Nerespectarea Contractului Da Dreptul La Neplata Pretului

Ce Fac Daca Am Semnat Un Contract Si Nu a Fost Respectat De Catre Cealalta Parte Dar Totusi Mi Se Cere Sa Platesc?

Nerespectarea contractului nu da dreptul la solicitarea platii – Ati semnat un contract si nu vi s-au prestat serviciile sau nu vi s-au livrat bunurile si totusi vi se cere plata lor?

Atunci trebuie sa stiti ca nu aveti obligatia de plata insa trebuie sa faceti cateva demersuri.

In primul rand atunci cand vi se solicita plata pentru un serviciu neprestat, desi la mijloc exista un contract, este bine sa stiti ca nu trebuie sa stati in pasivitate ci din contra, partea care se afla in culpa, trebuie notificata corespunzator si pusa in intarziere.

Nerespectarea contractului
Semnare contract

Exceptia de neexecutare a contractelor.

Contractul reprezintă legea părților, acestea fiind ținute de îndeplinirea obligațiilor stabilite la termenele și în condițiile cuprinse în cadrul acestuia, fiind necesară redactarea unui contract cât mai explicit, care să conțină prevederi exprese cu privire la toate drepturile și obligațiile pe care părțile și le asumă prin încheierea acestuia.

Ca regulă, prestațiile stabilite prin contract se execută simultan, cumpărătorul fiind obligat să plătească bunul în momentul în care este predat, iar vânzătorul să predea bunul în momentul în care primește prețul stabilit, această regulă cunoscând o reglementare expresă în cadrul art. 1555, alin. 1 Cod Civil:  „Dacă din convenţia părţilor sau din împrejurări nu rezultă contrariul, în măsura în care obligaţiile pot fi executate simultan, părţile sunt ţinute să le execute în acest fel”.

Regula simultaneității prestațiilor cunoaște și excepții, în acest sens fiind incidentă excepția de neexecutare, ce este reglementată în mod expres în cadrul Codului civil.

Cititi si :

Excepția de neexecutare poate să fie invocată în cadrul unui contract sinalagmatic, ale cărui obligații sunt exigibile, iar una dintre părți înțelege să nu-și îndeplinească obligația asumată în termenul și condițiile stabilite, excepție făcând ipoteza în care chiar partea care invocă excepția era obligată, conform contractului sau uzanțelor aplicabile în materie, să-și îndeplinească prima obligația.

Nerespectarea Contractului – Pentru invocarea excepției de neexecutare a contractului trebuie să fie îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiții:

  1. Obligațiile asumate de către părți trebuie să derive din cadrul aceluiași contract sinalagmatic;
  2. Condiția neexecutării, care trebuie să fie totală, sau parțială, dar care să aibă o însemnătate determinantă pentru cocontractant;
  3. Ambele obligații să fie exigibile;
  4. Neexecutarea să nu se datoreze faptei celui care invocă excepţia de neexecutare, faptă care l-a împiedicat pe celălalt să-şi execute obligaţia.

Această excepție este una invocată în numeroase spețe în practică, un exemplu în aces sens fiind următorul: vânzătorului i se solicită de către cumpărător predarea bunului, deși în cadrul contractului s-a stabilit în mod expres faptul că cel ce trebuie să-și îndeplinească primul obligațiile contractuale este cumpărătorul, context în care, vânzătorul poate refuza îndeplinirea obligației, invocând excepția amintită.

Caz real pentru a intelege mai bine ce inseamna aceasta exceptie.

Doua parti Furnzior si Beneficiar, semneaza un contract de vanzari de bunuri si instalarea bunului vandut.

Desi Furnizorul si-a luat toate masuratorile pentru a instala bunul comandat, la momentul instalarii se constata faptul ca masuratorile sunt gresite, este necesar sa “taie” din acel bun si in cele din urma bunul instalat devine unul neconform.

In urma acestei instalari desi neconforme, se emite si facuta de final pe care Beneficiarul este tinut sa o plateasca.

Astfel,Beneficiarul invoca exceptia de neexecutare a contractului si se naste raportul juridic indicat mai sus iar Beneficiarul nu doar ca nu mai este obligat sa plateasca, ba chiar este indreptatit sa solicite o scadere proportionala a pretului.

Vedeti si cum pot fi recuperate creantele comerciale.

Astfel, nerespectarea contractului da dreptul in aceasta situatia, la neplata pretului.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.