Imprumut Luat De Societate Fara Hotarare Aga-Creanta Chirografara

Imprumut Luat De Societate fara existenta unei hotarari AGA – Consecinte – Poate sa faca o societate comerciala un imprumut insa fara sa existe de esenta o hotarare AGA care sa confirme vointa partilor asociate?

Ce se intampla cu acel contract de imprumut facut cu unul dintre asociati, fara sa existe hotararea AGA in caz de insolventa a societatii?

Ne concentram analiza pe societatile comerciale cu raspundere limitata si spunem ca un contract ce a fost semnat fara sa existe o hotarare AGA, este lovit de nulitate absoluta.

Imprumut Luat De Societate
Imprumut Luat De Societate Fara AGA

Vedeti mai jos de ce este nul un asemenea contract de imprumut.

De esenta,  societatea comerciala in discutie conform temei de lucru este infiintata in baza dispozitiilor legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Pont juridic – Spre exemplu stiati ca partile sociale pot fi executare silit?

Astfel, jurisprudential, cunoastem faptul ca o societate  infiintata in baza legii 31/1990 avand forma de organizare sub auspiciile raspunderii limitate, ia decizii de esenta in conformitate cu hotararea majoritatii absolute a asociatilor, asa cum arata de altfel arata si dispozitiile art. 191 din legea  31/1990.

De observant este faptul ca legea 31/1990 se limiteaza la explicatii cand vine vorbe despre adunarea asociatilor la cateva articole fapt pentru care este esentiala coroborarea acestora cu alte norme referitoare la dreptul la vot al asociatilor dar si cu privire la actele si faptele civile pe care asociatii le fac si semneaza, cum ar fi in cazul nostru coroborarea cu Codul Civil si ceea ce inseamna contractul de consum.

Opinam ca pentru contractarea unui imprumut in scopul folosirii lui de catre persoana juridica, se nasc premisele indicate la art. 191 din legea 31/1990  referitoare la adunarea asociatilor si anume “(1) Hotărârile asociaţilor se iau în adunarea generală.”

Este de netagaduit ca inainte de contractarea imprumutului, chiar si daca acesta a fost luat de la unul dintre asociati pentru societatea pe care acestia o conduceau impreuna, s-a luat initial decizia si ulterior s-a format acordul de vointa, culminand cu semnarea contractului fara insa a se fi facut si actul necesar legal ce deriva din legea speciala a societatilor si anume hotararea AGA.

Cititi si :

ATENTIE – Un Imprumut Luat De Societate trebuie sa fie confirmat prin hotararea aga!

Nici nu ar putea sa fie altfel, avand in vedere faptul ca prin contractarea unor obligatii, devine raspunzatoare entitatea juridica in care asociatii isi desfasora activitatea ori ar fi absurd sa credem ca o asemenea obligatie ar putea fi benefica unui singur asociat iar celalalt sa fie obligat sa suporte consecintele negative in conditiile in care nu cunostea existenta imprumutului pe care societatea l-a angajat iar singurul document justificativ pentru aceasta operatiune ar fi fost hotararea asociatilor.

Avand in vedere ca am stabilit ca un Imprumut Luat De Societate trebuie sa fie confirmat de catre adunarea aga dar si situatia descrisa de catre solicitantul opiniei juridice arata faptul ca imprumutul a fost luat prin intermediul administratorului societatii fara sa fi existat o adunare generala valabila in conditiile art. 192 din legea 31/1990 , opinam ca nu se poate retine valabilitatea unei asemenea tranzactii si nici partea imprumutata si nici partea imprumutatoare nu pot face abstractie de nulitatea absoluta ce loveste contractul de imprumut.

Astfel, articolul 195 din legea 31/1990 prevede ca in calitatea sa de coordonator al societatii, administratorul este obligat să convoace adunarea asociaţilor la sediul social, cel puţin o dată pe an sau de câte ori este necesar.

Cititi si:

In conditiile in care se constata ca societatea are nevoie de un imprumut pentru rulaj sau orice alta activitate si pentru legala contractare a acestuia, administratorul chiar daca acesta coincide in calitate sa si cu aceea de asociat, are obligatia ce ii incumba de a nu lua decizia semnarii unor asemenea acte de comert inainte de a se consulta si de a avea acordul asociatilor prin hotararea AGA ce trebuie la randul ei inscrisa in registrele societatii si evidentiata corespunzator, opinam si de data aceasta ca discutam despre o nulitate ce nu poate fi reconfirmata, cu privire la contractul de imprumut dat spre analiza.

Imprumut Luat De Societate prin administrator fara sa existe hotarare AGA, este nul!


Plecand de la cadrul general si anume : pentru semnarea unui contract de imprumut este necesara forma prealabila si anume hotararea AGA, opinam ca discutam despre un contract de imprumut lovit de nulitate absoluta si prin prisma art. 2158 Cod Civil coroborat cu art. 1246 “formele nulitatii”.

Apreciem ca se impune aplicarea sanctiunii nulitatii absolute asupra contractului de imprumut avand in vedere ca prin incalcarea dispozitiilor art. 192 din legea 31/1990 raportat la art. Articolul 1.247 Nulitatea absolută (1) Este nul contractul încheiat cu încălcarea unei dispoziţii legale instituite pentru ocrotirea unui interes general.

Discutam despre o norma generala si de stricta aplicare iar faptul ca textul de lege prevede modul prin care se iau deciziile si anume hotararea AGA, consideram ca lipsa acesteia nu este de natura sa fie acoperita prin semnarea contractului de imprumut de catre ambii asociati in lipsa documentului care trebuia sa imbrace forma ceruta de lege pentru o hotarare a asociatilor.

Prin prisma faptului ca societatea se afla in procedura de insolventa, opinam ca in tabelul preliminar pe care administratorul judiciar il va intocmi, trebuie sa aiba in vedere notarea cu titlu de creanta chirografara doar suma ce deriva din contract cu titlu de baza si in niciun caz si dobanzile solicitate de catre pretinsul creditor al societatii.

Un Imprumut Luat De Societate fara AGA atrage Nulitatea contractului de imprumut pentru nerespectarea formei!

Efectul nulitatii absolute este acela de a desfiinta cu titlu retroactiv si ultraactiv orice efect al contractului de imprumut incheiat cu incalcarea normei legale asa cum am aratat si indicat si mai sus.

Ori, mergand pe consideratia faptului ca nicio persoana nu se poate imbogati fara just temei partile urmeaza sa restituie prestatiile reciproce respective sa fie restituita doar suma initial imprumutata iar orice alta clauza contractual trebuie considerate nescrisa.

Ca ultim aspect, consideram ca inscrierea in tabelul preliminar chiar daca se va face cu privire la suma initial imprumutata, aceasta trebuie consemnata ca atare in tabelul preliminar, doar sub conditie suspensiva pana la clarificarea definitiva a aspectului nulitatii absolute cu privire la contractul de imprumut ce face obiectul inscrierii creantei in tabelul preliminar.

In legatura cu situatii legate de dreptul societar, puteti programa o intrevedere la societatea noastra de avocatura , aici in vederea obtinerii unei consultante cu un avocat specializat in dreptul societatilor comerciale.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.