa drog in organism fiindca de acest lucru tine si soarta dosarului penal.

Intodeauna strangeti probe care sa va ajuta cu privire la activitatea dvs. zilnica si locul de munca, o caractarizare a personalitatii dvs, din partea celor ce va cunosc, cum ar fi un administrator de bloc etc.

Am consumat droguri la volan insa in scop terapeutic, pot scapa de dosarul penal?

Aici apare ciocnirea intre legislatii, norme interne si europene si in cele din urma, diferenta dintre consumul de droguri la volan in scopul de recreere si in cel terapeutic.

Practic, discutam despre legislatia interna care prevede ca ORICE urma de drog la volan este infractiune si  Rezoluția Parlamentului European din 13 februarie 2019 referitoare la utilizarea canabisului în scopuri medicale (2018/2775(RSP)) care prevede ca utilizarea canabisului in scop terapeutic este posibila si LEGALA daca concentratia de supsatanta este ed 0.2.

Miercuri, 13 februarie 2019 – Strasbourg
Utilizarea canabisului în scopuri medicaleP8_TA(2019)0113B8-0071/2019
 Rezoluția Parlamentului European din 13 februarie 2019 referitoare la utilizarea canabisului în scopuri medicale (2018/2775(RSP))

Astfel, direct de pe site-ul publicatiilor comisiei europene se arata foarte clar ca se poate face agricultura de canabis, in raport de Regulamentul EU 1307/2013 , regulament ce prevede ca :

(6) Suprafețele utilizate pentru producția de cânepă constituie hectare eligibile numai în cazul în care conținutul de tetrahidrocanabinol din soiurile utilizate nu depășește 0,2 %.

Is industrial cannabis legal?
In the European Union, it is legal to cultivate and supply
cannabis plants for hemp fibre if they have low levels of
THC. The granting of payments under the Common
Agricultural Policy is conditional upon the use of certified
seeds of specified hemp varieties; only varieties with
a THC content not exceeding 0.2 % may be used (EU
Regulation 1307/2013)

https://publications.europa.eu/resource/cellar/c0703c01-0d38-11e7-8a35-01aa75ed71a1.0001.03/DOC_1

Avand in vedere acest text de lege, care face trimitere directa catre legalitatea cultivarii acestei plante si a derivatelor ei cu un anumit nivel de THC, avand in vedere ca deja Parlamentul European vorbeste despre consumul de canabis in mod terapeutic, in conditiile in care in mod LEGAL se pot prescrise de catre medici droguri in vederea tratarii unor afectiuni, este clar ca textul de lege care incrimineaza consumul de droguri la volan este unul INCOMPLET si pe alocuri nelegal si care intra in contradictie cu practicile europene.

Este adevarat, nu trebuie sa periclitam circulatia pe drumurile publice, insa este necesar ca textul de lege sa fie apt sa intruneasca toate normele de predictibilitate si sa fie in acelasi timp, actualizat la cerintele zilei si cele ale uniunii europene.

In opinia noastra, o persoana care a consumat substante interzise dar in scop terapeutic dovedibil, nu se poate face raspunzatoare de consumul de droguri la volan , daca THC-ul adica substanta activa din planta era sub 0.2 asa cum prevede norma europeana.

Pe cale de consecinta, este clar ca in conditiile in care legislatia interna prevede ca ORICE URMA de drog din organism constituie infractiune, nu poate sa fie decat in contradictie cu ceea ce aminteam mai sus.

Ce se poate intampla daca am fost depistat cu droguri la volan?

SOLICITATI EXPERTIZA IN CADRUL DOSARULUI PENAL!!!

Daca in urma testelor se de sange se constata prezenta drogurilor, atunci in functie de NIVELUL de intoxicare al organismului cu substanta respectiva, se poate face o expertiza care sa dovedeasca de fapt care este aptitudinea unei persoane cu greutatea data , varsta , educatia , nivelul de mancare ingerata si sau poate alcool sau alte lichide, de a conduce o masina pe drumurile publice.

Astfel, daca in cazul alocoolului la volan se cunosc limitele umane, in cazul drogurilor, consideram ca o expertiza va poate scapa definitiv de dosarul penal.

Dosarul penal poate avea mai multe finalitati, in functie de o serie larga de factori care pot fi analizati DOAR in dinamica lor si in contextul total al unei persoane cercetate pentru ca a condus pe drumurile publice sub influenta substantelor interzise, insa, este clar ca procurorul poate sa dispuna si renuntarea la urmarirea penala , mai ales atunci cand in baza expertizei de mai sus despre care spuneam ca noi SCA Cuculis&Asociatii, o consideram vitala, se constata ca nu exista niciun pericol pentru siguranta rutiera dar in acelasi timp si instanta daca sunteti trimis in judecata, poate renunta la aplicarea pedepsei.

Ce se intampla cu permisul de conducere daca sunt prins cu droguri la volan?

In mod normal daca nu sunteti condamnat, ramaneti cu permisul intac.

Permisul de conducere se anuleaza daca sunteti condamnat. Mai jos va dam exemplul unei persoane care a scpat de la o condamnare cu inchisoare dupa ce a accidentat o persoana insa desi a primit o amenda PENALA, i-a fost anulat permisul de conducere.

Droguri La Volan

Astfel, in cadrul unui dosar penal, sunt multe elemente de catre trebuie sa tineti cont si spunem noi ca fiecare dosar penal deschis poate fi speculat in asa fel incat sa nu ajungeti la o condamnare, insa de acest lucru tin multe elemente cum ar fi , identificarea erorilor din actele de urmarire penala, contestarea rezultatului analizelor, aparatului drug test etc.

Oricum , nu lasati niciun abuz sa va influenteze viata de zi cu zi si mai ales nu uitati, aveti dreptul sa contestati.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.