Inregistrarea tardiva a nasterii

Ce se intampla daca nu declarati nasterea copilului ? Cum ii puteti face acte de stare civila ulterior ?

Inregistrarea tardiva a nasterii – Sunt multe situatiile in care copiii nascuti sa nu fie declarati de catre parinti lor. Asta inseamna ca acel copil practic nu are niciun fel de identitate, nu are cetatenie, este apatrid si nerecunoscut de catre niciun stat.

Desi este o situatie pe care putini dintre noi ne-o mai putem imagina ca posibila, inregistrarea tardiva a nasterii nu este chiar ceva sporadic ci sunt mii de cazuri de nasteri tardive.

Prin urmare, incercam sa clarificam si niste aspecte ce tin de aplicarea legii si ne dorim ca analiza noastra sa atinga si pe profesionistii dreptului, avand in vedere ca foarte multi dintre ei in mod nejustificat dar mai ales cei care sunt fara avocat pentru inregistrarea tardiva a nasterii, apeleaza la instanta de judecata.

Este adevarat, avem si o problema legislativa, insa inregistrarea tardiva a nasterii majorului sau a minorului, este o procedura de urmat in instanta.

Sa incepem!

Sunteti in situatia in care trebuie sa inregistrati o nastere tardiva sau v-a fost respinsa solicitarea? Completati formularul de mai jos:

Ce inseamna inregistrarea tardiva a nasterii ?

Inregistrarea tardiva a nasterii persoanei majore sau inregistrarea tardiva a nasterii minorului presupune de fapt situatia in care nu se respecta termenele prescrise de catre legea actelor de stare civila si de catre Metodologia din 26 ianuarie 2011 cu privire la emiterea acestor acte si inregistrarea efectiva nu se mai face doar pe baza unei cereri ci cu acordul Primariei si a primarului dar si pe baza mai multor investigatii pe care autoritatile statului trebuie sa le efectueze.

Cand se considera ca nasterea se inregistreaza tardiv? Care este termenul de inregistrare a nasterii unui copil ?

Articolul 29 din Metodologia din 26 ianuarie 2011 arata ca termenul de inregistrare dupa nastere a unui copil este diferit in functie de cum se produce aceasta nastere. Desi pentru unii termenul de nastere ar presupune nasterea vie, in drept nasterea are doua valente dupa cum urmeaza:

(1)Termenul pentru declararea şi înregistrarea naşterii copilului este de:

a)30 de zile de la data naşterii, pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă;

b)3 zile de la data naşterii, pentru copilul născut mort;

c)24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 30 de zile;

d)30 de zile pentru copilul găsit sau părăsit de mamă în maternitate/unităţi sanitare.

(2)Termenele prevăzute la alin. (1) lit. a),b) și d) se socotesc de la data nașterii și cuprind atât ziua nașterii, respectiv a găsirii, cât și ziua în care se face declarația.

Daca aveti de facut o inregistrare tardiva a nasterii este bine sa stiti ca procedura nu este una chiar foarte simpla si aici distingem mai multe situatii si anume:

  • inregistare tardiva a nasterii pentru copiii sub 14 ani adica cei care nu au buletin;
  • inregistrarea tardiva a nasterii pentru copiii peste 14 ani ;
  • inregistrarea tardiva a nasterii persoanei majore.

Avand in vedere ca distingem trei situatii diferinte, este necesara o analiza detaliata pentru fiecare.

Unde se depune cererea pentru inregistrarea tardiva a nasterii unui copil de pana in 14 ani de zile ?

Parintii care vor sa deschida procedura de inregistrare tardiva a nasterii copilului lor de sub 14 ani de zile, vor depune practic cererea fie la DPCLEP/SPCLEP/Primăria competentă să înregistreze nașterea, fie la DPCLEP/SPCLEP/Primăria în raza căreia are domiciliul unul din părinți/persoana majoră neînregistrată.

Cum se inregistraza tardiv o nastere a unui copil de sub 14 ani si ce acte am nevoie ?

(2)Dacă cererea privind înregistrarea naşterii este depusă la primăria în raza căreia are domiciliul unul dintre părinţi/persoana majoră neînregistrată sau, după caz, sediul instituţia interesată, cererea împreună cu toate verificările şi documentele prevăzute de prezenta metodologie se transmit, în original, ofiţerului de stare civilă/personalului cu atribuţii de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P./primăriei competente să înregistreze naşterea; primăria care a primit cererea reţine fotocopii ale documentelor, precum şi documentul în care s-a consemnat rezultatul verificărilor efectuate.

Ce acte avem nevoie pentru inregistrarea tardiva a nasterii copilului sub 14 ani ?

Este important sa retinem ca avem nevoie de un avocat in cazul in care ne lipsesc actele pe care trebuie sa le depunem sau daca nu reusim sa ne descurcam prin birocratia aferenta.

Pentru a inregistra tardiv nasterea minorului sub 14 ani , sune necesare urmatoarele acte:

  • Certificatul medical constatator al nașterii ( in cazul in care nu se poate prezenta certificatul constatator al nasterii, pentru a putea substitui acest act, se vor face verificari la maternitate sau se vor da declaratii pe propria raspundere);
  • Actul de identitate al mamei și al declarantului ( practic declarantul poate fi si altcineva );
  • Certificatul de căsătorie al părinților copilului( in situatia in care nu au acelasi nume se va da o declarația scrisă cu privire la nume copilului);
  • Declarația de recunoaștere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de tată, însoțită de consimțământul mamei, în fața ofițerului de stare civilă ;
  • Dovada discernământului la momentul recunoașterii, prin efectuarea expertizei psihiatrice, în cazul în care tatăl copilului este minor;
  • Certificatul de naștere al mamei, precum și actul de identitate al reprezentantului legal al acesteia sau al declarantului, în cazul în care ambii părinți au vârsta sub 14 ani sau în cazul în care mama are sub 14 ani iar tatăl nu recunoaște copilul;
  • Declarația scrisă semnată de ambii părinți, dată în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului public, referitoare la prenumele copilului, în situația în care prenumele din cuprinsul certificatului medical constatator al nașterii este diferit de cel declarat;
  • Declarația părintelui care delcară nașterea, dată în fața ofițerului de stare civilă, referitoare la domiciliul copilului, în situația în care părinții au domicilii diferite.
  • raportul de expertiză medico-legală, în situația în care nu există sau nu se identifică certificatul medical constatator al nașterii;
  • certificatul medical constatator al nașterii / expertiza medico-legală; raportul de anchetă socială, delegația, în cazul în care înregistrarea nașterii este solicitată de reprezentantul SPAS sau DGASPC.

Ce acte am nevoie pentru inregistrarea tardiva a nasterii copilului sub 14 ani ?

In cazul minorului care deja a dobandit act de identitate, adica buletin/carte de identitate, sunt necesare alte acte si anume:

  • Pe langa actele pe care le-am mentionat mai sus si care desigur ca sunt necesare in functie de fiecare caz in parte, se adauga si :
  • Declarația minorului a cărei naștere nu a fost înregistrată, dar și declarațiile părinților;
  • Fotografii de tipul ¾ cm.

Cititi si :

Ce acte am nevoie pentru inregistrarea tardiva a majorului ?

  • Pentru înregistrarea tardivă a nașterii persoanei majore, cererea scrisă a declarantului este însoțită de următoarele documente:
  • certificatul medical constatator al nașterii
  • Declarația persoanei a cărei naștere nu a fost înregistrată, precum și declarațiile a 2 membri ai familiei/cunoștințe, date în fața ofițerului de stare civilă, potrivit Anexelor 20 și 21
  • Fotografii mărimea ¾ cm.

In cat timp pot sa obtin inregistrarea tardiva a nasterii dupa depunerea actelor ?

Conform legii 90 de zile de la data solicitării, în baza aprobării primarului, cu avizul conform al DJEP.

Acesta este termenul legal pe care daca autoritatile statului nu il respecta, puteti formula in cele din urma actiunea in instanta.

Ce fac daca mi se respinge cererea de inregistrare tardiva a nasterii ?

In mod normal cazurile care ajung in instanta pentru confirmarea inregistrarii tardive a unei nasteri sunt cele care sunt respinse de catre ofiterii de stare civila iar persoanele in cauza nu reusesc sa faca rost de actele necesare in vederea completarii dosarului de inregistrare tardiva.

De asemenea, din practica va spun, in mod eronat exista cereri la nivelul instantelor de judecata prin care se solicita de catre diferite persoane, in instanta, inregistrarea tardiva a nasterii.

Acestea se fac in mod administrativ cu destul de multa bataie de cap si de aceea un avocat specializat in inregistrarea tardiva a unei nasteri va poate scuti de multe drumuri inutile.

Inregistrarea tardiva a decesului unei persoane

Asa cum va puteti inchipui, atat nasterea cat si decesul , pot fi declarate tardiv si in acest caz situatia necesita parcurgerea unei anumite proceduri pentru a fi considerata ca legala.

Astfel, daca decesul nu a fost declarat in MAXIMUM 3 zile de la data intervenii lui, vor fi aplicabile dispozitiile referitoare la incuviintarea pe care familia decedatului va trebui sa o ia de la Parchet, pentru inhumarea persoanei decedate.

Articolul 33 din legea 119/1996 a actelor de stare civila arata ca

(1) Declararea decesului se face în termen de 3 zile de la data încetării din viaţă a persoanei.

Declararea decesului persoanei care s-a sinucis ori a decedat violent

(2) Când decesul se datorează unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum şi în cazul găsirii unui cadavru, pentru întocmirea actului de deces este necesară şi dovada eliberată de poliţie sau de parchet, din care să rezulte că una dintre aceste autorităţi a fost sesizată despre deces.

(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), prin excepţie de la prevederile alin. (1), termenul de 3 zile de declarare a decesului se calculează de la data eliberării certificatului medical constatator al decesului.

(4) În cazul în care decesul nu a fost declarat în termenul prevăzut la alin. (1) sau, după caz, alin. (3), întocmirea actului de deces se face, în România, cu aprobarea parchetului şi, în străinătate, dacă autorităţile competente din statul unde s-a produs decesul confirmă că nu au obiecţii cu privire la înregistrarea decesului cetăţeanului român la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României.

Av. DRD. CUCULIS ADRIAN

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.