Despre legea darii in plata si cum isi vor putea reechilibra toti romanii cu credite, contractele de credit. Ce se intampla cu executatii silit?
Raspunsuri la intrebarile ridicate de noua decizie CCR in materie de dare in plata
Despre legea darii in plata am tot scris. Legea darii in plata a trecut de CCR aproape nemodificata. Deja sunt tabere care spun ca legea devine inaplicabila pentru executatii silit iar altii care spun ca nu s-a modificat nimic.
Care este adevarul cu privire la cine este de fapt adevaratul beneficiar al legii darii in plata prin prisma noilor modificari ale CCR, aflati mai jos!
Nu de alta dar am fost primul din Romania , care in 2016, a depus o notificare de dare in plata si imi aduc aminte ca se intampla asta chiar la Universitate la BCR-ul de acolo iar functionarele bancare se uitau lung fiindca nu intelegeau ce este notificarea de dare in plata.
Incercati reechilibrarea contractului de credit pentru o rata mai mica sau stergerea unei datorii? Completati formularul de mai jos:
Pentru a intelege ce s-a modificat si ce a ramas la fel, in legatura cu pronuntarea CCR din luna iunie pe legea modificata in 2020 a darii in plata, legea 77/2016, este necesar sa vedem cum legea darii in plata a fost modificata si in mod concret ce puteti obtine in functie de situatia particulara in care va aflati cu plata creditului dvs.
Fara sa mai pierdem timpul, propun sa incepem.
Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale pe legea darii in plata, ce articole au fost declarate neconstitutionale si care au ramas active din punct de vedere legal?
Am stat, am analizat si am tras concluzia ca legea darii in plata si-a mentinut in mare parte rolul de lege tip “colac de salvare” insa a fost putin reconfigurata notiunea din oficiu a impreviziunii as cum a fost ea introdusa initial in 2020 in legea 77/2016 a darii in plata.
Ne aducem aminte ca in aprilie 2020 Legea 77/2016 privind darea în plată, a fost modificata având la bază îndrumările Curţii Constituţionale cuprinse în istorica decizie nr. 731/2019 care practic deschidea calea reechilibrarilor de contracte in instantele din Romania.
Practic din 2019 si pana zi, nu doar ca s-a ajuns la sute de solutii de reechilibrare a contractelor, bazandu-se debitorii si avocatii pe dare in plata pe aceasta decizie dar si la inghetarea cursului valutar.
Astfel, in 2020 a fost adusa pentru prima data in sfera definitiei impreviziunii insa in legea 77/2016 si nu in dreptul substantial, in codul civil, ideea de impreviziune prin cele 2 elemente:
- cresterea cursului valutar cu pest 52.6% fata de momentul semnarii contractului sau cresterea dobanzii cu peste 50% fata de acelasi moment;
- vanzarea imobilului in cadrul unei proceduri de executare silita
Faptul ca ai fost executat silit si ti-ai pierdut casa , nu va mai fi considerata situatie de IMPREVIZIUNE insa va putea fi invocata in continuarea in completarea motivelor de stingere a datoriei
Articolul considerat de catre CCR ca neconstitutional vizeaza notiunea de impreviziune prezumata, respectiv, pentru cei care au fost supusi procedurii de executare silita, nu se va mai considera din start ca indeplinesc conditia impreviziunii si va fi necesar ca ei sa vina in completarea motivelor de impreviziune si cu altele ce tin de starea financiara sau alte elemente suplimentare.
(5) Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.
Se consideră că există impreviziune în cazul în care debitorul, care formulează notificare de dare în plată, a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, dar este în continuare executat silit, prin poprire sau alte forme de executare silită, pentru datoria iniţială şi pentru accesoriile acesteia, neacoperite prin executarea silită a imobilului ipotecat. Dispoziţiile art. 4 alin. (1^3) se aplică în mod corespunzător.
Conform deciziei CCR teza a 2 si a 3-a din acest art. au fost consdierate neconstitutionale
Spune CCR ca raportat la art. 8 alin.(5) tezele a doua şi a treia din Legea nr.77/2016, cu modificările şi completările aduse prin Legea nr.52/2020, Curtea a reţinut că prezumarea absolută a impreviziunii în ipoteza în care debitorul a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, dar este în continuare executat silit pentru datoria iniţială şi pentru accesoriile acesteia, neacoperite prin executarea silită a imobilului ipotecat, conservă elementele de neconstituţionalitate reţinute în Decizia nr.731/2019.
În aceste condiţii, Curtea a constatat că art.8 alin.(5) tezele a doua şi a treia din Legea nr.77/2016 nu respectă deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale (Decizia nr.623/2016 şi Decizia nr.731/2019), astfel că încalcă art.147 alin.(4) din Constituţie.
Cititi si :
Cei care vor dori sa-si reechilibreze contractele in instanta si sa obtine un curs valutar inghetat la un curs mediu, nu sunt afectati DELOC de decizia CCR
Prin urmare, multa zarva pentru nimic, cei care sunt cu creditele in desfasurare si care vor sa obtina o reechilibrare a contractului de credit ei nu sunt afectati de decizia CCR care se refera la cei care sunt executati silit.
Practic, cei care sunt executat silit nu pot cere o reechilibrare a unui contract de credit care este scadentat anticipat ci pot cere o eventuala ingheare a cursului valutar pentru ca executarile silite sa se injumatateasca prin inghetarea cursului.
Astfel, apreciem ca nu exista nicio problema reala cu privire la cei ce vor dori sa reechilibreze contractul in sensul obtinerii unui curs valutar stabilit pe baza unei medii aritmetice.
Luam un exemplu, daca acum cursul CHF este de 4,4 lei / chf, prin reechilibrarea contractului de credit se poate obtine un curs de 3,3 lei, insa atentie, in raport de reechilibrarea contractului debitorii nu pot solicita ca in cazul inghetarii cursului valutar si restituirea sumelor platite in plus peste cursul stabilit, retroactiv.
Imprumutatii cu credite in franci elvetieni pot cere bancilor reducerea ratelor lunare, conform Legii privind darea in plata
Legea Darii In Plata asa cum a fost ea pusa pe tapet din nou de catre CCR vine in sprijinul definitiv de data aceasta, fara posibilitate de contestare, a celor imprumutati cu credite in valuta, in special in franci elvetieni (CHF),care pot cere bancilor de la care au obtinut imprumuturile, reechilibrarea contractelor, conform principiului impreviziunii, prin reducerea ratei lunare de plata, daca francul a crescut cu peste 52,6% fata de leu, conform unei prevederi din Legea privind darea in plata considerata legala de Curtea Constitutionala.
Reechilibrarea contractelor de credit poate fi ceruta si daca rata lunara a crescut cu mai mult de jumatate fata de valoarea initiala, in urma majorarii dobanzilor, mai prevede legea.
Ce trebuie sa faceti pentru a putea incepe procedura de reechilibrare a contractelor de credit, adica de scadere a ratei lunare?
Ne intoarcem la ceea ce stiam inca din prima varianta a legii darii in plata din 2016, in toate cazurile, trebuie depusa o notificare de dare in plata in sensul reechilibrarii contractului de credit.
Asta presupune de fapt, ca dupa analizarea situatiei dvs. particulare, de preferat spunem noi ar fi sa apelati la un avocat fiindca s-ar putea ca ulterior sa va treziti cu o contestatie in instanta fie cu un refuz al bancii ceea ce va necesita deschiderea unui dosar in instata, sa notificati banca cu aceasta propunere de reechilibrare a contractului.
Ce se intampla daca banca, desi sunt indeplinite conditiile impreviziunii contractuale, refuza sa imi reduca rata?
Acela este momentul la care se poate intelege ca negocierea, partea amiabila sau partea antejudiciara, a esuat.
Pasul urmator este unul lesne de inteles, va fi necesara chemarea in judecata a bancii respective ,si partea buna este ca daca sunt indeplinite conditiile de mai sus, din legea darii in plata, impreviziunea este deja dovedita.
Practic, este doar un pas in instanta, pentru a obtine in mod valabil si recunoscut cu putere de lege, reechilibrarea conditiilor contractuale sau mai bine spus, scaderea ratei contractului.
Dupa ce obtineti reechilibrarea contractului de credit, trebuie sa stiti ca banii platiti de la momentul semnarii si pana la zi, nu se vor recupera ci doar pe viitor veti plati pentru urmatorii 15-20 de ani sau cat a mai ramas de plata la acel credit, o rata mai mica.
Cu ce ma afecteaza decizia CCR pe legea darii in plata daca sunt executat silit si vreau sa dau in plata?
Pentru cei executati silit imobiliar si care vor sa isi stearga datoriile, lucrurile merg tot catre contestatiile la executare impotriva executarilor silite.
De ce? Fiindca noua forma a legii darii in plata, asa cum am identficat si mai sus, arata clar ca executarea silita imobiliara nu ar mai fi considerata criteriu de impreviziune.
Ar trebui sa ne facem griji? Daca suntem executati silit nu am mai putea sa stergem datoriile?
NU, interpretarea corecta a ceea ce a decis CCR este ca cei care sunt executati silit nu vor mai putea ca prin simpla invocare a faptului ca si-au pierdut casa la executare silita, sa stearga datoriile.
Astfel, din partea avocatului care gestioneaza cazul de stergere a datoriilor reziduale, va fi necesara o multa de explicare a situatiei debitorului ceva mai ampla iar impreviziunea va trebui sa fie dovedita si prin raportare la alte situatii persoanale ale debitorului.
Prin urmare, important este sa avem in vedere intodeauna solutia corecta si coerenta pentru situatia prin care trecem.
Nu lasati abuzurile sa va ocupe viata, aveti drepturi, folositi-le!
Av.DRD. Cuculis Adrian
Si pana la urma ce inseamna dare in plata in cazul in care imobilul a fost vandut deja de 4 ani!! Dare in plata nu inseamna stergerea datoriei ramase in urma vanzarii (sub pretul creantei!) a imobilului?
Eu am crezut tot timpul ca aceasta lege este, in special, pentru cazurile in care au fost vandute imobilele si trebuie stearsa datria ramasa.
Este de fapt Legea Reechilibrarii:), nicidecum a darii in plata!!!
Buna ziua, se poate si reechilibra si da in plata! Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua. Sunt executat silit si casa a fost vinduta acum 3 ani. Executorul a venit cu o suma suplimentara care reprezinta dobinzi. Este lagal sa se perceapa dobinzi in timpul unei executari?
Buna ziua, NU, este ilegal! Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Am luat un împrumut în franci elvetieni pentru ca nu aveam salariul prea mare sa iau împrumut în euro.Imprumutul a fost garantat cu un apartament confort 1 cu 3 camere în zona cimitirul Belu catolic.Am împrumutat 55000 franci echivalentul a 30000 de euro la valoarea de 1.8 lei pe franc elvețian. Ce pot sa fac ?
Buna ziua, va rog sunati pentru programare la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis.
Buna ziua!dacă nu am nimic pe numele meu nici conturi bănești nici imobile nici nimic și am rate la ifneuri si nu mai am cuce sa le achit ce mi se poate antampla pot fi executat silit va rog ajutați-mă cu un raspuns va mulțumesc frumos!
Bună seara! Am un credit ipotecar făcut la BCR inanul 2018.Acum sunt într-o situație jalnică. Aș dori să știu dacă se mai poate face ceva cu darea în plată. Va mulțumesc!